Bosch MUM58M64/06 Käyttö ohjeet

Tyyppi
Käyttö ohjeet

Tämä käsikirja sopii myös

53
Turvallisuusasiaa
Yhdellä silmäyksellä
X Kuva A
1 Syöttöpainimen lisäosa
2 Syöttöpainin
3 Kansi, jossa on täyttösuppilo
4 Kuutioleikkuri
a Teräosa
b Säleikkö, pieni (9 mm)
c Säleikkö, iso (13 mm) *
d Kannatin
e Kiinnittimet
f Säleikön puhdistin
5 Käyttöakseli
6 Runko
Vihannesleikkuri *
7 Hienonnusterät
a Käännettävä viipalointiterä – paksu /
ohut
b Käännettävä raastinterä – karkea /
hieno
c Raasteterä – hieno
d Raasteterä – karkea
8 Teränpidin
* joissakin malleissa
X Kuva B
Käyttöasento
Turvallisuusasiaa
Varuste on tarkoitettu käytettäväksi yleiskoneen MUM5... kanssa.
Noudata yleiskoneen MUM5... käyttöohjeita. Tämä varuste soveltuu
elintarvikkeiden kuutiointiin. Elintarvikkeissa ei saa olla luita, kiviä tai
muita kovia aineksia. Elintarvikkeet eivät saa olla jäisiä. Valmistajan
hyväksymien lisävarusteiden kanssa voit käyttää sitä myös muihin
käyttötarkoituksiin.
Turvallisuusohjeet
W Varo teräviä teriä / pyörivää käyttöliitäntää
– loukkaantumisvaara!
Älä laita sormia paikalleen kiinnitettyyn varusteeseen (kuutioleikkuri,
vihannesleikkuri)! Älä laita sormia täyttösuppiloon.
Varuste (kuutioleikkuri, vihannesleikkuri) toimii vain, kun kansi on
kierretty kiinni.
Irrota ja kiinnitä varuste vain, kun moottori on pysähtynyt. Kun purat
kuutioleikkurin osiin tai kokoat sen, pidä teräosasta kiinni vain sen
keskellä olevasta muovikahvasta.
Älä koske säleikön teräviin teriin.
Pidä kiinni vain säleikön reunasta!
Älä koske vihannesleikkurin hienonnusterien teräviin teriin tai syrjiin.
Pidä kiinni vain terän reunasta!
W Tärkeää!
Käytä varustetta vain ilmoitetussa käyttöasennossa.
Käytä varustetta vain, kun sen kaikki osat ovat paikoilleen
kiinnitettyinä.
54
Ylikuormitussuoja
Tärkeä huomautus
Käyttöohjeessa suositellut työnopeuden
viitearvot koskevat koneita, joissa on
7-asentoinen valitsin. Jos koneessa on
4-asentoinen valitsin, vastaavat tiedot on
annettu suluissa.
Ylikuormitussuoja
Käyttöakselissa on vaihto-osa (murtumis-
kohta), joka suojaa laitetta suuremmilta
vahingoilta sen ylikuormittuessa.
Ylikuormituksessa murtuu vain vaihto-osa,
ei käyttöakseli. Vakiovarusteena on toinen
vaihto-osa, jonka voi vaihtaa helposti entisen
tilalle. Sen voi hankkia myös asiakaspalve-
lusta (tilausnumero 623944).
Vaihto-osan vaihtamista koskeva
ohje:
X Kuva C
Irrota viallinen vaihto-osa ruuvitaltan avulla
(1.). Ennen kuin painat uuden vaihto-osan
paikalleen, tarkista että vanhan vaihto-osan
kaikki neljä katkennutta tappia ovat irronneet
käyttöakselista.
Uuden vaihto-osan kiinnitys:
Aseta vaihto-osa paikalleen niin että tapit
menevät reikiin (2.).
Kierrä vaihto-osaa, kunnes kumpikin
kiinnike on paikoillaan kiinnityskohdissa
(3.), ja paina vaihto-osa kiinni runkoon.
Käyttö
Kuutioleikkuri
W Huomio!Käyttöä koskevia
huomautuksia!
Kuutioleikkuri soveltuu vain perunoiden
(raakojen tai keitettyjen), porkkanoiden,
kurkun, tomaatin, paprikan, sipulin,
banaanin, omenan, päärynän, mansikoiden,
melonin, kiivin, kananmunien, pehmeän
makkaran (esim. mortadella) sekä keitetyn
tai paistetun, luuttoman kananlihan
leikkaamiseen.
Laitteella ei voi käsitellä erittäin pehmeää
juustoa (esim. mozzarella, feta).
