OBH Nordica 6542 Ohjekirja

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Ohjekirja
46
OBH Nordica -leipäkone
Turvallisuusohjeet
1. Lue käyttöohje huolellisesti ennen laitteen käyttöönottoa ja säilytä se myöhempää
tarvetta varten.
2. Liitä laite ainoastaan 230 V:n verkkovirtaan ja käytä laitetta vain sen alkuperäiseen
käyttötarkoitukseen.
3. Irrota pistotulppa pistorasiasta aina paistovuoan paikoilleen asettamisen tai
irrottamisen yhteydessä, laitteen käytön jälkeen, ennen puhdistusta tai mahdollisen
toimintahäiriön yhteydessä.
4. Irrota pistotulppa välittömästi, jos vettä pääsee valumaan uunitilaan tai itse laitteeseen.
5. Laitetta ei saa upottaa veteen tai muihin nesteisiin.
6. Kahdeksanvuotiaat tai sitä vanhemmat lapset sekä henkilöt, jotka ovat fyysisesti,
henkisesti tai aisteiltaan rajoitteisia tai joilla ei ole riittävästi tietoa tai kokemusta laitteen
käytöstä, voivat käyttää tätä laitetta, mikäli käyttö tapahtuu heidän turvallisuudestaan
vastaavan henkilön valvonnassa tai tämä henkilö on opettanut heitä käyttämään
laitetta turvallisella tavalla ja tiedostamaan käyttöön mahdollisesti liittyvät riskit.
7. Valvo, etteivät lapset leiki laitteella. Lapset eivät välttämättä ymmärrä tai osaa arvioida
mahdollisia vaaroja. Opeta lapsia käyttämään sähkölaitteita vastuullisesti.
8. Alle 8-vuotiaat lapset eivät saa puhdistaa tai huoltaa laitetta ilman aikuisen valvontaa.
9. Pidä laite ja sen liitosjohto alle 8-vuotiaiden lasten ulottumattomissa.
10. Varmista, ettei liitosjohto riipu pöydän reunan yli.
11. Älä sijoita laitetta keittolevylle tai keittolevyn, avotulen tai muun lämmönlähteen
läheisyyteen.
12. Laitteen käyttöä on aina valvottava.
13. Varmista, että laite on tukevalla alustalla. Tämä on tärkeää erityisesti ajastusta
käytettäessä ja laitteen käydessä ilman valvontaa esimerkiksi yöllä.
14. Älä peitä laitetta äläkä aseta mitään esineitä sen päälle.
15. Varoitus: Älä kosketa laitteen kuumia pintoja. Käytä uunikintaita.
16. Varoitus: Älä kosketa laitteen pyöriviä osia.
17. Käytä ainoastaan laitteen mukana toimitettuja alkuperäisiä varusteita.
18. Älä koskaan käytä laitetta ulkotiloissa.
19. Varoitus: Vaaratilanteiden välttämiseksi laitetta ei saa kytkeä verkkovirtaan esimerkiksi
ajastimen tai muun ulkoisen kytkimen välityksellä. Laitetta ei saa myöskään liittää
automaattisesti kytkeytyvään virtapiiriin.
20. Tarkista ennen jokaista käyttökertaa, että laite, liitosjohto ja pistotulppa eivät ole
vaurioituneet. Jos liitosjohto on vaurioitunut, se on vaihdettava vaaratilanteiden
välttämiseksi. Vaihdon saa suorittaa ainoastaan valmistaja, valtuutettu huoltoliike tai
muu pätevä henkilö.
21. Pistorasiaan on suositeltavaa asentaa lisäsuojaksi vikavirtasuojakytkin, jonka
laukaisuvirta on enintään 30 mA. Ota tarvittaessa yhteys valtuutettuun
sähköasennusliikkeeseen.
22. Laite on tarkoitettu ainoastaan kotitalouskäyttöön.
23. Jos laitetta käytetään muuhun kuin sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen tai
käyttöohjeen vastaisesti, laitteen käyttäjä kantaa täyden vastuun mahdollisista
seurauksista. Tällöin takuu ei kata tuotteelle tai muulle kohteelle mahdollisesti
aiheutuneita vaurioita.
Ennen käyttöä
Pyyhi laitteen runko kostealla liinalla. Pese vuoka ja sekoitin lämpimällä astianpesuainevedellä ja harjalla. Huuhtele
ja kuivaa osat hyvin.
Tarttumaton non-stick-pinnoite säilyy paremmin, jos paistovuoka (sisäpuolelta) ja sekoitin voidellaan ennen
käyttöönottoa ohuelti ruokaöljyllä ja annetaan vaikuttaa noin 10 min 150 ºC uunissa. Pyyhi öljy talouspyyhkeellä
kun osat ovat jäähtyneet. Käsittelyn voi toistaa silloin tällöin.
6542_IDV_UVN_111113.indd 46 11/25/2013 11:35:44 AM
47
Kun laitteen pistotulppa liitetään pistorasiaan ensimmäistä kertaa, kuuluu voimakas merkkiääni ja näyttöön
ilmestyy ”3:00”. Laite on nyt valmis käytettäväksi. HUOM! Kun laite on uusi voi siitä ensimmäisellä käyttökerralla
tulla hieman käryä ja hajua. Tämä on täysin normaalia eikä se vaikuta lopputulokseen tai laitteen toimintaan.
Laitteen osat ja ohjaustaulu
Osat
A. Näyttö
B. Kansi, jossa ikkuna
C. Kädensija
D. Runko
E. Menu-painike, ohjelmavalinta
F. Gram-painike, leivän koko 600 tai 750 g
G. Ajastin, - ja + -painikkeet
H. Crust-painike, paistoasteen valinta
I. Start/Stop-painike, käynnistys/pysäytys
J. Ohjelmat
K. Paistovuoka
L. Sekoitin
Lisävarusteet:
a. Mitta-astia: max 220 ml = 2,2 dl
b. Mittalusikka: teaspoon = tl (5 ml) ja tablespoon = rkl (15 ml)
NÄYT
Menu (Ohjelmavalinta)
Paina tätä painiketta valitaksesi jonkun ohjelman tarjolla olevista. Ohjelmat on lueteltu myöhemmin tässä
käyttöohjeessa. Jokaisella kerralla kun painat tätä painiketta, kuuluu merkkiääni ja ohjelman numero vaihtuu.
Valittu ohjelma on näytössä. Tässä leipäkoneessa on 12 erilaista ohjelmaa.
Start/Stop (Käynnistys/Pysäytys)
Käynnistää ja pysäyttää valitun ohjelman. Jos olet valinnut väärän ohjelman, voit muuttaa sen pitämällä painiketta
alaspainettuna muutaman sekunnin ajan. Sen jälkeen voit valita oikean ohjelman.
Start - paina kunnes merkkiääni kuuluu. Kaksoispiste vilkkuu tuntien ja minuuttien välissä ja ajanlasku alaspäin
alkaa.
Stop - keskeyttää ohjelman. Pidä painike alaspainettuna kunnes kuuluu merkkiääni joka vahvistaa, että ohjelma
on keskeytetty.
Crust (Paistoasteen valinta)
Paina painiketta valitaksesi leivän pinnan paistoasteen: vaalea (light), keskitumma (medium) tai tumma (dark).
