Philips HR2303/10 Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja
2
English Page 4
Keep page 3 open when reading
these operating instructions.
Dansk Side 11
Hold side 3 opslået mens De læser
brugsanvisningen.
Norsk Side 17
Slå opp på side 3 før De leser videre.
Svenska Sid 24
Ha sidan 3 utvikt när ni läser bruksanvisningen.
Suomi Sivu 31
Pidä sivu 3 auki samalla kun luet käyttöohjetta.
  38
   3    .
31
Suomi
Tärkeää
Lue käyttöohje ja katsele kuvat (sivu 3),
ennen kuin alat käyttää laitetta.
Jäätelön valmistuksessa hygienia on
erittäin tärkeää. Varmista, että kaikki
jäätelökoneen osat ovat täysin puhtaat;
varsinkin osat, jotka ovat kosketuksissa
jäätelön kanssa.
Jäätelöseos ei saa jäätyä kiinni
jäähdytysastiaan, niin että sekoitin ei
pääse pyörimään.
- Kaada jäätelöseos jäähdytysastiaan
vasta kun sekoitin pyörii.
- Älä katkaise laitteen toimintaa, ennen
kuin jäätelö on valmista.
Älä ylitä ohjeissa ilmoitettuja määriä.
Ennen kuin yhdistät laitteen
pistorasiaan, tarkista, että laitteen
arvokilven jännite- ja taajuusmerkintä
vastaavat paikallista verkkojännitettä ja -
taajuutta.
Älä irrota pistotulppaa pistorasiasta
johdosta vetämällä.
Pidä huoli, etteivät terävät kulmat,
kuumuus tai kemikaalit pääse
vahingoittamaan liitosjohtoa.
Älä upota laitetta veteen.
Jos laite on pudonnut veteen, irrota
ensin pistotulppa pistorasiasta, ennen
kuin nostat laitteen vedestä.
Tarkistuta veteen pudonnut laite
huollossa ennen käyttöönottoa.
Älä anna lasten käyttää laitetta ilman
valvontaa.
Laitteen osat (kuva 1)
A Runko
B Käynnistyskytkin
C Irrotuspainike joka vapauttaa rungon
kannesta
D Irrotuspainike joka vapauttaa kannen ja
rungon kulhosta
E Liitosjohto
F Kansi (4822 441 80844)*
G Täyttöaukko
H Sekoitin (4822 690 40257)*
I Jäähdytysastia (HR 2996)*
J Kulho (4822 418 40897)*
K Jäätelökauha (4822 418 40259)*
* Varaosat: tiedustele myyjältä näillä
varaosanumeroilla.
Vihje: Hankkimalla toisen jäähdytysastian
(HR 2996) voit valmistaa suurempia määriä tai
kahta erimakuista jäätelöä.
Näin jäätelökone toimii
Etukäteen jäädytetty jäähdytysastia asetetaan
kulhon sisään. Jäähdytysastia jäähdyttää seosta
samalla kun sekoitin pyörii. Jäätelöseosta
sekoitetaan niin kauan, kunnes se on valmista
jäätelöä. Valmistusaika riippuu määrästä,
jäätelöseoksen lämpötilasta ja käytetyistä raaka-
aineista (25-45 minuuttia).
Huom. Jäähdytysastian sisällä on terveydelle
vaaratonta suolaliuosta.
Osien irrottaminen
- Vedä liukua nuolen suuntaan ja kierrä jääte-
lökoneen yläosaa nuolen suuntaan (kuva 2).
- Vedä sekoitin irti rungosta (kuva 3).
- Paina irrotuspainiketta ja nosta runko irti
kannesta (kuva 4).
- Nosta jäähdytysastia pois kulhosta (kuva 5).
Puhdistus
- Irrota pistotulppa pistorasiasta ennen
jäätelökoneen puhdistusta.
- Irrota jäätelökoneen osat käytön jälkeen.
- Pese kansi (ei runkoa!), sekoitin ja kulho
lämpimällä vedellä. Pese jäähdytyslevy aina
haalealla vedellä (enintään 40° C). (Älä pese
näitä osia astianpesukoneessa.)
- Pyyhi runko puhtaaksi kostealla liinalla. Älä
upota runkoa veteen äläkä huuhtele.
32
Jäähdytysastian esijäädyttäminen
Pidä huoli, että jäähdytysastia on aina
käyttövalmiina.
Esijäädyttäminen -18° C:seen tehdään
pakastimessa tai kolmen yyy tai neljän
yyyy tähden pakastelokerossa.
Jäähdytysastia jäätyy riittävästi 18 tunnissa, jos
pakastimen lämpötila on -18° C tai kylmempi.
Jäähdytysastian tulee olla puhdas ja kuiva
ennen jäädyttämistä. Säilytä jäähdytysastiaa
pakastimessa suljetussa muovipussissa pohja
alaspäin: niin jäähdytysastia on aina
käyttövalmis.
Älä laita pakastettavia ruokia jäähdytysastian
päälle tai siihen kiinni.
Ota jäähdytysastia pakastimesta vasta sitten,
kun jäätelöseos on valmiiksi tehty.
Kokoaminen
- Aseta jäädytetty jäähdytysastia kulhon sisään
(kuva 6).
- Sovita rungon etureuna aukkoon (kuva 7).
- Paina runkoa alaspäin kanteen kiinni, kunnes
se lukkiutuu ("Naps!") (kuva 8).
- Paina sekoitin rungossa olevaan reikään.
Kuulet vaimean "napsahduksen" (kuva 9).
- Aseta jäätelökoneen yläosa kulhon päälle.
Huomaa oikea asento.
- Kierrä yläosaa nuolen suuntaan, kunnes se
lukkiutuu ("Naps") (kuva 10). Jäätelökone on
nyt valmis käyttöön.
Jäätelön valmistus
Valmista jäätelöseos erillisessä kulhossa tai
mittakannussa.
- Älä ylitä annettuja määriä. Jäätelön rakenne
saattaa muuttua ja tilavuus kasvaa.
- Käytä aineet jääkaappikylminä.
Ota jäähdytysastia pakastimesta.
- Varmista, ettei pinnalla ole jäätä. Älä huuhtele
jäädytettyä jäähdytysastiaa: sen pinta peittyisi
heti paksuun jääkerrokseen! Ohut huurrekerros
voidaan poistaa kaapimella. Älä käytä metallisia
työvälineitä, koska ne voivat naarmuttaa.
- Jäähdytysastia on jäätynyt tarpeeksi, kun sen
sisältö on kovettunut. (Ei hölsky ravistettaessa.)
Aseta jäädytetty jäähdytysastia kulhon sisään.
Kokoa jäätelökone.
Käynnistä moottori kytkimellä (B) ...
. . . ennen kuin kaadat jäätelöseoksen kulhoon
kannessa olevan aukon kautta.
Sekoittimen tulee pyöriä jo silloin, kun kulho
täytetään, muuten aineet jäätyvät heti kiinni
jäähdytysastiaan.
Anna jäätelökoneen käydä (25-45 minuuttia).
- Alkuvaiheessa jäätelömassa saattaa olla
epätasaista. Se tasoittuu myöhemmin.
Älä katkaise laitteen toimintaa, ennen kuin
jäätelö on valmista.
Jos toiminta katkaistaan liian aikaisin,
jäätelöseos voi jäätyä kiinni jäähdytysastiaan,
niin että sekoitin ei enää pääse pyörimään.
Jos näin pääsee tapahtumaan:
- Katkaise laitteen toiminta.
- Vedä liukua nuolen suuntaan ja kierrä jäätelö-
koneen yläosaa nuolen suuntaan (kuva 2).
- Kierrä jäätelökoneen yläosaa saman tien
vastakkaiseen suuntaan, niin että se napsahtaa
lukkoon ("Naps") (kuva 10).
- Käynnistä jäätelökone heti uudelleen.
Katkaise toiminta heti, kun jäätelö on valmista.
Irrota pistotulppa pistorasiasta ja poista kansi
rungon kanssa laitteen päältä.
- Älä anna jäätelökoneen käydä liian kauan:
katkaise toiminta heti, kun jäätelö alkaa sulaa
pinnalta tai reunoilta.
- Joskus jäätelö jähmettyy niin, että sekoitin
lakkaa pyörimästä. Jos näin käy, katkaise
toiminta käynnistyskytkimellä: jäätelö on
valmista.
Poista jäätelö kulhosta kauhalla tai lusikalla.
Kaavi puhtaaksi muovisella lusikalla tai
kaapimella, ettei jäähdytysastia naarmuunnu.
Jäätelökoneessa on ylikuormitussuoja. Jos
moottori ylikuormittuu, virta katkeaa
automaattisesti.
Katkaise tällöin laitteen toiminta
käynnistyskytkimellä. Kun moottori on jäähtynyt
riittävästi, voit käynnistää jäätelökoneen
uudelleen.
Valmistusaika
Jäätelöohjeissa on mainittu keskimääräinen
valmistusaika, mutta voit tarvittaessa poiketa
ohjeesta.
Valmistusaika riippuu:
- jäätelöseoksen alkulämpötilasta
- huoneenlämpötilasta
- käytetyista määristä ja valmistusaineista.
Mitä korkeampi alkulämpötila ja
huoneenlämpötila on, sitä pidempi on
valmistusaika. Paras tulos saadaan, jos
jäätelöseos jäähdytetään ensin jääkaapissa.
33
Jäätelö, jonka tilavuus kasvaa suuresti, kuten
mansikkajäätelövaahto, tai runsaasti kermaa
sisältävä jäätelö vaatii pidemmän valmistusajan
kuin hedelmäjäätelöt ja sorbetit.
Jos haluat valmistaa nopeasti jäätelöä, voit
puolittaa jäätelöohjeiden määrät, jolloin
valmistusaika lyhenee.
Jäätelön säilytys
• Jäätelökoneessa
Kun jäätelö on valmista, voit säilyttää sitä
jäätelökoneessa peitettynä n. 10 minuuttia.
• Pakastimessa
Jäätelöä voi säilyttää pakastimessa lyhyehköjä
aikoja. Jos jäätelöä säilytetään pakastimessa
pitkään, sen maku ja laatu kärsivät. Yhden tai
kahden viikon kuluttua jäätelön koostumus alkaa
heiketä ja jäätelö menettää raikkaan makunsa.
Jäätelö maistuu parhaalta tuoreena, joten jäätelö
kannattaa valmistaa vähän ennen tarjoilua.
Säilyttäessäsi jäätelöä pakastimessa ota
huomioon seuraavat seikat:
- Käytä puhtaita, tiiviisti suljettavia pakastera-
sioita.
- Säilytyslämpötilan tulee olla -18° C tai
kylmempi.
- Merkitse rasiaan jäätelön valmistuspäivä.
- Älä jäädytä uudelleen sulanutta tai puoliksi
sulanutta jäätelöä.
Ota jäätelö pakastimesta puolisen tuntia ennen
tarjoilua ja laita jääkaappiin. Huoneenlämmössä
jäätelö on valmista nautittavaksi 10-15 minuutin
kuluttua.
Huomaa: Sorbetti sulaa nopeammin kuin jäätelö.
Säilytysajat
- Keittämättömistä aineista valmistettu jäätelö:
noin 1 viikko
- Sorbetti: 1-2 viikkoa
- Keitetyistä aineista valmistettu jäätelö:
noin 2 viikkoa
Valmistusaineet
Munat
Ohjeissa on käytetty 55-60 g:n painoisia munia.
Munankeltuaisten lisääminen parantaa jäätelön
koostumusta ja antaa täyteläisemmän ja
pehmeämmän maun.
Munanvalkuainen vatkaantuu kylmänä
huonosti, siksi munat tulisi ottaa jääkaapista
huoneenlämpöön useita tunteja ennen jäätelön
valmistusta.
Monissa ohjeissa käytetään munista vain
keltuaiset. Ylimääräiset valkuaiset voidaan
käyttää esim. uunijäätelön tai marengin
valmistukseen. Näiden valmistusohjeet löytyvät
useimmista keittokirjoista.
Maito
Maito voi olla pastöroitua tai iskukuumennettua.
Vaikka onkin makuasia, käytetäänkö jäätelön
valmistuksessa kulutus- tai kevytmaitoa tai
rasvatonta maitoa, tulee rasvaisemmasta
maidosta aina kermaisemman makuista.
Monissa ohjeissa aineet lisätään melkein
kiehuvaan maitoon. Tällä tavoin valmistettu
jäätelö säilyy pidempään. Jäätelöseosta
valmistettaessa maito ja muut aineet voivat
alkaa juoksettua. Jos näin käy, vatkaa seosta
tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa
1 minuutti.
Toinen tapa on lisätä 1 dl hyvin kylmää kermaa
ja antaa seoksen sitten jäähtyä samalla
jatkuvasti vatkaten.
Kerma
Käytä aina jäähdytettyä kermaa.
Jos jäätelöön tarvitaan kermavaahtoa, älä
vatkaa kermaa liian kovaksi vaahdoksi. Näin
vaahto on helpompi sekoittaa muihin aineisiin.
Jäähdytä kesäaikana vispilät ja kulho etukäteen
jääkaapissa.
Mitä enemmän kermassa on rasvaa, sitä
täyteläisempää ja kermaisempaa jäätelöstä
tulee.
Sokeri
Käytä hienoa kidesokeria, se liukenee
paremmin. Voit myös käyttää tomusokeria,
fariinisokeria, hedelmäsokeria tai hunajaa.
Jos sokeria on liian vähän, se vaikuttaa jäätelön
koostumukseen ja rakenteeseen.
Marjat ja hedelmät
Tuoreet marjat ja hedelmät antavat jäätelölle
parhaan maun ja ovat samalla ravitsevia. Voit
käyttää myös säilöttyjä marjoja tai hedelmiä. Ne
on valutettava hyvin ennen soseuttamista.
Kesän marjoja ja hedelmiä, kuten mansikoita,
vadelmia ja omenoita, kannattaa pakastaa
talven varalle. Pakastetut marjat ja hedelmät
säilyvät 8-9 kuukautta pakastimessa tai 3- tai
4-tähden jääkaapin pakastelokerossa.
Lisää helposti tummuviin hedelmiin (omena,
banaani, päärynä ja luumu) hieman
sitruunamehua ennen soseutusta.
Jos haluat lisätä jäätelöön hedelmäpaloja,
ripottele niihin hieman sokeria, ettei niihin
muodostu pakastuksessa kovia jääkiteitä.
34
Alkoholi
Alkoholia sisältäviä jäätelöseoksia on koneen
valmistettava hieman pidempään, sillä
jäätyminen kestää kauemmin kuin ilman
alkoholia.
Sokeriliemi
Jos teet sorbettia usein, voit valmistaa
sokeriliemen etukäteen ja säilyttää sitä tiiviisti
suljetussa pullossa jääkaapissa.
Sokeriliemen valmistus:
- ruostumaton teräskattila
- puukauha
- 3 dl:aan sokerilientä: 2 dl vettä ja
200 g hienoa sokeria;
- 4,5 dl:aan sokerilientä: 2,75 dl vettä ja
275 g hienoa sokeria.
- Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja sekoita
puukauhalla.
- Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri
on sulanut. Kuori pinnalle mahdollisesti
nouseva vaahto pois.
- Keitä sokerilientä noin 1 minuutti.
- Nosta kattila pois liedeltä ja anna sokeriliemen
jäähtyä. Kaada jäähtynyt sokeriliemi pulloon ja
sulje kunnolla.
Koristelu ja tarjoilu
Jäätelöohjeet on tehty 4-5 hengelle.
Tarjoile jäätelö metallisista tai lasisista
annosmaljoista tai jälkiruokalautasilta. Voit
käyttää tarjoilussa myös halkaistuja ja
koverrettuja hedelmiä, kuten meloneja,
ananaksia, appelsiineja, sitruunoita tai
greippejä.
Laita tarjoiluastioihin annostelemasi jäätelö
vielä hetkeksi pakastimeen ennen tarjoilua.
Näin jäätelö ei sula yhtä nopeasti.
Tietyt jäätelöt, kuten kahvi-, mokka- ja
suklaajäätelö, ovat koostumukseltaan melko
löysiä. Ne kannattaa valmistamisen jälkeen
laittaa pakastimeen noin puoleksi tunniksi
ennen tarjoilua.
Jäätelöstä voidaan muotoilla palloja noin tunnin
pakastamisen jälkeen jäätelökauhan avulla.
Jäätelökauhan tulee olla täysin puhdas.
Kastamalla kauhan veteen ennen käyttöä saat
sileäpintaisia jäätelöpalloja.
Jos tarjoilet jäätelön annosmaljoista, laita
jäätelöpallot pakastimeen välillä puoleksi
tunniksi, etteivät ne sula koristelun aikana.
Jäätelö sopii hyvin yhteen erilaisten paistosten
kanssa, esim. marjapiirakat, marenki tai
ohukaiset.
Koristele jäätelöannokset kermavaahdolla,
vatkatulla munanvalkuaisella, ranskankermalla,
vanilja- ym. kastikkeella.
Sekoita kermavaahtoon tai ranskankermaan
hienoksi jauhettua pähkinää ennen tarjoilua.
Osta hedelmiä enemmän kuin
valmistusohjeessa on mainittu ja käytä loput
koristeluun. Sokeroidut kuivatut hedelmät ja
hedelmäsäilykkeet, cocktailkirsikat ja rusinat
sopivat myös hyvin koristeluun.
Koristele jäätelö esimerkiksi suklaalastuilla,
raastetulla suklaalla, nugaalla, praliinilla,
makeisilla tai pähkinä- tai mantelirouheella.
Vohveli- ja suklaakekseillä ja vastaavilla
koristeilla saat jäätelöannoksiisi juhlavuutta.
Kastikkeet
Erilaiset kastikkeet, hillot ja soseet sopivat
erinomaisen hyvin yhteen jäätelön kanssa.
Kaupasta voi ostaa monenlaisia valmiita
kastikkeita, mutta mikä pätee jäätelöön, pätee
myös kastikkeisiin. Kotitekoiset kastikkeet
maistuvat parhailta.
Kastikkeet voi valmistaa muutamia päiviä
etukäteen ja säilyttää jääkaapissa tai
pakastimessa.
Lämpimät kastikkeet
- Jos haluat tarjota kastikkeen lämpimänä,
lämmitä se hitaasti. Jäätelö olisi hyvä
jäähdyttää pakastimessa mahdollisimman
kylmäksi ennen kuin sen päälle kaadetaan
lämmintä kastiketta.
- Kun jäätelö tarjoillaan lämpimän kastikkeen
kera, tarjoa kastike joko erikseen tai kaada
kastike jäätelön päälle juuri ennen pöytään
tuomista.
Kirsikkakastike
- Laita kattilaan yhden kirsikkatölkillisen
(kivettömiä) liemi sekä yhden appelsiinin ja
yhden sitruunan raastetut kuoret.
- Anna seoksen kiehua hiljalleen 10 minuuttia.
- Puserra sitten siivilän läpi.
- Kaada
1
2
rkl sitruunamehua ja 1 tl appelsiini-
mehua siivilän läpi kulhoon ja sekoita joukkoon
1 tl maissi- tai perunajauhoja.
- Kaada tämä seos sekoittaen kuumaan
kirsikkakastikkeeseeseen.
- Anna kastikkeen kiehua minuutin ajan.
- Lisää sitten sokeria ja 1 rkl kirsikkaviiniä. Lisää
kirsikat kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.
Suklaakastike
- Paloittele 100 g taloussuklaata. Lisää suklaa
1
1
4
dl:aan vettä ja anna seoksen kiehua
hiljalleen kattilassa, kunnes suklaa on sulanut.
- Lisää joukkoon 1
1
2 tl vanilliinisokeria.
- Anna seoksen kiehua hiljalleen vielä minuutin.
35
- Kun seos on jäähtynyt, lisää dl kermavaahtoa.
Sekoita hyvin.
Kylmät kastikkeet
Kylmien kastikkeiden valmistukseen voidaan
käyttää tuoreita sekä myös pakastettuja, keitettyjä
tai säilöttyjä marjoja ja hedelmiä.
- Soseuttaessasi tuoreita hedelmiä käytä jokaista
200 hedelmägrammaa kohti 50-75 grammaa
sokeria (riippuen hedelmästä).
- Poista siemenet pusertamalla hedelmäsose
siivilän läpi. Jäähdytä kastike ennen tarjoilua.
- Älä pakasta kastiketta, joka on tehty kerran
pakastetuista hedelmistä.
- Tuoreista hedelmistä valmistettuja kastikkeita
voidaan säilyttää pakastettuna.
Lasten kutsut
Käytä lasten jäätelöannoksiin kirkkaan- ja
iloisenvärisiä koristeita. Valitse lasten suosimia
makuja.
Käytä kermavaahtoa, suklaakastiketta yms.
Koristele suklaalastuilla, nonparelleilla, marsi-
paanikukilla, vohvelikekseillä tai suklaanapeilla.
Anna lasten tehdä etukäteen koristeeksi pieniä
lippuja, piirustuksia ja päivänvarjoja.
Anna lasten itse koristella omat jäätelöannok-
sensa nonparelleilla, vohvelikekseillä yms.
Tässä muutama herkullinen tarjoiluehdotus:
Banaania, vaniljajäätelöä, suklaakastiketta.
Suklaajuomaa, suklaajäätelöä, rouhittuja
pähkinöitä.
Vaahtokaramelleja, mansikkajäätelöä, jogurttia.
Kakkuviipaleita, vaniljajäätelöä,
hedelmäkastiketta.
Ohukaisia, tomusokeria, hedelmäjäätelöä,
jogurttia.
Jäätelöohjeita
■■■ Sitruunasorbetti
1
2
appelsiinin mehu
1
3
4
dl tuoretta sitruunamehua
3 dl sokerilientä (ks. sivu 41)
1
2
munanvalkuainen
Sekoita sitruuna- ja appelsiinimehu sokeriliemeen
hyvin. Vatkaa munanvalkuainen kovaksi
vaahdoksi ja lisää seokseen. Sekoita aineet hyvin.
Valmistuaika: 25-35 minuuttia.
■■■ Kiivisorbetti
250 g kuorittuja tuoreita kiivihedelmiä
2 rkl sitruunamehua
1
1
2 dl sokerilientä (ks. sivu 41)
Soseuta kiivihedelmät sitruunamehun ja
sokeriliemen kanssa. Sekoita aineet hyvin.
Valmistusaika: 25-35 minuuttia.
■■■ Banaanijäätelö
200 g kypsiä banaaneja
1
2 sitruunan mehu
75 g hienoa sokeria
1
1
2 dl maitoa
1
2 dl kermaa
Survo banaanit sokerin ja sitruunamehun kanssa.
Sekoita banaaniseos kerman ja maidon joukkoon.
Valmistusaika: 30-35 minuuttia
■■■ Kermajäätelö
2 munankeltuaista
2
1
2 dl kulutusmaitoa
1
1
2 dl kermaa
75 g hienoa sokeria
1 tl vanilliinisokeria
Vatkaa munankeltuaiset, sokeri ja vanilliinisokeri
kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon
maito. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää
kermavaahto muiden aineiden joukkoon ja
tarkista, että kaikki aineet ovat sekoittuneet hyvin.
Valmistusaika: 40-50 minuuttia.
Vihje:
Voit yhdistää kermajäätelöön esimerkiksi:
30 g rouhittuja pähkinöitä
40 g murskattuja säilykehedelmiä
30 g rouhittua taloussuklaata tai 8 g kanelia
Aineet tulisi lisätä seokseen valmistuksen
puolivälissä. Kanelin voi sekoittaa
munankeltuaisten joukkoon.
■■■ Vaniljajäätelö
4 munankeltuaista
65 g hienoa sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kulutusmaitoa
1
1
4
dl kermaa
Laita munankeltuaiset, sokeri ja vanilliinisokeri
kulhoon. Vatkaa, kunnes munankeltuaiset ovat
lähes valkoiset. Kuumenna maito. Vatkaa kerma
munankeltuaisseoksen joukkoon ja lisää lämmin
maito vähitellen. Sekoita aineet hyvin ja kaada
seos kattilaan. Kuumenna kohtalaisella lämmöllä
noin 2 minuuttia sekoittaen samalla. Seos ei saa
kiehua. Anna seoksen jäähtyä jääkaappikylmäksi.
Valmistusaika: 40-45 minuuttia.
36
■■■ Suklaajäätelö
1 munankeltuainen
70 g hienoa sokeria
3 tl kaakaojauhetta
2 dl maitoa
1
1
4 dl kermaa
Vatkaa munankeltuaiset, sokeri, kaakaojauhe ja
1
2 dl maitoa hyvin sekaisin. Lisää loppu maito ja
sekoita hyvin. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää
kaakaoseos kermavaahdon joukkoon. Sekoita
aineet hyvin.
Valmistusaika: 40-45 minuuttia.
Vihje: Voit lisätä suklaajäätelön perusohjeeseen
esimerkiksi 30 g rouhittuja pähkinöitä tai
manteleita.
Lisää rouhe jäätelön valmistuksen puolivälissä.
■■■ Mokkajäätelö
1 munankeltuainen
6 g pikakahvijauhetta
70 g hienoa sokeria
2 dl kulutusmaitoa
1
1
2 dl kermaa
1 tl vanilliinisokeria
Liuota kahvijauhe 1 rkl kuumaa vettä ja anna
jäähtyä. Vatkaa munankeltuainen, sokeri,
vanilliinisokeri, liuennut kahvi ja maito sekaisin.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kahviseos ja
kermavaahto. Sekoita aineet hyvin.
Valmistusaika: 40-50 minuuttia.
Vihje: Halutessasi voit lisätä mokkajäätelöön
esim. 40 g hienonnettua vaaleaa tai tummaa
suklaata.
Lisää suklaa jäätelöön valmistuksen puolivälissä.
■■■ Marjajogurttijäätelö
175 g marjoja, esim. mustikoita, vadelmia tai
mansikoita
80 g hienoa sokeria
1
2
dl kermaa
2
1
2
dl maustamatonta jogurttia
2 rkl sitruunamehua
Huuhdo marjat. Soseuta marjat sokerin ja
sitruunamehun kanssa. Lisää marjaseos jogurtin
ja kerman joukkoon. Sekoita hyvin.
Valmistusaika: 30-40 minuuttia.
■■■ Mansikkajäätelövaahto
300 g mansikoita
1
4
5 dl sokerilientä (ks. sivu 42)
1
2 sitruunan mehu
2 munanvalkuaista (pieniä)
2 rkl kermaa
Huuhdo mansikat. Soseuta ne sitruunamehun ja
sokeriliemen kanssa. Vatkaa munanvalkuaiset
kovaksi vaahdoksi. Sekoita mansikkaseos
valkuaisvaahtoon ja lisää kerma. Sekoita aineet
hyvin. Valmistusaika: 40-50 minuuttia.
■■■ Mansikkajäätelö
200 g tuoreita mansikoita
70 g hienoa sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 munankeltuainen
1
1
2 dl kulutusmaitoa
1
2 dl kermaa
Huuhdo mansikat. Survo ne sitruunamehun ja
maidon kanssa soseeksi. Vatkaa
munankeltuainen sokerin kanssa. Vatkaa kerma
vaahdoksi. Sekoita keskenään mansikkasose,
kermavaahto ja munankeltuainen. Sekoita aineet
hyvin.
Valmistusaika: 30-40 minuuttia.
Vihje: Mansikoiden tilalla voi käyttää soseutettuja
mustikoita, vadelmia tai karhunvatukoita.
■■■ Ananasjäätelövanukas
175 g tuoretta ananasta
100 g tomu- tai hienoa sokeria
2
1
2
dl kermaa
1
2
rkl sitruunamehua
Poista ananaksesta kuori, kova keskus ja
silmämäiset täplät. Soseuta ananas sokerin ja
sitruunamehun kanssa. Vatkaa kerma kevyesti
vaahdoksi. Sekoita ananasseos ja kermavaahto
keskenään. Sekoita aineet hyvin.
Valmistusaika: 45-55 minuuttia.
■■■ Vihje: Jäätelökakku Caprice
6 hengelle
Ananasjäätelövanukasta
1 irtopohjainen kakkuvuoka, läpimitta 20-22 cm
Leivinpaperia
Ananasjäätelövanukasta
1 sokerikakkupohja
4 ananasviipaletta
1
1
2
tölkkiä mandariineja
Mintun lehtiä
Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Aseta pohjalle
pyöreäksi leikattu leivinpaperi ja reunaa pitkin yksi
pitkä paperiliuska. Aseta vuorattu kakkuvuoka
pakastimeen puoleksi tunniksi ennen täyttämistä,
ettei jäätelö sula joutuessaan kosketuksiin vuoan
kanssa.
37
Vuoan täyttö:
Leikkaa kakkupohja vaakasuunnassa kahtia ja
aseta toinen puoli kakkuvuoan pohjalle.
Kostuta pohja liköörillä, jos haluat. Levitä
kakkupohjalle kerros jäätelöä ja aseta toinen
kakkupohja päälle. Peitä kakkuvuoka paperilla.
Laita kakku pakastimeen noin tunniksi (riippuen
siitä kuinka kovaa jäätelö on).
Laita tarjoiluvati hetkeksi pakastimeen ennen
tarjoilua. Poista kakkuvuoan reuna, aseta kakku
ylösalaisin tarjoiluvadille ja poista vuoan pohja.
Koristele kakku hedelmillä ja/tai kermavaahdolla.
■■■ Sokeriton jäätelö
4 annosta (n. 4 dl)
1
1
2 dl kulutusmaitoa
2 rkl kermaa
30 g Sionon-makeutusjauhetta
1 muna
10 tippaa vanilliiniesanssia
Vatkaa muna, maito, makeutusaine ja
vanilliiniesanssi vaahdoksi. Vatkaa kerma
vaahdoksi. Sekoita kermavaahto muiden aineiden
joukkoon. Sekoita aineet hyvin.
Valmistusaika: 30-40 minuuttia.
Yksi jäätelöannos sisältää 85 kcal/355 kJ,
2 g hiilihydraatteja, 3 g proteiinia, 5 g rasvaa.
Tämä sokeriton jäätelö sisältää niin vähän
hiilihydraatteja (= sokeria ja tärkkelystä), ettei yksi
annos juurikaan vaikuta veren sokeritasoon.
Diabeetikko voi yleensä syödä yhden annoksen
tarvitsematta vähentää mitään muuta ruokaa
ruokavaliosta.
Siononin voi korvata myös jollain toisella
makeutusjauheella. Siononin etuna on, että se
alentaa jäätymispistettä, jolloin jäätelön rakenne
on tiiviimpi.
Nykyisin diabeetikot voivat tietyin rajoituksin
syödä myös ruokia, joissa on makeutena
hedelmäsokeria tai jopa tavallista sokeria. Tästä
on paras neuvotella lääkärin tai dieteetikon
kanssa.
Tarkista liitosjohdon kunto säännöllisesti. Jos
tämän laitteen verkkoliitosjohto vaurioituu, se on
korvattava erikoisjohdolla. Ota yhteys lähimpään
Philips-myyjään tai Philips-huoltoon.
Philipsin asiakaspalvelun puhelinnumerot löytyvät
takuulehtisestä. Oikeus muutoksiin varataan.
Oikeus muutoksin varataan.
41
       
.
, ,   100.. 
        
,    .

     
.
        
  , 
     . 
       
  .
       
      
  .
    
  :     
,         
   .

  ,  
 . , , 
   
  .
   , 
      
      .
      , 
        
  .

        
  . , , 
   .
      
  .
   (.. ,
, )    
,     
       .
     
 8  9     
     
yyy yyyy.
     
     .   
 ,     
   (, ,
, )   .
     
 ,      
    
     
    .

     
   . 
      
       
.

    ,  
        
  ,    
.
    :
-  () 
-     
-  300 .. : 200 ..   200 . 

-  450 .. : 275 ..   275 . 
.
-        
  .
-      ,
     
.     
   .
-       1 
.
-        
   .
  
    4-5 , 
       .
      
  ,  ,  
      .
     ,  
      
         
.      
 , , ,
  .
       , 
     
     ,    
      .
   (   
 ,   ) 
   . , ,
      
        
       .
     
    
.      
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Philips HR2303/10 Ohjekirja

Kategoria
Mixer/food processor accessories
Tyyppi
Ohjekirja