Samsung M1717N Ohjekirja

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

Code No.: DE68-00935N
MIKROAALTOUUNI
Käyttöohjeet ja Ruoanlaitto-opas
M1727N / M1717N
Pikaopas....................................................................................2
Uuni...........................................................................................3
Lisävarusteet.............................................................................3
Ohjauspaneeli...........................................................................4
Näiden käyttöohjeiden käyttö....................................................5
Turvamääräykset ......................................................................6
Mikroaaltouunin asentaminen...................................................7
Kellon asettaminen aikaan(M1727N)........................................7
Mikroaaltouunin toimintaperiaatteet..........................................8
Uunin oikean toiminnan tarkistaminen......................................8
Käyttöongelmien ratkaiseminen................................................9
Kypsentäminen / Kuumentaminen............................................9
Tehotasot ................................................................................10
Kuumentamisen keskeyttäminen............................................10
Valmistusajan säätäminen......................................................11
Käsisäätöinen ruuan sulattaminen(M1717N)..........................11
Automaattisulatuksen käyttö(M1727N)...................................12
Automaattinen sulatustoiminto (M1727N)...............................12
Pikalämmitysominaisuuden käyttö(M1717N)..........................12
Pikalämmityksen asetuksets(M1717N)...................................12
Ruoka-astiaopas.....................................................................13
Ruoanlaitto-opas.....................................................................14
Puhdistaminen ........................................................................19
Uunin varastointi ja korjaukset................................................20
Tekniset tiedot.........................................................................20
M1727N_17N_FI.fm Page 1 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
2
FI
Pikaopas
Malli : M1727N
Halutessasi kypsentää ruokaa
Halutessasi sulattaa ruokaa
Halutessasi säätää valmistusaikaa
Malli : M1717N
Halutessasi kypsentää ruokaa
Halutessasi sulattaa ruokaa
Halutessasi säätää valmistusaikaa
1. Aseta ruoka uuniin.
Valitse tehotaso kiertämällä KÄYTTÖTEHON
SÄÄTÖPYÖRÄÄ.
2. Valitse valmistusaika Aika/Paino( ) -säätöpyörää
kiertämällä.
Tulos:
Kypsennys käynnistyy noin kahden sekunnin
kuluttua.
1. Kierrä KÄYTTÖTEHON SÄÄTÖPYÖRÄ automaattinen
sulatus ( ) kohdalle.
2. Valitse sopiva paino Aika/Paino( ) -säätöpyörää
kiertämällä.
Tulos:
Sulatus käynnistyy noin kahden sekunnin
kuluttua.
Laita ruoka uuniin.
Valitse sopiva aika Aika/Paino( )-säätöpyörää
kiertämällä.
1. Aseta ruoka uuniin.
Valitse tehotaso kiertämällä KÄYTTÖTEHON
SÄÄTÖPYÖRÄÄ.
2. Valitse valmistusaika kääntämällä nuppia TIMER.
1. Kierrä KÄYTTÖTEHON SÄÄTÖPYÖRÄ manuaalisen
sulatus ( ) kohdalle.
2. Käännä nuppia TIMER valitaksesi sopivan ajan.
1. Jätä ruoka uuniin.
Käännä nuppia TIMER haluttuun aikaan.
M1727N_17N_FI.fm Page 2 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
3
FI
Uuni
Malli : M1727N
Malli : M1717N
Lisävarusteet
Hankkimastasi mallista riippuen käytössäsi on useita eri
lisävarusteita, joita voi käyttää useilla eri tavoilla.
ÄLÄ käytä mikrouunia ilman pyörivää kehää ja lautasta.
TUULETUSAUKOT
OVEN SALVAT
OVI
PYÖRIVÄ LAUTANEN
KYTKINKAP
P
Y
Ö
R
I
V
Ä
K
E
H
Ä
TURVASALPOJEN
AUKOT
LAMPPU
OVEN KAHVA
AIKA/PAINO-
SÄÄTÖPYÖRÄ
KÄYTTÖTEHON
SÄÄTÖPYÖRÄ
TUULETUSAUKOT
OVISALVAT
OVI
PYÖRIVÄ LAUTANEN
KYTKINKAP
PYÖRIVÄ KEHÄ
TURVASALPOJEN
AUKOT
LAMPPU
KÄYTTÖTEHON
SÄÄTÖPYÖRÄ
TIMER KNOB
OVEN KAHVA
1. Kytkinkappale, joka on jo asennettu uunin pohjalla
olevaan moottoriakseliin.
Merkitys:
Kytkin pyörittää pyörivää lautasta.
2. Pyörivä kehä, joka asennetaan uunin keskikohtaan.
Merkitys:
Pyörivä kehä tukee pyörivää lautasta.
3. Pyörivä lautanen asetetaan pyörivän kehän päälle,
keskikohta kytkinkappaleen päälle.
Merkitys:
Pyörivä lautanen toimii pääasiallisena
ruoanvalmistusalustana; se voidaan helposti
ottaa ulos puhdistusta varten.
M1727N_17N_FI.fm Page 3 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
5
FI
Näiden käyttöohjeiden käyttö
Olet juuri hankkinut itsellesi SAMSUNG-mikroaaltouunin. Sen
käyttöoppaassa annetaan paljon hyödyllistä tietoa
ruoanvalmistuksesta mikrouunin avulla, ja siihen sisältyvät tämän
lisäksi mm. seuraavat tiedot:
Turvaohjeet
Sopivat lisävarusteet
Hyödylliset ruoanlaittovihjeet
Käyttöohjeiden sisäkannessa on pikaopas, jossa selitetään kolme
perustoimintoa:
Ruoan valmistus
Pakasteruoan sulatus
Valmistusajan pidentäminen
Opaskirjan alussa on kuvia uunista, ja mikä tärkeämpää, kuvan sen
ohjauspaneelista, jotta löytäisit helpolla tarvitsemasi painikkeet.
Yksityiskohtaisissa ohjeissa käytetään kolmea eri symbolia.
TURVAOHJEITA MIKROAALLOILLE ALTISTUMISEN
ESTÄMISEKSI
Seuraavien turvaohjeiden laiminlyöminen saattaa aiheuttaa altistumisen
vahingollisille mikroaalloille.
(a) Älä missään tilanteessa yritä käyttää uunia sen oviluukku auki, tai peukaloi
turvasulkimia (oven salpoja) tai yritä laittaa mitään esineitä turvasuljinten
lukitusaukkoihin.
(b) Älä aseta mitään esinettä uunin oviluukun ja etupinnan väliin tai jätä ruoka- tai
pesuaineiden jäänteitä kertymään tiivistyspintoihin. Varmista, että oviluukku ja
sen tiivistyspinnat pysyvät puhtaina pyyhkimällä ne käytön jälkeen ensin
kostealla ja sen jälkeen kuivalla, pehmeällä kankaalla.
(c) Älä käytä uunia, jos se on vioittunut, ennen kuin valmistajan kouluttama
mikrouuneihin erikoistunut valtuutettu huoltomies on korjannut vian. On
erityisen tärkeää, että ovi sulkeutuu kunnolla ja ettei seuraavissa osissa ole
vaurioita:
(1) Ovi, sen tiivisteet ja tiivistyspinnat
(2) Oven saranat (rikki tai löystyneet)
(3) Virtajohto
(d) Uunia ei saa säätää tai korjata kukaan muu valmistajan kouluttama
mikrouuneihin erikoistunut valtuutettu huoltomies.
