Ide Line MELILLA XBM938 Ohjekirja

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Ohjekirja

Tämä käsikirja sopii myös

JOHDANTO
Lue nämä käyttöohjeet huolellisesti ennen kuin otat uuden
leipäkoneen käyttöösi. Suosittelemme lisäksi, että käyttöohjeet
säilytetään mahdollista myöhempää käyttöä varten.
Tärkeät turvatekniset toimenpiteet
Lue kaikki ohjeet.
Leipäkoneen johtoja ja pistokkeita ei saa upottaa
minkäänlaiseen nesteeseen.
Ole aina huolellinen, jos käytössä olevan leipäkoneen lähellä
on lapsia.
•Vedä aina pistoke ulos pistorasiasta puhdistusta varten ja kun
leipäkone ei ole käytössä. Leipäkoneen on aina annettava
jäähtyä ennen puhdistuksen aloittamista.
Jos laite tai sen johdot vahingoittuvat tai jos laite ei toimi
tarkoituksen mukaisella tavalla, laitetta on toimitettava
ammattilaisen korjattavaksi/huollettavaksi, koska laitetta on
käsiteltävä erikoistyökaluilla. Leipäkone saattaa vahingoittua
jos siinä käytetään muita kuin alkuperäisiä varaosia.
Leipäkonetta on sallittu käyttää vain sisätiloissa.
Älä anna johdon roikkua pöydän reunan yli tai koskettaa
kuumia pintoja.
Leipäkonetta ei saa sijoittaa liian lähelle kaasu- tai
sähköliettä.
Huolehdi aina, että käytössä olevan leipäkoneen lähellä ei ole
helposti syttyviä materiaaleja.
Käytössä olevaa leipäkonetta ei koskaan saa peittää.
Käytä leipäkonetta vain tavalliseen kotitalouskäyttöön.
Leipäkone tulee sisältä kuumaksi, kuten myös tavallinen uuni.
Käytä vain toimitukseen sisältyviä lisätarvikkeita.
SUUREN LÄMMÖNMUODOSTUKSEN TAKIA
LEIPÄKONETTA EI SAA KÄYTTÄÄ, ELLEI SÄILIÖ OLE
PAIKOILLAAN. MUUTOIN KONEEN KANSI VOI
VAHINGOITTUA.
TOIMINNOT:
Leipäkoneella on 12 eri toimintoa. Ne valitaan Select painiketta
painamalla.
Käynnistyksen yhteydessä näytössä näkyy valittu aika: 3.00 = 3
tuntia käynnistykseen.
Leipäkoneessa on seuraavat ohjelmat.
1. BASIC
Tavallisen ranskanleivän ja sekaleivän valmistukseen. Eniten
käytetty ohjelma. Ohjelma vaivaa taikinan kolme kertaa. Toisen
vaivaamisen jälkeen leipäkoneesta kuulu piippaus. Tämä on
merkki siitä, että koneeseen voidaan lisätä aineksia.
2. FRENCH
Tavallisen ranskanleivän ja sekaleivän valmistukseen. Leipäkone
vaivaa taikinan kaksi kertaa. Taikina nousee pitempään ja
paistoaika on myös pitempi. Leipä saa tällöin paksumman
kuoren.
3. WHOLE-WHEAT BREAD
Kokojyväleivän valmistukseen hapanleipätaikinaa ja hiivaa
käyttäen. Leipäkone vaivaa taikinan kaksi kertaa. Taikinaa
nousee ja paistuu pitempään.
4. QUICK
Vastaa Basic-ohjelmaa, vaivaa kuitenkin taikinan vain kaksi
kertaa. Toisen vaivaamisen yhteydessä leipäkoneesta kuulu
piippaus, joka on merkki siitä että koneeseen on mahdollista
lisätä aineksia. Taikina ei nouse kovinkaan pitkään ja leipä on
täten kooltaan pienempi.
5. SWEET
Makean leivän valmistukseen. Tätä ohjelmaa käyttämällä
kuoresta tulee rapeampi, koska sokeri "palaa".
6. ULTRA FAST 1
Vaivaa, nostaa ja paistaa pienen leivän (750 grammaa) nopeasti.
7. ULTRA FAST 2
Vaivaa, nostaa ja paistaa normaalikokoisen leivän (1000
grammaa) nopeasti.
8. DOUGH
Taikinan valmistukseen. Taikinaa muotoillaan ja paistetaan tällöin
muualla. Säiliö ei lämpene tällöin. Crust colour-toimintoa ei ole
sallittu säätää.
9. SANDWICH
Sandwich-leivän (paahtoleivän) valmistukseen.