Kun juusto on puolikovaa (esim. gouda) tai
kovaa (esim. emmental), varo käsittelemästä
yli 3 kg:n määriä kerrallaan.
Kun hedelmissä (esim. omenat, persikat
jne.) on siemeniä tai kiviä, poista ne ennen
hedelmien käsittelyä. Kun käsittelet keitettyä
tai paistettua lihaa, poista lihasta luut ennen
käsittelyä.
Elintarvikkeet eivät saa olla jäisiä.
W Huomio!Käyttöä koskevia
huomautuksia!
Jollet noudata ohjetta, kuutioleikkuri sekä
sen säleikkö ja pyörivä terä saattavat
vioittua.
Jos käytät kuutioleikkuria väärään käyt-
tötarkoitukseen, teet siihen muutoksia tai
käytät sitä ohjeiden vastaisesti, Robert
Bosch Hausgeräte GmbH ei vastaa mahdol-
lisista vahingoista. Vastuu on poissuljettu
myös silloin, kun vahingot (esim. tylsät tai
muotoaan muuttaneet terät) aiheutuvat
muiden kuin sallittujen elintarvikkeiden
käsittelystä.
Tärkeitä huomautuksia:
Hedelmät, marjat ja vihannekset eivät
saa olla niin kypsiä, että niistä voi tulla
ulos mehua.
Anna keitettyjen elintarvikkeiden jäähtyä
ennen paloittelua, koska ne ovat silloin
kiinteämpiä ja lopputuloksesta tulee
parempi.
Kun lisäät aineksia laitteeseen,
kuutioiden koko vaihtelee aina sen
mukaan, miten voimakkaasti painat
syöttöpaininta.
Käyttönopeus
Valitse käyttönopeus paloiteltavien elintarvik-
keiden mukaan.
Nopeus 3 (2): keitetyt perunat, porkkanat
ja kananmunat, kurkut; banaanit; mansikat;
melonit.
Nopeus 5 (3): raa’at perunat ja porkkanat,
pehmeä makkara (esim. mortadella), puoli-
kova juusto, kova juusto, paprika, tomaatit,
sipulit, omenat.
Kuutioleikkurin kokoaminen
X Kuva D
Kiinnitä säleikkö kannattimeen. Huomioi
lovet!
55
Käyttö
Kiinnitä teräosa kannattimeen.
Napsauta 3 kiinnitintä kiinni.
Kuutioleikkurin käyttö
X Kuva E
Paina avaamispainiketta ja käännä
varsi asentoon 2.
Aseta kulho paikalleen:
Kallista kulhoa itseesi päin, aseta
paikalleen ja laske alas,
Käännä vastapäivään, kunnes kulho
lukkiutuu kiinni.
Paina avaamispainiketta ja käännä
varsi asentoon 1.
Irrota käyttöliitännän suojakansi.
Aseta runko-osa käyttöliitännän päälle ja
käännä myötäpäivään vasteeseen asti.
Kiinnitä käyttöakseli.
Huomio!
Ruoantähteet tms. eivät saa tukkia käyttöak-
selin aukkoa (kuva E-7).
Kiinnitä kuutioleikkuri paikalleen. Kuuti-
oleikkurin nuolen ja rungon nuolen tulee
olla vastatusten!
Aseta kansi paikoilleen (huomioi
merkintä, kuva E-9) ja käännä myötäpäi-
vään vasteeseen asti.
Liitä pistoke pistorasiaan.
Valitse suositeltu nopeus.
Laita paloiteltavat ainekset täyttösup-
piloon. Työnnä tarvittaessa ainekset
sisään syöttöpaininta kevyesti painaen.
Paloittele tarvittaessa elintarvikkeet ensin
pienemmiksi.
Huomio!
Tyhjennä kulho ajoissa:
– viimeistään kun olet käsitellyt 1500 g
aineksia.
ennen kuin kuutiot ulottuvat kuutioleik-
kurin alareunaan asti.
Huomautuksia:
Voit irrottaa tai tyhjentää kulhon
poistamatta kuutioleikkuria laitteesta.
Paina avaamispainiketta ja aseta varsi
asentoon 2.
Kun käsittelet erityyppisiä elintarvikkeita
yhtä ruokaohjetta varten, sinun ei tarvitse
pestä välillä kuutioleikkuria.
Käytön jälkeen
Aseta valitsin asentoon 0/off.
Irrota pistoke pistorasiasta.
Irrota kansi vastapäivään kääntäen.
Poista kuutioleikkuri runko-osasta.
Poista käyttöakseli.
Käännä runko-osaa vastapäivään ja
irrota.
Poista säleikköön jääneet elintarvikkeet
säleikön puhdistimella.
