19270-56

Russell Hobbs 19270-56, Home Stoomkoker 19270-56 Ohjekirja

  • Olen tutustunut Russell Hobbs höyrykeittimen käyttöohjeeseen, ja voin vastata kysymyksiisi laitteeseen liittyen. Dokumentissa on ohjeet laitteen kokoamiseen, käyttöön, huoltoon ja kalkinpoistoon. Höyrykeitin sisältää useita käteviä ominaisuuksia, kuten ajastimen, automaattisen sammutuksen ja mahdollisuuden valmistaa riisiä erillisessä riisikulhossa.
  • Voiko laitteessa käyttää pakastettuja ruokia?
    Mitä teen, jos laite höyryää kuivaksi?
    Miten usein laite tulee puhdistaa kalkista?
47
Lue käyttöohjeet, säilytä ne ja anna ne laitteen mukana, mikäli luovutat sen toiselle henkilölle.
Poista kaikki pakkausmateriaali ennen käyttöä.
TÄRKEITÄ VAROTOIMIA
Seuraa perusvarotoimia, muun muassa seuraavia ohjeita:
Laitetta saavat käyttää yli 8-vuotiaat lapset ja henkilöt, joiden fyysinen,
aistienvarainen tai henkinen toimintakyky on heikentynyt, tai joilla ei ole
kokemusta ja tietoa, jos heitä valvotaan/ohjeistetaan, ja he ymrtävät
yttöön liittyvät vaarat. Lapset eit saa leikkiä laitteella. Lapset eivät saa
puhdistaa tai tehdä hoitotoimia, jos he eit ole yli 8-vuotiaita ja valvonnan
alla. Pidä laite ja kaapeli alle 8-vuotiaiden ulottumattomissa.
Jos sähköjohto on vahingoittunut, se pitää antaa valmistajan, tämän
huoltopalvelun tai vastaavan pätevyyden omaavan henkilön vaihdettavaksi
vaarojen välttämiseksi.
` Älä upota pääyksikköä mihinkään nesteeseen.
Laitteen väärinkäyttö saattaa aiheuttaa henkilövahingon.
h Laitteen pinnat tulevat kuumiksi. Jälkilämpö pitää pinnat kuumina
käyn jälkeen.
Älä laita jäässä olevaa lihaa tai siipikarjan lihaa laitteeseen – ne tulee sulattaa täysin ennen
valmistamista.
Älä koske pääyksikön kuumiin pintoihin, kanteen, koreihin, riisikulhoon tai alusastiaan.
Käytä patalappuja tai liinaa ja nosta koreja vain kahvoista.
Älä kurkottele laitteen yli, ja pidä kädet, käsivarret, kasvot jne. etäällä haihtuvasta
vesihöyrystä.
Vesihöyryä haihtuu. Älä sijoita laitetta lähelle verhoja, hyllyjen ja kaappien alle tai lähelle
mitään, mikä voisi vahingoittua haihtuvasta höyrystä.
Älä peitä laitetta tai laita mitään sen päälle.
Älä käytä muita kuin valmistajan omia lisälaitteita.
Älä käytä laitetta muihin kuin tässä käyttöohjeessa kuvattuihin tarkoituksiin.
Älä käytä laitetta, jos se on vahingoittunut tai toimii huonosti.
VAIN KOTIKÄYTTÖÖN
ENNEN ENSIMMÄISTÄ KÄYTKERTAA
Pese irrotettavat osat lämpimässä saippuavedessä, huuhtele hyvin ja kuivaa.
TÄYTTÖ
1. Täytä säiliö maksimi tasoon (1,2 l). Tämä antaa sinulle noin 60 minuutin höyrytysajan, joka
on riittävä aika useimmille ruoka-aineille.
2. Älä lisää mitään veteen. Mausteet, marinadit yms. tulee lisätä ruokaan, ei höyrytysveteen.
Ne eivät liiku höyryssä, ne vain kerääntyvät säiliöön ja saattavat vahingoittaa säiliön pintoja
ja elementtiä.
KOKOAMINEN
1. Kiinnitä höyryputki elementin ympärille siten, että elementti on sen keskellä.
2. Aseta alusastia pääyksikköön. Alusastia sopii vain yhdellä tavalla, jotta ohjauspaneeli
mahtuu. Alusastia estää ruoan nesteiden pääsyn elementtiin ja vesisäiliöön.
3. Korien kahvat on merkitty 1, 2 ja 3. Voit käyttää 1, 2 tai 3 koria yhtä aikaa.
a) Kiinnitä kori 1 alusastian päälle. Laita ruoka koriin.
b) Kiinnitä kori 2 korin 1 päälle. Laita ruoka koriin.
käyttöohjeet
48
c) Kiinnitä kori 3 korin 2 päälle. Laita ruoka koriin.
d) Laita kansi.
YRYTTÄMINEN
1. Laita pistoke kiinni pistorasiaan.
2. Käännä ajastin myötäpäivään tarvittavan ajan kohdalle. Älä yritä kääntää vastapäivään tai
voit rikkoa sen.