10. JAM
Ohjelmalla voidaan myös valmistaa hilloa tuoreista hedelmistä.
Ohjeita on ehdottomasti noudatettava. Koneeseen ei ole sallittu
täyttää enemmän raaka-aineita kuin mitä ohjeissa mainitaan. Jos
hillo vuotaa reunojen yli ja alas leivontasäiliöön, leipäkone on
sammutettava välittömästi. Anna laitteen jäähtyä ja puhdista se
kostealla liinalla.
11. CAKE
Makean hiivataikinan valmistukseen. Leipäkone vaivaa taikinan
kaksi kertaa.
12. BAKE
Käytetään valmiin taikinan paistamiseen. Ohjelma ei vaivaa eikä
nosta taikinaa.
Mikäli päättyneen ohjelman jälkeen halutaan käyttää konetta
uudestaan näytössä saattaa lukea H:HH. Tämä tarkoittaa, että
kone on liian lämmin . Nosta vuoka ylös ja anna sen jäähtyä 10
minuuttia. Tämän ajan kuluttua vuoka on jälleen käyttövalmis.
Tällä leipäkoneella on toiminto, joka pitää vastaleivotun leivä
lämpimänä. Se toimii yhden tunnin ja antaa piip-äänimerkin joka
5. minuutti. Lukuunottamatta ohjelmaa DOUGH, joka ei käytä
lämpöä.
Kaikkia leivontaohjelmia koskee, että ainekset yksinkertaisesti
laitetaan leipäkoneeseen ja valitaan sopiva ohjelma.
AINEKSET
Jauhot:
Kaikkia jauhoja korkealla gluteenipitoisuudella voidaan käyttää.
Kuivahiiva:
Hiivaa käytetään taikinan nostattamiseksi.
Käytä yksinomaan kuivahiivaa.
Huomaa, että prosessi alkaa heti kun kuivahiiva sekoitetaan
veteen tai maitoon.
Mikäli halutaan tavallista tuorehiivaa hiiva on ensin sekoitettava ja
liuotettava nesteeseen ja vasta tämän jälkeen laitettava
koneeseen. Tuorehiivaa käytettäessä koneeseen ei voida asettaa
aikaa, koska nostattamisprosessi alkaa välittömästi.
Sokeri:
Sokeri auttaa hiivan toimintoa ja makeuttaa ja maustaa taikinaa.
Lisäksi sokeri pehmentää leivän ja tekee kuoresta ruskean.
Maitojauhe:
Parantaa leivän maun ja lisää ravintosisältöä.
14
FI
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 14
Suola:
Suola auttaa hiivan toimintoa ja tekee taikinasta joustavan.
Voi:
Voi antaa leivälle makua ja tekee taikinasta joustavan.
Vesi:
Kun jauhot sekoitetaan veteen, muodostuu gluteenia ja leivästä
tulee ilmava.
On tärkeää, että kaikki ainekset ovat huonelämpöiset, eli 18 – 23
asteiset.
Leivonnan aikana tapahtuu seuraavaa:
1. Taikinaa lepää
2. Taikina nousee
3. Leipä paistuu
4. Lämmitys
5. Leipä on valmis
COLOUR (VÄRI)
Kaikissa ohjelmissa on mahdollisuus valita kuoren väri. On
olemassa kolme tasoa
1. Light (vaalea)
2. Medium (keski)
3. Dark (tumma)
Ensimmäisen vaivamisen aikana moottori käynnistyy ja sammuu
toistuvasti koko prosessin aikana. Se pyörii vaihtuvasti
molempiin suuntiin.
Ensimmäisen nousemisen aikana termostaatti käynnistyy ja
sammuu ja pitää täten lämpötilan tasaisena, 25 C° asteessa.
Toisen vaivamisen aikana termostaatti käynnistyy ja sammuu ja
pitää täten lämpötilan tasaisena, 30 C° asteessa.
Ensimmäisen nousemisen aikana termostaatti käynnistyy ja
sammuu ja pitää täten lämpötilan tasaisena, 32 C° asteessa.
Kolmannen nousemisen aikana termostaatti käynnistyy ja
sammuu ja pitää täten lämpötilan tasaisena, 38 C° asteessa.
Paistamisen aikana termostaatti pitää lämpötilan yli 121 C°.
AJASTIN
Kaikkien ohjelmien yhteydessä voidaan käyttää ajastinta.
Toiminto ei kuitenkaan ole suositeltava BAKE-ohjelmaa varten.
Jos taikina sisältää tuoretta maitoa tai sipulia ajastinta ei tule
käyttää. Ohjelmaa tulee tällöin käynnistää heti.