☛✉
Tärkeää Huomautus Kierrä
M1727N_17N_FI.fm Page 5 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
6
FI
Turvamääräykset
Tärkeitä turvallisuusohjeita. Lue ohjeet huolellisesti ja säilytä ne
tulevaa tarvetta varten. Ennen kuin lämmität ruokaa tai nesteitä
mikrouunissa, varmistu että seuraavia turvamääräyksiä noudatetaan.
1. ÄLÄ käytä mitään metallisia astioita tai esineitä mikrouunissa, kuten:
Metalliastioita
Tarjoiluastioita, joissa on kulta- tai hopeakoristelua
Vartaita, haarukoita yms.
Syy:
Tällöin voi syntyä sähkövalokaaria tai kipinöintiä, joka voi
vahingoittaa uunia.
2. ÄLÄ kuumenna:
Ilmatiiviitä tai tyhjiöpakattuja pulloja, tölkkejä tai muita säilytysastioita
Esim. Vauvanruokatölkit
“Ilmatiiviitä” ruoka-aineita
Esim. Munat, kuorelliset pähkinät, tomaatit
Syy:
Paineen kasvu voi saada ne hajoamaan räjähdysmäisesti.
Tip
: Poista kuoret ja puhkaise pinnat ja nahkamaiset päällysosat.
3. ÄLÄ käytä mikrouunia tyhjänä.
Syy:
Uunin seinämät voivat vaurioitua.
Vihje:
Säilytä uunissa aina vedellä täytettyä vesilasia. Vesi imee itseensä
mikroaallot, jos sattuisit vahingossa laittamaan uunin päälle, kun se
on muuten tyhjä.
4. ÄLÄ peitä takaosan tuuletusaukkoja kankaalla tai paperilla.
Syy:
Uunin erittämä kuuma ilma saattaa sytyttää kankaan tai paperin
palamaan.
5. Käytä AINA patalappuja tai -kintaita ottaessasi astiaa uunista.
Syy:
Jotkut ruoka-astiat imevät itseensä mikroaaltoja ja lämpöä siirtyy
aina ruoasta astiaan. Sen vuoksi astiat kuumenevat.
6. ÄLÄ kosketa kuumennusvastuksia tai uunin sisäseinämiä.
Syy:
Seinät voivat olla polttavan kuumat ruoan kuumentamisen
jälkeenkin, vaikkeivät ne siltä näyttäisikään. Älä päästä herkästi
syttyviä aineita kosketuksiin uunin sisäpintojen kanssa. Anna uunin
jäähtyä ensin.
7. Tulipalon syttymisen välttämiseksi uunin sisätiloissa:
Älä säilytä syttyviä aineita uunissa
Poista paperi- ja muovipusseista niiden metallilankasulkimet.
Älä käytä mikrouunia sanomalehtien kuivattamiseen.
Jos havaitset savua uunissa, pidä uunin oviluukku suljettuna ja katkaise
virta uunista sekä irrota virtajohto pistorasiasta.
8. Ole erityisen huolellinen kuumentaessasi nesteitä ja vauvanruokia.
•AnnaAINA ruoan jäähtyä vähintään 20 sekuntia uunin sammumisen
jälkeen, jotta lämpö ehtisi tasaantua.
Sekoita ruokaa tarvittaessa valmistuksen aikana ja AINA kuumennuksen
jälkeen.
Ole varovainen astian käsittelyssä kuumennuksen jälkeen. Astia voi
aiheuttaa palovammoja, jos se on liian kuuma.
On olemassa riski viivästyneen kiehahduksen aiheuttamasta äkillisestä
nesteen purkautumisesta.
Viivästyneen kiehahduksen ja siitä aiheutuvien palovammojen
estämiseksi juomakuppeihin tulisi asettaa muovilusikka tai lasipuikko, ja
sekoittaa niitä ennen valmistusta, sen aikana ja sen jälkeen.
Syy:
Nesteitä kuumennettaessa kiehumishetki saattaa viivästyä,
jolloin neste saattaa kuohahtaa senkin jälkeen kun astia on
poistettu uunista. Seurauksena voi olla palovammoja.
Jos palovamma pääsee syntymään, seuraa näitä ENSIAPUOHJEITA:
* Pidä palanutta ihon aluetta kylmässä vedessä vähintään 10 minuutin
ajan.
* Peitä palanut iho puhtaalla, kuivalla siteellä.
* Älä voitele palanutta ihoa rasvalla, öljyllä tai voiteilla.
ÄLÄ KOSKAAN täytä kuumennettavaa astiaa reunojansa myöten.
Valitse ylikiehumisen estämiseksi ylöspäin levenevä astia. Myös
kapeakaulaiset pullot voivat ylikuumentuessaan räjähtää.
Tarkista AINA vauvanruoan ja maidon lämpötila ennen kuin annat niitä
lapselle.
ÄLÄ KOSKAAN lämmitä vauvan pulloa tutin ollessa paikallaan, koska
pullo voi ylikuumentuessaan räjähtää.
9. Varo vahingoittamasta virtajohtoa.
Älä upota virtajohtoa tai sen pistoketta veteen ja pidä se poissa kuumilta
pinnoilta.
Äläkäytätätälaitetta,jossenvirtajohtotaipistokeonviallinen.
10. Seiso noin käsivarren mitan päässä uunista avatessasi sen oviluukkua.
Syy:
Ulos virtaava kuuma ilma tai höyry voi aiheuttaa palovammoja.
11. Pidä uunin sisäpinnat puhtaina.
Syy:
Uunin seinämiin tai pohjaan piintynyt ruoka tai öljy vioittaa
maalipintaa ja heikentää uunin tehoa.
12. Käytön aikana saattaa kuulua nakutusta, erityisesti sulatuksen aikana.
Syy:
Ääni aiheutuu sähköisen tehon muutoksesta, ja on täysin normaali
ilmiö.
13. Jos mikrouuni käynnistetään täysin tyhjänä, virta katkeaa siitä turvasyistä
automaattisesti. Kun uuni on tämän jälkeen ollut käyttämättömänä yli puoli
tuntia, sitä voi taas alkaa käyttää normaalisti.
TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA
Katso silloin tällöin uuniin valmistuksen aikana, jos ruokaa lämmitetään tai
keitetään muovisissa tai paperisissa kertakäyttöastioissa tai muista palavista
materiaaleista valmistetuissa astioissa.
TÄRKEÄ TIEDOTE
Lapsia EI saa KOSKAAN päästää käyttämään mikrouunia tai leikkimään sillä.
Heitä ei saa myöskään koskaan jättää mikrounin läheisyyteen ilman valvontaa
uunia käytettäessä. Lapsia kiinnostavia tavaroita ei pidä säilyttää tai piilottaa juuri
uunin yläpuolelle.
M1727N_17N_FI.fm Page 6 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
7
FI
Mikroaaltouuninasentaminen
Valitse uunin käyttöpaikaksi tasainen ja vaakasuora pinta, joka on
riittävän tukeva kestämään sen painon.
Älä koskaan tuki uunin ilma-aukkoja, koska se voi tällöin
ylikuumentua, jolloin virta katkeaa siitä automaattisesti. Uunia ei
voi tällöin käyttää ennen kuin se on jäähtynyt riittävästi.
Oman turvallisuutesi vuoksi kytke virtajohdon pistoke 3-
aukkoiseen 230 voltin, 50 Hz:n maadoitettuun pistorasiaan. Jos
laitteen virtajohto vioittuu, se tulee vaihtaa samanlaiseen
erikoisjohtoon (I-SHENG SP022, KDK KKP4819D,
EUROELECTRIC 3410, SAMIL SP-106B, MOONSUNG EP-48E,
HIGH PROJECT H.P 3). Vaihdatuta johto sähköliikkeessä.
