Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Tyyppi
Recipe book

Tämä käsikirja sopii myös

Taulukoita, vihjeitä ja reseptejä
Höyryuuni
Sisällys2
Sisällys
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet 4
Kypsentäminen höyryllä 4
VOIMAKAS HÖYRY 5
Taulukko VOIMAKAS HÖYRY 5
INTENSIIVI ja VOIMAKAS HÖYRY vuorotellen 7
Taulukko INTENSIIVI ja VOIMAKAS HÖYRY vuorotellen 7
INTERV HÖYRY 50/50 8
Taulukko INTERV HÖYRY 50/50 8
INTERV HÖYRY 25/75 9
Taulukko INTERV HÖYRY 25/75 9
Leivonnaisten paistaminen 10
Leivontataulukko 12
Taulukko Laatikkoruoat ja kuorrutetut ruoat 16
Paistaminen 17
Paistotaulukko 18
Taulukko PAISTOLÄMPÖMITTARI 19
HAUDUTUS 20
Taulukko HAUDUTUS 21
Tasogrillaus 22
Grillaustaulukko 22
Sulatus 23
Sulatustaulukko 23
Lihankypsennysohjelmat 24
RESEPTIT 25
RESEPTIT HÖYRY 25
LÄMMITYS (4 - 6 annosta) 25
VIHANNEKSET (vihannespaistos) 25
KALA <TAIMEN> 26
PERUNA GRATIINI 26
MAALAISLEI 27
RANSKANLEI 27
TÄYTEPITKO 28
SÄILÖNTÄ 29
LEIVONTARESEPTIT 30
SITRUUNAKAKKU 30
SOKERIKAKKU 31
TIIKERIKAKKU 32
JUUSTOKAKKU 33
ENG HEDELMÄKAKKU 34
MUROKAKKU 35
3Sisällys
RUOKARESEPTIT 36
PIZZA (yhtä paistopeltiä tai 2 pyöreää vuokaa varten) 36
YRTTITÄYTEPIIRAKAT 37
KINKKUJUUSTOPIIRAS 38
LASAGNE 39
CANNELLONI 40
MERIMIESPATA 41
KALAFILEE 42
EKSTRAT 43
KAKKU VALM TAIKINA 43
PAKASTEPIZZA 43
KUIVATUS 43
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet4
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Kypsentäminen höyryllä
Käytä höyrykypsennykseen uunin toimintoa VOIMAKAS HÖYRY, INTERV HÖYRY
50/50, tai INTERV HÖYRY 25/75.
1 Varoitus: Kun käytät kypsennykseen toimintoa VOIMAKAS HÖYRY älä
missään tapauksessa avaa uunin luukkua.
1 Huomio:ytä nesteenä ainoastaan vettä.
Höyrykypsennysastiat
Kuumuutta ja korroosiota kestävästä materiaalista valmistetut vuoat
soveltuvat höyrykypsennykseen.
Kromiteräksiset kypsennysastiat soveltuvat tarkoitukseen erityisen hyvin (kat-
so kohtaa Lisävarusteet).
Kannatintasot
Valitse kannatintaso seuraavan taulukon mukaan. Kannatintasot luetaan al-
haalta ylöspäin.
Yleisohjeita
Lisää vettä, jos kypsennyksen kesto on yli 30 minuuttia tai jos kypsennettävää
on runsaasti.
Irrota rasvasuodatin VOIMAKAS HÖYRY -toiminnon ajaksi, koska muuten
kypsennysaika pitenee.
Jos vesilokero on pitkään käyttämättä, huuhtele letkuliitokset ja höyrynkehitin
huolellisesti (ks. luku “Puhdistus ja huolto”).
Taulukoita koskevia ohjeita
Taulukoissa on eritelty eri ruokalajeja, niiden vaatimat lämpötila-asetukset, kyp-
sennysajat sekä kannatintasot.
Annetut lämpötila-asetukset sekä paistoajat ovat ohjeellisia. Tulokseen vaikut-
tavat myös kypsennettävän ruoan määrä ja tyyppi sekä astioiden ominaisuu-
det.