6542_IDV_UVN_111113.indd 47 11/25/2013 11:35:55 AM
48
Gram (Leivän koko)
Paina painiketta valitaksesi leivän koon, joko 600 tai 750 g.
Ajastin, - ja +
Käytetään kun ohjelma halutaan ajastaa myöhemmin alkavaksi. Ajastin kytketään painamalla ”+” ja ”-”, jolloin
aikaa voidaan siirtää eteen- tai taaksepäin aina 10 min kerrallaan. Katso edempänä olevaa kappaletta ”Ajastimen
asetus”.
Ohjelman tarkistus
Miten tarkistetaan onko ohjelma päättynyt vai ei? Jos kaksoispiste tuntien ja minuuttien välissä vilkkuu, on ohjelma
tai lämpimänäpitotoiminto edelleen käynnissä. Jos kaksoispiste näkyy mutta ei vilku, on ohjelma päättynyt.
Virheilmoitus näytössä
Jos näytössä on ”H:HH” laitteen käynnistyksen jälkeen, ei laite ole riittävästi jäähtynyt. Avaa kansi ja anna
leipäkoneen jäähtyä ennen kuin aloitat uuden leivän valmistuksen. Jos näytössä on ”E:2-E:5” tai ”E:8”, irrota
pistotulppa pistorasiasta ja ota yhteyttä maahantuojan valtuuttamaan huoltoon.
OHJELMAT
Kunkin ohjelman keston voi lukea kohdasta ”Ohjelmataulukko”.
1. Normal
Vaalealle tai sekaleivälle. Tätä ohjelmaa käytetään eniten ja se soveltuu useimmille leiville.
2. French
Vaalealle leivälle, jolle on pitempi sekoitus- ja paistoaika kuin normal-ohjelmassa. Leipään muodostuu myös
rapeampi pinta.
3. Whole wheat
Täysjyväleivälle. Leipä ei kohoa yhtä paljon kuin vaalea leipä, koska jauhot ovat tummempia.
4. Quick
Pikaohjelma vaalealle leivälle. Leivästä tulee pienempi kuin normal-ohjelmalla paistettuna.
5. Sweet
Pullalle.
6. Superfast I
Erittäin nopea ohjelma vaalealle 600 g:n leivälle, 58 minuutissa.
7. Superfast II
Erittäin nopea ohjelma vaalealle 750 g:n leivälle, 58 minuutissa.
8. Dough
Taikinan alustamiseen, kun se paistetaan tavallisessa uunissa. Merkkiääni kuuluu kun taikina on valmis poistettavaksi
vuoasta.
9. Jam
Hillojen ja marmeladien valmistukseen. HUOM! Muista ensin poistaa kaikki siemenet, etteivät ne vahingoita vuoan
non-stick-pinnoitetta. Lisää kaikki ainekset vuokaan ja valitse ohjelma ”Jam”. Paina ”Start” jolloin leipäkone alkaa
kuumentaa aineksia. Sen jälkeen se sekoittaa ne ja antaa sisällön jäähtyä. Kun ohjelma on valmis, kuuluu merkkiääni.
Kaada hillo/marmeladi purkkeihin ja anna niiden jäähtyä täysin. Sulje ne sen jälkeen ja laita jääkaappiin.
10. Cake
Makealle leivälle, johon käytetään leivinjauhetta. Tällä ohjelmalla paistetut leivät kohoavat vähemmän ja ovat
tiiviimpiä. Ajastintoimintoa ei tässä ohjelmassa voi käyttää, koska hiivaa ei käytetä. Lisää kaikki ainekset vuokaan.
Valitse ohjelma ja sekoita kaikki ainekset puuhaarukalla ennen kuin painat Start-painiketta – näin saadaan parempi
sekoitustulos.
6542_IDV_UVN_111113.indd 48 11/25/2013 11:35:55 AM
49
11. Sandwich
Vaalealle, pehmeäkuoriselle voileipäleivälle. HUOM! Tässä ohjelmassa et voi valita paistoastetta, koska se on
ohjelmoitu valmiiksi.
12. Bake
Valmiin leivän lisäpaistamiseen ja lämmittämiseen. Sekoitin ei pyöri ja 60 minuutin esiohjelmoitu aika voidaan
keskeyttää milloin tahansa, kun toivottu tulos on saavutettu.
Leivonta
1. Avaa kansi ja nosta vuoka ylös kääntämällä sitä vastapäivään.
2. Kiinnitä sekoitin vuoan keskellä olevalle akselille. Jos sekoitin ei ole oikein paikallaan, eivät ainekset sekoitu
kunnolla. Tarkista ennen sekoittimen paikalleen laittamista ettei sen aukkoon tai akselille ole jäänyt leivän
muruja.
3. Lisää ainekset paistovuokaan seuraavassa järjestyksessä:
1. Taikinaneste
2. Öljy tai rasva
3. Siirappi, sokeri tai hunaja
4. Suola ja muut mausteet
5. Jauhot
6. Kuivahiiva tai tuorehiiva jauhojen pinnalle
HUOM! Jos leivontaohjelmaa ei käynnistetä välittömästi, on tärkeää, ettei hiiva joudu kosketuksiin
nesteen kanssa.
4. Aseta vuoka takaisin uunitilan pohjalle ja käännä sitä myötäpäivään. Varmista, että vuoka ja sekoitin ovat
tukevasti paikallaan, sillä muuten laite ei toimi.
5. Sulje kansi ja liitä pistotulppa pistorasiaan.
6. Aika ”3:00” näkyy näytössä.
7. Valitse toivottu ohjelma painamalla Menu-painiketta.
8. Valitse paistoaste painamalla Crust-painiketta (Light, Medium tai Dark). Valitun paistoasteen kohdalla, ylinnä
näytössä näkyy ”Δ”.
9. Valitse leivän koko painamalla Gram-painiketta. Valitun leipäkoon kohdalla näkyy näytössä ”Δ”.
10. Säädä ajastin painikkeilla + tai - jos haluat ajastaa ohjelman myöhemmin alkavaksi. Lue ajastimen asetuksista
kohdasta ”Ajastimen asetus”.
11. Paina Start-painiketta. Kaksoispiste tuntien ja minuuttien välissä alkaa vilkkua ja ajanlasku alaspäin alkaa.
HUOM! Seuraavissa ohjelmissa ei voi valita leivän kokoa: Quick, Superfast I, Superfast II, Dough, Jam, Cake ja
Bake.
Näytössä näkyvä aika on tunteja ja minuutteja. Esim. Ohjelma 1 Normal, paistoaste Medium, 750 g – kesto 2
tuntia 53 minuuttia.
Sekoituksen aikana (katso myös ohjelmataulukkoa) kuuluu merkkiääni, jonka jälkeen voi hyvin lisätä muita
aineksia, kuten kuivattuja marjoja, pähkinöitä ym. Avaa kansi, lisää ainekset ja sulje kansi, sekoituksen
jatkuessa. HUOM! Liota ensin marjat, rusinat ja pähkinät ja kuivaa ne talouspyyhkeellä. Varmista etteivät ne
ole liian suuria tai teräviä, sillä muuten ne voivat vaurioittaa vuoan non-stick-pinnoitetta.