Ylin ajastinpainike lisää aikaa 10:llä minuutilla jokaisella
painalluksella.
Maksimiaika on 13 tuntia.
Alinta painiketta painamalla vähennetään aikaa 10:llä minutilla.
Ajastimen näytössä näkyvät tunnit ja minuutit. Tämä on aika
kokonaisuudessaan, kunnes leipä on valmis.
Lämmityksen kestoa ei ole laskettu mukaan tähän aikaan.
Esimerkki:
Kello on 20.00 ja aamuksi, kello 7.00, halutaan leipoa tuoretta lei-
pää.
Ensin valitaan esimerkiksi Basic-ohjelma: Tämän ohjelma kestää 3
tuntia + lämmitys 1 tunti = kaiken kaikkiaan 4 tuntia.
Ohjelman tulee siis käynnistyä neljä tunita ennen kello 7.00, siis
kello 03.00.
Ohjelman tulee siis käynnistyä 7 tunnin kuluttua. (20.00 ja 03.00
välinen ero).
Aikaa tulee siis lisätä 7 tuntia. Tämä tehdään niin, että painetaan
ajastimen ylintä painiketta kunnes näytössä lukee 11.00.
Muista painaa käynnistyspainketta, muuten ei tapahdu mitään.
Jos ajastinta on asetettu väärin ohjelmaa voi sammuttaa tai nolla-
ta, jos sitä ei vielä ole käynnistetty.
START/STOP
Tällä painikkeella ohjelmat käynnistetään ja sammutetaan.
Paina painiketta vain yhden kerran sen jälkeen kun ohjelmaa ja
kuoren väriä (colour) on valittu.
Kun painiketta painetaan kuluu piippaus ja leipäkone käynnistyy -
ajastin käynnistyy.
Leipäkonetta sammutetaan tai keskeytetään painamalla
start/stop-painiketta kolme (3) sekunttia. Tätä toimintoa on
sallittu käyttää vain hätätilanteissa. Toiminto nollaa ohjelman,
joka käynnistyy uudestaan alusta. Jos leivontaprosessi on ollut
käynnissä pitkään ainekset saattavat tuhoutua.
Jos lämpötila leipäkoneessa on liian korkea uuden ohjelman
käynnistyessä näytössä lukee "H:HH". Leipäkone piippaa tällöin
tauotta.
Siirrä tällöin leivontasäiliö pois leipäkoneesta ja odota kunnes se
on jäähtynyt - anna kannen olla auki.
KÄYTTÖ:
1. Laita terä leivontasäiliön pohjalle.
2. Lisää ainekset ohjeen mukaisesti. Hiiva lisätään aina
viimeiseksi, jotta nouseminen ei alkaisi liian aikaisessa
vaiheessa. Jos leipäkoneeseen asetetaan aika on
varmistettava, että hiiva ei ole yhteydessä nesteeseen, jotta
nouseminen ei ala ennen kuin kone käynnistyy.
3. Kun leivontasäiliö asetetaan alas leipäkoneeseen,
leivontasäiliön kylkeä on painettava, jotta se mahtuisi
kunnolla alas pidikkeeseen. Tämän jälkeen kansi suljetaan ja
pistoke asetetaan pistorasiaan.
4. Valitse ohjelma "MENU" painikketta painamalla.
5. Aseta aika, jos koneen halutaan käynnistyvän myöhemmin.
(Ei suositella, jos ohjelmaksi on valittu "CAKE").
6. Valitse leivän väri COLOUR painikkeella.
7. Käynnistä kone Start/Stop-painikkeella. Mikäli halutaan valita
toinen ohjelma ja asettaa aika uudestaan kun konetta on
käynnistetty, Start/Stop-painiketta painetaan ja pidetään noin
3 sekunttia, jonka jälkeen toistetaan kohdat 1 - 6.
Ohjauspaneelia ei saa kosketta leipäkoneen ollessa
käynnissä.
8. Kun leipominen on päättynyt näytössä on luvut 0:00, kone
piippaa 10 kertaa ja pitää leivän automaattisesti lämpimänä
yhden tunnin.
9. Tämän tunnin aikana kone muistuttaa, että leipä on valmis ja
piippaa joka 5. minuutti. Leivontasäiliö nostetaan ylös
tarttumalla kahvaan, kiertämällä se ja nostamalla suoraan
ylös. Käännä se ylös alaisin ja ravista varovasti kunnes leipä
irtoaa. Terä irtoaa yleensä myös ja putoaa leivän mukana
koneesta. Terää ei ole sallittu irrottaa leivästä metallisia
välineitä käyttäen. Jos terä jää koneeseen, se saattaa johtua
siitä, että terän reikään on joutunut taikinaa. Säiliöön voi
tällöin kaataa lämmintä vettä 15. minuutiksi, jolloin taikina
liukenee. Sen jälkeen terä on helppo irrottaa.