ISRAELISSA käytettävä virtajohto on nimeltään
PENCON(ZD16A), ETELÄ-AFRIKASSA sen nimi on APEX
LEADS SA16 ja NIGERIASSA, GHANASSA, KENIASSA sekä
ARABIEMIIRIKUNNISSA PENCON(UD13A1).
Älä asenna mikrouunia kuumaan tai kosteaan käyttötilaan, kuten
tavallisen uunin tai lämpöpatterin viereen. Uunin
teholähdevaatimukset tulee myös ottaa huomioon ja kaikkien
käytettävien jatkojohtojen tulee olla laadultaan samantasoisia
kuin uunin mukana toimitettu virtajohto. Pyyhi uunin sisäosat ja
oven tiivisteet kostealla kankaalla ennen kuin käytät mikrouuniasi
1. kerran.
Kellon asettaminen aikaan(M1727N)
Mikrouunissa on sisäänrakennettu kello, joka voidaan asettaa
näyttämään aikaa joko 24:n tai 12 tunnin järjestelmän mukaisesti.
Kello pitää asettaa oikeaan aikaan silloin kun:
Mikrouuni otetaan käyttöön 1. kerran
Virrankatkoksen jälkeen
Älä unohda tarvittaessa siirtää kelloa talvi- tai kesäaikaan.
1. Asentaessasi uunia, varmistu,että uuninjoka puolellejää
tarpeeksi tilaa tuuletusta varten. Jätä sen vuoksi
vapaaksi vähintään 10 cm (4”)tyhjää tilaauunin taakseja
sivuille sekä 20 cm (8”) sen yläpuolelle.
2. Poista uunin sisältä kaikki pakkausmateriaali.
Aseta pyörivä kehä ja lautanen paikalleen.
Tarkista, että pyörivä lautanen pyörii esteettä.
3. Sijoita mikroaaltouuni siten, että pistokkeeseen pääsee
käsiksi.
20cm
yläpuolella
10cm
takana
10cm
sivulla
1. Ajan näyttämiseksi... Paina - painiketta...
24 tunnin järjestelmällä Kerran
12 tunnin järjestelmällä Kahdesti
2. Aseta tunnit Aika/Paino( ) -säätöpyörällä.
3. Paina -painiketta.
4. Kierrä Aika/Paino( ) -säätöpyörääminuuttilukemien
asettamiseksi.
5. Paina -painiketta.
M1727N_17N_FI.fm Page 7 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
8
FI
Mikroaaltouunin toimintaperiaatteet
Mikroaallot ovat korkeataajuisia sähkömagneettisia aaltoja, niistä
vapautuva energia kypsentää tai lämmittää ruoan muuttamatta sen
muotoa tai väriä.
Mikroaaltouunia voi käyttää
Pakasteiden sulattamiseen
Muuhun ruoanvalmistukseen
Lämmittämissen
Valmistusperiaate
Koska ruoan sisäosat kypsyvät lämmön leviämisen myötä,
kypsyminen jatkuu vielä senkin jälkeen kun ruoka on otettu ulos
uunista. Siksi on noudatettava resepteissä ja näissä
käyttöohjeissa annettuja valmistusaikoja, jotta
Ruoka ehtisi kypsyä sisäosiaan myöten
Ruoan lämpötila olisi kauttaaltaan sama
Uunin oikean toiminnantarkistaminen
Seuraavassa selostetulla yksinkertaisella tavalla voit milloin tahansa
tarkistaa, toimiiko mikrouunisi kunnolla.
Aseta ensin vesikulho pyörivälle lautaselle.
Malli : M1727N
Malli :M1717N
Uuni tulee kytkeä sopivaan pistorasiaan. Pyörivän lautasen tulee
olla paikallaan uunissa. Jos tehoasetus on jokin muu kuin
maksimi, veden kiehumisen käynnistyminen kestää pitempään.
1. Magnetronin tuottamat mikroaallot jakautuvat
tasaisesti lautasen pyöriessä. Ruoka kypsyy tällöin
tasaisesti.
2. Mikroaallot tunkeutuvat ruokaan noin 2,5 cm:n (1”)
syvyyteen. Ruoan kypsyminen edistyy kuumuuden
levitessä vähitellen koko ruoka-annokseen.
3. Kypsymisaika vaihtelee käytetyn astian ja ruoan
seuraavien ominaisuuksien mukaan:
Määrä ja paksuus
Vesipitoisuus
Ruoan alkulämpötila (pakastettu vai ei).
1. Aseta teho maksimiin KÄYTTÖTEHON SÄÄTÖPYÖRÄÄ
kiertämällä.
2. Aseta aika 4-5 minuuttiin kiertämällä Aika/Paino()-
säätöpyörää.
Veden tulisi tämän vaiheen jälkeen kiehua.
Tulos:
Veden lämmitys käynnistyy kahden sekunnin
kuluttua.
1. AsetatehomaksimiinKÄYTTÖTEHONSÄÄTÖPYÖRÄÄ
kiertämällä.
2. Aseta aika 4-5 minuuttiin kääntämällä nuppia TIMER.
M1727N_17N_FI.fm Page 8 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
9
FI
Käyttöongelmien ratkaiseminen
Jos käytössä esiintyy jokin alla luetelluista ongelmista, yritä ratkaista
se tarjottua ratkaisua käyttämällä.
Tämä on normaalia
Höyryä tiivistyy uunin sisälle
Ilmaa virtaa oviluukun ja ulkopintojen ympärillä
Valon heijastuksia oviluukun ja ulkopintojen ympärillä.
Höyryä virtaa oviluukun laidoilta tai tuuletusaukoista
Uuni ei käynnisty Aika/Paino( ) -säätöpyörää kierrettäessä. (M1727N)
Onko oviluukku kunnolla kiinni?
Uuni ei käynnisty, kun käännät nuppia TIMER.(M1717N)
Onko ovi täysin kiinni?
Ruoka ei kuumene laisinkaan
Oletko asettanut ajastimen oikein Aika/Paino( ) -säätöpyörää
kierrettäessä?(M1727N)
Oletko asettanut ajastimen oikein?(M1717N)
Onko oviluukku kiinni?
Oletko ylikuormittanut sähköliitäntää niin, että sulake on palanut tai
automaattivaroke lauennut?
Ruoka on joko liian kypsää tai ei tarpeeksi kypsää
Onko aika-asetus oikea kyseiselle ruoalle?
Onko tehotaso asetettu oikein?
Uunissa kipinöi ja ritisee (valokaaria)
Käytätkö astiaa, jossa on metallikoristeita?
Oletko unohtanut uuniin haarukan tai muun metalliesineen?
Onko alumiinifolio liian lähellä uunin seinämää?
Uuni aiheuttaa häiriöitä radioon tai televisioon
Uunin toimiessa voi radiossa tai televisiossa esiintyä pieniä häiriöitä.
Tämä on normaalia. Ongelman ratkaisemiseksi sijoita uuni kauemmaksi
televisioista, radioista ja antenneista.
Jos uunin mikroprosessori havaitsee häiriön, näyttö voi nollautua.
Ongelman ratkaisemiseksi irrota uunin virtajohto pistorasiasta ja kytke se
uudelleen takaisin. Aseta kello uudelleen aikaan.(M1727N)
Elleivät yllä annetut ohjeet ratkaise ongelmaasi, ota yhteys uunin
myyneeseen liikkeeseen tai SAMSUNGin huoltoon.
