-
Kiinnitä syöttölautanen syöttösuppiloon.
-
Leikkaa raaka, hyvin jäähdytetty (mutta
ei pakastettu) liha 2 cm:n paloiksi, jotka
on helppo syöttää syöttölautasen
aukkoon.
-
Poista lihasta luut, rustot ja jänteet
mahdollisimman hyvin.
-
Täytä syöttölautanen ja syöttösuppilo
lihanpaloilla.
-
Aseta ulostuloaukon alle sopiva astia.
-
Kiinnitä pistoke lähimpään
seinäpistorasiaan ja kytke laite päälle.
Valitse nopeusasetukseksi suuri nopeus.
-
Lisää liha syöttökouruun aina
syöttöpainimella. Älä koskaan tee sitä
käsin: vakavien vammojen vaara.
-
Älä käytä liikaa voimaa syöttäessäsi lihaa
laitteeseen. Näin lihan lämpötila ei nouse
ja bakteerikasvun vaara pienenee.
-
Älä käytä laitetta tyhjänä, vaan sammuta
se hyvissä ajoin, jotta terä ei tylsy.
-
Kytke laite pois päältä käytön jälkeen ja
irrota pistoke pistorasiasta.
-
Puhdista laite ja lisäosat huolellisesti heti
käytön jälkeen kohdassa Laitteen
puhdistus ja hoito kuvatulla tavalla.
B. Makkarat
Makkaran kuoret
-
Pienten makkaroiden valmistuksessa on
syytä käyttää luonnonsuolta (siansuolta),
jonka voi syödä. Liota suolia ennen
käyttöä haaleassa vedessä noin 3 tuntia.
-
Keinotekoisia, syötäväksi
kelpaamattomia kuitukuoria käytetään
yleensä leikkelemakkaroissa.
Keinotekoisille kuorille riittää tavallisesti
30 minuutin liotusaika. Isolle
makkarantäyttösuppilolle tarvitaan
halkaisijaltaan noin 35 mm:n suuruinen
keinokuori.
-
Sopivan kuoren valinnassa saat neuvoja
lihakauppiaaltasi tai lihankäsittelylaitteita
myyvistä liikkeistä.
Myllyn käyttö
-
Työnnä ensin syöttöruuvi sen runkoon.
-
Kiinnitä sopiva reikälevy
teräkokoonpanon eteen ja varmista, että
rungon uloke ja sovittimen ura
kohdistetaan toisiinsa oikein.
-
Kiinnitä täyttösuppilo sovittimen eteen.
-
Aseta kiinnitysrengas ja kiristä se
kääntämällä myötäpäivään.
-
Aseta syöttöruuvin runko laitteeseen.
-
Kiinnitä syöttölautanen syöttösuppiloon.
-
Valmistaessasi pieniä makkaroita leikkaa
hyvin liotetusta kuoresta noin metrin
mittainen pala.
-
Suoleen mahdollisesti jäänyt vesi voidaan
poistaa tasoittamalla suolen tasaiseksi.
-
Valmistaessasi pieniä makkaroita työnnä
koko suolenpala pienen suppilon päälle
niin, että vapaaksi jää noin 5 cm:n
mittainen pätkä.
Käytä keinokuorta valmistaessasi suuria
makkaroita. Työnnä kuori kokonaan
suuren suppilon päälle niin, että sen
umpeen sidottu pää tulee
mahdollisimman lähelle suppilon
ulostuloaukkoa.
-
Täytä syöttölautaselle ja syöttösuppiloon
hyvin jäähdytettyjä lihanpaloja.
-
Kiinnitä pistoke lähimpään
seinäpistorasiaan ja kytke laite päälle.
Valitse nopeusasetukseksi suuri nopeus.
-
Lisää liha syöttökouruun aina
syöttöpainimella.
-
Pienten makkaroiden valmistus:
- Työnnä liha varovasti ja tasaisesti
syöttösuppiloon ja vältä ilmataskujen
muodostumista. Mikäli ilmataskuja jää,
ne voi helposti poistaa pistämällä
suoleen reiän ohuella neulalla.
- Kun makkara on halutun mittainen,
ota suoli peukalon ja etusormen väliin
suppilon suulla. Varmista, että suolta
on riittävästi sitomiseen.
- Käännä ensimmäistä makkaraa 2–3
kertaa myötäpäivään. Täytettyäsi
seuraavan makkaran tee samoin, mutta
kierrä tällä kertaa vastapäivään. Näin
saat aikaan jatkuvan makkaraketjun.
46