FS560

Kenwood FS560, FS 560, FS560 series Omistajan opas

  • Olen lukenut Kenwood FS560 series -höyrykeittimen käyttöohjeen ja olen valmis vastaamaan kysymyksiisi. Dokumentti sisältää ohjeet laitteen turvalliseen käyttöön sekä vinkkejä ruoanlaittoon höyrykeittimellä. Kerro, mikä asia askarruttaa, niin autan sinua mielelläni.
  • Miten voin välttää höyryn aiheuttamat palovammat?
    Voinko laittaa suolaa tai pippuria veteen?
    Miksi laitteessa on kalkinestopinnoitettu lämmityselementti?
turvallisuus
koneen turvallisuus
Kone tuottaa polttavaa höyryä, joka
voi aiheuttaa palovammoja.
Kantta avatessasi varo ulos tulevaa
höyryä - se polttaa.
Ole varovainen käsitellessäsi konetta:
kaikki neste, tiivistynyt vesi tai
höyrystin on erittäin kuuma. Käytä
patakintaita.
Älä päästä lapsia koneen lähelle,
äläkä anna liitosjohdon roikkua
sellaisessa paikassa, missä lapsi voi
tarttua siihen.
Älä koskaan käytä vioittunutta
höyrykeitintä. Vie se tarkastettavaksi
tai korjattavaksi: katso ohjeet
kohdasta ‘huolto ja
käyttökysymykset’.
Älä aseta höyrykeitintä, virtajohtoa tai
pistoketta veteen – voit saada
sähköiskun. Pidä säätimet puhtaina
ja kuivina.
Irrota höyrykeittimen pistoke
pistorasiasta, jos höyrykeitin ei ole
käytössä.
Älä koskaan aseta höyrykeitintä tai
sen osia liedelle tai uuniin.
Älä koskaan siirrä höyrykeitintä, jos
sen sisällä on jotakin kuumaa.
Älä anna lasten leikkiä tällä koneella.
Käytä konetta vain sen
käyttötarkoitukseen kotitalouskäytössä.
ruoan turvallisuus
Valmista liha, kala tai äyriäiset täysin
kypsiksi. Jäiset tuotteet tulee
sulattaa ennen käyttöä.
Jos käytät useampaa höyrytysastiaa
samaan aikaan, laita liha, kana tai
kala alemmalle tasolle, jotta
lihasnesteet eivät pääse valumaan
ruoan päälle.
Älä lämmitä kypsennettyä riisiä
höyrykeittimessä.
ennen liittämistä verkkovirtaan
Varmista, että laitteen pohjassa
esitetty jännite vastaa käytettävän
verkkovirran jännitettä.
Höyrykeitin täyttää Euroopan
talousyhteisön direktiivin 89/336/EEC
vaatimukset.
ennen ensimmäistä
käyttökertaa
1 Poista kaikki pakkausmateriaali ja
tarrat.
2 Pese osat: katso ohjeet kohdasta
"hoito ja puhdistus"
3 Pyyhi vesisäiliö kostealla pyyhkeellä
ja kuivaa se sitten.
4 Työnnä liika johto koneen taakse.
tutustu Kenwood
höyrykeittimeen
kansi
riisikulho
irrotettavat höyrytysastiat
korirenkaat
höyryputki
levy
ylivalumisastia
vesisäiliö
täyttösuppilo
pohja
säätimet
siivilä
höyrykeittimen käyttö
Älä käytä höyrykeitintä seinän
vieressä tai kaapin alapuolella, sillä
höyry voi vahingoittaa pintoja.
Mausta ruoka vasta valmistuksen
jälkeen. Jos mausteet pääsevät
veteen, ne voivat vaurioittaa
keittimen kuumennuselementtiä.
Katso ruokien ‘valmistusohjeet’
sivuilta 67 - 68.
1 Aseta siivilä vesisäiliön sisään. (Se
estää hiukkasten pääsyn vastuksiin.)
2 Kaada säiliöön kylmää vettä.
Varmista, että vesi on merkittyjen
"Min"- ja "Max"-kohtien välillä. (Jos
säiliö täytetään "Max"-kohtaan asti,
siinä muodostuu höyryä noin 60
minuutin ajan.)
63
Suomi
Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi
Höyrykeittimessä on kalkkikiven
kerääntymistä estävällä aineella
pinnoitettu lämmitysvastus, mikä
pidentää keittimen käyttöikää ja
parantaa sen tehokkuutta.
Suosittelemme kuitenkin alueesi
veden kovuudesta riippuen
suodatetun veden käyttöä.
