MUM58M64/06

Bosch MUM58M64/06, MUM54251/06, MUM58364/06, MUM58365/06, MUZ5CC2, MUZ5CC2(00) Käyttö ohjeet

  • Olen lukenut tämän käyttöohjeen Bosch kuutioleikkurista MUZ5CC2. Dokumentti sisältää tietoa laitteen turvallisesta käytöstä, sen kokoonpanosta ja purkamisesta, sekä erilaisten sovellusten käytöstä. Olen valmis vastaamaan kysymyksiisi laitteen ominaisuuksista ja käytöstä.
  • Mitä elintarvikkeita tällä kuutioleikkurilla voi käsitellä?
    Voiko kuutioleikkurilla käsitellä pakastettuja elintarvikkeita?
    Miten kuutioleikkuri puhdistetaan?
53
Turvallisuusasiaa
Yhdellä silmäyksellä
X Kuva A
1 Syöttöpainimen lisäosa
2 Syöttöpainin
3 Kansi, jossa on täyttösuppilo
4 Kuutioleikkuri
a Teräosa
b Säleikkö, pieni (9 mm)
c Säleikkö, iso (13 mm) *
d Kannatin
e Kiinnittimet
f Säleikön puhdistin
5 Käyttöakseli
6 Runko
Vihannesleikkuri *
7 Hienonnusterät
a Käännettävä viipalointiterä – paksu /
ohut
b Käännettävä raastinterä – karkea /
hieno
c Raasteterä – hieno
d Raasteterä – karkea
8 Teränpidin
* joissakin malleissa
X Kuva B
Käyttöasento
Turvallisuusasiaa
Varuste on tarkoitettu käytettäväksi yleiskoneen MUM5... kanssa.
Noudata yleiskoneen MUM5... käyttöohjeita. Tämä varuste soveltuu
elintarvikkeiden kuutiointiin. Elintarvikkeissa ei saa olla luita, kiviä tai
muita kovia aineksia. Elintarvikkeet eivät saa olla jäisiä. Valmistajan
hyväksymien lisävarusteiden kanssa voit käyttää sitä myös muihin
käyttötarkoituksiin.
Turvallisuusohjeet
W Varo teräviä teriä / pyörivää käyttöliitäntää
– loukkaantumisvaara!
Älä laita sormia paikalleen kiinnitettyyn varusteeseen (kuutioleikkuri,
vihannesleikkuri)! Älä laita sormia täyttösuppiloon.
Varuste (kuutioleikkuri, vihannesleikkuri) toimii vain, kun kansi on
kierretty kiinni.
Irrota ja kiinnitä varuste vain, kun moottori on pysähtynyt. Kun purat
kuutioleikkurin osiin tai kokoat sen, pidä teräosasta kiinni vain sen
keskellä olevasta muovikahvasta.
Älä koske säleikön teräviin teriin.
Pidä kiinni vain säleikön reunasta!
Älä koske vihannesleikkurin hienonnusterien teräviin teriin tai syrjiin.
Pidä kiinni vain terän reunasta!
W Tärkeää!
Käytä varustetta vain ilmoitetussa käyttöasennossa.
Käytä varustetta vain, kun sen kaikki osat ovat paikoilleen
kiinnitettyinä.
54
Ylikuormitussuoja
Tärkeä huomautus
Käyttöohjeessa suositellut työnopeuden
viitearvot koskevat koneita, joissa on
7-asentoinen valitsin. Jos koneessa on
4-asentoinen valitsin, vastaavat tiedot on
annettu suluissa.
Ylikuormitussuoja
Käyttöakselissa on vaihto-osa (murtumis-
kohta), joka suojaa laitetta suuremmilta
vahingoilta sen ylikuormittuessa.
Ylikuormituksessa murtuu vain vaihto-osa,
ei käyttöakseli. Vakiovarusteena on toinen
vaihto-osa, jonka voi vaihtaa helposti entisen
tilalle. Sen voi hankkia myös asiakaspalve-
lusta (tilausnumero 623944).
Vaihto-osan vaihtamista koskeva
ohje:
X Kuva C
Irrota viallinen vaihto-osa ruuvitaltan avulla
(1.). Ennen kuin painat uuden vaihto-osan
paikalleen, tarkista että vanhan vaihto-osan
kaikki neljä katkennutta tappia ovat irronneet
käyttöakselista.
Uuden vaihto-osan kiinnitys:
Aseta vaihto-osa paikalleen niin että tapit
menevät reikiin (2.).
Kierrä vaihto-osaa, kunnes kumpikin
kiinnike on paikoillaan kiinnityskohdissa
(3.), ja paina vaihto-osa kiinni runkoon.
Käyttö
Kuutioleikkuri
W Huomio!Käyttöä koskevia
huomautuksia!