Jos et löydä sopivaa lämpötilaa omalle ohjeellesi, sovella jonkun vastaavan-
tyyppisen ruuan kypsennysohjetta.
Ellei toisin ole mainittu, taulukot perustuvat tilanteeseen, jossa uuni on kyp-
sennyksen alkaessa kylmä.
5Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
VOIMAKAS HÖYRY
VOIMAKAS HÖYRY soveltuu kaikille, niin tuoreille kuin pakastetuillekin elintar-
vikkeille. Toiminto soveltuu esimerkiksi vihannesten, lihan, kalan, pastan, riisin,
maissin, ryynien ja kananmunien kypsentämiseen, lämmittämiseen, sulattami-
seen, nesteessä keittämiseen ja kalttaamiseen.
Aterioiden valmistaminen
Kokonaiset ateriat voidaan valmistaa kerralla. On hyvä valita ruokalajeja, joiden
kypsennysaika on sama. Näin eri ainekset eivät kypsy liikaa tai liian vähän. Käy-
tettävä vesimäärä riippuu suurimmasta valittuja aineksia varten määritellystä
vesimäärästä. Tiedot löytyvät taulukosta.
Ruokalajit tulee sijoittaa uunin hyllyille sopivissa keittoastioissa. Hyllyjen väli
täytyy säätää niin, että höyry pääsee joka astiaan.
Astioiden steriloiminen
Toiminto VOIMAKAS HÖYRYmahdollistaa astioiden, esimerkiksi tuttipullojen,
steriloimisen höyryllä. Se tehdään asettamalla pestyt astiat keskelle uunin hyllyä,
ensimmäiselle hyllylle suuaukot alaspäin. Sijoita astiat uuniin hieman kallelleen.
Kaada laitteeseen enimmäisvesimäärä (650 ml) ja valitse kypsennysajaksi 40 min
lämpötilassa 96°C.
Taulukko VOIMAKAS HÖYRY
Kypsennettävä ruoka
VOIMAKAS HÖYRY
Vesi lisätään vesi-
lokeroon
ml
Lämpötila
°C
Kanna-
tintaso
Aika
minuut-
teina
Risotto 400 96 2 25-30
Riisi (nestettä 1:1) 550 96 2 35-40
Maissi (polenta, nestettä 1:3) 650 96 2 40-50
Uuniperunat, keskikokoiset 650 96 2 40-50
Suolaperunat 550 96 2 30-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Ruusukaali 550 96 2 30-35
Kukkakaali, kokonainen 700 96 2 40-45
Hapankaali 700 96 2 50-60
Tomaatti, kokonainen 250 96 2 15-20
Punajuuri, kokonainen 550 96 2 60-70
Kyssäkaali, selleri ja fenkoli
paloiteltuna
550 96 2 35-40
Paloiteltu kesäkurpitsa 400 96 2 20-25
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet6
Annetut ajat ovat ohjeellisia. Tulokseen vaikuttavat myös kypsennettävän ruuan koko ja määrä.
Paloiteltu porkkana 550 96 2 30-35
Vihannesten sulatus 550 60 2 30-35
Vihannesten sulatus ja kypsennys 550 96 2 30-35
Vihannesten kalttaus 250 96 2 12-15
Papujen kalttaus 250 96 2 20-22
Verkkopaisti 1000 g 700 96 2 50-75
Kassler 600-1000 g 700 96 2 45-55
Wieninnakit, valkomakkarat 250 90 2 15-20
Fleischkäse, lämmitys1 cm:n paksuina
viipaleina
400 96 2 20-25
Taimen 170 - 300 g 400 85 2 25-35
Kananmuna, pehmeä 200 96 2 8-12
Kananmuna, keskikova 200 96 2 10-15
Kananmuna, kova 200 96 2 15-20
Kypsennettävä ruoka
VOIMAKAS HÖYRY
Vesi lisätään vesi-
lokeroon
ml
Lämpötila
°C
Kanna-
tintaso
Aika
minuut-
teina
7Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
INTENSIIVI ja VOIMAKAS HÖYRY vuorotellen
Käyttämällä yhdistelmää INTENSIIVI ja VOIMAKAS HÖYRY voidaan kypsentää li-
haa, vihanneksia ja lisukkeita vuorotellen. Toiminnolla VOIMAKAS HÖYRY elin-
tarvikkeet voidaan kypsentää yhdessä, niin että ne voidaan tarjoilla samaan
aikaan.