12. Kun leipä on valmis, kuuluu merkkiääniä ja näytössä näkyy ”0:00”. Paina Stop-painiketta muutaman sekunnin
ajan. Kun leipäkoneesta kuuluu jälleen merkkiääni, se vahvistaa ohjelman päättyneen.
Irrota pistotulppa pistorasiasta ja avaa kansi. Nosta vuoka patalappujen avulla koneesta – varo laitteen kuumia
osia! Anna leivän jäähtyä vuoassa 10 - 15 min. Kumoa vasta sitten leipä varovasti ravistaen ritilälle.
HUOM! Alumiinista vuokaa ei saa kolhia, painaa tai puristaa sivuilta. Paiston jälkeen kuuma vuoka on
erittäin arka vaurioitumaan, eikä sitä saa rasittaa mekaanisesti. Jos leipä ei irtoa, käännä varovasti akselia
vuoan pohjalta, kunnes leipä irtoaa. Irrota sekoitin leivästä varovasti (varo ettet polta itseäsi). Jos sekoitin on
tarttunut kiinni leipään, leikkaa sen ympäriltä hieman ja irrota sekoitin leivästä. Anna leivän jäähtyä ritilällä.
Suosittelemme leivän leikkaamista 15 - 20 min kuluttua. Jos et poista leipää heti ohjelman päättymisen jälkeen,
vaihtaa laite automaattisesti 60 minuutin lämpimänäpitoon. Tätä aikaa ei ole sisällytetty ohjelman kestosta
annettuihin tietoihin.
6542_IDV_UVN_111113.indd 49 11/25/2013 11:35:55 AM
50
Ajastimen asetus
Ajastin on asetettava ennen kuin painat Start-painiketta.
Seuraa kohdan ”Leivonta” yhdeksää ensimmäistä ohjetta ja toimi sen jälkeen seuraavasti: Valitse ohjelma,
paistoaste ja leivän koko. Paina sen jälkeen ajastinpainikkeita (+ ja -) lisätäksesi tai vähentääksesi aikaa, joka näkyy
näytössä. Katso kohta ”Näyttö”.
Kaikissa ohjelmissa on valmiiksi ohjelmoitu aika, joka näyttää kunkin ohjelman keston, mikäli laite käynnistetään
välittömästi. Jos haluat ajastaa ohjelman myöhemmin alkavaksi, on aikaa lisättävä alla olevan esimerkin mukaan.
Esimerkki:
Kello on 20:30 ja leivän on oltava valmis aamulla 07:00 siis 10 tunnin ja 30 minuutin päästä. Jos olet valinnut esim.
Normal-ohjelman ja näytössä on 2:53, on aikaa lisättävä painamalla ajastinpainiketta ”+” kunnes näytössä on 10:30.
Jos haluat muuttaa aikaa, esim. vähentää sitä, paina ajastinpainiketta ”-”. Ajastimen maksimiasetus on 13 tuntia.
Jos ajastat, älä käytä helposti pilaantuvia tuotteita kuten maito, jogurtti, kananmunat, juusto ym.
LEIVÄN AINEKSET
Taikinaneste
Taikinanesteenä voi käyttää vettä, piimää, maitoa tai maustamatonta jogurttia. Myös kotikalja, olut sekä erilaiset
mehut sopivat. Taikinanestettä ei tarvitse lämmittää, se voi olla kylmää.
Rasva
Rasvan lisäys ei ole välttämätöntä, mutta pieni määrä rasvaa parantaa valmiin leivän makua. Se myös säilyttää
leivän tuoreen ja mehevän tuntuisena kauemmin. Öljyä tai pullomargariinia on helppo ja nopea annostella. Kiinteät
rasvat sekoittuvat taikinaan paremmin huoneenlämpöisinä, niitä ei tarvitse sulattaa.
Siirappi, sokeri, hunaja
Hiiva käyttää ravinnokseen sokeria, siksi pieni määrä siirappia, sokeria tai hunajaa ei vielä tee leipää makeaksi.
Jo noin ruokalusikallinen siirappia, sokeria tai hunajaa saa leivän maistumaan täyteläiseltä ja se on rakenteeltaan
pehmeä sekä kauniin värinen. Leipä onnistuu ilman lisättyä makeutta, mutta siitä tulee silloin vähän matalampi ja
paistoväriltään vaaleampi.
Suola
Suola voimistaa sitkoa ja antaa makua leivälle. Ilman suolaa leivästä tulee murenevaa ja mautonta. Ohjeiden
suolamääriä voit halutessasi hieman vähentää tai lisätä leivän rakenteen siitä kärsimättä.
Mausteet
Erilaisilla mausteilla saa vaihtelua leipään. Anis, fenkoli ja kumina ovat eniten käytettyjä mausteita leipätaikinoissa.
Ne hienonnetaan huhmaressa tai jauhetaan myllyssä ennen taikinaan lisäämistä, silloin niistä irtoaa taikinaan
enemmän makua. Myös pomeranssi, inkivääri, kardemumma ja kaneli sopivat hyvin monenlaisiin taikinoihin.
Kuivatut yrtit tai yrttisekoitukset kuten basilika, oregano, pizzamauste, Provecen yrttiseos sekä timjami ovat
käteviä käyttää ja ne antavat leiville aivan uudenlaisia makuja.
Jos tuoreita yrttejä on käytettävissä, voi niitä lisätä taikinoihin hyvin hienoksi silputtuina. Voimakkaan makuisia
yrttejä riittää ½ dl mutta esim. persilja- tai ruohosipulisilppua voi käyttää jopa 1 dl:n.
Erilaiset siemenet
Pellavan-, auringonkukan-, seesamin- tai unikonsiemenet sopivat myös leipäkoneleivontaan. Ne antavat makua
sekä ulkonäköä leivälle. Liian suuria määriä ei kannata yhteen leipään käyttää; ½ dl on sopiva määrä pikkuruisia
seesamin- tai unikonsiemeniä ja 1 dl pellavan- tai auringonkukansiemiä.
Jauhot
Vehnäjauhoilla on parhaat leivontaominaisuudet, siksi niitä kannattaa aina käyttää leipäkoneleivissä hyvän ja
tasaisen rakenteen saamiseksi. Käytä leipäkoneleivonnassa mieluiten erikoisvehnäjauhoja koska niillä on parhaat
leivontaominaisuudet. Oheiset ohjeet on kokeiltu leivontakarkeilla Sunnuntai-vehnäjauhoilla.
6542_IDV_UVN_111113.indd 50 11/25/2013 11:35:55 AM
51
Myös hiivaleipäjauhot ovat hyviä taikinan leipoutuvuuden parantajina. Ruis-, graham- ja ohrajauhot sopivat vain
osana leipien valmistukseen, noin 1 - 2 dl annosta kohti on sopiva määrä näitä jauhoja. Mitä enemmän taikina
sisältää täysjyväjauhoja, joiden leivontaominaisuudet ovat huonot, sitä tummempaa ja matalampaa leivästä tulee.
Sämpyläjauhoja on paljon erilaisina sekoituksina kaupoissa. Yleensä sämpyläjauhot sisältävät jo valmiiksi sopivassa
suhteessa rouheita, leseitä, täysjyväjauhoja sekä vehnäjauhoja ja niistä valmistuu maukas leipäkoneleipä kätevästi.