Kuutioleikkuri soveltuu vain perunoiden
(raakojen tai keitettyjen), porkkanoiden,
kurkun, tomaatin, paprikan, sipulin,
banaanin, omenan, päärynän, mansikoiden,
melonin, kiivin, kananmunien, pehmeän
makkaran (esim. mortadella) sekä keitetyn
tai paistetun, luuttoman kananlihan
leikkaamiseen.
Laitteella ei voi käsitellä erittäin pehmeää
juustoa (esim. mozzarella, feta).
Kun juusto on puolikovaa (esim. gouda) tai
kovaa (esim. emmental), varo käsittelemästä
yli 3 kg:n määriä kerrallaan.
Kun hedelmissä (esim. omenat, persikat
jne.) on siemeniä tai kiviä, poista ne ennen
hedelmien käsittelyä. Kun käsittelet keitettyä
tai paistettua lihaa, poista lihasta luut ennen
käsittelyä.
Elintarvikkeet eivät saa olla jäisiä.
W Huomio!Käyttöä koskevia
huomautuksia!
Jollet noudata ohjetta, kuutioleikkuri sekä
sen säleikkö ja pyörivä terä saattavat
vioittua.
Jos käytät kuutioleikkuria väärään käyt-
tötarkoitukseen, teet siihen muutoksia tai
käytät sitä ohjeiden vastaisesti, Robert
Bosch Hausgeräte GmbH ei vastaa mahdol-
lisista vahingoista. Vastuu on poissuljettu
myös silloin, kun vahingot (esim. tylsät tai
muotoaan muuttaneet terät) aiheutuvat
muiden kuin sallittujen elintarvikkeiden
käsittelystä.
Tärkeitä huomautuksia:
Hedelmät, marjat ja vihannekset eivät
saa olla niin kypsiä, että niistä voi tulla
ulos mehua.
Anna keitettyjen elintarvikkeiden jäähtyä
ennen paloittelua, koska ne ovat silloin
kiinteämpiä ja lopputuloksesta tulee
parempi.
Kun lisäät aineksia laitteeseen,
kuutioiden koko vaihtelee aina sen
mukaan, miten voimakkaasti painat
syöttöpaininta.
Käyttönopeus
Valitse käyttönopeus paloiteltavien elintarvik-
keiden mukaan.
Nopeus 3 (2): keitetyt perunat, porkkanat
ja kananmunat, kurkut; banaanit; mansikat;
melonit.
Nopeus 5 (3): raa’at perunat ja porkkanat,
pehmeä makkara (esim. mortadella), puoli-
kova juusto, kova juusto, paprika, tomaatit,
sipulit, omenat.
Kuutioleikkurin kokoaminen
X Kuva D
Kiinnitä säleikkö kannattimeen. Huomioi
lovet!
55
Käyttö
Kiinnitä teräosa kannattimeen.
Napsauta 3 kiinnitintä kiinni.
Kuutioleikkurin käyttö
X Kuva E
Paina avaamispainiketta ja käännä
varsi asentoon 2.
Aseta kulho paikalleen:
Kallista kulhoa itseesi päin, aseta
paikalleen ja laske alas,
Käännä vastapäivään, kunnes kulho
lukkiutuu kiinni.
Paina avaamispainiketta ja käännä
varsi asentoon 1.
Irrota käyttöliitännän suojakansi.
Aseta runko-osa käyttöliitännän päälle ja
käännä myötäpäivään vasteeseen asti.
Kiinnitä käyttöakseli.
Huomio!
Ruoantähteet tms. eivät saa tukkia käyttöak-
selin aukkoa (kuva E-7).
Kiinnitä kuutioleikkuri paikalleen. Kuuti-
oleikkurin nuolen ja rungon nuolen tulee
olla vastatusten!
Aseta kansi paikoilleen (huomioi
merkintä, kuva E-9) ja käännä myötäpäi-
vään vasteeseen asti.
Liitä pistoke pistorasiaan.
Valitse suositeltu nopeus.
Laita paloiteltavat ainekset täyttösup-
piloon. Työnnä tarvittaessa ainekset
sisään syöttöpaininta kevyesti painaen.
Paloittele tarvittaessa elintarvikkeet ensin
pienemmiksi.
Huomio!
Tyhjennä kulho ajoissa:
– viimeistään kun olet käsitellyt 1500 g
aineksia.
ennen kuin kuutiot ulottuvat kuutioleik-
kurin alareunaan asti.
Huomautuksia:
Voit irrottaa tai tyhjentää kulhon
poistamatta kuutioleikkuria laitteesta.
Paina avaamispainiketta ja aseta varsi
asentoon 2.
Kun käsittelet erityyppisiä elintarvikkeita
yhtä ruokaohjetta varten, sinun ei tarvitse
pestä välillä kuutioleikkuria.
Käytön jälkeen
Aseta valitsin asentoon 0/off.