Kuutioleikkurin purkaminen osiin
X Kuva F
Vedä 3 kiinnitintä ulospäin ja poista
teräosa.
Poista säleikkö kannattimesta.
Joissakin malleissa:
Vihannesleikkuri
Käännettävä viipalointiterä –
paksu / ohut
Viipaloi hedelmät ja kasvikset.
Käyttöteho 5 (3).
Käännettävän viipalointiterän merkinnät:
»1« paksuille viipaleille
»3« ohuille viipaleille
Huomio!
Käännettävä viipalointiterä ei sovellu kovan
juuston, leivän, sämpylöiden tai suklaan
viipalointiin. Viipaloi keitetyt perunat vain
kylminä.
Käännettävä raastinterä –
karkea / hieno
Raastaa vihannekset, hedelmät ja juuston,
paitsi kovan juuston (esim. parmesaani).
Käyttöteho 3 (2) tai 4 (3).
Käännettävän raastinterän merkinnät:
»2« karkealle raasteelle
»4« hienolle raasteelle
Huomio!
Käännettävä raastinterä ei sovellu pähki-
nöiden rouhimiseen. Raasta pehmeää
juustoa vain terän karkealla puolella teholla
7 (4).
Raasteterä – hieno
Raastaa raa’at perunat ja kovan
juuston (esim. parmesaanin) sekä rouhii
jäähdytetyn suklaan ja pähkinät.
Käyttöteho 7 (4).
56
Puhdistus ja hoito
Huomio!
Raasteterä ei sovellu pehmeän juuston tai
juustoviipaleiden raastamiseen.
Raasteterä – karkea
Raastaa raa’at perunat esim. peruna-
ohukaisiin ja knöödeleihin.
Käyttöteho 7 (4).
Vihannesleikkurin käyttö
X Kuva G
Paina avaamispainiketta ja käännä
varsi asentoon 2.
Aseta kulho paikalleen:
Kallista kulhoa itseesi päin, aseta
paikalleen ja laske alas,
Käännä vastapäivään, kunnes kulho
lukkiutuu kiinni.
Paina avaamispainiketta ja käännä
varsi asentoon 1.
Irrota käyttöliitännän suojakansi.
Aseta runko-osa käyttöliitännän päälle ja
käännä myötäpäivään vasteeseen asti.
Kiinnitä käyttöakseli.
Huomio!
Ruoantähteet tms. eivät saa tukkia käyttöak-
selin aukkoa (kuva G-7).
Aseta hienonnusterä paikoilleen
teränpidikkeeseen. Käännä haluamasi
viipalointi-/raastinpuoli ylöspäin. Aseta
terä teränpitimeen niin, että teränpitimen
vääntiö tarttuu terässä oleviin reikiin.
Terän pitää asettua teränpitimen sivutap-
pien päälle.
Aseta teränpidike käyttöakselille kevyesti
kääntäen.
Aseta kansi paikoilleen (huomioi
merkintä, kuva G-10) ja käännä myötä-
päivään vasteeseen asti.
Liitä pistoke pistorasiaan.
Valitse suositeltu nopeus.
Laita ainekset täyttösuppiloon ja työnnä
niitä sisäänpäin syöttöpainimella.
Huomio!
Varo, että hienonnettavat ainekset eivät
kasaannu poistoaukkoon.
Vinkki: Kun hienonnettavat ainekset ovat
ohuita, käsittele ne nipuittain, niin saat tasai-
semman lopputuloksen.
Käytön jälkeen
Pysäytä kone valitsimesta.
Irrota kansi vastapäivään kääntäen.
Nosta teränpidike pois paikoiltaan. Irrota
terät.
Poista käyttöakseli.
Käännä runko-osaa vastapäivään ja
irrota.
Puhdista osat.
Puhdistus ja hoito
W Huomio!
Älä käytä hankaavia puhdistusaineita.
Laitteen pinnat voivat vaurioitua. Älä pese
kuutioleikkurin osia astianpesukoneessa,
terät tylsyvät.
Pura kuutioleikkuri osiin puhdistamista
varten.
Huuhdo osat juoksevan veden alla.
Harjaa osat puhtaaksi.
Pyyhi käyttöakseli puhtaaksi vain koste-
alla pyyhkeellä.
Tärkeä huomautus
Ruoantähteet tms. eivät saa tukkia käyt-
töakselin aukkoa (kuva E-7 tai G-7). Harjaa
tähteet pois huolellisesti.
Kaikki muut osat (runko, kansi, syöttöpainin,
vihannesleikkuri) ovat konepesunkestäviä.
Varo, että muoviosat eivät jää puristuksiin
astianpesukoneessa, niiden muoto saattaa
muuttua pesun aikana.