(Kenwood-vedensuodattimia on
laajalti saatavana.)
Älä lisää veteen mitään (ei edes
suolaa tai pippuria), sillä mausteet
voivat vaurioittaa keittimen
kuumennuselementin.
Voit estää veden tasoa laskemasta
"Min"-kohdan alle lisäämällä vettä
keittämisen aikana. Lisää vesi
ulkotäyttösuppilon kautta; älä täytä
liian täyteen.
3 Aseta ylivalumisastia pohjan päälle
siten, että kahvat ovat varmasti
pohjan urien päällä.
4 Kiinnitä irrotettavat höyrytysastiat.
Aseta ylin vastaavaan
korirenkaaseen – kummatkin osat on
numeroitu tämän helpottamiseksi.
5 Aseta levy astian 2 keskelle.
6 Lisää ruoka, kokoa korit pohjan
päälle siten, että pienimmällä
numerolla numeroitu kori on
alimpana ja suurimmalla numerolla
numeroitu ylimpänä .
riisikulhon käyttö
Laita vesi ja riisi riisikulhoon. Aseta
riisikulho koriin. (Voit myös
tarvittaessa valmistaa muuta ruokaa
muissa koreissa.)
7 Kiinnitä kansi ja kytke pistotulppa
pistorasiaan. Koko näyttö valaistuu ja
laite antaa äänimerkin. (Jos näyttöön
ei syty valoa, paina
käynnistyspainiketta (‘START’).)
valitseminen valikosta
Paina valikkopainiketta. Joka kerran
kun painiketta painetaan, näytössä
pyörii valikko, jossa on ennalta
asetettu aika ja käyttöehdotus.
Vaihtoehtoina ovat 10 minuuttia
’KEEP WARM’ (PIDÄ LÄMPIMÄNÄ)
ja seuraavat kypsennysajat: äyriäiset
10 minuuttia, kananmunat 12
minuuttia, kala 15 minuuttia,
kasvikset 20 minuuttia, kananpalat
35 minuuttia ja riisi 40. Valikossa
esillä olevaa aikaa voidaan
tarvittaessa muuttaa pidemmäksi tai
lyhyemmäksi käyttämällä painikkeita
’+’ ja ’-’. Kun haluttu aika on valittu,
paina käynnistyspainiketta (‘START’)
(I). Höyryttäminen pysäytetään
painamalla ja pitämällä
pysäytyspainiketta (‘STOP’) (O)
alhaalla.
ajan valitseminen
Jos valitaan eri aika kuin näytössä
oleva 45 minuuttia, paina painikkeita
’+’ tai ’-’ ajan pidentämiseksi tai
lyhentämiseksi. Kun haluttu aika on
näytössä, paina käynnistyspainiketta
(‘START’), jolloin höyrykeitin
kytkeytyy päälle ja kypsennyssymboli
vilkkuu. Pysäytä höyrytys painamalla
ja pitämällä pysäytyspainiketta
(‘STOP’) alhaalla.
Jos aika/valikko on näytössä, mutta
käynnistyspainiketta (‘START’) ei ole
painettu 1 minuutin kuluessa, näyttö
sammuu. Valitse ohjelma uudelleen
painamalla käynnistyspainiketta
(‘START’).
Laite antaa äänimerkin, kun
käynnistyspainiketta (‘START’) on
painettu tai kun höyrykeitin kytkeytyy
pois päältä.
Höyrytetyn ruoan maku ja
ravintoarvot ovat parhaimmillaan juuri
valmistettuna. Jos haluat kuitenkin
pitää ruokaa lämpimänä hetken
aikaa, valitse valikosta ’KEEP
WARM’ (PIDÄ LÄMPIMÄNÄ) ja
säädä aika tarvittaessa.
8 Irrota pistoke seinästä ja puhdista
laite käytön jälkeen..
tärkeää
Kypsennysjakson jälkeen
lämmitysasetus kytkeytyy
automaattisesti päälle 20
minuutiksi. Tänä aikana höyrykeitin on
64
jaksottain päällä. Ole varovainen, sillä
höyryä voi muodostua tietämättäsi.
Kytke höyrykeitin pois päältä tai
keskeytä lämmitysasetus painamalla
ja pitämällä pysäytyspainiketta
(‘START’) alhaalla.
vihjeitä
Vedeksi tiivistynyt höyry valuu
ylemmästä höyrytysastiasta alempaan,
joten varmista, että valmistamasi
ruoan maut sopivat yhteen.
Nesteenkerääjään valunut neste sopii
hyvin keiton tai liemen
valmistukseen. Muista kuitenkin olla
varovainen, sillä neste on hyvin
kuumaa.
Voit käyttää sisäastiaa mihin tahansa