10. Käytä ohjelmaa "BASIC" kun leivot leipää ylimääräisillä
aineksilla. Leipä piippaa jonkin ajan kuluttua 10 kertaa, joka
on merkki siitä, että koneeseen voidaan lisätä hedelmiä,
pähkinöitä tms. Avaa kansi ja lisää ainekset, sulje kansi.
HUOMAA: Älä kosketa ohjauspaneelia kun lisäät aineksia
koneeseen.
11. Jos konetta ei pysäytetä se palaa automaattisesti
käynnistysvalikkoon tunnin kestävän jälkilämmitysajan
jälkeen.
12. Anna leivän jäähtyä ritilällä.
13. Irrota aina pistoke pirstorasiasta käytön päätyttyä.
HUOM! Älä avaa kantta koneen käydessä. Tämä vaikuttaa
leivän laatuun, erityisen nousemiseen.
15
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 15
OHJEITA:
Mikäli leipä leivontaan heti:
Laita leivontasäiliö koneeseen ennen kun suoritat asetuksia.
Nesteen tulee olla kädenlämpöistä, eli noin 37°, jotta nouseminen
alkaisi.
Kokonaiset jyvät ja siemenet keitetään osassa nestettä pari
minuuttia.
Kuivahiivan tilalla voidaan käyttää tuoretta hiivaa, jota liuotetaan
nesteeseen.
Kakut on leivottava heti.
Jos leipä leivotaan aika-asetuksella:
Laita leivontasäiliö, johon on lisätty ainekset, koneeseen vasta
kun ohjelmointia on suoritettu. Lisää ainekset tietyssä
järjestyksessä. Jos hiiva koskettaa nestettä liian aikaisin
nouseminen alkaa liian aikaisin. Tämän takia neste laitetaan
koneeseen ensin, sen jälkeen jauhot ja lopuksi hiiva. Nesteen
tulla olla huonelämpöinen, 18–23°C. Jyviä ja siemeniä ei tarvitse
keittää etukäteen. Ne pehmenevät nesteessä kunnes kone
käynnistyy.
Valmiit jauhosekoitukset:
Valmiita jauhosekoituksia käytettäessä leivonta on entistäkin
vaivattomampaa.
Valmis taikina:
Valmista taikinaa, itsetehtyä tai kaupasta ostettua, voi käyttää
koneessa.
Ohjelma: Bake
Pelkkä taikina:
Koneessa voidaan valmistaa esimerkiksi sämpylätaikinaa tai
pizzataikinaa.
Käytä ohjelmaa: DOUGH (taikina) ja poista taikina säiliöstä kun
se on valmis. Taikinaa paistetaan tällöin valmiiksi tavallisessa
uunissa.
Ylimääräinen leivonta-aika:
Koneeseen voidaan asettaa pitempi leivonta-aika.
Katso lukua "KAKUT".
Hedelmien, pähkinöiden tai yrttien käyttö:
Ylimääräiset ainekset lisätään koneeseen kun kone antaa
merkkisignaalin "piippaamalla".
Kakut:
Kone soveltuu parhaiten leivän leivontaan.
Haluttaessa, koneella voidaan yrittää leipoa omien ohjeiden
mukaan tai käyttämällä valmiita jauhosekoituksia. Paras tulos
saadan kun kakun rasvapitoisuus ei ole kovinkaan suuri.
OHJEITA KÄYTETTÄVÄKSI LEIPÄKONEESSA:
VÄLTTÄMÄTTÖMÄT AINEKSET
JAUHOT:
Leivän maku ja ulkonäkö vaihtelevat suuresti käytettyjen jauhojen
mukaan. Muutamat jauhot sisältävät paljon gluteenia, joka tekee
leivästä isomman. Vehnäjauhot nousevat eniten ja karkeat jauhot
ja ruisjauhot vähiten.
NESTE:
Esimerkiksi vesi, maito tai piimä. Maito antaa leivälle makua ja
kuoresta tulee rapea. Jos nesteen käytetään pelkästään maitoa,
leivästä tulee hieman pienempi.
HIIVA:
Hiiva nostattaa taikinan. Tulos on paras lämpötilan ollessa noin
37°C. Hiivan vaikutus alkaa kun se sekoittu nesteeseen. Käytä
mieluiten kuivahiivaa leipäkoneessa.
RASVA:
Voi/öljy/margariini antaa makua ja parantaa leivän
koostumuksen.