Valmista paistettava ruoka käyttämällä toimintoa INTENSIIVI.
Aseta lämmönkestävässä astiassa olevat valmistellut vihannekset ja lisukkeet
uuniin.
Käynnistä toiminto VOIMAKAS HÖYRY ja kypsennä kaikki ruoat yhdessä.
3 Jotta voisit käynnistää toiminnon VOIMAKAS HÖYRY, uunin täytyy ensin antaa
jäähtyä n. 80°C:n lämpötilaan. Avaa uunin luukku jäähtymisen nopeuttamiseksi
noin 15 minuutiksi ensimmäiseen lukituskohtaan saakka.
Taulukko INTENSIIVI ja VOIMAKAS HÖYRY vuorotellen
Annetut ajat ovat ohjeellisia. Tulokseen vaikuttavat myös kypsennettävän ruuan koko ja määrä.
Lihan sisälämpötilan pitäisi olla 60 - 63 °C ennen siirtymistä toimintoon VOIMAKAS HÖYRY.
Kypsennettävä ruoka
INTENSIIVI
VOIMAKAS HÖYRY
vettä lisätään enint. 650ml
Lämpötila
°C
Liha
Aika
minuutteina
Liha ja
lisukkeet
Aika minuutteina
Kannatin-
tasot
Naudanpaisti 1 kg
ruusukaali, polenta
180 60-70 40-50
1
3
Porsaanpaisti 1 kg
perunat, vihannekset,
paistokastikkeet
180 60-70 30-40
1
3
Vasikanpaisti 1 kg
riisi, vihannekset
180 50-60 30-40
1
3
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet8
INTERV HÖYRY 50/50
INTERV HÖYRY 50/50 soveltuu erityisesti paljon nestettä sisältävien ruokien kyp-
sentämiseen sekä ruokien sulatukseen ja lämmittämiseen.
Taulukko INTERV HÖYRY 50/50
Kypsennettävä ruoka
INTERV HÖYRY 50/50
(vettä lisätään enint. 250ml)
lämpötila, °C
aika
(min)
Kannatin-
tasot
Vanukas annosvuoissa
1)
1) anna vetäytyä vielä puoli tuntia luukku kiinni
90 35-40 2
Munapaistos
1)
90 30-40 2
Terriinit
1)
90 40-50 2
Ohut kalafilee 85 15-25 2
Paksu kalafilee
pienemmät kalat 350 g asti
90 25-35 2
kokonainen kala
1 kg asti
90 35-45 2
9Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
INTERV HÖYRY 25/75
Valmistustapa INTERV HÖYRY 25/75 soveltuu erityisesti suurten lihanpalojen
paistoon, jo kypsennettyjen annosruokien sulatukseen ja lämmitykseen sekä lei-
vän, sämpylöiden, gratiinien ja laatikkoruokien paistoon.
Taulukko INTERV HÖYRY 25/75
Monella tasolla kypsentäminen
Leikkaa paisti viipaleiksi ennen lämmitystä.
Annetut ajat ovat ohjeellisia. Tulokseen vaikuttavat myös kypsennettävän ruuan koko ja määrä.
