FI8 FI9
Leivän ainekset
Lisäainekset (Kuivatut hedelmät, pähkinät, pekoni, juusto, jne.)
Gluteenittomuus tietoa
Jauhot
Leivän pääainesosa. Jauhon proteiini muodostaa gluteiinia vaivaamisen aikana.
Gluteiini tuottaa leivän koostumuksen ja pintarakenteen ja auttaa leivän kohoamisessa.
Käytä sitkoa muodostavia karkeita vehnäjauhoja. Sitkoa muodostavat karkeat vehnä-
jauhot jauhetaan kovavehnästä ja niissä on korkea proteiinipitoisuus, joka on välttämä-
tön gluteenin kehittymiselle.
Käymisen aikana muodostuva hiilidioksidi jää gluteenin muodostaman verkkoraken-
teen sisään, ja näin taikina nousee.
Kuivahiiva
Mahdollistaa taikinan nousemisen.
Käytä kuivahiivaa, joka ei vaadi esikäymistä (Älä käytä kuivahiivaa, joka vaati
herätyksen ennen käyttöä).
Suosittelemme kuivahiivaa, jonka pakkauksessa lukee pikahiiva, helppo sei-
koittaa, nopeasti toimiva tai helppo leipoa. Kun käytät pusseissa olevaa hiivaa,
sulje kuivahiivapussi heti käytön jälkeen ja säilytä jääkaapissa. (Käytä valmistajan
ilmoittaman ajan kuluessa.)
Maitotuotteet
Antavat makua ja parantavat ravintoarvoa.
Jos käytät maitoa veden sijasta, leivästä tulee ravitsevampi. Älä kuitenkaan
käytä ajastintoimintoa, sillä maitotuotteet eivät välttämättä säily tuoreina yön yli.
➝
Vähennä veden määrää vastaavasti.
Sokeri (kidesokeri, fariinisokeri, hunaja, siirappi tms.)
Hiivan ravinto, makeuttaa ja lisää makua leipään, antaa kuorelle väriä.
Vähennä sokerin määrää, jos käytät rusinoita tai muita hedelmiä, jotka
sisältävät fruktoosia.
Vesi
Käytä tavallista hanavettä.
Kun huoneen lämpötila on alhainen, käytä haaleaa vettä ohjelmassa 1, 2,
3, 9, 11, tai 14.
Kun huoneen lämpötila on korkea, käytä kylmää vettä ohjelmassa 12.
Käytä kylmää vettä lämpötilasta huolimatta ohjelmassa 6 ja 7.
Mittaa nesteet aina laitteen mukana toimitetulla mittakupilla.
Rasva
Antaa leipään makua ja pehmeyttä.
Käytä voita (suolatonta), margariinia tai öljyä.
Ruokasuola
Parantaa makua ja vahvistaa gluteenia edistäen taikinan kohoamista.
Leipä saattaa menettää makua / kokoa, jos mitta ei ole tarkka.
Gluteenittomat ainekset
Gluteenittomat jauhot, kuten riisistä, tummasta riisistä, mantelista, siemen-
istä, perunatärkkelyksestä jne. valmistetut jauhot, eivät sisällä proteiinia
gluteenin kiinteyttämiseen ja niillä ei yksinään ole tätä sitkoa leiväntekoon.
Xanthan - kumi on eräs sakeuttamisaine, joka toimii gluteiiniproteiinin sijasta
käymisprosessissa gluteenittoman normaalin leivän valmistuksessa.
Gluteenittoman normaalin leivän tekeminen on hyvin erilaista kuin normaali leivän tekemistapa.
On tärkeää neuvotella lääkärin kanssa näistä ohjeista, jos gluteenitonta normaalia leipää tehdään terveydellisistä syistä.
Tämä ohjelma on kehitetty erityisesti tietyille gluteenittomille jauhoseoksille. Omien seosten käyttäminen ei ehkä tuota yhtä hyviä tuloksia.
Kun valitaan gluteeniton resepti, jokaista reseptiä on noudatettava tarkasti. (Muutoin leivän leipominen ei ehkä onnistu.)
Gluteenittomia jauhoseoksia on kahdenlaisia; toisissa on alhainen gluteenipitoisuus ja toisissa ei ole viljaa eivätkä ne sisällä gluteenia. Keskustele ensin
lääkärisi kanssa, jos valitset jonkin näistä ohjelmista.
Paistotulokset ja leivän ulkomuoto voivat vaihdella jauhoseoksesta riippuen. Toisinaan leivän sivuun saattaa jäädä jauhoa.
Viljattomien seosten lopputulokset vaihtelevat eniten.
Parhaan tuloksen saat, kun odotat leivän jäähtymistä ennen kuin leikkaat siitä viipaleita.
Leipä on säilytettävä viileässä ja kuivassa paikassa ja käytettävä 2 päivän sisällä. Jos et ehdi käyttämään koko leipää tässä ajassa, voit laittaa osan siitä
sopiviin annospusseihin ja pakastaa.
Varoitus henkilöille, jotka noudattavat ohjelmaa terveyssyistä:
Muista neuvotella lääkärisi kanssa tai kysyä neuvoa keliakiayhdistyksestä ennen gluteenittoman ohjelman noudattamista. Käytä vain
aineksia, jotka soveltuvat terveystilaasi.
Panasonic ei vastaa seurauksista, jotka aiheutuvat ainesten käytöstä ilman lääkärin kanssa neuvottelua.
On erittäin tärkeää välttää ristikontaminaatio gluteenia sisältävien jauhojen kanssa, jos leipä leivotaan ruokavaliosyistä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä
leipävuoan ja taikinakoukun sekä käytettävien välineiden puhdistamiseen.
On hyvin tärkeää käyttää oikeita määriä aineksia parhaiden tulosten saamiseksi.
Nestemäiset ainesosat
Käytä mukana toimitettua mittakuppia tai mittalusikkaa.
Jos resepti edellyttää, seos (nesteet ja muna), on punnittava vaa'alla. Suosittelemme digitaalivaa'an käyttöä.
Kiinteät ainekset
Tulee punnita vaa’alla tai mitata pienille määrille tarkoitetulla mittalusikalla. Digitaalisen vaa'an käyttöä suositellaan.
Saat leivästä maukkaampaa lisäämällä
muitakin aineksia.
n
Munaa
Parantavat leivän ravintoarvoa ja tuovat väriä leipään.
Vähennä nesteen (vesi) määrää suhteessa.
Vatkaa munat ennen niiden lisäämistä. Älä käytä ajastintasetusta
munaa sisältävillä resepteillä. Munat pilaantuvat nopeasti ja ne eivät
ehkä pysy tuoreina.
n
Leseet
Lisäävät leivän kuitupitoisuutta.
Määrä enintään 30 g (2 rkl).
n
Vehnänalkiot
Antavat pähkinäisen maun leipään.
Määrä enintään 30 g (2 rkl).
n
Mausteet, yrtit
Parantavat leivän makua.
Käytä vain pien määrä (enintään 1 rkl) mausteita.
Käytä enintään 1 – 2 rkl kuivattuja yrttejä.
Jos käytät tuoreita yrttejä, noudata reseptin ohjeita.
Jos käytät leipäseosta...
n
Leipäseos, joka sisältää kuivahiivan
â
Pane seos leipävuokaan, lisää sitten vesi.
(Noudata seospakkauksen ohjeessa annettua vesimäärää)
ê
Valitse ohjelma 9, valitse koko jauhojen määrän mukaan ja
käynnistä kone.
500 g – L
400 g – M
Joidenkin jauhoseosten pakkauksista ei käy ilmi, paljonko kuivahiivaa
on, joten parhaan tuloksen saat kokeilujen kautta.
n
Leipäseos, jossa on erillinen kuivahiivapussi
â
Laita kuivahiiva ensin leipävuokaan, sitten leipäseos ja kaada
lopuksi vesi.
ê
Valitse ohjelma seoksessa olevan jauhotyypin perusteella ja
käynnistä leivonta.
Leivän valmistusaineet
Käytettävissä oleva ohjelma 2, 3, 5, 7, 10, 11, ja 12
Valmista maustutut leipäsi ilman lisäainesten murskausta.
Työvaiheet
Kun Aloita - painiketta on painettu, kuulet merkkiääniä.
Aseta lisäainesosat leipävuokaan käsin, kun vilkkuu.
Aika aloituksesta siihen, kun merkkiääni kuuluu (noin)
Ohjelma 2 / Valkoinen ja rusinoita: noin 20 – 25 minuuttia
Ohjelma 3 / Valkoinen täytetty: noin 20 – 25 minuuttia
Ohjelma 5 /Täysjyvävehnä, rusina: noin 1 tunti 25 minuuttia – 1 tunti 55 minuuttia
Ohjelma 7 / Laiha ja rusinoita: noin 1 tunti – 2 tuntia ja 35 minuuttia
Ohjelma 10 / Pehmeä ja rusinoita: noin 50 minuuttia – 1 tunti 15 minuuttia
Ohjelma 11 / Pehmeä ja rusinoita, nopea: noin 20 – 25 minuuttia
Ohjelma 12 / Briossi: noin 55 minuuttia
Ainesten valvonta
Lisää kaikkia aineksia reseptin / ohjelman ohjeiden määrien mukaisesti.
Muutoin,
Ainekset voivat tippua leipävuoasta aiheuttaen epämiellyttäviä hajuja ja savua.
Leipä ei ehkä kohoa hyvin.
Kuivat / liukenemattomat ainekset
Käytä ohjelmien nimille Rusinoita: Ohjelmat 2, 5, 7, 10, ja 11.
n
Kuivatut hedelmät
Leikkaa n. 1 cm kuutioiksi.
n
Pähkinät, siemenet
Leikkaa n. 1 cm kuutioiksi.
Pähkinät heikentävät gluteenin vaikutusta, joten älä käytä niitä liikaa.
Suuret, kovat siemenet voivat naarmuttaa leipävuoan pinnoitetta.
Pehmeät ja helposti särkyvät ainekset
Käytä Täytetylle leivälle: Ohjelma 3.
n
Pekoni, salami, oliivit, kuivatut tomaatit
Leikkaa pekoni ja salami 1 cm:n kuutioiksi.
Leikkaa oliivit ¼ paloiksi.
n
Juusto, suklaa
Leikkaa juusto 1 cm:n kuutioiksi.
Murskaa suklaa rouheeksi.