51
Myös hiivaleipäjauhot ovat hyviä taikinan leipoutuvuuden parantajina. Ruis-, graham- ja ohrajauhot sopivat vain
osana leipien valmistukseen, noin 1 - 2 dl annosta kohti on sopiva määrä näitä jauhoja. Mitä enemmän taikina
sisältää täysjyväjauhoja, joiden leivontaominaisuudet ovat huonot, sitä tummempaa ja matalampaa leivästä tulee.
Sämpyläjauhoja on paljon erilaisina sekoituksina kaupoissa. Yleensä sämpyläjauhot sisältävät jo valmiiksi sopivassa
suhteessa rouheita, leseitä, täysjyväjauhoja sekä vehnäjauhoja ja niistä valmistuu maukas leipäkoneleipä kätevästi.
Jauhojen kosteuspitoisuutta ei voi tietää ennakkoon. Jos jauhoja on säilytetty kuivassa paikassa pitkään, niistä
haihtuu kosteutta ja silloin jauhoja tarvitaan vähemmän. Siksi taikinan tarkkailu leipomisen alkuvaiheessa on
tärkeää.
Ajastetussa leivonnassa ei voi tarkkailla taikinaa ja silloin leivästä voi tulla helpommin liian kovaa. Jos leivästä tulee
tiivistä, kannattaa seuraavalla leipomiskerralla vähentää jauhoja noin ½ dl.
Leseet
Kaura-, vehnä- ja ruisleseet lisäävät leivän kuitupitoisuutta, antavat makua ja vaihtelua leivälle.
Hiiva
Kuivahiivaa on kätevä käyttää leipäkoneessa. Se annostellaan aina jauhojen pinnalle. Myös tuorehiiva sopii hyvin,
se murennetaan jauhojen pinnalle ja kone sekoittaa sen sitten pitkän sekoitusajan kuluessa muiden aineiden
joukkoon tasaisesti. Sitä ei tarvitse liuottaa taikinanesteen joukkoon. Tuoreen hiivapalan voi heti kaupasta ostettua
leikata sopiviin annospaloihin, kääriä kelmuun ja pakastaa. Pieni pakastettu hiivapala sulaa huoneenlämmössä 10
- 15 minuutissa.
Hiiva kannattaa aina mitata tarkasti koska pienetkin epätarkkuudet ovat kokonaismäärän suhteen suuria ja leipä
voi silloin kohota liikaa tai liian vähän.
LEIVÄN AINESTEN MITTAAMINEN
Huolellinen mittaaminen on leipäkoneleivonnassa tärkeää. Epämääräisillä mitoilla epäonnistumisen riski kasvaa,
kun taas hyvä mittasarja ja huolellinen mittaaminen takaavat helpommin onnistuneen lopputuloksen.
Paras apu on muovinen mittasarja johon kuuluu 1 dl:n mitta, ½ dl:n mitta, ruokalusikan mitta sekä teelusikan
mitta. Tärkeää on, että mittasarjalla voi mitata tasapäisiä mittoja.
Ota jauhot suoraan pussista desilitran mittaan ja vedä pinta tasaiseksi pussin sisäreunaa vasten, tukien toisella
kädellä pussia ulkoapäin. Voit myös pyyhkäistä ylimääräiset jauhot mitasta veitsellä tai lastalla. Mittaa aina
tasapäisiä mittoja, samalla tavalla ohjeet on myös kokeiltu.
ONNISTUNEEN LEIVÄN VINKIT
• Täytä paistovuoka aina koneen ulkopuolella, silloin koneen sisäosat säilyvät siistinä eikä jauhopöly pääse
käryämään vastuksille paiston aikana.
• Aseta sekoitin paistovuoan pohjalla olevalle akselille huolellisesti.
• Mittaa aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä, silloin ne ovat aina oikeassa järjestyksessä,
leivoitpa heti tai ajastetulla ohjelmalla.
• Aseta paistovuoka koneeseen huolellisesti.
• Valitse nyt leivälle sopiva ohjelma. Käynnistä tai ajasta ohjeen mukaan.
• Kun leivot heti ajastamatta, on helppo tarkkailla taikinaa. Kun kone on sekoittanut taikinaa noin 8 - 10 minuuttia
(ohjelmasta riippuen), avaa kansi. Jos taikina on liian pehmeää, se kiipeilee vuoan reunoja pitkin. Lisää silloin
jauhoja ruokalusikka kerrallaan kunnes taikina pyörii yhtenäisenä pallona sekoittimen ympärillä. Jos taikina
on kokkareista ja kuivahkoa, lisää silloin vettä ruokalusikallinen kerrallaan kunnes taikina pyörii yhtenäisenä
pallona sekoittimen ympärillä.
AJASTETTU LEIVONTA
• Mittaa leivän aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä. Pane kuivahiiva jauhojen pinnalle pieneen
sormella painettuun syvennykseen. Murenna tuorehiiva varovasti jauhojen pinnalle.
• Erityisesti ajastetussa leivonnassa on tärkeää, että hiiva ei pääse nesteen kanssa kosketuksiin ja näin toimimaan
liian aikaisin.
6542_IDV_UVN_111113.indd 51 11/25/2013 11:35:55 AM