Kypsennettävä ruoka
INTERV HÖYRY 25/75
Lisättävän veden määrä on riippuvainen
kypsennysajasta
Lämpötila, °C
Aika
(min)
Kannatin-
tasot
Ruokien lämmittäminen
6 lautasta, Ø 24 cm
110 15-20 1, 3 ja 5
Porsaanpaisti, 1000g 160-180 90-100 2
Naudanpaisti 1000g 160-180 120-150 2
Vasikanpaisti, 1000g 180 80-90 2
Fleischkäse, raaka, 500g 180 30-40 2
Wieninnakit, valkomakkarat 85 20-30 2
Kassler 600 - 1000g
(liota lihaa kaksi tuntia)
160-180 60-70 2
Broileri, 1000g 180-200 50-60 2
Ankka 1500 - 2000g 180 70-90 2
Hanhi 3000g 170 130-170 1
Kalafileet 85-90 20-30 2
Perunagratiini,
valkosipuli-perunagratiini
160-170 50-60 2
Makaronilaatikko 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Erityyppiset leivät
500-1000g
180-190 50-60 2
Sämpylät (40g) 180-210 25-35 3
Paistovalmiit leivät 30 - 40g 200 10-20 3
Paistovalmiit leivät 30 - 40g (pakaste) 200 15-25 3
Paistovalmiit patongit 40 - 50g 200 10-20 3
Paistovalmiit patongit 40 - 50g (pa-
kaste)
200 15-25 3
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet10
Leivonnaisten paistaminen
Uunin toiminto: INTENSIIVI, KOSTEA INTENSIIVI tai YLÄ-JA ALALÄMPÖ
Paistovuoat
YLÄ-JA ALALÄMPÖ -toiminnossa voidaan käyttää tummasta metallista valmis-
tettuja ja pinnoitettuja vuokia.
INTENSIIVI- ja KOSTEA INTENSIIVI-toiminnoille soveltuvat myös vaaleat metal-
livuoat.
Kannatintasot
Leivonnaisia voidaan paistaa YLÄ-JA ALALÄMPÖ -toiminnossa yhdellä tasolla.
INTENSIIVI- ja KOSTEA INTENSIIVI-toiminnoissa voit paistaa jopa kolmella lei-
vinpellillä samanaikaisesti:
1 leivinpelti:
esim. kannatintasolla 3
1 uunivuoka:
esim. kannatintasolla 1
2 leivinpeltiä:
esim. kannatintasoilla 1 ja 3
3 leivinpeltiä:
Kannantintasoilla 1, 3 ja 5
11Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Yleisohjeita
Pellin viistetyn reunan tulee olla eteenpäin!
Voit asettaa ritilälle myös kaksi vuokaa rinnakkain. Paistoaika ei juurikaan pite-
ne.
3 Pakasteruokien sulatuksen yhteydessä uunipellit saattavat vääntyä. Tämä johtuu
pakasteiden ja uunin lämpötilan suuresta erosta. Uunipelti suoristuu, kun se
jäähtyy.
Leivontataulukon käyttöohjeita
Taulukoissa on esitetty ruokalajit, niiden vaatimat lämpötila-asetukset, kypsen-
nysajat sekä paistotasot.
Mainitut lämpötila-asetukset sekä paistoajat ovat ohjeellisia. Tulokseen vai-
kuttavat myös taikinan määrä ja koostumus sekä vuoan ominaisuudet.
Suosittelemme käyttämään aluksi matalampaa lämpötilaa ja nostamaan sitä
vasta, mikäli esim. paistoaika muuten venyisi turhan pitkäksi tai jos haluat voi-
makkaamman ruskistuksen.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia ohjearvoja, sovella jonkin vastaavantyyp-
pisen leivonnaisen tietoja.
Kun paistat kakkuja leivinpellillä tai vuoassa useammalla tasolla, paistoaika voi
olla 10-15 minuuttia pitempi.
Kosteat leivonnaiset (esim. pizzat, hedelmäkakut jne.) paistetaan yhdellä tasol-
la.
Jos leivonnainen ei ole pinnaltaan tasaisen korkea, se voi ruskistua aluksi epä-
tasaisesti. Tässä tapauksessa ei pidä muuttaa lämpötila-asetusta. Ruskistu-
serot tasaantuvat paistumisen jatkuessa.