SOKERI/HUNAJA:
Makeuttaa ja tekee kuoresta rapean.
SUOLA:
Antaa makua.
JYVÄT:
Parantavat leivän makua ja ravintopitoisuutta.
HUOMAA:
Seuraa ohjeiden mittoja. Erityisen tärkeää on, että jauhojen ja
nesteen suhde on oikea.
KÄYTÄ MITTAKULHOA JA MITTALUSIKKAA:
1 kupillinen jauhoja = 150 grammaa = 250 ml.
1 dl. nestettä = 100 ml.
1 tl. kuivahiivaa = noin 10 grammaa.
LEIPÄ PERUSOHJE:
Tätä ohjetta voi haluttaessa muunnella.
Suurin määrä vehnäjauhoja: 3 kupillistä, vehnäjauhot nousevat
eniten.
NESTE (vesi, maito ja/tai piimä) noin 275 ml
(muista, että nesteen lämpötilan on oltava
27° – 37°, jos leivontaa käynnistetään heti)
SUOLA noin 2 tl.
SOKERI tai HUNAJA noin 1 rkl.
VOI, ÖLJY ja/tai MARGARIINI noin 2 rkl.
JYVÄT tai SIEMENET, sekoitukset/
auringonkukkasiemenet/
seesaminsiemenet tms. noin 1 1/2
kupillista
JAUHOT, lisätään viimeiseksi, vehnäjauhot,
grahamjauhot, ruisjauhot tms. 3 kupillista
KUIVAHIIVA, lisätään jauhoihin tehtyyn
pieneen syvennykseen 2 1/2 tl.
OHJELMA: BASIC tai WHOLE WEAT
LUKSUS RANSKANLEIPÄ
275 ml maitoa (kädenlämpöinen jos leivotaan heti)
1 rkl. voita
1 rkl. sokeria
1 tl. hienoa suolaa
3 kupillista vehnäjauhoa
2 1/2 tl. kuivahiivaa
OHJELMA: FRENCH
ITALIALAINEN VEHNÄLEIPÄ DURUM-JAUHOILLA
275 ml vettä
2 tl. suolaa
1 rkl. oliiviöljyä
1 kupillinen jauhoja: puoliksi Durum-jauhoja, puoliksi
vehnäjauhoja
2 kupillista vehnäjauhoja
2 1/2 tl. hiivaa
OHJELMA: FRENCH
YRTTILEIPÄ
Seuraa "italialainen vehnäleipä" ohjetta.
Lisää 3 rkl. tuoreita yrttejä ja haluttaessa 1 rkl. silputtuja oliiveja.
OHJELMA: FRENCH
16
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 16
KOKOJYVÄLEIPÄ
275 ml. maitoa
2 tl. suolaa
2 tl. sokeria
3 kupillista täysjyväjauhoja/grahamjauhoja
2 1/2 tl. kuivahiivaa
OHJELMA: BASIC tai QUICK
HAPANLEIPÄ
Käytä samaa ohjetta kun kokojyväleipää varten ja lisää
kourallinen kuminaa.
GRAHAMLEIPÄ
275 ml vettä
2 tl. suolaa
1 rkl. hunajaa, siirappia tai sokeria
1 rkl. voita tai öljyä
Haluttaessa 1 kupillinen jyviä
1 kupillinen grahamjauhoja
2 kupillista vehnäjauhoa
2 1/2 tl. kuivahiivaa
OHJELMA: BASIC tai WHOLE WEAT
HUNAJAINEN KOKOJYVÄLEIPÄ
280 ml vettä
2 tl. suolaa
1 rkl. hunajaa
1 rkl. voita
1 1/2 kupillinen jyviä
2 kupillista vehnäjauhoja
1 kupillinen jauhoja: puolet vehnää, puolet täysjyväjauhoja
(graham tai kokojyvä)
2 1/2 tl. kuivahiivaa
OHJELMA: WHOLE WEAT
VEHNÄLESELEIPÄ
290 ml nestettä, puolet vettä, puolet maitoa
2 tl. suolaa
1 rkl. siirappia tai hunajaa
1 rkl. voita
1 kupillinen seesaminsiemeniä
1 kupillinen pellavansiemeniä
1 kupillinen puoliksi kaurasuurimoita, puoliksi leseitä
2 kupillista vehnäjauhoja
4 tl. kuivahiivaa
OHJELMA: WHOLE WEAT
PORKKANA-/AURINGONKUKKASIEMENLEIPÄ
290 ml nestettä, puolet vettä, puolet maitoa
2 tl. suolaa
1 rkl. hunajaa tai ruokosokeria
2 rkl. öljyä
1 kupillinen karkeaksi raastettua porkkanaa
1 kupillinen auringonkukkasiemeniä
1 kupillinen jauhoja, puolet vehnäjauhoja, puolet grahamjauhoja
2 kupillista vehnäjauhoja
2 1/2 tl. hiivaa
OHJELMA: BASIC
HUNAJAINEN TATTARILEIPÄ
275 ml vettä
2 tl. suolaa
1 rkl. hunajaa
1 rkl. voita
1 kupillinen jauhoja, puolet vehnäjauhoja, puolet rikottua tattaria.