Irrota pistoke pistorasiasta.
Irrota kansi vastapäivään kääntäen.
Poista kuutioleikkuri runko-osasta.
Poista käyttöakseli.
Käännä runko-osaa vastapäivään ja
irrota.
Poista säleikköön jääneet elintarvikkeet
säleikön puhdistimella.
Kuutioleikkurin purkaminen osiin
X Kuva F
Vedä 3 kiinnitintä ulospäin ja poista
teräosa.
Poista säleikkö kannattimesta.
Joissakin malleissa:
Vihannesleikkuri
Käännettävä viipalointiterä –
paksu / ohut
Viipaloi hedelmät ja kasvikset.
Käyttöteho 5 (3).
Käännettävän viipalointiterän merkinnät:
»1« paksuille viipaleille
»3« ohuille viipaleille
Huomio!
Käännettävä viipalointiterä ei sovellu kovan
juuston, leivän, sämpylöiden tai suklaan
viipalointiin. Viipaloi keitetyt perunat vain
kylminä.
Käännettävä raastinterä –
karkea / hieno
Raastaa vihannekset, hedelmät ja juuston,
paitsi kovan juuston (esim. parmesaani).
Käyttöteho 3 (2) tai 4 (3).
Käännettävän raastinterän merkinnät:
»2« karkealle raasteelle
»4« hienolle raasteelle
Huomio!
Käännettävä raastinterä ei sovellu pähki-
nöiden rouhimiseen. Raasta pehmeää
juustoa vain terän karkealla puolella teholla
7 (4).
Raasteterä – hieno
Raastaa raa’at perunat ja kovan
juuston (esim. parmesaanin) sekä rouhii
jäähdytetyn suklaan ja pähkinät.
Käyttöteho 7 (4).
56
Puhdistus ja hoito
Huomio!
Raasteterä ei sovellu pehmeän juuston tai
juustoviipaleiden raastamiseen.
Raasteterä – karkea
Raastaa raa’at perunat esim. peruna-
ohukaisiin ja knöödeleihin.
Käyttöteho 7 (4).
Vihannesleikkurin käyttö
X Kuva G
Paina avaamispainiketta ja käännä
varsi asentoon 2.
Aseta kulho paikalleen:
Kallista kulhoa itseesi päin, aseta
paikalleen ja laske alas,
Käännä vastapäivään, kunnes kulho
lukkiutuu kiinni.
Paina avaamispainiketta ja käännä
varsi asentoon 1.
Irrota käyttöliitännän suojakansi.
Aseta runko-osa käyttöliitännän päälle ja
käännä myötäpäivään vasteeseen asti.
Kiinnitä käyttöakseli.
Huomio!
Ruoantähteet tms. eivät saa tukkia käyttöak-
selin aukkoa (kuva G-7).
Aseta hienonnusterä paikoilleen
teränpidikkeeseen. Käännä haluamasi
viipalointi-/raastinpuoli ylöspäin. Aseta
terä teränpitimeen niin, että teränpitimen
vääntiö tarttuu terässä oleviin reikiin.
Terän pitää asettua teränpitimen sivutap-
pien päälle.
Aseta teränpidike käyttöakselille kevyesti
kääntäen.
Aseta kansi paikoilleen (huomioi
merkintä, kuva G-10) ja käännä myötä-
päivään vasteeseen asti.
Liitä pistoke pistorasiaan.
Valitse suositeltu nopeus.
Laita ainekset täyttösuppiloon ja työnnä
niitä sisäänpäin syöttöpainimella.
Huomio!
Varo, että hienonnettavat ainekset eivät
kasaannu poistoaukkoon.
Vinkki: Kun hienonnettavat ainekset ovat
ohuita, käsittele ne nipuittain, niin saat tasai-
semman lopputuloksen.
Käytön jälkeen
Pysäytä kone valitsimesta.
Irrota kansi vastapäivään kääntäen.
Nosta teränpidike pois paikoiltaan. Irrota
terät.
Poista käyttöakseli.
Käännä runko-osaa vastapäivään ja
irrota.
Puhdista osat.
Puhdistus ja hoito
W Huomio!
Älä käytä hankaavia puhdistusaineita.
Laitteen pinnat voivat vaurioitua. Älä pese
kuutioleikkurin osia astianpesukoneessa,
terät tylsyvät.
Pura kuutioleikkuri osiin puhdistamista
varten.
Huuhdo osat juoksevan veden alla.
Harjaa osat puhtaaksi.
Pyyhi käyttöakseli puhtaaksi vain koste-
alla pyyhkeellä.
Tärkeä huomautus
Ruoantähteet tms. eivät saa tukkia käyt-
töakselin aukkoa (kuva E-7 tai G-7). Harjaa
tähteet pois huolellisesti.