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin aikaisemmin käyttämäsi uuni. Sen
vuoksi on hyvä soveltaa alla olevassa taulukossa annettuja asetuksia (lämpöti-
la, kypsennysajat) ja kannatintasoja aikaisemmin käyttämiesi asetusten sijaan.
2 Jos paistoaika on pitkä, voit käyttää hyväksesi jälkilämpöä ja kytkeä uunin pois
toiminnasta noin 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä.
Ellei toisin ole mainittu, taulukoiden arvot perustuvat tilanteeseen, jossa uuni on
ruoanvalmistuksen alkaessa kylmä.
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet12
Leivontataulukko
Leivonnaisten paistaminen yhdellä kannatintasolla
Leivonnaisen
laji
Uunintoiminto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
minuuttia
Vuoassa paistettavat leivonnaiset
Kulho- tai vuokaleivonnaiset INTENSIIVI 1 150-160 50-60
Hiekka-/kuningaskakut INTENSIIVI 1 140-160 60-80
Sokerikakku INTENSIIVI 1 140 30-40
Sokerikakku YLÄ-JA ALALÄMPÖ 1 160 30-40
Torttupohja murotaikinasta KOSTEA INTENSIIVI 3 170-180
1)
20-25
Kakkupohja vatkatusta
taikinasta
KOSTEA INTENSIIVI 3 150-170 25-30
Peitetty omenatorttu YLÄ-JA ALALÄMPÖ 1 170-190 50-60
Amerikkalainen omenapiiras
(2vuokaa, Ø20cm, viistosti
asetettuna)
INTENSIIVI 1 160 60-80
Amerikkalainen omenapiiras
(2Ø20cm:n vuokaa, viistosti
asetettuna)
YLÄ-JA ALALÄMPÖ 1 180 60-80
Suolaiset piiraat (esim.
Quiche Lorraine)
INTENSIIVI 1 160-180 45-55
Juustokakku YLÄ-JA ALALÄMPÖ 1 170-190 80-90
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Pullapitko/-kranssi KOSTEA INTENSIIVI 3 160-180 45-55
Joulupulla (stollen) YLÄ-JA ALALÄMPÖ 3 160-180
1)
50-60
Leipä (ruisleipä)
-aluksi
-myöhemmin
YLÄ-JA ALALÄMPÖ 1
230
1)
160-180
10
30-60
Tuulihatut/Eclair-leivokset YLÄ-JA ALALÄMPÖ 3 160-170
1)
30-45
Kääretorttu YLÄ-JA ALALÄMPÖ 3 180-200
1)
10-20
Kuiva murukakku KOSTEA INTENSIIVI 3 150-160 20-30
Voi-/sokerikakku KOSTEA INTENSIIVI 3 180-200
1)
20-30
Voipullapitko INTENSIIVI 3 170-180
1)
40-50
Hedelmäkakku
(hiivataikinasta/vatkatusta
taikinasta)
2)
INTENSIIVI 3 150 40-50
Hedelmäkakku
(hiivataikinasta/vatkatusta
taikinasta)
2)
YLÄ-JA ALALÄMPÖ 3 170 40-50
13Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Hedelmäkakku murotaikinasta INTENSIIVI 3 160-170 50-70
Pellillä paistettu piirakka,
arka täyte (esim. rahka,
hunaja jne.)