2 kupillista vehnäjauhoja
2 1/2 tl. hiivaa
OHJELMA: BASIC
SOIJALEIPÄ
275 ml vettä
2 tl. suolaa
1 rkl. hunajaa
1 rkl. voita tai öljyä
1 kupillinen soijahiutaleita
1 kupillinen jauhoja: 1/2 grahamia, 1/2 vehnää
2 kupillista vehnäjauhoja
2 1/2 tl. kuivahiivaa
OHJELMA: BASIC tai WHOLE WEAT
KURPITSANSIEMENLEIPÄ
275 ml vettä
2 tl. suolaa
1 rkl. siirappia, hunajaa tai ruokosokeria
1 rkl. voita tai öljyä
1 kupillinen vihreitä, kokonaisia kurpitsansiemeniä (halutessa
puolet auringonkukkasiemeniä)
1 kupillinen jauhoja: 1/2 grahamia, 1/2 vehnää
2 kupillista vehnäjauhoja
2 1/2 tl. kuivahiivaa
OHJELMA: BASIC
RUISLEIPÄ
275 ml nestettä (200 ml vettä ja 75–80 ml kirnumaitoa tai
200 ml vettä ja 75 ml tummaa mallasolutta)
2 tl. suolaa
2 rkl. tummaa siirappia
Halutessa puolikas kupillinen pellavansiemeniä tai
auringonkukkasiemeniä.
1 kupillinen jauhoja: 1/2 leivontakarkeita, 1/2 vehnää
1 kupillinen karkeita ruisjauhoja
1 kupillinen vehnäjauhoja
3 tl. kuivahiivaa
OHJELMA: WHOLE WEAT
VALMIISTA JAUHOSEKOITUKSESTA LEIVOTTUA LEIPÄÄ,
JOHON LISÄTÄÄN VAIN VETTÄ JA HIIVAA.
LEIPOJAN AURINGONKUKKASIEMEN-RUISLEIPÄ
Lue pakkauksen ohjeet.
Varaa nestettä puolikkaaseen pussilliseen = 500 grammaa
jauhoja.
Lisää noin 3 1/2 tl. kuivahiivaa.
OHJELMA: WHOLE WEAT
KOKOJYVÄVEHNÄLEIPÄ
275 ml vettä
3 kupillistä valmista jauhosekoitusta
2 1/2 tl. kuivahiivaa, lisätään viimeisenä
OHJELMA: BASIC tai WHOLE WEAT
TAIKINA
PIZZATAIKINA
200 ml kädenlämpöistä vettä
2 tl. suolaa
1 rkl. oliiviöljyä
550 ml vehnäjauhoja
2 1/2 tl. hiivaa
OHJELMA: DOUGH
Valmis taikina kaulitaan leivontapaperille ja siirretään pellille. Laita
täytteet pizzapohjalle ja anna nousta noin 20 minuuttia.
Paistetaan tavallisessa uunissa alimalla tasolla 250 asteessa noin
15-20 minuuttia kunnes reunat ovat kullanruskeat ja rapeat.
17
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 17
MARMELADI JA HILLO MARMELADI
Appelsiinimarmeladi:
3 keskikokoista appelsiinia
2 raastettua appelsiinikuorta
1 kupillinen hillosokeria
1 rkl. vettä
2 tl. pektiiniä (tarvittaessa)
OHJELMA: JAM
Täytä marmeladi kuumille laseille.
Lisää aikaa tarvittaessa – jos appelsiinit ovat erittäin kookkaat.
Poista terä pihdeillä ennen kun marmeladi täytetään laseille.
Älä nosta kantta sekoituksen aikana.
Tästä ohjeesta saa noin 400 grammaa, joka vastaa keskisuurta
lasia.
HILLO
Vadelma-/omenahillo
2 kupillista vadelmia
1 kupillinen pienennettyjä ruoanlaitto-omenia
1 kupillinen hillosokeria
3 rkl. sitruunamehua
OHJELMA: JAM
Täytä hillo kuumille laseille.
Poista terä pihdeillä ennen kun hillo täytetään laseille.
Älä nosta kantta sekoituksen aikana.
SÄMPYLÄT
Käytä perusohjeena yhtä yllä olevista ohjeista (ei ruisleipäohjetta).
Valitse ohjelmaksi DOUGH (taikina).
Poista taikina koneesta kun se on valmis. Muotoile sämpylät ja
laita ne pellille, anna nousta ja paista tavallisessa uunissa.
KAKUT
Leipäkone soveltuu parhaiten leivän leivontaan. Koneen ennalta
määritellyllä leivonta-ajoilla on mahdollista leipoa vain pieniä
kakkuja. Paistoaikaa voidaan kuitenkin pidentää näkemällä
ylimääräistä vaivaa.
Paistoaikaa voidaan pidentää seuraavalla tavalla:
Kun ohjelma päättyy, kone sammutetaan stop-painikkeella ja
pistoke vedetään heti ulos pistorasiasta. Jos konetta heti
yritetään käynnistää uudestaan näytössä vilkkuvat "HHH"
osoittavat, että se on liian kuuma. (HOT)
Nosta leivontasäiliö ulos koneesta ja peitä lautasella. Näin kakku
pysyy lämpimänä ja kone jäähtyy nopeasti.
Anna kannen olla auki.
5-10 minuutin jälkeen säiliö laitetaan takaisin paikoilleen ja
koneeseen asetetaan ohjelma "BAKE", jonka kesto on yksi tunti.
Katso aika kellosta ja sammuta leipäkone kun kakku on valmis.
Kakku on valmis, kun se on kuiva. Kokeile tulitikulla tai
vastaavalla.
OHJELMA: "CAKE" soveltuu parhaiten hiivakakkujen leivontaan,
käytä ohjelmaa "QUICK" (ekspres) tavallisten kakkujen
leivontaan.
SAFARIKAKKU
100 g pehmeää voita.
100 g (125 ml) sokeria
2 munaa
70 ml kädenlämpöistä maitoa
noin 1 rkl. tuoretta sitruunamehua
1/2–1 sitruunan raastettu kuori
2 kupillista vehnäjauhoja
2 1/2 tl. leivontajauhetta
Haluttaessa 1/4 kupillista rouhittua mantelia
OHJELMA: QUICK
Anna kakun jäähtyä leivontasäiliössä. Kakku irrotetaan säiliöstä
puisella välineellä (ei koskaan metallisella).
Jäähtynyttä kakkua voidaan koristaa sitruuna- tai
suklaakuorrutuksella.
BROWNIE
2 munaa
175 g (225 ml) sokeria
2 rkl. sulaa voita tai öljyä
100 g (200 ml) jauhoja
1 rkl. kaakoajauhetta
noin 60 g pähkinärouhetta tai mantelilastuja
noin 25 g rouhittua tai raastettua tummaa suklaata
2 1/2 tl. leivontajauhetta
OHJELMA: QUICK
Anna kakun jäähtyä leivontasäiliössä. Kakku irrotetaan säiliöstä
puisella välineellä (ei koskaan metallisella).
Jäähtynyt kakku voidaan koristaa tomusokerilla.
SAKSANPÄHKINÄKAKKU
200 g pehmeää voita
150 g sokeria
3 munaa
125 g jauhoja
125 g perunajauhoja
1 tl. leivontajauhetta
40 g rouhittua saksanpähkinää, eli noin 8 rouhittua
saksanpähkinää
OHJELMA: QUICK
Anna kakun jäähtyä säiliössä. Irrota kakku säiliöstä puisella
välineellä (ei koskaan metallisella).
Jäähtynyttä kakkua voidaan koristaa esim. suklaakuorrutuksella.
SEESAMKAKKU
2 munaa
170 ml tummaa fariinisokeria tai ruokosokeria
100 ml öljyä (viinirypäle-, auringonkukka- tai maissiöljyä)
noin 60 ml seesaminsiemeniä
200 ml karkeaksi raastettua porkkanaa
Haluttaessa raastettua sitruunan kuorta
250 ml vehnäjauhoja
1/2 tl. suolaa
1,5 tl. leivontajauhetta
OHJELMA: QUICK
Anna kakun jäähtyä säiliössä. Irrota kakku säiliöstä puisella
välineellä. (Ei koskaan metallinen.)
Jäähtynyt kakku voidaan koristaa tomusokerilla tai
kuorrutuksella.
ENNEN KUIN TOIMITAT LEIPÄKONEEN HUOLTOON
JOS TULOS EI OLE TYYDYTTÄVÄ, TARKISTA SEURAAVAT
KOHDAT ENNEN KUIN TOIMITAT LAITTEEN HUOLLETTAVAKSI.