nesteessä kypsentämiseen (esim.
kasviksien valmistamiseen
kastikkeissa tai kalan keittämiseen).
Jätä ruokapalojen väliin rakoja ja
aseta paksummat palat lähemmäksi
reunaa.
Valmistaessa suuria määriä sekoita
valmistuksen puolivälissä.
Pienet määrät kypsyvät nopeammin
kuin suuret.
Samankokoiset ainekset kypsyvät
tasaisesti.
Tavallisen uunin tapaan voit lisätä
ruoka-aineita valmistusvaiheessa. Jos
jonkin ruoka-aineen kypsymisaika on
lyhyempi, lisää se myöhemmin.
Jos nostat kantta, höyryä pääsee
karkaamaan ja kypsymisaika pitenee.
Ruoan kypsyminen jatkuu, kun
höyrykeitin kytkeytyy pois päältä.
Nosta kypsä ruoka välittömästi pois
keittimeltä.
Sivujen 67 - 68 keittoajat ovat
ohjeellisia aikoja, kun ruoka
kypsytetään alemmassa
höyrytysastiassa. Mitä korkeammalla
tasolla ruoka on, sitä hitaammin se
kypsyy. Lisää kypsymisaikaan 5-10
minuuttia, jos se kypsennetään
ylemmällä tasolla. Tarkista, että
ruoka on täysin kypsää ennen sen
nauttimista.
Jos ruoka ei ole täysin kypsynyt,
aseta aika uudelleen. Voit joutua
lisäämään samalla vettä.
höyryputken käyttö
Käytä höyryputkea, kun kypsennät
samaa ruokaa, kuten hedelmiä tai
kasviksia, suuria määriä yhtä aikaa.
1 Aseta ruoka-aineet tasaisesti kullekin
tasolle. (Ruoka-aineet tulisi
mahdollisuuksien mukaan leikata
tasaisen kokoisiksi.)
2 Noudata vaiheita 1–4 kohdasta
’höyrykeittimen käyttö’.
3 Kiinnitä koottu, numerolla 1 merkitty
höyrytysastia keittimeen.
4 Aseta höyryputki pystyyn alimmaisen
höyrytysastian keskelle ja kiinnitä
koottu höyrytysastia numero 2
höyryputken päälle. Käytettäessä
höyryputkea levy tulee irrottaa.
5 Kiinnitä koottu höyrytysastia numero
3 päällimmäiseksi.
6 Kiinnitä kansi.
tärkeää
Höyryputkea on käytettävä
kaikkien kolmen korin kanssa.
perushuolto
Ennen puhdistamista katkaise aina
virta, irrota pistoke pistorasiasta ja
anna koneen osien jäähtyä.
Älä koskaan upota höyrykeittimen
alustaa veteen tai anna virtajohdon
tai pistokkeen kastua.
vesisäiliön puhdistus
Tyhjennä, huuhtele lämpimällä
vedellä ja kuivaa.
ulkopintojen puhdistus
Pyyhi kostealla pyyhkeellä ja kuivaa.
kaikki muut osat
Pese ja kuivaa sitten.
Älä pese osia astianpesukoneessa.
Säilytä kootut korit sisäkkäin siten,
että suurimmilla numerolla varustettu
laitetaan ensin ja lopuksi asetetaan
numerolla 1 merkitty kori.
Työnnä liika johto höyrykeittimen taakse.
65
Epäpuhtauksien poistaminen
Kalkkikiven poistaminen lisää
höyrytehoa ja pidentää
höyrykeittimen käyttöikää.
1 Kaada säiliöön puhdasta etikkaa
kohtaan 'Min' asti. Älä käytä
muita kalkin poistoon
tarkoitettuja aineita.
2 Kiinnitä ylivalumisastia, kootut korit
ja kansi.
3 Kytke pistoke pistorasiaan ja säädä
ajastin 20–25 minuutiksi. Huolehdi
huoneen tuulettamisesta. Irrota
pistoke pistorasiasta, jos etikka
kuohuu yli.
4 Irrota pistotulppa pistorasiasta. Kun
höyrykeitin on jäähtynyt, kaada
etikka pois ja huuhtele vesisäiliö
muutaman kerran vedellä. Pese
ylivalumisastia, korirenkaat,
höyrytysastiat ja kansi.
Huolto ja
käyttökysymykset
Mikäli koneeseen tulee vikaa tai
virtajohto on vioittunut, ottakaa
yhteyttä valtuutettuun
huoltoliikkeeseen. Yhteystiedot ja
takuuehdot saa joko KENWOOD -
kauppiaalta tai maahantuojalta.
Käyttöön liittyvissä kysymyksissä tai
epäselvissä tapauksissa ottakaa
yhteys maahantuojaan.
Pakkauksen ja laitteen hävittämisestä