Kaikki muut osat (runko, kansi, syöttöpainin,
vihannesleikkuri) ovat konepesunkestäviä.
Varo, että muoviosat eivät jää puristuksiin
astianpesukoneessa, niiden muoto saattaa
muuttua pesun aikana.
Vinkki: Esimerkiksi raastetuista porkkanoista
lähtee punaista väriä, jonka voit pyyhkiä pois
muoviosista (ei hienonnusteristä) pyyhkeellä
ja pienellä määrällä ruokaöljyä. Huuhtele
sitten osat.
57
Reseptit
Reseptit
Salaatti »Olivie«
(noin 4 hengelle)
4 keitettyä, jäähtynyttä perunaa
2 keitettyä porkkanaa
4 kovaksi keitettyä munaa
200 g keitettyä kananrintaa
1–2 suolakurkkua tai marinoitua kurkkua
1–2 salaattikurkkua
300 g herneitä (1 pieni purkillinen)
Suolaa ja pippuria
250 g majoneesia
Paloittele keitetyt ja jäähtyneet perunat,
porkkanat ja kananmunat nopeudella
3 (2). Paloittele kurkut ja liha nopeudella
5 (3).
Sekoita kaikki paloitellut ainekset keske-
nään salaattikulhossa herneiden kanssa.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita joukkoon majoneesi ja asettele
tarjoiluvadille.
Salaatti »Vinaigrette«
(noin 4 hengelle)
4 keitettyä, jäähtynyttä perunaa
500 g keitettyjä punajuuria
2 keitettyä porkkanaa
2 suolakurkkua
100 g pieniä herneitä
½ purjoa (noin 50 g)
Suolaa ja pippuria
100 ml ruokaöljyä
Paloittele keitetyt ja jäähtyneet perunat,
porkkanat, punajuuret ja purjo nope-
udella 3 (2). Paloittele suolakurkut
nopeudella 5 (3).
Sekoita kaikki paloitellut ainekset keske-
nään salaattikulhossa herneiden kanssa.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoile ruokaöljyn kanssa.
Salaatti »Stolichny«
(2 hengelle)
150 g kinkkua
3 keitettyä, jäähtynyttä perunaa
2 suolakurkkua tai marinoitua kurkkua
1 keitetty porkkana
Herneitä, puoli purkillista
Suolaa ja pippuria
Salaattikastike:
¼ purkkia kermaviiliä
¼ purkkia majoneesia
Paloittele keitetyt, mutta valmiiksi jääh-
tyneet perunat ja porkkana nopeudella
3 (2). Paloittele kinkku ja kurkut nopeu-
della 5 (3).
Sekoita kaikki paloitellut ainekset keske-
nään salaattikulhossa herneiden kanssa.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tarjoile kermaviilin ja majoneesin kera.
Katkarapusalaatti
(noin 4 hengelle)
300 g keitettyä lihaa
300 g keitettyä, jäähtynyttä perunaa
200 g salaattikurkkua
Vihreää salaattia
50 g katkaravun lihaa
3 kovaksi keitettyä munaa
150 g majoneesia
Paloittele keitetyt ja valmiiksi jäähtyneet
perunat, kananmunat, kurkut ja katka-
ravun liha nopeudella 3 (2). Paloittele
keitetty liha nopeudella 5 (3).
Leikkaa salaatin lehdet pieniksi paloiksi.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoile majoneesin kera.
Raakasalaatti
(2–4 hengelle)
4 porkkanaa
1 kyssäkaali
1 omena
1 kesäkurpitsa
1 kurkku
¼ kukkakaalia
100 g tuorejuustoa
58
Reseptit
Hedelmäsalaatti
½ ananasta
½ melonia
2 banaania
2 persikkaa
2 kiiviä
50 ml Amarettoa
Paloittele hedelmät nopeudella 3 (2).
Sekoita salaattikulhossa keskenään
kaikki paloitellut ainekset ja Amaretto.
Keitto »Okroshka«
(4–6 hengelle)
Kvassia, 2 litraa
300 g keittomakkaraa tai kananrintaa
3-4 keitettyä, jäähtynyttä perunaa
3-4 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 nippu retiisejä (8–10 kpl)
3 salaattikurkkua
½ purjoa (noin 50 g)
Persiljaa ja tilliä
3 rkl kermaviiliä
Sinappia, sokeria
Paloittele keitetyt ja jäähtyneet perunat ja
kananmunat nopeudella 3 (2). Paloittele
kurkut, retiisit, makkara tai kananrinta
nopeudella 5 (3).
Sekoita hyvin keskenään kermaviili,
hienonnettu purjo ja kananmunat sinapin
ja sokerin kanssa ja ohenna seos
kvassilla.
Lisää joukkoon paloitellut ainekset,
hienonnettu persilja ja tilli.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Oikeudet muutoksiin pidätetään.
/