Kypsentäminen / Kuumentaminen
Seuraavassa kappaleessa selostetaan ruoan kypsentäminen ja
lämmittäminen. Tarkista AINA uunin asetukset ennen aloitat ruoan
kypsyttämisen.
Aseta ensin ruoka keskelle lautasta. Sulje oviluukku.
Malli : M1727N
Malli : M1717N
Älä koskaan kytke mikrouunia päälle sen ollessa tyhjä.
Tehotasoa voi muuttaa valmistuksen aikana KÄYTTÖTEHON
SÄÄTÖPYÖRÄÄ kiertämällä.
1. Aseta maksimiteho päälle KÄYTTÖTEHON
SÄÄTÖPYÖRÄÄ kiertämällä.
(MAKSIMITEHO: 800 W)
2. Aseta aika Aika/Paino( ) -säätöpyörää kiertämällä.
Tulos:
Uuniin syttyy valo ja sen lautanen alkaa
pyöriä.
1) Ruoan valmistus käynnistyy ja senloputtua
uuni piippaa neljä kertaa.
2) Valmis-signaali piippaa 3 kertaa (kerran
minuutissa).
3) Oikea kellonaika tulee jälleen näkyviin.
1. Aseta maksimiteho päälle KÄYTTÖTEHON
SÄÄTÖPYÖRÄÄ kiertämällä.
(MAKSIMITEHO: 800 W)
2. Aseta aika kääntämällä nuppia TIMER.
Tulos:
Uunin valo syttyy ja pyörityslautanen alkaa
pyöriä.
M1727N_17N_FI.fm Page 9 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
10
FI
Tehotasot
Voit valita jonkin alla esitetyistä tehotasoista.
Jos valitset korkean tehotason, pitää valmistusaikaa lyhentää.
Jos valitset matalan tehotason, pitää valmistusaikaa pidentää.
Kuumentamisenkeskeyttäminen
Voit keskeyttää kuumentamisen missä tahansa vaiheessa.
Malli : M1727N
Malli : M1717N
Tehotasonimike
Teho
Korkea
Kuumennus
Keskitasoa korkeampi
Keskitaso
Keskitasoa matalampi
Manuaalisen sulatus( ) : M1717N
Automaattinen sulatus( ) : M1727N
Matala/lämmön säilyttäminen
800 W
700 W
600 W
450 W
300 W
180 W
180 W
100 W
1. Valmistuksen väliaikainen keskeyttäminen.
Avaa oviluukku.
Tulos:
Valmistus keskeytyy. Sen jatkamiseksi tulee
oviluukku sulkea.
2. Valmistuksen lopullinen keskeyttäminen.
Kierrä Aika/Paino( ) -säätöpyörää vasemmalle.
Näytöllä näkyyr“0”.
1. Valmistuksen väliaikainen keskeyttäminen.
Avaa oviluukku.
Tulos:
Valmistus keskeytyy. Sen jatkamiseksi tulee
oviluukku sulkea.
2. Kokonaan pysäyttämiseksi:
Kierrä nuppi TIMER asentoon "0".
M1727N_17N_FI.fm Page 10 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
11
FI
Valmistusajan säätäminen
Malli : M1727N
Malli : M1717N
Käsisäätöinen ruuan sulattaminen(M1717N)
Sulatusominaisuuden avulla voit sulattaa lihaa, siipikarjaa, kalaa.
Sijoita ensin pakastettu ruoka pyörityslautasen keskelle ja sulje ovi.
Käytä ainoastaan mikroaaltoturvallisia astioita.
Valitse manuaalinen sulatustoiminto 180 W:n teholla, jos haluat
sulattaa ruokaa manuaalisesti. Katso manuaalisen sulatukseen ja
sulatusaikoihin liittyviä lisätietoja sivulta 18 (vain malli M1717N).
Voit säätää jäljellä olevaa valmistusaikaa kiertämällä Aika/
Paino ( ) -säätöpyörää.
Pidennä tai vähennä ruoan valmistusaikaa kiertämällä
säätöpyörää joko oikealle tai vasemmalle.
Säädä jäljellä oleva valmistusaika kääntämällä nuppia
TIMER.
1. Kierrä KÄYTTÖTEHON SÄÄTÖPYÖRÄ manuaalisen
sulatus ( ) kohdalle.
2. Käännä nuppia TIMER valitaksesi oikean ajan.
Tulos:
Sulatus alkaa.
M1727N_17N_FI.fm Page 11 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
12
FI
Automaattisulatuksen käyttö(M1727N)
Automaattisulatuksen avulla voit sulattaa pakastettua lihaa, kanaa tai
kalaa.
Aseta ensin pakastettu ruoka keskelle pyörivää lautasta ja sulje uunin
oviluukku.
Käytä vain mikrouunikestäviä astioita.
Automaattinen sulatustoiminto (M1727N)
Poista kaikki pakkausmateriaalit ennen sulatusta.
Aseta sulatettava ruoka pyörivälle lautaselle.
Käännä ruoka, kun uuni antaa äänimerkin.
Noudata asianmukaista seisomisaikaa sen jälkeen, kun
automaattinen sulatustoiminto on päättynyt.
Pikalämmitysominaisuuden käyttö(M1717N)
Sijoita ensin ruoka pyörityslautasen keskelle ja sulje ovi.
Käytä vain mikroaalloille turvallisia astioita.
Pikalämmityksen asetuksets(M1717N)
Seuraavassa muutamia vihjeitä ja suosituksia noudatettaviksi, kun
ruokaa valmistetaan tai lämmitetään Pikalämmitysominaisuuden
(Instant Reheat) avulla.
1. Kierrä KÄYTTÖTEHON SÄÄTÖPYÖRÄ automaattinen
sulatus ( ) kohdalle.
2. Valitse sopiva paino Aika/Paino( ) -säätöpyörää
kiertämällä.
Tulos:
Uuniin syttyy valo ja sen lautanen alkaa
pyöriä.
1) Ruoan valmistus käynnistyy ja sen loputtua
uuni piippaa neljä kertaa.
2) Valmis-signaali piippaa 3 kertaa (kerran
minuutissa).
3) Oikea kellonaika tulee jälleen näkyviin.
Ruoka Annoskoko Seisomisaika Suositukset
Liha
Siipikarja
Kala
200-1500 g
200-1500 g
200-1500 g
20-60 min
20-60 min
20-50 min
Peitä reunat alumiinifoliolla.
Käännä ruoka, kun uuni antaa
äänimerkin.
1. Käännä nuppi KÄYTTÖTEHON SÄÄTÖPYÖRÄ
asentoon Max Power.
2. Käännä nuppia TIMER ja valitse Instant Reheat.
(juomat tai keitto/kastike, tuoreet vihannekset).
Merkki Tarjoilutyyppi Annos Valmistusaika Seisoma-aika
Juomat 150 ml 1 min 10 s 1-2 min
keitto/kastike
(kylmä)
200-250 ml 3 min 2-3 min
Tuoreet
vihannekset
300-350 g 6 min 40 s 3 min
M1727N_17N_FI.fm Page 12 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
13
FI
Ruoka-astiaopas
Jotta mikrouunissa voitaisiin valmistaa ruokaa, on mikroaaltojen
päästävä tunkeutumaan ruokaan heijastumatta astiasta tai
imeytymättä siihen.
Siksi ruoanlaittoastiat on valittava huolellisesti. Jos astiassa on
merkintä sopivuudesta mikrouunikäyttöön, ei asiasta tarvitse
huolehtia sen enempää.
