37
Ruokaohje-esimerkki: Majoneesi
250 g öljyä (esim. auringonkukkaöljyä),
1 kananmuna ja 1 ylimääräinen keltuainen,
1–2 rkl viinietikkaa (noin 15 g),
suolaa ja pippuria maun mukaan
Laita kaikki (huoneenlämpöiset) ainekset mittakulhoon
mainitussa järjestyksessä. Laita sekoitin kulhon pohjalle ja
käynnistä se. Käytä sekoitinta suurimmalla mahdollisella
nopeudella ja pidä se paikallaan, kunnes öljy alkaa emulgoitua.
Pidä sekoitin käynnissä. Nosta sekoitin hitaasti ylös seoksen
pinnalle ja paina se sitten jälleen alas, jotta loput öljystä
sekoittuu. Valmistusaika: 1 minuutti (juokseva majoneesi esim.
salaatinkastikkeeksi) tai 2 minuuttia (paksu majoneesi esim.
dipiksi).
Vispilä (katso s. 3/kuva B)
Käytä vispilää ainoastaan kerman ja munanvalkuaisten
vatkaukseen sekä vanukkaiden ja jälkiruokien sekoitukseen.
• Aseta vispilä (8b) vispilän vaihteisto-osaan (8a) ja kiinnitä
sitten moottoriosa (4) vaihteisto-osaan.
• Aseta vispilä kulhoon ja käynnistä laite vasta sitten.
• Irrota moottoriosa käytön jälkeen irrottamalla laite pistora-
siasta ja painamalla vapautuspainikkeita (5). Vedä sen
jälkeen vispilä irti vaihteisto-osasta.
Vinkkejä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi
• Käytä keskikokoista kulhoa.
• Liikuta vispilää myötäpäivään ja pidä sitä hieman
kallistettuna.
• Kermavaahto (enintään 400 ml kylmää kermaa,
rasvapitoisuus vähintään 30 %, 4–8 °C): Aloita matalalla
nopeudella (kevyt painallus kytkimestä) ja lisää nopeutta
(voimakkaampi painallus) vatkatessa.
• Munanvalkuaisten vatkaus (enintään 4 kananmunaa): Aloita
keskinopeudella (kytkin painettu puoliksi pohjaan) ja lisää
nopeutta (voimakkaampi painallus) vatkatessa.
Kompaktin keittiökoneen lisäosa
Kompaktin keittiökoneen lisäosa (9) sopii erinomaisesti:
• hienontamiseen ja sekoittamiseen
• taikinan vaivaamiseen (taikinassa enintään 250 g jauhoja)
• viipalointiin ja silppuamiseen snitte og rive
Hienontaminen (katso s. 4/kuva D)
Terää (13) käyttämällä voit hienontaa lihaa, juustoa, sipulia,
yrttejä, valkosipulia, porkkanoita, saksanpähkinöitä,
hasselpähkinöitä ja manteleita.
Saadaksesi parhaan mahdollisen lopputuloksen katso
enimmäismäärät ja nopeusasetukset osan D ja E taulukoista.
Älä hienonna erittäin kovia elintarvikkeita, kuten jääkuutioita,
muskottipähkinää, kahvipapuja tai jyviä.
Ennen hienontamista ...
• paloittele liha, juusto, sipuli, valkosipuli, porkkanat, chilit
• poista yrteistä varret ja kuori pähkinät
• poista lihasta luut, jänteet ja rustot
• varmista, että liukumaton rengas (12) on kiinnitetty
leikkurikulhoon.
Varoitus: Terä on erittäin terävä! Pidä aina kiinni terän
muovisesta yläosasta ja käsittele sitä varoen.
Poista varovasti terän muovisuojus.
1. Aseta terä kulhon (11) keskitappiin ja lukitse paikalleen
kääntämällä.
2. Laita ruoka-aineet kulhoon. Liitä kansi (10) kulhoon siten,
että kannen lukitus (10d) on kulhon kahvan vieressä.
3. Lukitse kansi kääntämällä sitä myötäpäivään, jolloin
kannen lukitus napsahtaa kahvan yläpuolella.
4. Aseta moottoriosa (4) liittimeen (10a), kunnes se lukkiutuu
paikoilleen.
5. Kytke laite pistorasiaan ja varmista, että syöttöpainin on
paikallaan.
6. Laita laite päälle ja pidä kulhosta kiinni toisella kädellä.
7. Irrota moottoriosa käytön jälkeen irrottamalla laite
pistorasiasta ja painamalla vapautuspainikkeita (5). Irrota
syöttöpainin.
8. Paina kannen lukitusta (10d) ja pidä se painettuna. Avaa
kansi (10) kääntämällä sitä vastapäivään.
9. Nosta kansi ylös.
10. Irrota terä varovasti ennen käsitellyn ruoan poistamista.
Irrota terä kääntämällä sitä ensin hieman ja vedä se sitten
irti.
Ohuen taikinan sekoittaminen
Terää (13) käyttämällä voit sekoittaa myös kevyen taikinan,
kuten ohukais- tai kakkutaikinan, jossa on enintään 250 g
jauhoja.
Ruokaohje-esimerkki: Ohukaistaikina
Kaada ensin 375 ml maitoa kulhoon, lisää sitten 250 g jauhoja
ja lopuksi 2 kananmunaa. Sekoita taikina kuohkeaksi maksi-
minopeudella.
Taikinan vaivaaminen
Kuvasarja D koskee myös vaivauskoukun käyttöä.
Vaivauskoukku (14) on ihanteellinen erilaisten taikinoiden,
kuten hiiva- ja kakkutaikinoiden vaivaamiseen (jauhoja
enintään 250 g).
• Aseta vaivauskoukku kulhoon (11).
• Laita kulhoon enintään 250 g jauhoja ja sen jälkeen muut
ainekset nestettä lukuun ottamatta.
• Laita laite maksiminopeudelle.
• Lisää neste syöttösuppilosta, kun moottori on käynnissä.
• Enimmäisvaivausaika: 1 minuutti – anna moottoriosan
jäähtyä sitten 10 minuuttia.
Ruokaohje-esimerkki: Pizzataikina
250 g jauhoja, ½ tl suolaa, ½ tl kuivahiivaa, 5 rkl oliiviöljyä,
150 ml vettä (haaleaa).
Ruokaohje-esimerkki: Murotaikina
250 g jauhoja, 170 g voita (kylmää/kovaa, pieniä palasia),
80 g sokeria, 1 tl vaniljasokeria, 1 pieni kananmuna, ripaus
suolaa
Hyvän tuloksen saamiseksi, älä käytä lämmintä, pehmeää
voita.
Lopeta taikinan vaivaaminen, kun siitä on muodostunut pallo.
Taikinasta tulee liian pehmeää, jos sitä vaivataan liikaa.
Viipalointi / silppuaminen (katso s. 5/kuva E)
Viipalointiosalla (15a) voit viipaloida esimerkiksi kurkkua,
sipulia, herkkusieniä, omenaa, porkkanaa, retiisiä, raakaa
perunaa, kesäkurpitsaa ja kaalia.
Silppuamisosilla (15b) voit silputa esimerkiksi omenaa,
porkkanaa, raakaa perunaa, punajuurta, kaalia ja juustoa
(pehmeästä keskikovaan).
1. Aseta osa (15a, b) osan pidikkeeseen (15) ja napsauta
paikalleen. Aseta osan pidike kulhon keskitappiin ja
varmista, että se lukittuu paikalleen.
57221101042_MQ775_S6-80.indd 3757221101042_MQ775_S6-80.indd 37 28.02.13 12:2828.02.13 12:28