Jauhojen kosteuspitoisuutta ei voi tietää ennakkoon. Jos jauhoja on säilytetty kuivassa paikassa pitkään, niistä
haihtuu kosteutta ja silloin jauhoja tarvitaan vähemmän. Siksi taikinan tarkkailu leipomisen alkuvaiheessa on
tärkeää.
Ajastetussa leivonnassa ei voi tarkkailla taikinaa ja silloin leivästä voi tulla helpommin liian kovaa. Jos leivästä tulee
tiivistä, kannattaa seuraavalla leipomiskerralla vähentää jauhoja noin ½ dl.
Leseet
Kaura-, vehnä- ja ruisleseet lisäävät leivän kuitupitoisuutta, antavat makua ja vaihtelua leivälle.
Hiiva
Kuivahiivaa on kätevä käyttää leipäkoneessa. Se annostellaan aina jauhojen pinnalle. Myös tuorehiiva sopii hyvin,
se murennetaan jauhojen pinnalle ja kone sekoittaa sen sitten pitkän sekoitusajan kuluessa muiden aineiden
joukkoon tasaisesti. Sitä ei tarvitse liuottaa taikinanesteen joukkoon. Tuoreen hiivapalan voi heti kaupasta ostettua
leikata sopiviin annospaloihin, kääriä kelmuun ja pakastaa. Pieni pakastettu hiivapala sulaa huoneenlämmössä 10
- 15 minuutissa.
Hiiva kannattaa aina mitata tarkasti koska pienetkin epätarkkuudet ovat kokonaismäärän suhteen suuria ja leipä
voi silloin kohota liikaa tai liian vähän.
LEIVÄN AINESTEN MITTAAMINEN
Huolellinen mittaaminen on leipäkoneleivonnassa tärkeää. Epämääräisillä mitoilla epäonnistumisen riski kasvaa,
kun taas hyvä mittasarja ja huolellinen mittaaminen takaavat helpommin onnistuneen lopputuloksen.
Paras apu on muovinen mittasarja johon kuuluu 1 dl:n mitta, ½ dl:n mitta, ruokalusikan mitta sekä teelusikan
mitta. Tärkeää on, että mittasarjalla voi mitata tasapäisiä mittoja.
Ota jauhot suoraan pussista desilitran mittaan ja vedä pinta tasaiseksi pussin sisäreunaa vasten, tukien toisella
kädellä pussia ulkoapäin. Voit myös pyyhkäistä ylimääräiset jauhot mitasta veitsellä tai lastalla. Mittaa aina
tasapäisiä mittoja, samalla tavalla ohjeet on myös kokeiltu.
ONNISTUNEEN LEIVÄN VINKIT
Täytä paistovuoka aina koneen ulkopuolella, silloin koneen sisäosat säilyvät siistinä eikä jauhopöly pääse
käryämään vastuksille paiston aikana.
Aseta sekoitin paistovuoan pohjalla olevalle akselille huolellisesti.
Mittaa aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä, silloin ne ovat aina oikeassa järjestyksessä,
leivoitpa heti tai ajastetulla ohjelmalla.
Aseta paistovuoka koneeseen huolellisesti.
Valitse nyt leivälle sopiva ohjelma. Käynnistä tai ajasta ohjeen mukaan.
Kun leivot heti ajastamatta, on helppo tarkkailla taikinaa. Kun kone on sekoittanut taikinaa noin 8 - 10 minuuttia
(ohjelmasta riippuen), avaa kansi. Jos taikina on liian pehmeää, se kiipeilee vuoan reunoja pitkin. Lisää silloin
jauhoja ruokalusikka kerrallaan kunnes taikina pyörii yhtenäisenä pallona sekoittimen ympärillä. Jos taikina
on kokkareista ja kuivahkoa, lisää silloin vettä ruokalusikallinen kerrallaan kunnes taikina pyörii yhtenäisenä
pallona sekoittimen ympärillä.
AJASTETTU LEIVONTA
Mittaa leivän aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä. Pane kuivahiiva jauhojen pinnalle pieneen
sormella painettuun syvennykseen. Murenna tuorehiiva varovasti jauhojen pinnalle.
Erityisesti ajastetussa leivonnassa on tärkeää, että hiiva ei pääse nesteen kanssa kosketuksiin ja näin toimimaan
liian aikaisin.
6542_IDV_UVN_111113.indd 51 11/25/2013 11:35:55 AM
52
Älä ajasta uutta ohjetta jos et ole ennen kokeillut sitä ja tarkkaillut sen valmistusta.
Leipäkonetaikinan tulee olla melko tiivistä mutta kuitenkin siitä pitää alustamisen aikana muodostua yhtenäinen
taikinapallo sekoittimen ympärille. Jos taikina jää ajastetussa leivonnassa liian pehmeäksi, se nousee silloin
nopeammin ja taikinaa saattaa valua vastusten päälle käryämään. Siksi on myös tärkeää että annoskoot ovat
sopivia.
Jos valmiiseen leipään muodostuu keskelle kuoppa, lisää seuraavalla leipomiskerralla jauhojen määrää noin ½
dl. Jos taas leipä tuntuu valmiina liian kovalta, vähennä seuraavalla kerralla jauhojen määrää.
LEIVONTAOHJEITA
Kuitupitoinen hiivaleipä 600 g 750 g
vettä 2 dl 2 ½ dl
öljyä tai pullomargariinia ¾ rkl 1 rkl
siirappia ¾ rkl 1 rkl
suolaa ¾ tl 1 tl
hiivaleipäjauhoja 2 dl 2 ½ dl
erikoisvehnäjauhoja 2 dl 2 ½ dl
vehnänleseitä 1 dl 1 ½ dl
kuivahiivaa tai tuoretta hiivaa 1 ¼ tl tai 8 g 1 ½ tl tai 10 g
Ohjelma: Normal (2,53 tuntia) (3,00 tuntia)
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma. Käynnistä tai ajasta kone.
Rouheinen hiivaleipä 600 g 750 g
vettä 2 dl 2 ½ dl
öljyä tai pullomargariinia ¾ rkl 1 rkl
siirappia ¾ rkl 1 rkl
suolaa ¾ tl 1 tl
sämpyläjauhoja 5 dl 6 dl
kuivahiivaa tai tuoretta hiivaa 1 ¼ tl tai 8 g 1 ½ tl tai 10 g
Ohjelma: Normal (2,53 tuntia) (3,00 tuntia)
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma. Ajasta tai käynnistä kone.
Ranskanleipä 600 g 750 g
vettä 2 dl 2 ½ dl
öljyä 1 rkl 1 ½ rkl
suolaa ¾ tl 1 tl
sokeria ¾ rkl 1 rkl
leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja 4 ½ dl 5 ½ dl
kuivahiivaa tai tuoretta hiivaa 1 ¼ tl tai 8 g 1 ½ tl tai 10 g
Ohjelma: Normal (2,53 tuntia) (3,00 tuntia)
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellusa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma. Ajasta tai käynnistä kone.