antavat ohjeita
ympäristöviranomaiset.
Oikeus niihin laitemuutoksiin, jotka
tämän käyttöohjeen laatimisen
jälkeen on tehty, pidätetään.
66
67
valmistusohjeet
Kypsennysajat ovat ohjeellisia ja perustuvat kypsennykseen alimmassa korissa.
Katso kohdat ‘ruoan turvallisuus’ sivulta 63 ja ‘vihjeitä’ sivulta 65.
vihannekset
Puhdista vihannekset ennen valmistamista. Poista kannat ja kuori halutessasi.
* Kananmunia keitettäessä aseta munat höyrytysastioissa oleviin telineisiin.
vihannes määrä valmistelu minuutit
Parsa 454 g Puhdista 15
Vihreät pavut 454 g Puhdista 15-20
Ruusupavut 454 g Puhdista ja paloittele 15-20
Parsakaali 454 g Leikkaa kukinnot 20
Ruusukaali 454 g Puhdista ja leikkaa
kanta pois 25
Kaali 1 pieni Suikaloi 25
Porkkana 454 g Paloittele 20
Kukkakaali 1 keskikok. Leikkaa kukinnot 25
Kesäkurpitsa 454 g Paloittele 15
Lehtiselleri 1 kokonainen Paloittele 15
Purjo 3-4 Paloittele 15
Sokeriherne 227 g Puhdista 15
Herkkusienet 454 g Pyyhi 10
Palsternakka 454 g Kuutioi tai paloittele 15
Herneet 454 g Irrota paloista 15
Uudet perunat 454 g Pyyhi 30
kananmuna valmistelu minuutit
Keittäminen* tai Käytä uppomuniin 10-12, pehmeä
uppokeittäminen kuppia tai pientä 15-20, kova
kohokasvuokaa
68
valmistusohjeet jatkuu
linnut ja kala
Älä täytä höyrytysastioita liian täysiksi.
viljat ja jyvät
Sisäastiaan voit laittaa erimakuisia kypsennysnesteitä, kuten viiniä, liha- tai
kasvislientä. Astiaan voit lisätä mausteita, hienonnettua sipulia, persiljaa,
manteleita tai pilkottuja sieniä. Muista täyttää vesisäiliö vaikka käytät sisäastiaa.
ruoka määrä minuutit huomautuksia
Broileri, 4-5 30 Höyrytä läpikypsäksi
luuttomat rintapalat ja mureaksi
Simpukat 454 g 10 Höyrytä kunnes
aukeavat
Katkaravut, keskikok. 454 g 10 Höyrytä vaaleanpunai-siksi
Kala, file 227 g 10 Höyrytä kunnes murenee
Kala, pala 2,5 cm 15-20 Höyrytä kunnes murenee
paksu
Kala, kokonainen 340 g 15-20 Höyrytä kunnes murenee
Hummerin pyrstöt 2-4 20 Höyrytä punaisiksi
Sinisimpukat 454g 15 Höyrytä kunnes aukeavat
Osterit 6 15 Höyrytä kunnes aukeavat
Kampa-Simpukat 227 g 15 Höyrytä kunnes kuumia ja
pehmenneitä
ruoka määrä riisikulhoon minuutit
lisättävä neste
Pitkäjyväinen 100 g 125 ml 25
riisi (esim. 200 g 250 ml 30
Basmati, pikariisi) 300 g 375 ml 35
Täysjyväriisi 100 g 125 ml 40
200 g 250 ml 45
300 g 375 ml 50
Kuskus 200 g 150 ml 15-20
lämmintä vettä
Puuro 75 g 450 ml maitoa/ 40 (sekoita
vettä puolivälissä)
Riisipuuro, 75 g 25 g sokeria 80 (60 min.
makea puuroriisiä ja 375-500 ml jälkeen
maitoa ja säädä sekoita
ajastin uudelleen.
Lisää vettä jos
tarpeellista.)
106
  
  
    .
  
        ,   
 .           
 ,    ,       .
,    ,  , ,
g  .
   
 2-4 20    

 454 . (1 lb) 10    

,  454 . (1 lb) 10    

,  4-5 30   
    
 454 . (1 lb) 15    

 6 15    

 227 . (8 oz) 15    
   
  340 . (12 oz) 15-20    
jollasifsai ljoka
  2,5 . (1’) 15-20    
 jollasifsai ljoka
  227 . (8 oz) 15    
jollasifsai ljoka
    
 
 
  

  100 . (4 oz) 125 ml (4fl oz)25
 200 . (8 oz) 250 ml (9fl oz)30
(.. Basmati) 300 . (12 oz) 375 ml (13fl oz)35
  100 . (4 oz) 125 ml (4fl oz)40
200 . (8 oz) 250 ml (9fl oz)45
300 . (12 oz) 375 ml (13fl oz)50
 200 . (8 oz) 150 ml (5fl oz) 15-20
 
 () 75 . (3 oz) 450 ml (16fl oz) 40 ( /
  )
 75 . (3 oz) 25 . (1 oz) 80 (
     60 ,
 375-500 ml  
(3/4-1 pt)   
.
 ,  )
/