3. Valo syttyy.
4. Höyry alkaa täyttää koreja.
5. Kun ajastin palaa 0-asentoon, kello soi, ja höyrykeitin sammuu.
6. Jos haluat pysäyttää laitteen aikaisemmin, irrota se verkkovirrasta.
VEDEN LISÄÄMINEN
1. Kaada hitaasti alusastian reiästä.
2. Pidä silmällä veden tasoa – älä anna sen ylittää maksimi tasoa.
RIISIN KEITTÄMINEN
1. Lisää raaka riisi ja vesi riisikulhoon pakkaukseen merkittyjen annosmäärien mukaan.
2. Aseta riisikulho alimpaan höyrytyskoriin.
3. Kiinnitä kansi höyrytyskorin päälle.
4. Riisin valmistaminen kestää 1520 minuuttia lajista, määrästä ja henkilökohtaisista
mieltymyksistä riippuen.
5. Tarkista riisin kypsyys mieltymystesi mukaan. Säädä höyrytysaikaa, jos se ei ole sopiva.
6. Jos käytät useampaa höyrytyskoria, keitä riisi aina alimmassa korissa.
Jos laitat riisin muiden ruokien alle, niiden nesteet muuttavat riisin maun, ja ylimääräinen
neste tekee riisistä puuromaista.
VALMISTA?
1. Irrota laite sähköverkosta.
2. Laita kansi lautaselle tai tarjottimelle.
3. Nosta korit pois ja aseta ne alas lautasille tai alustalle.
4. Irrota alusastia varovasti – ruoista valuneet nesteet ovat kuumia, ja ne saattavat tahrata, jos
ne valuvat.
5. Tyhjennä vesisäiliö sen sivulla olevan kaatonokan kautta.
VAROITUS
Ole erittäin varovainen, kun poistat koreja. Älä koskaan poista kaikkia koreja yhtä aikaa.
Poista korit yksi kerrallaan aloittaen päällimmäisenä olevasta. Käytä patakintaita tai
vastaavia suojaamassa höyryn aiheuttamilta palovammoilta.
KIEHUMINEN KUIVIIN
Jos laite pääsee kiehumaan kuiviin, termostaatti katkaisee virran elementistä. Valo sammuu,
mutta ajastin jatkaa toimintaa. Termostaatti kytkeytyy päälle ja pois, kunnes muistat lisätä vet
tai kunnes ajastin palaa 0-asentoon ja sammuu.
1. Irrota pääyksikkö verkkovirrasta, anna sen jäähtyä pari minuuttia, lisää sitten säiliöön vettä
ja käynnistä uudelleen.
2. Laskettaessa tarvittavaa aikaa, ota huomioon jo käytetty höyrytysaika ja osa ajasta, joka
kului kuivumisen ja uudelleen käynnistämisen välissä, sillä höyrystymisprosessi ei lopu heti
kun vesisäiliö kiehuu kuiviin.
EHDOTETUT HÖYRYTYSAJAT
Nämä ruoka-aineet valmistuvat parhaiten, kun aloitat kylmällä höyrykeittimellä. Täytä vesisäiliö
kylmällä vedellä, lisää ainekset ja aseta ajastin taulukon mukaisesti.
49
Ruoka (tuore) Huomautukset Aika (minuutteja)
Parsakaali Leikkaa 1-2 cm:n kukinnoiksi/paloiksi 13-15
Vihreät pavut Aseta tasaisesti koriin 13-15
Porkkanat Viipaloi noin ½ cm:n paksuisiksi 17-19
Savoijinkaali Revi tai leikkaa paloiksi 11-13
Parsa Aseta tasaisesti koriin 11-13
Kesäkurpitsa Viipaloi noin ½ cm:n paksuisiksi 9-11
Ruusukaali Kokonaisina (noin 2 cm läpimitaltaan) 13-15
Kukkakaali Leikkaa 1-2 cm:n kukinnoiksi/paloiksi 15-17
Maissi Kokonaisina, tähkässä 17-21
Perunat
Uudet perunat tai perunat lohkotaan 1-2 cm:n
paloiksi
21-23
Seuraavat ruoka-aineet tulee keittää, kun höyrykeitin alkaa tuottaa höyryä. Lisää ainekset koriin
(koreihin) ja peitä kannella, mutta älä laita koreja valumisastian päälle ennen kuin höyryä alkaa
tulla. Höyrytyksen alettua laita ruoka-ainekset sisältävä(t) kori(t) varovasti valumisastian päälle
käyttäen patakintaita tai vastaavia ja aloita ajastus.