Mummin piimälimppu 600 g 750 g
piimää 2 dl 2 ½ dl
öljyä tai pullomargariinia ¾ rkl 1 rkl
siirappia 1 ½ rkl 2 rkl
6542_IDV_UVN_111113.indd 52 11/25/2013 11:35:55 AM
53
anista rouhittuna 1 tl 1 tl
fenkolia rouhittuna 1 ½ tl 2 tl
pomeranssia ¾ tl 1 tl
suolaa ¾ tl 1 tl
sihtiruisjauhoja 1 dl 1 dl
hiivaleipävehnäjauhoja 2 dl 2 dl
leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja 2 dl 2 ½ dl
kuivahiivaa tai tuoretta hiivaa 1 ¼ tl tai 8 g 1 ½ tl tai 10 g
Ohjelma: Normal (2,53 tuntia) (3,00 tuntia)
1. Mittaa aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Ajasta tai käynnistä kone.
Miedosti hapan hiivaleipä 600 g 750 g
vettä 2 dl 2 ½ dl
öljyä tai pullomargariinia ¾ rkl 1 rkl
siirappia ¾ rkl 1 rkl
suolaa ¾ tl 1 tl
ruisleipäaineksia (Myllärin) 1 dl 1 ½ dl
leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja 3 ½ dl 3 ½ dl
kuivahiivaa tai tuoretta hiivaa 1 ¼ tl tai 8 g 1 ½ tl tai 10 g
Ohjelma: Normal (2,53 tuntia) (3,00 tuntia)
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja ajasta tai käynnistä kone.
Ruisleipäaines sisältää jo valmiiksi taikinajuurta, jolloin leipään tulee miedosti hapan maku.
MONIA MAKUJA LEIPÄKONELEIPIIN
Seuraavat leipäohjeet onnistuvat parhaiten oheisilla ainesmäärillä. Pienempinä annoskokoina jää turhaan raaka-
aineita käyttämättä. Kun esim. 750 g:n pinaattileipään käytetään 1 pussi (150 g) pakastepinaattia niin 600 g:n
leivästä osa pinaatista pitäisi jättää pois. Järkevämpää on valmistaa normaalinkokoinen leipä ja tarvittaessa pakastaa
siitä vaikka puolet myöhempää käyttöä varten. Jos leipä on liian suuri 1 - 2 päivässä syötäväksi, kannattaa aina
pakastaa puolet tai enemmänkin leivästä heti kun se on jäähtynyt. Leipä sulaa huoneenlämmössä 1 - 1 ½ tunnissa.
Mikroaaltouunissa sen sulaminen kestää sulatusteholla noin 2 - 3 minuuttia.
Yrttinen kaura-juustoleipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 ½ dl vettä
2 dl juustoraastetta
1 rkl öljyä tai pullomargariinia
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 rkl pizzamaustetta
1 dl kauraleseitä
4 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valiste ohjelma ja käynnistä kone.
6542_IDV_UVN_111113.indd 53 11/25/2013 11:35:55 AM
54
Jogurtti-auringonkukansiemenleipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
1 prk (200 g) Bulgarian jogurttia
½ dl vettä
2 rkl öljyä tai pullomargarinia
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
5 dl sämpyläjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
Kahden siemenen leipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 ½ dl vettä
1 rkl öljyä tai pullomaragiinia
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
½ dl pellavansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
1 dl grahamjauhoja
4 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1. Mittaa aineet koneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
Vinkki: Voit valmistaa leivän myös pelkästään pellavansiemenillä, käytä niitä ¾ dl.
Persilja-valkosipulileipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 ½ dl vettä
2 rkl öljyä tai pullomargariinia
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 dl hienonnettua persiljaa
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
4 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
Maukas perunaleipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
6542_IDV_UVN_111113.indd 54 11/25/2013 11:35:55 AM
55
2 ½ dl maitoa
2 rkl öljyä tai pullomargariinia
1 rkl siirappia
¾ tl suolaa
1 tl timjamia
1 dl ohrajauhoja
½ dl perunamuusijauhetta
3 ½ dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa tai 15 g tuoretta hiivaa
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
Juuresleipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 ½ dl vettä
1 - 2 rkl öljyä tai pullomargariinia
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 tl Provencen yrttisekoitusta
1 ½ dl karkeaksi raastettua raakaa porkkanaa tai palsternakkaa
1 ½ dl sihtiruisjauhoja
4 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
Pinaatti-parmesanleipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
1 pussi (150 g) pakastettua pinaattia
1 ½ dl maitoa
1 rkl öljyä tai pullomargariinia
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl raastettua parmesan- tai emmentaljuustoa
1 dl grahamjauhoja
4 ½ dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa tai 15 g tuoretta hiivaa
1. Anna pinaatin sulaa. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
Luumuleipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 ½ dl vettä
2 rkl öljyä tai pullomargariinia
1 rkl siirappia
1 tl pomeranssia
1 tl suolaa
1 dl grahamjauhoja
6542_IDV_UVN_111113.indd 55 11/25/2013 11:35:55 AM
56
4 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1 dl kuivattuja suikaloituja luumuja tai taateleita
1. Mittaa kaikki muut aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä, paitsi luumu- tai
taatelisuikaleet.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valise ohjelma ja käynnistä kone. Kun kone on sekoittanut taikinaa lähes puoli tuntia kuuluu koneesta merkkiääni,
lisää vasta silloin luumu- tai taatelisuikaleet.
Omenaleipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 dl omenamehua tai vettä
1 ½ dl pieniä omenakuutioita
1 rkl öljyä tai pullomargariinia
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
½ tl kardemummaa
½ tl pomeranssia tai inkivääriä
1 ½ dl grahamjauhoja
4 ½ dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1. Mittaa kaikki aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone. Taikina vaikuttaa aluksi liian kovalta ja jauhoiselta, mutta omenakuutioiden
rikkoutuessa rakenne muuttuu sopivan pehmeäksi.
Rukiinen puolukkaleipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 dl kokonaisia pakastepuolukoita
2 dl vettä
1 rkl öljyä tai pullomargariinia
3 rkl fariinisokeria tai 2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 dl ruisleipäaineksia (Myllärin)
4 dl erikoisvehnäjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1. Survo sulaneet puolukat ja kaada survos leipäkoneen paistovuokaan.
2. Mittaa joukkoon muut aineet ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
3. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
4. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
Pähkinä-kauraleipä
Leivän koko 750 g, ohjelma 1 Normal
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 ½ dl vettä
1 rkl öljyä tai pullomargariinia
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
½ dl kauralesettä
5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
6542_IDV_UVN_111113.indd 56 11/25/2013 11:35:55 AM
57
50 g hasselpähkinärouhetta tai -lastuja
1. Mittaa kaikki muut aineet leipäkoneen paistovuokaan paitsi pähkinät.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
4. Kun leipäkone on sekoittanut taikinaa vajaa puoli tuntia kuuluu merkkiääni, lisää silloin pähkinät.
Pikahiivaleipä
Ohjelma 4 Quick
2 ½ dl vettä
1 rkl öljyä tai pullomargariinia
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl sihtiruisjauhoja tai ruisleipäaineksia (Myllärin)
4 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
2 ½ tl kuivahiivaa tai 20 g tuoretta hiivaa
1. Mittaa aineet leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
Kardemumma-rusinapulla
Koko 750 g, ohjelma 5 Sweet
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 ½ dl maitoa
½ dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl hienonnettua kardemummaa
50 g pehmeää margariinia tai voita
6 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
3 tl kuivahiivaa tai 20 g tuoretta hiivaa
(1 dl rusinoita)
1. Mittaa kaikki muut aineet, paitsi rusinat, leipäkoneen paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone. Kun kone on sekoittanut taikinaa vajaa puoli tuntia kuuluu merkkiääni, lisää
silloin rusinat.