Seuraavassa taulukossa on lueteltu erilaisia astioita ja kuvattu, millä
tavalla ne sopivat käytettäviksi mikrouunissa.
Ruoanlaittoastia Mikrouuni-
käyttö
Kommentit
Alumiinifolio
✓ ✗ Voidaankäyttääpienissämäärissä
suojaamaan määrättyjä alueita
liikakypsymiseltä. Jos folio on liian
lähellä uunin seinämää tai jos sitä on
liikaa, voi syntyä kipinöintiä.
Ruskistuslevy
Esikuumennusaika on korkeintaan 8
minuuttia.
Posliini- ja saviastiat
Posliini, kiviastiat, lasitetut saviastiat ja
luuposliini ovat yleensä sopivia, ellei
niissä ole metallikoristeita.
Kertakäyttöiset
polyesteripahviastiat
Jotkin pakasteet on pakattu tällaisiin
astioihin.
Pikaruokapakkaukset
Polystyreenikupit- ja
astiat
Paperipussit tai
sanomalehti
Uusiopaperi tai
metalliosat
Voidaan käyttää ruoan
lämmittämiseen. Liika kuumuus voi
sulattaa polystyreenin.
Voi syttyä palamaan.
Voi aiheuttaa kipinöintiä.
Lasiastiat
Uunista-pöytään astiat
Hienot lasiastiat
•Lasitölkit
Voidaan käyttää, ellei niissä ole
metallikoristeita.
Voidaan käyttää ruoan tai nesteiden
lämmittämiseen. Ohut lasi voi särkyä
tai säröillä, jos se kuumenee äkkiä.
Kansi poistettava. Sopivat vain
lämmittämiseen.
Metalli
•Astiat
Pakastepussin
metallisiteet
Voi aiheuttaa kipinöintiä tai palamista.
Paperi
Lautaset, kupit,
lautasliinat ja
keittiörullapaperi
Uusiopaperi
Lyhytaikaiseen kypsyttämiseen tai
lämmittämiseen. Myös liian kosteuden
imemiseen.
Voi aiheuttaa kipinöintiä.
Muovi
•Astiat
•Kelmu
Pakastepussit
✓ ✗
Etenkin kuumuutta kestävät
kestomuoviastiat. Eräät muut muovit
voivat vääntyä tai muuttaa väriä
kuumassa. Melamiinimuovia ei pidä
käyttää.
Voidaan käyttää kuivumisen
estämiseen. Kelmu ei saa koskettaa
ruokaa. Varo polttamasta käsiäsi
höyryllä kelmua poistettaessa.
Vain keittämisen tai uunikäytön
kestävät. Ei saa olla ilmatiivis.
Puhkaise tarvittaessa haarukalla.
Voipaperi tai vahapaperi
Voidaan käyttää kuivumisen ja
roiskumisen estämiseksi.
M1727N_17N_FI.fm Page 13 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
14
FI
Ruoanlaitto-opas
MIKROAALLOT
Mikroaaltoenergia tunkeutuu ruokaan, jossa sitä vetää puoleensa vesi, rasva ja
sokeri,joihinselopultaimeytyy.
Mikroaallot kiihdyttävät ruoka-aineen molekyylien liikettä. Molekyylien nopea liike
luo kitkaa, ja siitä aiheutuva kuumuus lämmittää ruoan.
RUOANVALMISTUS
Mikrouunissa käytettävät astiat:
Ruoka-astioiden tulee päästä läpi mikroaaltoenergiaa mahdollisimman suuren
tehon aikaansaamiseksi. Mikroaallot heijastuvat takaisin metallista, kuten
ruostumattomasta teräksestä, alumiinista ja kuparista, mutta ne läpäisevät
keramiikan, lasin, posliinin ja muovin sekä paperin ja puun. Sen vuoksi ruokaa ei
saa koskaan valmistaa uunissa metalliastioita käyttäen.
Mikrouunivalmistukseen sopivat ruoat:
Useat eri ruokatavarat sopivat valmistettaviksi mikrouunissa. Näitä ovat esim.
tuoreet ja pakastevihannekset, hedelmät, pasta, riisi, vilja, pavut, kala ja liha. Etu-
ja jälkiruokakastikkeet, keitot, haudutetut vanukkaat, säilykkeet ja
maustesäilykkeet voidaan myös valmistaa mikrouunissa. Yleisesti ottaen
mikrouunivalmistus on ihanteellinen mille tahansa ruoalle, joka muuten
valmistettaisiin keittolevyllä. Lisätietoja voin tai suklaan sulattamisesta on
erikoisvihjeitä käsittelevässä luvussa.
Ruoka-aineiden peittäminen kuumennuksen ajaksi
On tärkeää peittää ruoat kuumennuksen ajaksi, koska haihtuva vesi nousee
ylöspäin ja myötävaikuttaa kypsymisprosessiin. Ruoka voidaan peittää eri
tavoilla, esim. keraamisella lautasella, muovikannella tai mikrouunikäyttöön
sopivalla kelmulla.
Jäähtymisajat
Kun kuumennus on suoritettu valmiiksi, on tärkeää antaa lämmön tasaantua
jonkin aikaa ruoka-annoksessa.
Pakastevihannesten kypsentäminen
Käytä sopivaa kannellista lasipyreksikulhoa. Kuumenna peitettynä minimiajan -
katso taulukosta. Jatka kuumentamista, kunnes olet tyytyväinen tulokseen.
Kuohkeuta vihanneksia pari kertaa kuumennuksen aikana ja kerran sen jälkeen.
Lisää suolaa, yrttejä tai voita kuumennuksen jälkeen. Pidä kannen alla
jäähtymisjakson ajan.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Pinaatti 150g 600W 5-6 2-3 Lisää 15 ml (1
ruokalusikka) kylmää
vettä.
Parsakaali 300g 600W 9½-10½ 2-3 Lisää15ml(1rkl)
kylmää vettä.
Herneet 300g 600W 8-9 2-3 Lisää 15 ml (1 rkl)
kylmää vettä.
Vihreät pavut 300g 600W 10-11 2-3 Lisää15ml(1rkl)
kylmää vettä.
Sekalaiset
vihannekset
(porkkanat,
herneet, maissi)
300g 600W 8½-9½ 2-3 Lisää 15 ml (1 rkl)
kylmää vettä.
Sekalaiset
vihannekset
(kiinalaistyyppiset)
300g 600W 8-9 2-3 Lisää15ml(1rkl)
kylmää vettä.
M1727N_17N_FI.fm Page 14 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
15
FI
Ruoanlaitto-opas(jatkoa)
Tuoreiden vihannesten kypsentäminen
Käytä sopivaa kannellista lasipyreksikulhoa. Lisää 30-45 ml (2-3 rkl) kylmää vettä
jokaista 250 g kohti, ellei muuta vesimäärää suositella - katso taulukosta.
Kuumenna kansi päällä vähimmäisajan - katso taulukosta. Jatka kuumentamista,
kunnes olet tyytyväinen tulokseen. Kuohkeuta vihanneksia kerran
kuumennuksen aikana ja kerran sen jälkeen. Lisää suolaa, yrttejä tai voita
kuumennuksen jälkeen. Anna jäähtyä kannen alla 3 minuutin ajan.
Vihje: Leikkaa tuoreet vihannekset samanpituisiksi. Mitä pienemmiksi ne
leikataan, sitä nopeammin ne valmistuvat.
Kaikki tuoreet vihannekset tulisi valmistaa käyttämällä mikrouunin suurinta
tehoa (800 W).