Vinkki: Esimerkiksi raastetuista porkkanoista
lähtee punaista väriä, jonka voit pyyhkiä pois
muoviosista (ei hienonnusteristä) pyyhkeellä
ja pienellä määrällä ruokaöljyä. Huuhtele
sitten osat.
57
Reseptit
Reseptit
Salaatti »Olivie«
(noin 4 hengelle)
4 keitettyä, jäähtynyttä perunaa
2 keitettyä porkkanaa
4 kovaksi keitettyä munaa
200 g keitettyä kananrintaa
1–2 suolakurkkua tai marinoitua kurkkua
1–2 salaattikurkkua
300 g herneitä (1 pieni purkillinen)
Suolaa ja pippuria
250 g majoneesia
Paloittele keitetyt ja jäähtyneet perunat,
porkkanat ja kananmunat nopeudella
3 (2). Paloittele kurkut ja liha nopeudella
5 (3).
Sekoita kaikki paloitellut ainekset keske-
nään salaattikulhossa herneiden kanssa.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita joukkoon majoneesi ja asettele
tarjoiluvadille.
Salaatti »Vinaigrette«
(noin 4 hengelle)
4 keitettyä, jäähtynyttä perunaa
500 g keitettyjä punajuuria
2 keitettyä porkkanaa
2 suolakurkkua
100 g pieniä herneitä
½ purjoa (noin 50 g)
Suolaa ja pippuria
100 ml ruokaöljyä
Paloittele keitetyt ja jäähtyneet perunat,
porkkanat, punajuuret ja purjo nope-
udella 3 (2). Paloittele suolakurkut
nopeudella 5 (3).
Sekoita kaikki paloitellut ainekset keske-
nään salaattikulhossa herneiden kanssa.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoile ruokaöljyn kanssa.
Salaatti »Stolichny«
(2 hengelle)
150 g kinkkua
3 keitettyä, jäähtynyttä perunaa
2 suolakurkkua tai marinoitua kurkkua
1 keitetty porkkana
Herneitä, puoli purkillista
Suolaa ja pippuria
Salaattikastike:
¼ purkkia kermaviiliä
¼ purkkia majoneesia
Paloittele keitetyt, mutta valmiiksi jääh-
tyneet perunat ja porkkana nopeudella
3 (2). Paloittele kinkku ja kurkut nopeu-
della 5 (3).
Sekoita kaikki paloitellut ainekset keske-
nään salaattikulhossa herneiden kanssa.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tarjoile kermaviilin ja majoneesin kera.
Katkarapusalaatti
(noin 4 hengelle)
300 g keitettyä lihaa
300 g keitettyä, jäähtynyttä perunaa
200 g salaattikurkkua
Vihreää salaattia
50 g katkaravun lihaa
3 kovaksi keitettyä munaa
150 g majoneesia
Paloittele keitetyt ja valmiiksi jäähtyneet
perunat, kananmunat, kurkut ja katka-
ravun liha nopeudella 3 (2). Paloittele
keitetty liha nopeudella 5 (3).
Leikkaa salaatin lehdet pieniksi paloiksi.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoile majoneesin kera.
Raakasalaatti
(2–4 hengelle)
4 porkkanaa
1 kyssäkaali
1 omena
1 kesäkurpitsa
1 kurkku
¼ kukkakaalia
100 g tuorejuustoa
58
Reseptit
Hedelmäsalaatti
½ ananasta
½ melonia
2 banaania
2 persikkaa
2 kiiviä
50 ml Amarettoa
Paloittele hedelmät nopeudella 3 (2).
Sekoita salaattikulhossa keskenään
kaikki paloitellut ainekset ja Amaretto.
Keitto »Okroshka«
(4–6 hengelle)
Kvassia, 2 litraa
300 g keittomakkaraa tai kananrintaa
3-4 keitettyä, jäähtynyttä perunaa
3-4 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 nippu retiisejä (8–10 kpl)
3 salaattikurkkua
½ purjoa (noin 50 g)
Persiljaa ja tilliä
3 rkl kermaviiliä
Sinappia, sokeria
Paloittele keitetyt ja jäähtyneet perunat ja
kananmunat nopeudella 3 (2). Paloittele
kurkut, retiisit, makkara tai kananrinta
nopeudella 5 (3).
Sekoita hyvin keskenään kermaviili,
hienonnettu purjo ja kananmunat sinapin
ja sokerin kanssa ja ohenna seos
kvassilla.
Lisää joukkoon paloitellut ainekset,
hienonnettu persilja ja tilli.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Oikeudet muutoksiin pidätetään.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108

Bosch MUM58M64/06 Käyttö ohjeet

Tyyppi
Käyttö ohjeet
Tämä käsikirja sopii myös