GLUTEENITTOMAT LEIPÄKONELEIVÄT
Gluteenittomista jauhoista valmistettu taikina on niin sitkeää, että leipäkone ei jaksa alustaa sitä, vaan taikinan
ainekset sekoitetaan kunnolla ensin eri kulhossa, niin että jauhot ja neste ovat sekoittuneet. Kaada sekoitettu
taikina leipäkoneen paistovuokaan alustumaan lisää ja paistumaan.
Tattarileipä
Ohjelma 4 Quick
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 ½ dl vettä
1 rkl öljyä
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 dl tattarijauhoja
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
6542_IDV_UVN_111113.indd 57 11/25/2013 11:35:56 AM
58
1. Sekoita leivän aineet eri kulhossa ja siirrä valmis taikina leipäkoneen paistovuokaan.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, liuota se ensin veden joukkoon ja lisää vasta sitten muut aineet.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
Keltainen maissileipä
Ohjelma 4 Quick
(ohje ei sovi ajastettavaksi)
2 ½ dl vettä
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
2 dl maissijauhoja
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl kuivahiivaa tai 10 g tuoretta hiivaa
1. Sekoita leivän aineet eri kulhossa ja siirrä valmis taikina leipäkoneen paistovuokaan.
2. Jos käytät tuoretta hiivaa, liuota se ensin veden joukkoon ja lisää vasta sitten muut aineet.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone.
LEIPÄKONE ON MAINIO APULAINEN HIIVATAIKINOIDEN VALMISTUKSESSA
Leipäkone alustaa vaivattomasti erilaiset hiivalla kohotettavat taikinat. Pullataikina, pizzataikina sekä sämpylätaikina
valmistuvat noin 10 minuutissa.
Pullataikina
Ohjelma 1 Normal
3 dl maitoa
1 dl sokeria
¾ tl suolaa
2 tl hienonnettua kardemummaa
100 g pehmeää margariinia tai voita
8 - 8 ½ dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuoretta hiivaa
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37 °C ). Jos käytät tuoretta hiivaa, liuota se maidon joukkoon. Kaada seos
leipäkoneen paistovuokaan.
2. Mittaa vuokaan kaikki muut aineet, käytä huoneenlämpöistä rasvaa sekä huoneenlämpöisiä muita aineita. Jätä
vehnäjauhoista noin ½ dl lisäämättä. Jos käytät kuivahiivaa, mittaa se jauhojen pinnalle viimeiseksi.
3. Käynnistä kone ja pane hälytinkello soimaan 5 minuutin kuluttua.
4. Tarkkaile taikinaa ja lisää tarvittaessa jauhoja, taikinan tulee pyöriä yhtenäisenä pallona sekoittimen ympärillä.
Anna koneen sekoittaa vielä 5 - 10 minuuttia.
5. Painele taikinaa sormella ja kun se tuntuu kimmoisalta, on taikina valmiiksi alustettu. Pysäytä ohjelma painamalla
Start/Stop-painiketta niin kauan että kuuluu merkkiääni.
6. Nosta paistovuoka koneesta ja pane taikina kohoamaan lämpimään veteen astianpesualtaaseen tai kulhoon
jossa on kädenlämpöistä vettä. Peitä paistovuoka kelmulla sekä leivinliinalla ja anna kohota kooltaan noin
kaksinkertaiseksi.
7. Leivo taikinasta haluamiasi pullia. Pane ne kohoamaan pellille leivinpaperin päälle lämpimään paikkaan hyvin
peitettynä. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pikkupullat ja korvapuustit 225 asteessa
uunin keskiritilätasolla 8 - 14 minuuttia pullien koosta riippuen, sekä pitkoja 200 asteessa uunin alaritilätasolla
20 - 25 minuuttia.
Pizzataikina
Ohjelma 1 Normal
1 uunipellillinen tai 2 pyöreää pizzapohjaa
2 dl vettä
2 rkl öljyä
6542_IDV_UVN_111113.indd 58 11/25/2013 11:35:56 AM
59
2 tl sokeria
¾ tl suolaa
5 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa tai 15 g tuoretta hiivaa
1. Lämmitä taikinaneste kädenlämpöiseksi, jos käytät tuoretta hiivaa liuota se taikinanesteeseen.
2. Kaada taikinaneste leipäkoneen paistovuokaan. Mittaa joukkoon muut aineet, jätä noin ½ dl jauhoja lisäämättä.
Jos käytät kuivahiivaa, mittaa se jauhojen pinnalle viimeiseksi.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone. Kun kone on sekoittanut taikinaa noin 5 minuuttia, lisää tarvittaessa loput
jauhot. Anna koneen sekoittaa taikinaa vielä noin 5 minuuttia.
4. Katkaise ohjelma painamalla Start/Stop-painiketta niin kauan, että kuulet merkkiäänen.
5. Nosta paistovuoka koneesta ja pane taikina kohoamaan astianpesualtaaseen tai muuhun suureen astiaan jossa
on lämmintä vettä. Peitä paistovuoka kelmulla ja anna taikinan kohota.
6. Kauli taikina kahdeksi pyöreäksi (halk. 30 cm) pizzapohjaksi tai yhdeksi uunipellin kokoiseksi pohjaksi. Anna
kohota lämpimässä peitettynä.
7. Levitä päälle haluamasi täyte. Paista 250 asteessa uunin keskiritilätasolla 12 - 15 minuuttia riippuen täytteen
määrästä.
Rukiinmakuiset sämpylät
Ohjelma 1 Normal
2 ½ dl vettä tai maitoa
20 g hiivaa tai 2 ½ tl kuivahiivaa
2 rkl öljyä tai pullomargariinia
1 tl suolaa
¾ dl ruis- tai vehnälesettä
5 - 5 ½ dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
1. Lämmitä taikinaneste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen tuore hiiva.
2. Kaada seos leipäkoneen paistovuokaan. Mittaa joukkoon muut aineet, jätä ½ dl jauhoja myöhemmin lisättäväksi.
Jos käytät kuivahiivaa, mittaa se jauhojen pinnalle viimeiseksi.
3. Valitse ohjelma ja käynnistä kone. Anna koneen sekoittaa taikinaa noin 5 minuuttia ja lisää loput jauhot
tarvittaessa. Jatka sekoittamista vielä noin 5 minuuttia.
4. Katkaise ohjelma painamalla Start/Stop-painiketta niin kauan, että kuulet merkkiäänen.
5. Nosta paistovuoka koneesta, peitä pinta kelmulla ja pane taikina kohoamaan esim. astianpesualtaaseen tai
muuhun suureen astiaan jossa on lämmintä vettä.
6. Leivo sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa. Voitele vedellä tai munalla ja ripottele
pinnalle leseitä. Paista 225 asteessa 8 - 12 minuuttia sämpylöiden koosta riippuen.