1. Taikina ei nouse:
* Kokojyväjauhot ja ruisjauhot eivät nouse yhtä paljon kuin
vehnäjauhot.
Käytä tuoretta hiivaa – nopea nouseminen on paras.
* Lisää hiiva viimeiseksi. Älä anna sen koskettaa suolaa,
sokeria eikä vettä.
* Gluteenin lisääminen taikinaan edesauttaa nousemista.
* Lisää veden määrää 30 ml:lla.
* Tarkista pääaineksien määrää ja että mikään niistä ei puutu.
* Taikinassa on liikaa suolaa.
* inesten on oltava huonelämpöiset.
18
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 18
2. Leipä muistuttaa kraatteria:
* Taikina on liian kostea – vähennä nesteen määrää.
* Lisää _ tl suolaa tai 1 rkl jauhoja.
3. Taikina noussut liikaa ja tarttunut kiinni kanteen.
* Vähennä hiivan määrää _ tl:lla.
* Vähennä kaikkien ainesten määrää.
* Liikaa vettä – vähennä määrää 1 tl:lla.
* Ei tarpeeksi suolaa – lisää määrää 1/4 tl:lla.
4. Leipä on keskeltä tahmea:
* Taikina on liian kostea – vähennä nesteen määrää.
* Todennäköistä jos on käytetty liian karkeita jauhoja – taikinaa
tulee vaivata pitempään.
Ensimmäisen vaivaamisen ja nousemisen jälkeen kone
sammutetaan ja käynnistetään uudestaan alusta. Leivästä
tulee ilmavampi.
5. Leipä on liian raskas tai pinta epätasainen.
* Ei riittävästi vettä – lisää 1 rkl vettä.
* Jauhot ovat liian kuivat – säilytä ilmatiiviissä säiliössä.
6. Leivässä reikiä:
* Liikaa vettä – vähennä määrää 1 rkl:lla.
* Liikaa hiivaa – vähennä määrää 1/8 tl:lla.
Liian vähän suolaa – lisää määrää 1/4 tl:lla.
PUHDISTUS:
1. Vedä pistoke irti pistorasiasta ja anna leipäkoneen jäähtyä
kokonaan.
2. Jäähdytyksen päätyttyä leipäkone käännetään ylös alaisin ja
konetta ravistetaan varovasti kunnes kaikki muruset ovat
tulleet ulos. Huomaa, että leipäkoneen kantta voi irrottaa.
Kannen on tällöin oltava melkein pystyasennossa (kokonaan
auki). Tällöin se on mahdollista avata niin, että kahdet tapit
sopivat koneessa oleviin tappeihin.
3. Kuivaa ulkokuori ja ylin osa kuivalla tai nihkeäksi väännetyllä
liinalla. Älä käytä voimakkaita tai hankaavia puhdistusaineita.
Älä käytä teräharjaa.
4. Älä koskaan käytä hankausharjaa puhdistukseen. Harjat
saattavat katketa ja tukkia sähköisiä osia ja täten tuhota
koneen.
5. Leipäkonetta ei koskaan saa upottaa minkäälaisiin nesteisiin.
6. Leivontasäiliötä voi nostaa ylös puhdistusta varten. Nosta
kahvasta kunnes se irtoaa. Puhdistusta on nyt paljon
helpompi suorittaa.
YMPÄRISTÖVINKKI
Kun elektroninen laite ei enää ole toimintakunnossa, se tulee
hävittää ympäristöä mahdollisimman vähän vahingoittavalla
tavalla. Laite tulisi toimittaa paikallisten viranomaisten
(ympäristövirasto / tekninen virasto) ohjeiden mukaan
asianmukaiseen keräyspisteeseen
TAKUU EI KATA
- Jos yllä mainitut kohdat laiminlyödään.
- Jos laitetta ei ole huollettu asianmukaisesti, jos sitä on
käsitelty väkivalloin tai jos sitä on vaurioitettu jollain muulla
tavalla.
- Jos virheet ovat sähköverkon virheiden aiheuttamat.
- Jos laitetta on jollain tavalla korjannut, muuttanut tai
muunnellut henkilö, jolla ei ole siihen asianmukaista
valtuutusta.
Koska kehitämme jatkuvasti sekä tuotteidemme toimivuutta että
niiden muotoilua, pidätämme oikeuden suorittaa muutoksia
tuotteeseen ilman edeltävää ilmoitusta.
MAAHANTUOJA:
Adexi AB
Adexi A/S
Valmistaja ei vastaa painovirheistä.
19
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 19
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Ide Line MELILLA XBM938 Ohjekirja

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Ohjekirja
Tämä käsikirja sopii myös