Ruoka (tuore) Huomautukset Aika (minuutteja)
Keitetty
kananmuna
Pehmeä / Keskikova / Kova / Erittäin kova 5-6/7-8/9-10/11-12
Uppomuna Laita annosvuokaan tai pieneen astiaan 5-6
Broilerin rinta
Perkaa kala, avaa kokonaisena tai kuutioi 1-2 cm:n
paloiksi
12-14
Lohi/turskakala Turska, kolja jne. 7-9
Kampela Punakampela, kielikampela, pangasius jne. 3-4
Paistettu kala Tonnikala, miekkakala jne. 7-9
Simpukat Sekoita puolivälissä valmistusta 8-10
Jättikatkaravut
Poista kuoret. Höyrytä 2-3 minuuttia tai kunnes ravut ovat kunnolla
kypsyneet. Sekoita puolivälissä valmistusta.
VIHJEET, VINKIT JA TURVALLISUUS
Älä murehdi liikaa ylikypsymisestä – höyryttäminen on melko lempeä valmistusmenetelmä
ja muutama ylimääräinen minuutti ei haittaa yleensä mitään.
Jotta höyry pääsee kiertämään:
a) Laita ruoat väljästi koreihin
b) Mahdollisuuksien mukaan laita vain yksi kerros ruokaa
c) Jätä ruokakappaleiden väliin tilaa
d) Jos laitat koriin ruokaa useampaan kerrokseen, jätä välejä jokaiseen kerrokseen
höyrynkierron mahdollistamiseksi
Varmista, että veden taso on aina veden tason ilmaisimen Min-merkin yläpuolella.
Höyrytyskansi tulee pitää kiinni koko höyrytyksen ajan.
Järjestele ruoka-ainekset yhteen kerrokseen.
Samankokoisiksi leikatut palat höyrystyvät tasaisemmin.
Sekoita ruoka-ainekset puolessa välissä, jos höyrystysaika on pitkä, höyrytys on silloin
tasaisempi.
Pisimmän valmistusajan vaativat ruoat tulee laittaa alimpiin höyrytyskoreihin.
Aseta lempeää höyrytystä tai lyhyemmän valmistusajan vaativat ruoat yläkoreihin.
Kokeile eri aikoja, jotta näet mitkä sopivat parhaiten suosikkiruokiisi ja eri ruoka-aineiden
yhdistelmiin.
Käytä riisikulhoa, jos valmistat ruokia, jotka ovat kastikkeessa tai nesteessä.
50
Siipikarja- tai kalaruokien nesteet voivat valua ja muuttaa makuja. Kääri ne alumiinifolioon
tämän estämiseksi.
Älä käytä simpukoita, jotka ovat avoinna ennen kypsentämistä. Höyrytä kunnes kuoret
avautuvat kokonaan, ja heitä pois kaikki, jotka eivät ole auki höyryttämisen jälkeen.
Valmista liha, kana ja lihatuotteet (jauheliha, hampurilaispihvit jne.) kunnes lihan neste on
kirkasta. Valmista kala kunnes sen liha on läpikypsää.
Keitä lehtivihanneksia mahdollisimman vähän, jätä ne vihreiksi ja rapeiksi. Niiden
upottaminen jääveteen lopettaa kypsennyksen.
HOITO JA HUOLTO
1. Irrota laite sähköverkosta ja anna sen jäähtyä ennen puhdistusta tai säilytykseen laittamista.
2. Pyyhi pääyksikkö sisäpuolelta ja ulkopuolelta puhtaalla kostealla liinalla.
3. Pese käsin irrotettavat osat.
` Voit pestä nämä osat myös pesukoneessa.
Astianpesukoneen ankara ympäristö voi vaikuttaa pintojen viimeistelyyn. Vahinko on vain
kosmeettinen eikä sen pitäisi vaikuta laitteen toimintaan.
KALKINPOISTOYRYKEITTIMESTÄ
Mineraalijäämät voivat ajan myötä vaikuttaa höyrykeittimen suoritustehoon. Suosittelemme
poistamaan nämä jäämät (kalkinpoisto) 3 kuukauden välein.
1. Valmista noin 1 litra kalkinpoistoliuosta valmistajan ohjeiden mukaan. Kaada liuos
vesisäiliöön.
2. Kiinnitä höyryn ohjain, valumisastia, yksi höyrytyskori ja kansi paikoilleen.
3. Höyrytä 25 minuuttia
4. Irrota laite sähköverkosta ja anna sen jäähtyä kunnolla.
5. Kaada kalkinpoistoliuos pois.
6. Toista vaiheet 1–4 pelkällä vedellä. Toista, kunnes kaikki kalkinpoiston jäämät on poistettu.
7. Pese kaikki irrotettavat osat lämpimässä saippuavedessä tai astianpesukoneen ylätasolla.
YMPÄRISTÖN SUOJELU
W
Jotta vältettäisiin ympäristölle ja terveydelle koituvat haitat, jotka johtuvat vaarallisista
aineista sähkölaitteissa ja elektronisissa laitteissa, tällä symbolilla varustetut laitteet
tulee heittää pois erillään lajittelemattomista jätteistä, ne on otettava talteen,
käytettävä uudestaan ja kierrätettävä.
/