YLÄ-JA ALALÄMPÖ 3 160-180
1)
50-70
Pizza (runsaasti täytettä)
2)
INTENSIIVI 1 180-200
1)
30-50
Pizza (ohut) INTENSIIVI 1 200-220
1)
15-25
Pitaleipä INTENSIIVI 1 200-220 10-20
Lehtitaikina (sveitsiläinen) INTENSIIVI 1 180-200 40-55
Pikkuleivät
Pikkuleivät murotaikinasta INTENSIIVI 3 150-160 15-25
Pursotetut pikkuleivät INTENSIIVI 3 140 25-35
Pursotetut pikkuleivät YLÄ-JA ALALÄM 3 160
1)
20-30
Pikkuleivät vatkatusta
taikinasta
INTENSIIVI 3 160-170 15-25
Munanvalkuaisleivonnaiset,
marengit
INTENSIIVI 3 80-100 90-150
Mantelileivokset INTENSIIVI 3 100-120 60-90
Hiivalla kohotetut pikkuleivät KOSTEA INTENSIIVI 3 150-160 20-40
Lehtitaikinapikkuleivät INTENSIIVI 3 170-180
1)
20-30
Sämpylät INTENSIIVI 3 180
1)
20-35
Sämpylät YLÄ-JA ALALÄMPÖ 3 200
1)
20-35
Pikkuleivät (20kpl/pelti) INTENSIIVI 3 140
1)
20-30
Pikkuleivät (20kpl/pelti) YLÄ-JA ALALÄMPÖ 3 170
1)
20-30
1) Esikuumenna uuni
2) Käytä tippupeltiä tai rasvapannua
Leivonnaisen
laji
Uunintoiminto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
minuuttia
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet14
Paistaminen useammalla kannatintasolla
Leivonnaisen laji
INTENSIIVI INTENSIIVI
Aika
Tuntia Min.
Kannatintaso alhaalta
lukien
Lämpötila ºC
2 tasolla 3 tasolla
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Tuulihatut 1/4 --- 160-180
1))
1) Esilämmitä uuni
0:35-0:60
Strösselikakku, kuiva 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Pikkuleivät
Murotaikinapikkuleivät 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Pursotetut pikkuleivät 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Vatkatusta taikinasta valmistetut
pikkuleivät
1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Munavaahtoleivokset, marengit 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Mantelitortut 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Pienet hiivataikinaleivonnaiset 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Pienet voitaikinaleivonnaiset 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Sämpylät 1/4 --- 160 0:30-0:45
Pienet kakut (20kpl/pelti) 1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
15Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Leivontavinkkejä
Paistotulos Mahdollinen syy Korjaus
Kakku on liian vaalea
pohjasta
Väärä kannatintaso Paista kakku alemmalla kanna-
tintasolla
Kakku laskeutuu (taikinai-
nen ja liian kostea)
Liian korkea paistolämpötila Säädä vähän alhaisempi lämpö-
tila
Liian lyhyt paistoaika Pidennä paistoaikaa
Paistoaikaa ei voi lyhentää
valitsemalla korkeamman
lämpötilan
Taikinassa on liian paljon nestettä Käytä vähemmän nestettä.
Varmista, että sekoitusaika on
oikea, erityisesti kun valmistat
taikinan monitoimikoneella
Kakku on liian kuiva Liian alhainen paistolämpötila Säädä lämpötila korkeammaksi
Liian pitkä paistoaika Lyhennä paistoaikaa
Kakku ruskistuu epätasai-
sesti
Liian korkea paistolämpötila ja lii-
an lyhyt paistoaika
Säädä paistolämpötila alhaisem-
maksi ja pidennä paistoaikaa
Taikina on jaettu epätasaisesti Jaa taikina tasaisesti pellille
Rasvasuodatin on kiinnitetty pai-
kalleen.
Irrota rasvasuodatin.
Kakku ei kypsy mainitussa
paistoajassa
Liian alhainen lämpötila Säädä lämpötila vähän korke-
ammaksi
Rasvasuodatin on kiinnitetty pai-
kalleen.
Irrota rasvasuodatin.
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet16
Taulukko PIZZATASO
Taulukko Laatikkoruoat ja kuorrutetut ruoat
Leivonnaislaji Uunin taso
Lämpötila
°C
Aika
Min.