Riisin ja pastan kypsentäminen
Riisi: Käytä suurta, kannella varustettua lasipyreksikulhoa - riisi
kaksinkertaistuu kooltaan kypsennettäessä. Kypsennä kansi päällä.
Kun kypsennys on suoritettu, kuohkeuta ennen jäähtymisajan
alkamista ja lisää suolaa tai yrttejä ja voita.
Huomautus: Riisi ei ole välttämättä imenyt kaikkea vettä
kypsennyksen aikana.
Pasta: ytä suurta lasipyreksikulhoa. Lisää kiehuvaa vettä, ripaus suolaa
ja hämmennä hyvin.
Kypsennä ilman kantta.
Hämmennä silloin tällöin kypsennyksen aikanaja sen jälkeen. Pei
jäähtymisen ajaksi ja poista vesi kunnolla jälkeenpäin.
Ruoka Annos Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Parsakaali 250g
500g
4½-5
8-8½
3 Valmistele samankokoisiksi
lohkoiksi, kannat keskelle päin.
Brysselinkaali 250g 6-7 3 Lisää 60-75 ml (5-6 rkl) vettä.
Porkkanat 250g 4½-5 3 Paloittele porkkanat yhtä suuriksi
paloiksi.
Kukkakaali 250g
500g
5-5½
8½-9
3 Valmistele samankokoisiksi
lohkoiksi. Paloittele suuret lohkot
puoliksi, kannat keskelle päin.
Kesäkurpitsat 250g 3½-4 3 Paloittele kesäkurpitsat lohkoiksi.
Lisää30ml(2rkl)vettätai
voinokare. Kypsennä juuri ja juuri
pehmeiksi.
Munakoisot 250g 4½-5 3 Paloittele munakoisot siivuiksi.
Ripottele niiden päälle 1 rkl
sitruunamehua.
Purjosipulit 250g 5-5½ 3 Leikkaa purjosipuli siivuiksi.
Sienet 125g
250g
1½-2
3½-4
3 Valmista pienet sienet kokonaisina
tai paloiteltuina. Älä lisää vettä.
Ripottele päälle sitruunamehua.
Mausta suolalla ja pippurilla. Poista
neste ennen tarjoilua.
Sipulit 250g 5½-6 3 Leikkaa sipulit viipaleiksi tai
puolikkaiksi. Lisää ainoastaan 15
ml (1 rkl) vettä.
Pippuri 250g 4½-5 3 Paloittele pippuri ohuiksi siivuiksi.
Perunat 250g
500g
4½-5½
8-9
3 Punnitse kuoritut perunat ja
paloittele ne samankokoisiksi
puolikkaiksi tai neljäsosiksi.
Kyssäkaali 250g 5-5½ 3 Paloittele kyssäkaali pieniksi
kuutioiksi.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Valkoinen riisi
(pika)
250g 800W 17-18 5 Lisää 500 ml kylmää
vettä.
Ruskea riisi
(pika)
250g 800W 22-23 5 Lisää 500 ml kylmää
vettä.
Ruskea riisi 250g 800W 22-23 10 Lisää 600 ml kylmää
vettä.
Sekoitettu riisi
(riisi + villiriisi)
250g 800W 18-19 5 Lisää 500 ml kylmää
vettä.
Sekoitettu vilja
(riisi + vilja)
250g 800W 19-20 5 Lisää 400 ml kylmää
vettä.
Pasta 250g 800W 11-12 5 Lisää 1000 ml kuumia
vettä.
M1727N_17N_FI.fm Page 15 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
16
FI
Ruoanlaitto-opas(jatkoa)
KUUMENTAMINEN
Mikrouunisi kuumentaa ruoan vain murto-osassa siitä ajasta, joka menisi
ruoanlaittoon perinteistä uunia tai keittolevyä käytettäessä.
Käytä osviittana seuraavassa taulukossa esitettyjä tehotasoja ja
kuumennusaikoja. Taulukossa esitetyt ajat koskevat nesteitä, joiden lämpötila on
noin huoneenlämpöinen, +18 - +20°C, tai kylmiä ruokia, joiden lämpötila on noin
+5 - +7°C.
Valmistelu ja peittäminen
Vältä suurempien ruokatavaroiden, kuten paistipalojen kuumentamista, niillä on
taipumus ylikuumentua ja kuivua ennen kuin niiden sisäosat ovat kuumenneet
riittävästi. Pienempien palojen kuumentaminen takaa paremman tuloksen.
Tehotasot ja ruoan sekoittaminen
Joitakin ruokia voi lämmittää 800 W:n teholla, kun taas muita tulee kuumentaa
600:n, 450:n tai myös 300 W:n teholla.
Tarkista taulukosta ohjetehot. Yleensä ruokaa on parempi lämmittää pienellä
teholla, jos se on herkkää menemään pilalle ja jos sitä on paljon, tai mikäli se
lämpiää nopeasti (esim. engl. joulutortut).
Sekoita ruoka hyvin tai käännä ruoka ympäri kuumennuksen aikana parhaimman
tuloksen saavuttamiseksi. Jos mahdollista, hämmennä ruokaa uudelleen ennen
tarjoilua.
Ole erityisen huolellinen lämmittäessäsi nesteitä ja lastenruokia. Viivästyneen
kiehahduksen ja siitä aiheutuvien palovammojen estämiseksi niitä tulisi sekoittaa
niitä ennen valmistusta, sen aikana ja sen jälkeen. Jätä ne mikrouuniin
jäähtymisen ajaksi. Suosittelemme, että juomakuppeihin asetettaisiin
muovilusikka tai lasipuikko. Vältä ylikuumentamasta (ja siten pilaamasta) ruokaa.
On parempi säätää lämmitysaika hieman lyhyemmäksi kuin mitä se
todellisuudessa on ja lämmittää sen jälkeen tarvittaessa uudelleen.
Lämmitys- ja jäähtymisajat
Kun määrätyntyyppistä ruokaa lämmitetään ensimmäisen kerran, on hyvä
kirjoittaa lämmitysaika muistiin vastaisuuden varalle.
Tarkista aina ennen ruoan nauttimista, että se on lämminnyt läpikotaisin.
Anna ruoan jäähtyä vähän aikaa kuumentamisen jälkeen - jotta lämpö jakautuisi
tasaisemmin. Suositeltu lämmityksen jälkeinen jäähtymisaika on 2-4 minuuttia,
ellei taulukossa mainita muuta.
Ole erityisen huolellinen lämmittäessäsi nesteitä ja lastenruokia. Lue myös
turvamääräyksiä käsittelevä luku.
NESTEIDEN LÄMMITTÄMINEN
Anna nesteiden jäähtyä ainakin 20 sekuntia sen jälkeen kun uuni on kytketty pois
päältä, jotta myös niiden lämpötila pääsisi jakautumaan tasaisemmin. Sekoita
juomia tarvittaessa lämmityksen aikana, ja AINA sen jälkeen. Viivästyneen
kiehahduksen ja siitä aiheutuvien palovammojen estämiseksi juomakuppeihin
tulisi asettaa muovilusikka tai lasipuikko, ja sekoittaa niitä ennen lämmitystä, sen
aikana ja sen jälkeen.
LASTENRUOAN LÄMMITTÄMINEN
LASTENRUOKA:
Laita lastenruoka syvään keraamiseen lautaseen. Peitä se muovikannella.
Sekoita hyvin lämmityksen jälkeen! Anna ruoan jäähtyä 2-3 minuuttia ennen
lapsen syöttämistä. Hämmennä uudelleen ja tarkista ruoan lämpötila. Suositeltu
nauttimislämpötila on 30-40°C.