6542_IDV_UVN_111113.indd 59 11/25/2013 11:35:56 AM
60
OHJELMATAULUKKO
Ohjelma Ajastin
I
Alustus
I I
Alustus Tauko
III *
Alustus Tauko Muotoilu Tauko Kohotus
Paista-
minen
Lämpi-
mänäpito
1 Normal
600 g
13:00-2:53 2 m 7 m 20 m 14 m* 20 m 30 s 4 ½ m 45 m 60 m 60 m
Normal 750 g 13:00-3:00 2 m 8 m 20 m 15 m* 20 m 30 s 4 ½ m 45 m 65 m 60 m
2 French 600 g 13:00-3:40 2 m 14 m 40 m 19 m* 20 m 30 s 9 ½ m 50 m 65 m 60 m
French 750 g 13:00-3:50 2 m 16 m 40 m 22 m* 20 m 30 s 9 ½ m 50 m 70 m 60 m
3 Whole
Wheat 600 g
13:00-3:32 2 m 7 m 25 m 18 m 20 m 30 s
14 ½
m
70 m 55 m 60 m
Whole Wheat
750 g
13:00-3:40 2 m 8 m 25 m 25 m 20 m 30 s
14 ½
m
70 m 60 m 60 m
4 Quick 13:00-1:40 2 m 5 m 5 m
7 m
55 s
0 m 5 s 0 m 0 m 80 m 60 m
5 Sweet 600 g 13:00-2:50 2 m 8 m 5 m 20 m* 20 m 30 s 9 ½ m 55 m 50 m 60 m
Sweet 750 g 13:00-2:55 2 m 8 m 5 m 20 m* 20 m 30 s 9 ½ m 55 m 55 m 60 m
6 Superfast I
– 600 g
0:58 2 m 10 m 0 m 0 m 0 m 0 s 0 m 11 m 35 m 60 m
7 Superfast II
– 750 g
0:58 1 m 8 m 0 m 0 m 0 m 0 s 0 m 9 m 40 m 60 m
8 Dough
13:00-
1:30
2 m 18 m 0 m 0 m 20 m 30 s 9 ½ m 40 m 0 m 0 m
9 Jam 1:20 0 m 0 m 15 m 0 m 0 m 0 s 0 m 45 m 0 m 20 m
10 Cake
13:00-
2:50
2 m 8 m 5 m 20 m* 29 m 30 s 30 s 35 m 70 m 60 m
11 Sandwich
600 g
13:00-
2:55
3 m 12 m 40 m 5 m* 24 m 30 s 30 s 40 m 50 m 60 m
Sandwich
750 g
13:00-
3:00
3 m 12 m 40 m 5 m* 24 m 30 s 30 s 40 m 55 m 60 m
12 Only
Baking
13:00-
1:00
0 m 0 m 0 m 0 m 0 m 0 s 0 m 0 m
10
Yhteensä
60 m
60 m
Ajastin: Ajastimen maksimiasetus on 13 tuntia ja taulukossa sen jälkeen mainittu aika on ohjelman kokonaiskesto.
Tauko: Laite on pysähdyksissä ja taikina kohoaa hieman.
Muotoilu: Sekoitin pyörii useita kertoja muotoillakseen leipää.
Lämpimänäpito: Laite pitää leivän lämpimänä seuraavat 60 minuuttia.
*) Äänimerkki, joka kuuluu kolmannen alustusvaiheen aikana ilmoittaa, että muita aineita, esim. marjat, rusinat,
pähkinät, voi lisätä.
M= minuutit ja S= sekunnit
6542_IDV_UVN_111113.indd 60 11/25/2013 11:35:56 AM
61
Ensimmäisellä tauolla on taikinan lämpötila noin 26 ºC, toisella ja kolmannella 32 - 33 ºC ja kohotus tapahtuu 35
ºC:een lämpötilassa.
Ongelmia paistotuloksissa – ehdotuksia niiden ratkaisemiseksi
Monet tekijät voivat vaikuttaa leivontatulokseen. Seuraavaksi muutamia esimerkkejä vähemmän onnistuneista
lopputuloksista ja ehdotuksia niiden parantamiseksi. Lue myös huolellisesti kohdat ”Leivän ainekset”, ”Leivän
ainesten mittaaminen” ja ”Onnistuneen leivän vinkit”. Onnistut varmimmin, kun seuraat tässä käyttöohjeessa
olevia leivontaohjeita.
Leipä ei ole kohonnut
Jos leipä on täysin likilaskuista, on taikina ollut liian kosteaa. Lisää vähemmän nestettä. Jos käytät hedelmiä tai
vihanneksia, valuta ne ensiksi ja kuivaa hyvin ennen lisäystä. Voit myös käyttää vaaleampia jauhoja, vehnäjauhoilla
on parhaat leivontaominaisuudet. Toinen syy voi olla liiallinen kohoaminen. Käytä 1 tai 2 g vähemmän hiivaa. Liian
suuri nestemäärä voi myös olla syynä tai että käytetyt jauhot tarvitsevat vähemmän nestettä kuin mitä ohje vaatii.
Kokeile seuraavan kerran lisäämällä nestettä 10 - 20 ml vähemmän. Kuten aikaisemmin mainittu, taikinasta pitää
n. 8 - 10 minuutin alustuksen aikana muodostua yhtenäinen taikinapallo sekoittimen ympärille.
Leipä ei ole riittävästi paistunut keskeltä
Jos leivän sisus ei ole riittävästi paistunut, voi syynä olla jauhot. Tämä tapahtuu useimmiten kun käytetään karkeita
jauhoja, kuten täysjyvä- tai ruisjauhoja. Jos lopputulos ei ole hyvä näitä jauhoja käytettäessä, anna koneen alustaa
lisää; kytke laite pois päältä kun se on suorittanut ensimmäisen alustuksen. Valitse uudelleen sama ohjelma ja
paina Start-painiketta. Leipäkone alkaa alustaa uudelleen ja taikinaan tulee enemmän ilmaa. Voit myös asettaa
paistoasteen Dark-asentoon, mikä nostaa hieman lämpötilaa.
Leipä on kohonnut liikaa
Jos leipä on normaalia korkeampi, on käytetty liian paljon hiivaa. Tarkista, että käytetty hiiva-annos on ollut oikein.
Jos taikina on liian pehmeää, se voi kohota liian korkeaksi. Lisää jauhojen määrää.
Leipä on liian kuivaa
Käytä vähemmän jauhoja tai lisää 1 rkl nestettä. Kun leipäkone alustaa raskaita taikinoita tai ohjelmassa on pitkä
alustusaika, voi kone helposti täristä. Varmista, että se on tukevalla, tasaisella alustalla eikä lähellä työpöydän
reunaa.
Leipä on paistunut liian vähän
Jos käytät täysjyväjauhoja liian paljon, voi leivän yläosa jäädä paistumatta tarpeeksi. Jos leipä ei ole ollenkaan
kohonnut ja paistunut, tarkista hiivan viimeinen käyttöpäivämerkintä.
Leipä on palanut kiinni vuokaan
Vuoka on vioittunut ja/tai non-stick-pinnoite on vaurioitunut tai kulunut. Vuoka on tällöin vaihdettava uuteen.
Kysymyksiä ja vastauksia
MIKSI leivän muoto ja koko vaihtelee?