Pizza (ohut) 1 200 - 230
1)
1) Esilämmitä uuni
15 - 20
Pizza (runsastäytteinen) 1 180 - 200 25 - 35
Piiras 1 180 - 200 40 - 55
Pinaattipiiras 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine -juustopiiras 1 170 - 190 45 - 55
Pyöreä rahkapiirakka 1 140 - 160 80 - 90
Rahkapiirakka pellillä 1 140 - 160 50 - 60
Umpinainen omenapiiras 1 150 - 170 50 - 60
Vihannespiirakka 1 160 - 180 50 - 60
Pitaleipä 1 230
1)
10 - 20
Lehtitaikinaleivonnaiset 1 160 - 180
1)
45 - 55
Liekkikakku 1 230
1)
15 - 25
Piirakat 1 180 - 200
1)
15 - 25
Ruokalaji Uunin toiminto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika
minuuttia
Makaronilaatikko KOSTEA INTENSIIVI 1 170-190 45-60
Lasagne YLÄ-JA ALALÄMPÖ 1 180-200 40-50
Kuorrutetut ruoat
Kasvikset
1)
1) Esikuumenna uuni
GRATINOINTI 1 170 20-30
Kuorrutetut patongit
1)
GRATINOINTI 1 160-170 20-30
Makeat paistokset KOSTEA INTENSIIVI 1 170-190 40-60
Kalalaatikot YLÄ-JA ALALÄMPÖ 1 180-200 50-60
Täytetyt vihannekset GRATINOINTI 1 160-170 40-60
Perunagratiini KOSTEA INTENSIIVI 2 180-200 40-50
17Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Paistaminen
Uunin toiminto: YLÄ-JA ALALÄMPÖ tai GRATINOINTI
Asenna rasvasuodatin paikalleen paistamisen ajaksi!
Paistoastiat
Kaikki kuumuutta kestävät astiat ovat sopivia paistamisessa (noudata valmis-
tajan antamia ohjeita!)
Kookkaat paistit voidaan paistaa suoraan rasvapellillä tai ritilän päällä,
jonka alle on asetettu rasvapelti.
Vähärasvaiset lihat on suositeltavaa paistaa paistovuoassa kannella peitet-
tynä. Tällä tavoin liha pysyy mehukkaana.
Jos lihan pinnan tulee ruskistua, paista se paistovuoassa ilman kantta.
3 Paistotaulukkoja koskevat ohjeet
Taulukossa annetut ohjeet ovat suuntaa antavia.
Uunissa on suositeltavaa paistaa lihaa ja kalaa vain yhtä kiloa suurempia
määriä.
Kaada vähän nestettä paistoastiaan välttääksesi ruoasta erittyvän lihanesteen
tai rasvan kiinnipalamisen.
Käännä paistia tarvittaessa (kun paistoajasta on kulunut 1/2 - 2/3).
Valele suuria paisteja ja linturuokia aika ajoin paistoliemellä. Valelu parantaa
lopputulosta.
Kytke uunista virta pois noin 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä hyö-
dyntääksesi jälkilämmön.
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet18
Paistotaulukko
Lihalaji Määrä
Uunin
toiminto
Uunin
taso
Lämpötila
°C
Aika
Tuntia Min.
Naudanliha
Patapaisti 1-1,5 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 200-250 2:00-2:30
Paahtopaisti tai file
korkeus-
senttimet-
riä kohden
- punainen sisältä
korke
uscm:ä
kohden
GRATINOINTI 1 190-200
1)
0:05-0:06
- vaaleanpunainen
sisältä
korke
uscm:ä
kohden
GRATINOINTI 1 180-190 0:06-0:08
- kyp
korke
uscm:ä
kohden
GRATINOINTI 1 170-180 0:08-0:10
Sianliha
Lapa, niska, kinkku 1-1,5 kg GRATINOINTI 1 160-180 1:30-2:00
Kyljys, kassler 1-1,5 kg GRATINOINTI 1 170-180 1:00-1:30
Lihamureke 750 g-1 kg GRATINOINTI 1 160-170 0:45-1:00
Sianpotkat
(esikypsennetty)
750 g-1 kg GRATINOINTI 1 150-170 1:30-2:00
Vasikanliha
Vasikanpaisti 1 kg GRATINOINTI 1 160-180 1:30-2:00
Vasikanpotkat 1,5-2 kg GRATINOINTI 1 160-180 2:00-2:30
Lammas
Lampaanviulu,
lampaanpaisti
1-1,5 kg GRATINOINTI 1 150-170 1:15-2:00
Lampaanselkä 1-1,5 kg GRATINOINTI 1 160-180 1:00-1:30
Riista
Jäniksenselkä/
jäniksenkoivet
- 1 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
3 220-250
1)
0:25-0:40
Kauriin-/hirvensel 1,5-2 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 210-220 1:15-1:45
Kauriin-/hirvenkoivet 1,5-2 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 200-210 1:30-2:15
Linnut
Paloitellut linnut / 200-250g GRATINOINTI 1 200-220 0:35-0:50
19Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet
Taulukko PAISTOLÄMPÖMITTARI
Broilerin puolikas / 400-500g GRATINOINTI 1 190-210 0:35-0:50
Broileri 1-1,5 kg GRATINOINTI 1 190-210 0:45-1:15
Ankka 1,5-2 kg GRATINOINTI 1 180-200 1:15-1:45
Hanhi 3,5-5 kg GRATINOINTI 1 160-180 2:30-3:30
Kalkkuna/kana 2,5-3,5 kg GRATINOINTI 1 160-180 1:45-2:30
Kalkkuna/kana 4-6 kg GRATINOINTI 1 140-160 2:30-4:00
Kala (haudutettu)
Kokonainen kala 1-1,5 kg
YLÄ-JA
ALALÄMPÖ
1 210-220 0:45-1:15
1) Esilämmitä uuni
Kypsennet ruoka Lihan sisälämpötila
Naudanliha
Paahtopaisti tai file, sisältä punainen
sisältä punertava (medium)
kypsä
45-50 °C
60-65 °C
70-75 °C
Porsaanliha
Porsaanlapa, kinkku, niska 80-82 °C
Kyljys (selkä, kassler 75-80 °C
Lihamureke 75-80 °C
Vasikanliha
Vasikanpaisti 75-80 °C
Vasikanpotka 85-90 °C
Lammas
Lampaanviulu 80-85 °C
Lampaanselkä 80-85 °C
Lammaspaisti, lampaanviulu 70-75 °C
Riista
Jäniksenselkä 70-75 °C
Jäniksenkoivet, -reidet 70-75 °C
nis, kokonainen 70-75 °C
Kauriin, saksanhirven selkä 70-75 °C
Kauriin, saksanhirven reisi 70-75 °C
Lihalaji Määrä
Uunin
toiminto
Uunin
taso
Lämpötila
°C
Aika
Tuntia Min.
Käyttömahdollisuudet, taulukot ja vihjeet20
HAUDUTUS
Uunin toiminto: HAUDUTUS.
Uunin toiminnolla HAUDUTUS paistista tulee hyvin murea ja mehukas.
HAUDUTUSmurealle, vähärasvaiselle lihalle ja kalalle.
HAUDUTUS ei sovellu esimerkiksi patapaistin tai porsaanpaistin valmistamiseen.
Uuni lämpenee valittuun tai etukäteen säädettyyn lämpötilaan asti. Kun lämpö-
tila on saavutettu, kuuluu merkkiääni. Sitten uuni kytkeytyy automaattisesti ma-
talammalle lämmölle kypsentämistä jatkamaan.
HAUDUTUS MATALAL. soveltuu pienemmille lihapaloille, kuten pihveille.
HAUDUTUS KORKEAL.
suuremmille lihapaloille, kuten häränfileille.
1 Huomio: Käytä paistamisessa rasvasuodatinta.
3 Uunin toiminnolla HAUDUTUS ruoka pitää aina kypsentää ilman kantta.
1. Paista ruokaa pannussa kummaltakin puolelta 1 - 2 minuuttia hyvin kuumalla.
2. Sijoita paistoastiaan tai suoraan uunipannun päällä olevalle ritilälle.
3. Aseta uuniin. Valitse uunin toiminto HAUDUTUS, valitse tarvittaessa painike
HAUDUTUS KORKEAL. ja kypsennä valmiiksi (ks. taulukkoa).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Tyyppi
Recipe book
Tämä käsikirja sopii myös

muilla kielillä