LAPSENMAITO:
Kaada maitoa steriloituun lasipulloon. Lämmitä ilman korkkia. Älä koskaan
lämmitä lapsenmaitoa tutin ollessa pullon suulla, koska pullo voi räjähtää
ylikuumentuessaan. Sekoita hyvin ennen jäähtymisaikaa ja uudelleen ennen
juottamista! Tarkista lapsenruoan tai -maidon lämpötila aina tarkoin ennen sen
syöttämistä tai juottamista lapselle. Suositeltu nauttimislämpötila on noin 37°C.
HUOMAUTUS:
Erityisesti lapsenruoan lämpötila tulee tarkistaa huolella ennen sen syöttämistä
lapselle palovammojen välttämiseksi. Käytä seuraavassa taulukossa annettuja
tehotasoja ja lämmitysaikoja lämmityksen ohjearvoina.
M1727N_17N_FI.fm Page 16 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
17
FI
Ruoanlaitto-opas(jatkoa)
Lapsenruoan ja -maidon lämmitys
Käytä tässä taulukossa annettavia tehotasoja ja lämmitysaikoja lämmityksen
suuntaviivoina.
Nesteiden ja ruoan lämmittäminen
Käytä tässä taulukossa annettavia tehotasoja ja lämmitysaikoja lämmityksen
suuntaviivoina.
Ruoka Annos Teho Aika Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Lapsenruoka
(vihannekset
+ liha)
190g 600W 30s 2-3 Kaada syvään keraamiseen
lautaseen.Lämmitä kansi
päällä. Sekoita lämmityksen
jälkeen. Jäähtymisaika 2-3
minuuttia. Sekoita kunnolla
ennen tarjoilemista ja
tarkista lämpötila
huolellisesti.
Lastenpuuro
(vilja + maito
+ hedelmät)
190g 600W 20s 2-3 Kaada syvään keraamiseen
lautaseen. Lämmitä kansi
päällä. Sekoita lämmityksen
jälkeen. Jäähtymisaika 2-3
minuuttia. Sekoita kunnolla
ennen tarjoilemista ja
tarkista lämpötila
huolellisesti.
Lapsen
maito
100ml
200ml
300W 30-40s
1min -
1min
10s
2-3 Sekoita ja ravistele kunnolla
ja kaada steriloituun
lasipulloon. Aseta pullo
keskelle pyörivää lautasta.
Lämmitä ilman kantta.
Sekoita kunnolla
lämmityksen jälkeen.
Jäähtymisaika vähintään 2
minuuttia. Sekoita kunnolla
ennen tarjoilemista ja
tarkista lämpötila
huolellisesti.
Ruoka Annos Teho Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Juomat
(huoneenl-
ämpöinen
kahvi, maito,
teejavesi)
150 ml
(1 kuppi)
250 ml
(1 muki)
800W 1-1½
1½-2
1-2 Kaada keraamiseen
kuppiin ja lämmitä ilman
kantta. Aseta kuppi (150
ml) tai muki (250 ml)
pyörivän lautasen keskelle.
Sekoita huolellisesti ennen
ja jälkeen seisomisen.
Keitto
(kylmä)
250g
450g
800W 3-3½
4-4½
2-3 Kaada keitto syvään
keraamiseen lautaseen.
Peitä muovikannella.
Hämmennä hyvin
lämmityksen jälkeen.
Sekoita uudelleen ennen
tarjoilemista.
Muhennos
(kylmä)
350g 600W 5-6 2-3 Laita muhennos syvään
keraamiseen astiaan. Peitä
muovikannella.Hämmennä
silloin tällöin lämmityksen
aikana ja uudelleen ennen
jäähdyttämistä ja tarjoilua.
Pasta ja sen
kastike
(kylmä)
350g 600W 4-5 3 Laita pasta (esim. spagetti
tai nauhapasta) matalaan
keraamiseen astiaan. Peitä
kelmulla. Hämmennä
ennen tarjoilua.
Täytteellä
varustettu
pasta
(kylmä)
350g 600W 4½-5½ 3 Laita täytetty pasta (esim.
ravioli tai tortelliini) syvään
keraamiseen astiaan. Peitä
muovikannella.Hämmennä
silloin tällöin lämmityksen
aikana ja uudelleen ennen
jäähdyttämistä ja tarjoilua.
Valmisruok-
alautanen
(kylmä)
350g
450g
600W 5-6
6-7
3 Aseta 2-3 kylmästä ruoka-
aineesta muodostuva
ateria keraamiselle
lautaselle. Peitä ateria
kalvolla.
M1727N_17N_FI.fm Page 17 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
18
FI
Ruoanlaitto-opas(jatkoa)
MANUAALISEN SULATUS (Vain malli M1717N)
Mikroaallot sopivat erinomaisesti pakasteruuan sulattamiseen. Mikroaallot
sulattavat pakasteet pehmeästi ja lyhyen ajan kuluessa. Tämä saattaa olla suuri
etu, jos paikalle saapuu yhtäkkiä yllätysvieraita.
Pakastesiipikarja on sulatettava perusteellisesti ennen valmistusta. Poista kaikki
metallisiteet ja ota ruoka ulos kaikista pakkauksistaan sulavan nesteen
päästämiseksi kuivumaan.
Pane pakasteruoka kannettomaan astiaan. Käännä se puoliksi, kuivaa kaikki
neste pois ja poista kaikki sisälmykset mahdollisimman pian.
Tarkista ruokaa ajoittain varmistaaksesi, ettei se tunnu lämpimältä.
Jos pienehköt ja ohuet pakasteruuan osat alkavat lämmetä, ne voi suojata
kietomalla ne pieniin alumiinifoliosuikaleisiin sulatuksen aikanakin.
Jos siipikarja alkaa lämmetä ulkopinnaltaan, lopeta sulatus ja jätä kohde
seisomaan 20 minuutiksi ennen jatkamista.
Jätä kala, liha ja siipikarja seisomaan sulatuksen täydentämiseksi. Täydellisen
sulamisen vaatima seisoma-aika vaihtelee sulatettavan määrän mukaan. Katso
seuraavasta taulukosta.
Vihje: Litteä ruoka sulaa paremmin kuin paksu ja pienet määrät vaativat
vähemmän aikaa kuin suuret määrät. Muista tämä vihje, kun
pakastat tai sulatat ruokaa.
Käytä seuraavaa taulukkoa ohjeena, kun sulatat pakastettua ruokaa, jonka
lämpötila on noin -18 - -20°C.
Kaikki pakasteruoka on sulatettava käyttämällä sulatustehoa (180 W, ).
Ruoka Annos Aika
(min.)
Jäähtymis-
aika (min.)
Ohjeet
Liha
Jauheliha
Porsaanpaisti
500g
250g
14 -15
7-7½
5-20 Aseta liha matalalle
keraamiselle lautaselle.
Suojaa ohuet reunat
alumiinifoliolla. Käännä
sulatusajan puolivälissä!
Siipikarja
Kananpalat
Koko kana
500g
(2 kpi)
900g
15 -16
32 -34
15-40 Pane kananpalat ensin
nahkapuoli alaspäin,
kokonainen kana ensin
rintapuoli alaspäin, matalalle
keraamiselle lautaselle.
Suojaa siipien ja kärkien
kaltaiset päät alumiinifoliolla.
Käännä sulatuksen
puolivälissä!
Kala
Kalafileet 250g
(2 kpi)
400g
(4 kpis)
7-8
12 - 13
5-20 Aseta pakastekala keskelle
keraamista matalaa lautasta.