Muoto ja koko voivat vaihdella riippuen laitteen ympärillä olevan huoneilman lämpötilasta sekä ainesten laadusta
ja määrästä.
MIKSI leipä ei kohonnut?
Hiivan lisäys unohtunut tai sen määrä oli liian vähäinen tai se oli vanhaa.
MITEN ajastin toimii?
Ajastinta ei voi asettaa 2:53 tuntia lyhyemmälle ajalle eikä 13 tuntia pitemmälle ajalle. Ajastin tarvitsee minimiajan
kaksi tuntia ja 53 minuuttia työskennelläkseen tarpeellisten jaksojen läpi. Ainekset voivat pilaantua jos ne pannaan
leipäkoneeseen pitemmäksi aikaa kuin 13 tuntia käynnistämättä konetta. Tarkemmat tiedot kohdassa ”Ajastimen
asetus”.
6542_IDV_UVN_111113.indd 61 11/25/2013 11:35:56 AM
62
MIKSI rusinoita, pähkinöitä yms. ei voi panna perusaineiden joukkoon heti alussa?
Jotta leipä ja taikina saavat oikean muodon ja voivat kohota riittävästi, on kuivatut hedelmät ym. lisättävä
myöhemmin. On mahdollista, että nämä aineet jauhautuvat alustusvaiheen aikana. Ne voivat puuroutua yhteen
eivätkä jakaudu tasaisesti taikinaan. Lisää aineet vasta ensimmäisen merkkiäänen jälkeen. Et voi lisätä ko. aineita
pikaohjelmissa.
VOIKO maitoa käyttää veden asemesta?
Kyllä, mutta ei ajastinta käytettäessä. Käytä ohjeen mukaista nestemäärää.
MIKSI leipä ei irtoa vuoasta?
Vuoan non-stick-pinnoite on kulunut tai leipä ei ole vielä tarpeeksi jäähtynyt. Jos pinnoite on kulunut, suosittelemme
uuden paistovuoan hankintaa. Kokeile seuraavaa: Heti kun leipäkoneen ohjelma on päättynyt, nosta vuoka
koneesta ja anna jäähtyä 15 - 20 min. Käännä vuoka ylösalaisin ja ravista varovasti leipä ulos. Anna leivän jäähtyä
ritilällä vielä 15 min ennen leikkaamista.
MIKSI sekoitin jää kiinni leipään kun olen poistanut sen vuoasta – onko se normaalia?
On aivan tavallista, että sekoitin jää kiinni leipään. Anna leivän jäähtyä ja leikkaa sekoittimen ympäriltä hieman ja
irrota se. Varo vahingoittamasta sekoitinta.
MITEN puhdistan leipäkoneen sisäpuolelta jos sinne on jäänyt taikinaa?
Voit puhdistaa koneen sisäpuolelta uunin puhdistusaineella. Suojaa lämpövastukset huolellisesti. Lämpövastukset
puhdistetaan käynnistämällä ohjelma – ilman taikinaa – kerran tai kaksi. Näin lämpövastukset palavat puhtaiksi.
MITEN voin valmistaa sokeritonta leipää tässä koneessa?
Se on täysin mahdollista. Voit jättää perusohjeesta siirapin tai sokerin pois.
MITEN vältyn siltä, etteivät rusinat painu leivän pohjalle?
Jos näin tapahtuu, taikina on todennäköisesti liian tiivistä eivätkä rusinat sekoitu taikinaan tasaisesti. Lisää vielä
10 - 20 ml vettä/nestettä. Se tekee taikinan notkeammaksi ja rusinat sekoittuvat paremmin taikinaan. Varmista
etteivät rusinat ole liian kosteita.
MIKSI paistotulos on välillä vaalea, välillä tumma?
Voit itse valita paistoasteen Crust-painikkeella.
MITÄ on tapahtunut kun leipä kohoaa niin korkeaksi, että se ottaa kiinni kanteen?
On lisätty liian paljon hiivaa tai taikina on liian pehmeää.
MIKSI ei johonkin pikaohjelmaan voi lisätä esim. hedelmiä?
Kohotusaika on näissä ohjelmissa lyhyempi ja lisäainesten lisäys vaikuttaa paistoaikaan, eikä tulos ole hyvä.
VOIKO merkkiäänen vaimentaa tai kytkeä pois kokonaan?
Valitettavasti se ei ole mahdollista. Merkkiäänen voimakkuus on kiinteästi asennettu niin, että se kuuluu kotona
monien muiden äänien joukosta.
Puhdistus
Irrota aina pistotulppa pistorasiasta ja anna laitteen jäähtyä ennen puhdistusta. Älä käytä teräsvillaa, karkeita
sieniä tai naarmuttavia hankausaineita. Huolehdi, että laite ja varusteet ovat puhtaat ja kuivat ennen säilytystä.
Runko
Pyyhi runko, ikkuna, näyttö ja kansi nihkeällä liinalla jossa on hieman astianpesuainetta.
Kuivaa.
Uunitila
Pyyhi leivänmurut ja vastaavat nihkeällä liinalla ja kuivaa hyvin. HUOM! Älä koske lämpövastuksiin. Jos tarpeen,
anna koneen käydä koko ohjelma läpi – ilman sisältöä – pari kertaa. Näin lämpövastukset palavat puhtaiksi.
Vuoka ja sekoitin
Pese vuoka ja sekoitin lämpimässä astianpesuainevedessä aina käytön jälkeen. Huuhtele hyvin ja anna kuivua. Jos
sekoitin on juuttunut akselille, kaada hieman vettä vuoan pohjalle ja anna sen vaikuttaa hetken, kunnes sekoitin
irtoaa. Puhdista akseli huolellisesti. Älä jätä vettä seisomaan vuokaan pitkäksi aikaa, äläkä liota vuokaa vedessä.
6542_IDV_UVN_111113.indd 62 11/25/2013 11:35:56 AM
63
Älä pese vuokaa tai sekoitinta astianpesukoneessa!
Vuoan pinnoite saattaa ajan kuluessa muuttaa väriään. Tämä johtuu kosteuden ja lämmön vaikutuksesta, mutta
se ei vaikuta laitteen toimintaan.
Laitteen hävittäminen
Laki edellyttää, että kaikki sähköiset ja elektroniset laitteet kerätään uusiokäyttöön ja kierrätykseen.
Sähköiset ja elektroniset laitteet, jotka on varustettu kierrätystä osoittavalla merkillä, on kerättävä erikseen
ja toimitettava paikallisesti järjestettyyn keräyspisteeseen.
Takuu
Laitteella on voimassa olevan lain mukainen raaka-aine- ja valmistusvirhetakuu. Liitä päivätty ostokuitti mahdollisen
tuotevalituksen yhteyteen ja toimita laite liikkeeseen, josta se on ostettu.
OBH Nordica Finland Oy
Äyritie 12 C
01510 Vantaa
Puh. (09) 894 6150
www.obhnordica.
Tekniset tiedot
OBH Nordica 6542
600 W
230 V
Oikeus muutoksiin pidätetään.
6542_IDV_UVN_111113.indd 63 11/25/2013 11:35:58 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

OBH Nordica 6542 Ohjekirja

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Ohjekirja