Järjestä ohuet osat paksujen
alle. Suojaa kapeat päät
alumiinifoliolla. Käännä
sulatuksen puolivälissä!
Hedelmät
Marjat
250g 7-8 5-10 Jaa hedelmäaines matalalle,
pyöreälle(suuriläpimittaiselle)
lasilautaselle.
Leipä
Sämpylät
(kukin 50 g)
Paahtoleipä/
Sandwich
Sekaleipä
(vehnä+ruis)
2kpi
4kpi
250g
500g
1½ - 2
3-4
4-5
8-10
5 - 10 Järjestä sämpylät ympyrään
tai leipä vaakasuo-raan
keittiöpaperille
pyörityslautasen keskelle.
Käännä sulatuksen
puolivälissä!
M1727N_17N_FI.fm Page 18 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
19
FI
Ruoanlaitto-opas(jatkoa)
ERIKOISVIHJEET
VOIN SULATTAMINEN
Laita 50 g voita kapeaan ja syvään lasiin. Peitä muovikannella. Lämmitä 30-40
sekuntia 800 W:lla, kunnes voi on sulanut.
SUKLAAN SULATTAMINEN
Laita 100 g suklaata kapeaan ja syvään lasiin.
Lämmitä 3-5 minuuttia, kunnes suklaa on sulanut.
Hämmennä kerran tai pari sulatuksen aikana.
KITEYTYNEEN HUNAJAN SULATTAMINEN
Laita 20 g kiteytynyttä hunajaa kapeaan ja syvään lasiin. Lämmitä 20-30 sekuntia
300 W:lla, kunnes hunaja on sulanut.
HYYTELÖN SULATTAMINEN
Laite kuivat hyytelösuikaleet (10 g) 5 minuutiksi kylmään veteen.
Nosta sen jälkeen hyytelö pieneen lasipyreksikulhoon.
Lämmitä 1 minuutti 300 W:lla. Hämmennä sulatuksen jälkeen.
KUORRUTTEEN JA SOKERIKUORRUTUKSEN KEITTÄMINEN (KAKKUJA JA
LEIVONNAISIA VARTEN)
Sekoita keskenään pikakuorrute (noin 14 g) ja 40 g sokeria ja 250 g kylmää
vettä. Lämmitä ilman kantta lasipyreksikulhossa 3½-4½ minuuttia 800 W:lla,
kunnes kuorrute on läpinäkyvää. Hämmennä kahdesti lämmityksen aikana.
HILLON KEITTÄMINEN
Aseta 600 g hedelmiä (esim. erilaisia marjoja) sopivankokoiseen, kannella
varustettuun lasipyreksikulhoon. Lisää 300 g säilöntäsokeria ja hämmennä
kunnolla.
Lämmitä ilman kantta 10-12 minuuttia 800 W:lla.
Hämmennä useita kertoja lämmityksen aikana. Kaada suoraan pieniin,
kierrekansilla varustettuihin hillopurkkeihin. Sulje kansi noin 5 minuutin kuluttua.
VANUKKAAN TEKEMINEN
Sekoita vanukasjauhe sokeriin ja maitoon (500 ml) seuraamalla valmistajan
antamia ohjeita, ja hämmennä hyvin. Käytä sopivankokoista, kannellavarustettua
lasipyreksikulhoa. Lämmitä kansi päällä 6½-7½ minuuttia 800 W:lla. Hämmennä
useamman kerran lämmityksen aikana.
MANTELISUIKALEIDEN RUSKISTAMINEN
Levitä 30 g manteleita tasaisesti keskikokoiselle keraamiselle lautaselle.
Hämmennä useita kertoja 3½-4½ minuutin pituisen, 600 W:lla suoritettavan
ruskistuksen aikana. Anna jäähtyä uunissa 2-3 minuuttia. Käytä patalappuja
lautasen ottamiseen uunista!
Puhdistaminen
Seuraavat mikrouunin osat tulisi puhdistaa säännöllisesti rasvan ja
ruoanmurusten kerääntymisen estämiseksi.
Sisä- ja ulkopinnat
Oviluukku ja sen tiivisteet
Pyörivä lautanen ja pyörivä kehä
Varmista AINA, että oviluukun tiivisteet ovat puhtaat ja että se
sulkeutuu kunnolla.
1. Puhdista ulkopinnat pehmeällä liinalla ja lämpimällä saippuavedellä. Huuhdo
ja kuivaa.
2. Puhdista kaikki roiskeet ja tahrat sisäpinnoilta ja pyörivästä kehästä
saippuavedellä. Huuhdo ja kuivaa.
3. Kovettuneet ruoantähteet saadaan pehmenemään ja hajut saadaan
poistetuksi laittamalla kupillinen laimennettua sitruunamehua pyörivälle
lautaselle ja lämmittämällä täydellä teholla 10 minuuttia.
4. Pese konepesun kestävä lasialusta aina tarvittaessa.
ÄLÄ läikytä vettä tuuletusaukkoihin. ÄLÄ KOSKAAN käytä
hankaavia pesuaineita tai kemiallisia liuottimia. Ole erityisen
tarkka puhdistaessasi oven tiivisteitä, jotteivät ruoanmurut:
Alkaisi kerääntyä tiivisteihin
Estäisi ovea sulkeutumasta kunnolla.
M1727N_17N_FI.fm Page 19 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
20
FI
Uunin varastointi ja korjaukset
Mikrouunin varastoinnissa ja huollossa on otettava huomioon
muutamia yksinkertaisia varotoimenpiteitä.
Uunia ei pidä käyttää, jos sen oviluukku tai oven tiivisteet ovat
vahingoittuneet:
Sarana rikki
Vialliset tiivisteet
Uunin kotelo vääntynyt tai vioittunut
Uunin korjaus on jätettävä valtuutetun, mikrouuneihin erikoistuneen
huoltoteknikon tehtäväksi.
ÄLÄ KOSKAAN irrota uunin ulkokoteloa uunista. Jos uuniin on
tullut vika ja se kaipaa korjausta tai jos et ole varma sen kunnosta:
Irrota virtajohto pistorasiasta
Ota yhteys lähimpään Samsung-huoltoon.
Jos haluat varastoida uunin väliaikaisesti, valitse säilytyspaikaksi
kuiva ja pölytön paikka.
Syy: Pöly ja kosteus voivat vaikuttaa haitallisesti uunin
käyttöosiin.
Tätä mikrouunia ei ole tarkoitettu liikekäyttöön.
Tekniset tiedot
SAMSUNG pyrkii koko ajan parantamaan tuotteidensa laatua. Sekä
laitteen rakennetta että näitä käyttöohjeita voidaan sen vuoksi
muuttaa ilman ennakkoilmoitusta.
Malli M1727N / M1717N
Virtalähde
230V ~ 50 Hz
Virrankulutus
Mikroaalto 1150 W
Lähtöteho
100 W / 800 W (IEC-705)
Käyttötaajuus
2450 MHz
Magnetroni
OM75S(31)
Jäähdytysjärjestelmä
Moottoroitu tuuletin
Mitat (L x K x S)
Ulkomita
Vapaa sisätila
489 x 275 x 397 mm
306 x 211 x 320 mm
Tilavuus
20 litraa
Paino
Netto 13.5 kg (noin)
M1727N_17N_FI.fm Page 20 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
22
FI
Huomautus
M1727N_17N_FI.fm Page 22 Wednesday, April 11, 2001 4:02 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120

Samsung M1717N Ohjekirja

Kategoria
Microwaves
Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös