Aeg-Electrolux B9820-5-M Recipe book

Tyyppi
Recipe book

Tämä käsikirja sopii myös

Käyttöohje Taulukot, vinkit ja
reseptit
Kiitos, että olet valinnut erään laadukkaista tuotteistamme.
Lue nämä ohjeet huolellisesti varmistaaksesi laitteen ongelmattoman ja parhaan
mahdollisen toiminnan. Ohjeiden avulla osaat käyttää kaikkia laitteen toimintoja
helposti ja nopeasti. Säilytä tämä käyttöohjekirja aina käden ulottuvilla paikassa,
jossa se pysyy siistinä. Luovuta käyttöohje laitteen mahdolliselle uudelle omistajalle.
Toivomme, että uusi laitteesi tuottaa sinulle paljon iloa.
Sisällys
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit 2
Luukun sisäpuoli 2
Höyryllä kypsentäminen 2
VOIMAKAS HÖYRY 3
INTENSIIVI ja VOIMAKAS HÖYRY sarjassa
4
INTERV HÖYRY 50/50 5
INTERV HÖYRY 25/75 5
Leivonnaisten paistaminen 6
Lihan paistaminen 11
HAUDUTUS 14
Grillaus 15
SULATUS 15
Lihaohjelmat 16
RESEPTIT 17
RESEPTIT HÖYRY 17
SÄILÖNTÄ 19
LEIVONTARESEPTIT 20
RUOKARESEPTIT 23
EKSTRAT 27
Oikeus muutoksiin pidätetään
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Akryyliamidia koskeva varoitus
Tuoreimpien tieteellisten tutkimustulosten mukaisesti (erityisesti tärkkelyspitoisten) ruo-
kien voimakas ruskistaminen voi aiheuttaa terveysvaaran akryyliamidin vuoksi. Sen vuoksi
suosittelemme ruokien kypsennystä mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa sekä liiallisen
ruskistamisen välttämistä.
Luukun sisäpuoli
Uuniluukun sisäpuolella on kannatintasojen numeromerkinnät.
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja paistoajat ovat ainoastaan suuntaa-antavia. Lämpötila
ja paistoaika riippuvat reseptistä sekä käytettyjen ainesten laadusta ja määrästä.
Höyryllä kypsentäminen
Käytä nesteenä ainoastaan vettä!
Höyrykypsennysastiat
Käytä ainoastaan korroosion- ja kuumuudenkestäviä keittoastioita.
2
Sisällys
Kromiteräksiset keittoastiat soveltuvat myöskin (katso kohta "Erikoislisävarusteet")
Kannatintasot
Seuraavat taulukos sisältävät oikeat uunin kannatintasot. Kannatintasojen numerot me-
nevät alhaalta ylöspäin.
Yleisiä huomautuksia
Kun kypsennät ruokia yli 30 minuutin ajan, tai suuria ruokamääriä kypsennettäessä tulee
vettä lisätä tarvittaessa.
Jos uunia ei käytetä pitkään aikaan, huuhtele huolellisesti vesilokero, letkuliitännät ja
höyrynkehitin (katso kohta "Puhdistus ja huolto").
Taulukkoihin liittyviä huomautuksia
Taulukot antavat tietoa tyypillisistä ruokalajeista.
•Lämpötila-arvot ja ajat ovat vain viitteellisiä ja ne riippuvat ruoka-aineksien koostu-
muksesta, koosta, määrästä sekä keittoastioista.
Käytä lähes samaa reseptiä, jos et löydä reseptin oikeita asetuksia.
Aloita ruoanvalmistus kylmällä uunilla, ellei taulukon tiedot muuta mainitse.
VOIMAKAS HÖYRY
VAROITUS!
Kun VOIMAKAS HÖYRY on valittu, älä missään tapauksessa avaa uunin luukkua.
Toiminto VOIMAKAS HÖYRY sopii kaikenlaisiin ruokiin, niin tuoreisiin kuin pakasteruokiin-
kin. Sillä voidaan valmistaa, kuumentaa, sulattaa, keittää tai ryöpätä vihanneksia, lihaa,
kalaa, pastaa, riisiä, maissia, suurimoita ja kananmunia.
Ruokavalikoimien valmistus: Voit valmistaa täydellisiä ruokavalikoimia yhdellä kertaa.
Yli- tai alikypsenemisen välttämiseksi tulee valita sellaisia ruokalajeja, joiden kypsennysaika
on likimääräisesti sama. Käytä ruokavalikoiman yksittäisen ruokalajin suurinta määritettyä
vesimäärää (ks. ruoanvalmistustaulukot). Aseta ruokalajit uunin kannatintasoihin sopivissa
keittoastioissa. Aseta keittoastiat uuniin niin, että höyry pääsee jokaiseen astiaan.
Sterilointi
Astioita (esim. vauvan maitopullot) voidaan steriloida VOIMAKAS HÖYRY -toiminnon.
Aseta puhtaat astiat kannatintason keskelle ensimmäiselle tasolle. Varmista, että aukot
osoittavat alaspäin pienessä kulmassa.
Täytä laatikko maksimimäärällä vettä (650 ml) ja aseta uunin toiminta-ajaksi 40 mi-
nuuttia ja lämpötilaksi 96°C.
VOIMAKAS HÖYRY -taulukko.
Ruokalaji Lämpötila
°C
Vesilaatikon vesimää-
rä yksikössä ml
Time
1)
minuu-
teissa.
Kannatin-
taso
Risotto 96 400 25 - 30 2
Riisi (nestemäärä 1:1) 96 550 35 - 40 2
Maissi (polenta, nestemäärä
1:3)
96 650 40 - 50 2
Kuoriperunat, keskikokoiset 96 650 40 - 50 2
Uuniperunat 96 550 30 - 40 2
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
3
Ruokalaji Lämpötila
°C
Vesilaatikon vesimää-
rä yksikössä ml
Time
1)
minuu-
teissa.
Kannatin-
taso
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Ruusukaali 96 550 30 - 35 2
Kukkakaali, kokonainen 96 700 40 - 45 2
Hapankaali 96 700 50 - 60 2
Tomaatit, kokonaiset 96 250 15 - 20 2
Punajuuret, kokonaiset 96 550 60 - 70 2
Kyssäkaali/selleri/fenkoli, vii-
paloitu
96 550 35 - 40 2
Kesäkurpitsa, viipaloitu 96 400 20 - 25 2
Porkkanat, viipaleina 96 550 30 - 35 2
Vihannesten sulattaminen 96 550 30 - 35 2
Vihannesten sulattaminen ja
keittäminen
96 550 30 - 35 2
Vihannesten ryöppääminen 96 250 12 - 15 2
Papujen ryöppääminen 96 250 20 - 22 2
Murea vasikanliha 1000 g 96 700 50 - 75 2
Savustettu porsaankylkipais-
ti 600-1000 g
96 700 45 - 55 2
Nakit / valkoinen raakamak-
kara
96 250 15 - 20 2
Maksamakkaran kuumenta-
minen, 1 cm:n paksuisina sii-
vuina
96 400 20 - 25 2
Taimenet 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Kananmunat, löysät 96 200 8 - 12 2
Kananmunat, keskikovaksi
keitetyt
96 200 10 - 15 2
Kananmunat, kovaksi keite-
tyt
96 200 15-20 2
1) Aika on ainoastaan viitteellinen.
INTENSIIVI ja VOIMAKAS HÖYRY sarjassa
Voit kypsentää lihaa, vihanneksia ja lisäkkeita yksi kerrallaan yhdistämällä toimintoja IN-
TENSIIVI ja VOIMAKAS HÖYRY ja yhdessä toiminnossa VOIMAKAS HÖYRY. Kaikki osat toi-
mivat samaan aikaan.
paina painiketta INTENSIIVI -toimintoa ruokien alustavaan paistamiseen
aseta valmistellut vihannekset ja lisäkkeet lämmönkestävässä astiassa uuniin paistu-
maan.
4
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
käynnistä VOIMAKAS HÖYRY -toiminto ja kypsennä kaikki ruokalajit valmiiksi yhdessä.
Jäähdytä uuni noin 80°C lämpötilaan, ennen VOIMAKAS HÖYRY -toiminnon. Jäähdytä laite
nopeammin avaamalla uunin luukku ensimmäiseen asentoon noin 15 minuutin ajaksi.
INTENSIIVI ja VOIMAKAS HÖYRY sarjassa
Ruokalaji INTENSIIVI VOIMAKAS HÖYRY Maksimive-
simäärä 650 ml
Lämpötila °C Lihan paistoai-
ka, minuuttia
Lihan ja lisäk-
keiden aika,
minuuttia
Kannatintaso
Paahtopaisti 1 kg, Brusselin-
kaali, maissipuuro
180 60-70 40-50 1 ja 3 mukai-
sesti
Paahtopaisti 1 kg, Brusselin-
kaali, maissipuuro
180 60-70 30-40 1 ja 3 mukai-
sesti
Vasikanpaisti 1 kg, riisi, vi-
hannekset
180 50-60 30-40 1 ja 3 mukai-
sesti
Taulukon ajat ovat viitteellisiä. Ne vaihtelevat ruoka-aineksien koon ja määrän mukaan.
Lihan ydinlämpötila ennen VOIMAKAS HÖYRY -toiminnon kytkemistä on oltava 60-63 °C.
INTERV HÖYRY 50/50
Toiminto INTERV HÖYRY 50/50 sopii erityisesti ruoka-aineksille, joiden kosteus on suuri,
sekä ruoka-aineksien sulattamiseen ja uudelleen lämmitykseen.
INTERV HÖYRY 50/50 -taulukko
Ruokalaji INTERV HÖYRY 50/50 (maksimivesimäärä 250 ml)
Lämpötila °C Aika minuutteina Taso
Vanukas/piiras annospaloina
1)
90 35-40 2
Munakkaat
1)
90 30-40 2
Terriini
1)
90 40-50 2
Ohut kalafilee 85 15-25 2
Paksu kalafilee/pieni kala maks. 350
g
90 25-35 2
Kokonainen kala maks. 1000 g 90 35-45 2
1) jatka puoli tuntia luukku suljettuna
INTERV HÖYRY 25/75
Kyseinen INTERV HÖYRY 25/75 sopii erityisesti suurien lihapalojen pasitamiseen, kypsen-
nettyjen ja paloiteltujen ruokien sulattamiseen tai lämmittämiseen, sekä leivän, sämpylöi-
den, gratiinien ja pataruokien valmistamiseen.
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
5
INTERV HÖYRY 25/75 -taulukko.
Ruokalaji INTERV HÖYRY 25/75 Lisättävän veden määrä riippuu kyp-
sennysajan pituudesta.
Lämpötila °C Aika minuutteina Taso
6-ruokalajin valikoiman uudelleen
lämmitys, halk. 24 cm
110 15-20 1, 3 ja 5
Porsaanpaisti 1000 g 160-180 90-100 2
Naudanpaisti 1000 g 160-180 120-150 2
Vasikanpaisti 1000g 180 80-90 2
Maksamakkara, raaka 500 g 180 30-40 2
Nakit / valkoinen raakamakkara 85 20-30 2
Savustettu porsaankylkipaisti,
600-1000 g (liota 2 tuntia)
160-180 60-70 2
Kana 1000 g 180-200 50-60 2
Ankka 1500 - 2000 g 180 70-90 2
Hanhi 3000 g 170 130-170 1
Kalafileet 85-90 20-30 2
Perunagratiini, valkosipuliperunat 160-170 50-60 2
Makaronilaatikko 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Erilaiset leivät 500 - 1000 g 180-190 50-60 2
Sämpylät 40 - 60 g 180-210 25-35 3
Paistovalmiit sämpylät 30 - 40 g 200 10-20 3
Paistovalmiit sämpylät 30 - 40 g,
pakaste
200 15-25 3
Paistovalmiit patongit 40 - 50 g 200 10-20 3
Paistovalmiit patongit 40 - 50 g,
pakaste
200 15-25 3
Leikkaa kokonainen paisti osiin ennen lämmitystä.
Taulukon ajat ovat viitteellisiä. Ne vaihtelevat ruoka-aineksien koon ja määrän mukaan.
Leivonnaisten paistaminen
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin käyttämiesi
asetusten (lämpötila, paistoaika) ja kannatintasojen sijaan taulukossa mainittuja ase-
tuksia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää jälkilämmön ja kytkeä uunin pois toiminnasta
noin 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä.
6
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voivat vääntyä uunin toiminnan aikana. Jääh-
tyessään uunipellit palautuvat kuitenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa käyttää alhaisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia ohjearvoja, sovella jonkin lähes samanlaisen lei-
vonnaisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä tasolla, paistoaikaa voi pidentää 10-15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset voivat ruskistua epätasaisesti paistamisen alku-
vaiheessa. Tässä tapauksessa lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa. Erot tasaantuvat pais-
tumisen jatkuessa.
Leivonnaisten paistaminen yhdellä tasolla - paistaminen vuoissa
Leivonnaisen laatu Uunin toiminto Taso Lämpötila (°C) Aika (h:min)
Sokerikakku ja muut
kuivakakut
INTENSIIVI 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Hiekkakakku/kunin-
kaankakku
INTENSIIVI 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sokerikakku INTENSIIVI 1 140 0:25 - 0:40
Sokerikakku YLÄ- JA ALALÄM-
1 160 0:25 - 0:40
Kakkupohja murotaiki-
nasta
1)
INTENSIIVI 3 170-180 0:10 - 0:25
Kakkupohja vatkatusta
taikinasta
INTENSIIVI 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Omenapiiras YLÄ- JA ALALÄM-
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Omenapiiras (2 vuokaa,
Ø 20 cm, diagonaalises-
ti)
INTENSIIVI 1 160 1:10 - 1:30
Omenapiiras (2 vuokaa,
Ø 20 cm, diagonaalises-
ti)
YLÄ- JA ALALÄM-
1 180 1:10 - 1:30
Suolaiset piiraat (esim.
ranskalainen juustopii-
ras Quiche Lorraine)
INTENSIIVI 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Juustokakku YLÄ- JA ALALÄM-
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Esikuumenna uuni
Leivonnaisten paistaminen yhdellä kannatintasolla - kakut/pasteijat/leivät
leivinpelleillä
Leivonnaisen laatu Uunin toiminto Taso Lämpötila (°C) Aika (h:min)
Pullapitko/-kranssi YLÄ- JA ALALÄM-
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
7
Leivonnaisen laatu Uunin toiminto Taso Lämpötila (°C) Aika (h:min)
Joulupulla (stollen)
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leipä (ruisleipä) YLÄ- JA ALALÄM-
1
- aluksi
1)
230 0:25
- myöhemmin 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuulihatut/eclair-lei-
vokset
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Kääretorttu
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Strösselikakku, kuiva INTENSIIVI 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Voilla leivottu manteli-/
sokerikakku
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Marja-/hedelmäpiirak-
ka (hiivataikina/vatkat-
tu taikina)
2)
INTENSIIVI 3 150 0:35 - 0:50
Marja-/hedelmäpiirak-
ka (hiivataikina/vatkat-
tu taikina)
2)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 170 0:35 - 0:50
Hedelmä- tai marjapii-
rakka, murotaikinapoh-
ja
INTENSIIVI 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Pellillä paistetut leivon-
naiset, arkalaatuinen
täyte (esim. rahka, ker-
ma, vanukas)
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (runsastäyttei-
nen)
1)2)
INTENSIIVI 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (ohut)
1)
INTENSIIVI 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Kohottamaton leipä INTENSIIVI 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Piirakat INTENSIIVI 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Esikuumenna uuni
2) Käytä korkeareunaista leivinpeltiä
Leivonnaisten paistaminen yhdellä kannatintasolla - pikkuleivät
Leivonnaisen laatu Uunin toiminto Taso Lämpötila (°C) Aika (h:min)
Murotaikinapikkuleivät INTENSIIVI 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Pursotetut pikkuleivät INTENSIIVI 3 140 0:20 - 0:30
Pursotetut pikkuleivät
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 160 0:20 - 0:30
8
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Leivonnaisen laatu Uunin toiminto Taso Lämpötila (°C) Aika (h:min)
Pikkuleivät vatkatusta
taikinasta
INTENSIIVI 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munanvalkuaisleivon-
naiset, marengit
INTENSIIVI 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mantelileivokset INTENSIIVI 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
INTENSIIVI 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehtitaikinapikkuleivät
1)
INTENSIIVI 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Sämpylät
1)
INTENSIIVI 3 160 0:20 - 0:35
Sämpylät
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 180 0:20 - 0:35
Pienet kakut (20 kpl/
pelti)
1)
INTENSIIVI 3 140 0:20 - 0:30
Pienet kakut (20 kpl/
pelti)
1)
YLÄ- JA ALALÄM-
3 170 0:20 - 0:30
1) Esikuumenna uuni
Leivonnaisten paistaminen usealla kannatintasolla - kakut/pasteijat/leivät
leivinpelleillä
Leivonnaisen laatu
INTENSIIVI
2 tasolla
INTENSIIVI
3 tasolla
Lämpötila (°C)
Aika (h:min)
Tuulihatut/eclair-lei-
vokset
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strösselikakku, kuiva 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Esikuumenna uuni
Leivonnaisten paistaminen usealla kannatintasolla - pikkuleivät/pienet kakut/pasteijat/
sämpylät
Leivonnaisen laatu
INTENSIIVI
2 tasolla
INTENSIIVI
3 tasolla
Lämpötila (°C)
Aika (h:min)
Murotaikinapikkulei-
vät
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Pursotetut pikkuleivät 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Pikkuleivät vatkatusta
taikinasta
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munanvalkuaisleivon-
naiset, marengit
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mantelileivokset 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Hiivataikinasta leivo-
tut pikkuleivät
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
9
Leivonnaisen laatu
INTENSIIVI
2 tasolla
INTENSIIVI
3 tasolla
Lämpötila (°C)
Aika (h:min)
Lehtitaikinapikkulei-
vät
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Sämpylät 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Pienet kakut (20 kpl/
pelti)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Esikuumenna uuni
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku on liian vaalea
pohjasta.
Väärä kannatintaso. Aseta kakku ylemmälle kannatintasolle.
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea).
Liian korkea paistolämpötila. Käytä alempaa lämpötilaa.
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea).
Liian lyhyt paistoaika. Pidennä paistoaikaa.
Älä käytä korkeampaa lämpötilaa ly-
hentääksesi paistoaikaa.
Kakku laskeutuu (taiki-
nainen ja liian kostea).
Taikinassa on liian paljon
nestettä.
Käytä vähemmän nestettä. Tarkista sekoi-
tusaika, erityisesti käyttäessäsi vatkainta/
monitoimikonetta.
Kakku on liian kuiva. Liian alhainen lämpötila. Säädä lämpötila korkeammaksi.
Kakku on liian kuiva. Liian pitkä paistoaika. Lyhennä paistoaikaa.
Kakku ei ruskistu tasai-
sesti.
Liian korkea paistolämpötila
ja liian lyhyt paistoaika.
Alenna lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa.
Kakku ei ruskistu tasai-
sesti.
Taikina on jakautunut epä-
tasaisesti.
Jaa taikina tasaisesti pellille.
Kakku ei paistu asete-
tussa paistoajassa.
Liian alhainen lämpötila. Säädä lämpötila vähän korkeammaksi.
PIZZATASO -taulukko
Valitse uunin toiminto noudattaen ohjeita, jotka on esitetty kohdassa "Päivittäinen käyttö".
Leivonnaisen laatu Kannatintaso Lämpötila °C Aika minuutteina
Pizza (ohut)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (runsastäyttei-
nen)
1 180 - 200 20 - 30
Piiras 1 180 - 200 45 - 60
Pinaattipiiras 1 160 - 180 45 - 60
Kinkkupiiras 1 170 - 190 40 - 50
10
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Leivonnaisen laatu Kannatintaso Lämpötila °C Aika minuutteina
Rahka-juustokakku,
pyöreä
1 140 - 160 60 - 90
Rahka-juustokakku,
pellillä
1 140 - 160 50 - 60
Omenatorttu, kuorru-
tettu
1 150 - 170 50 - 70
Vihannespiiras 1 160 - 180 50 - 60
Kohottamaton leipä
1)
1 250 - 270 10 - 20
Voitaikinapohjainen
piiras
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (saksa-
lainen pizzatyyppinen
ruoka)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (venäläinen
umpeen leivottu pizza,
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Esikuumenna uuni
Lihan paistaminen
Yleisohjeita:
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan uunipannulle tai ritilän päälle, jonka alla on
uunipannu. (Mikäli varusteena)
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa kannella peitettynä. Näin liha pysyy mehuk-
kaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista liha paistovuoassa ilman kantta.
Suosittelemme 1 kg tai sitä enemmän painavan lihan ja kalan paistamista uunissa.
Kaada vähän nestettä paistoastiaan välttääksesi ruoasta erittyvän lihanesteen tai rasvan
kiinnipalamisen.
Käännä paistia tarvittaessa, kun paistoajasta on kulunut 1/2 - 2/3.
Valele suurien lihojen ja kanan päälle niistä tulevia nesteitä useita kertoja paistamisen
aikana. Valelu parantaa lopputulosta.
Voit käyttää hyväksesi jälkilämpöä ja sammuttaa uunin n. 10 minuuttia ennen paistoajan
päättymistä.
Naudanliha
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (h:min)
Porsaanpaisti 1 - 1.5 kg YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
11
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (h:min)
Paahtopaisti tai file paksuus-
senttiä koh-
den
- raaka (sisältä punainen)
1)
paksuussent-
tiä kohden
GRATINOINTI 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- puolikypsä paksuussent-
tiä kohden
GRATINOINTI 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- kypsä paksuussent-
tiä kohden
GRATINOINTI 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) esikuumenna uuni
Porsaanliha
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kan-
natin-
taso
Lämpötila °C Aika (h:min)
Lapa, kinkku, selkä 1-1,5 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kyljykset, porsaankyljet 1 - 1,5 kg GRATINOINTI 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Lihamureke 750 g - 1 kg GRATINOINTI 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Porsaanpotka (esikypsen-
netty)
750 g - 1 kg GRATINOINTI 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Vasikanliha
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (h:min)
Vasikanpaisti 1 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Vasikanreisi 1,5 - 2 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lammas
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (h:min)
Lammaspaisti, lampaan-
viulu
1 - 1.5 kg GRATINOINTI 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lampaanselkä 1 - 1.5 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 1:00 - 1:30
12
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Riista
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (h:min)
Jäniksenselkä, jäniksenkoi-
pi
1)
1 kg:n pai-
noon saakka
YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Kauriin-/hirvenselkä 1,5 - 2 kg YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Kauriin-/hirvenreisi 1,5 - 2 kg YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) esikuumenna uuni
Linnunliha
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (h:min)
Linnunliha paloina 200 - 250 g/
kappale
GRATINOINTI 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Broilerinpuolikkaat 400 - 500 g/
kappale
GRATINOINTI 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Broileri, kana 1 - 1.5 kg GRATINOINTI 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Ankka 1.5-2 kg GRATINOINTI 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Hanhi 3,5 - 5 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkkuna 2,5 - 3,5 kg GRATINOINTI 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkkuna 4–6 kg GRATINOINTI 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Kala (haudutettu)
Lihalaji Määrä Uunin toimin-
to
Kan-
natin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (h:min)
Kokonainen kala 1 - 1.5 kg YLÄ- JA ALA-
LÄMPÖ
1 210 - 220 0:45 - 1:15
PAISTOLÄMPÖMITTARI-taulukko
Naudanliha
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Raaka kylkipaisti tai filee 45 - 50
Puolikypsä kylkipaisti tai filee 60 - 65
Kypsä kylkipaisti tai filee 75 - 80
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
13
Porsaanliha
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Porsaanlapa, kinkku, niska 80 - 82
Kyljys (selkä), kassler 75 - 80
Lihamureke 75 - 80
Vasikanliha
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Vasikanpaisti 75 - 80
Vasikanreisi 85 - 90
Lammas
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Lampaanviulu 80 - 85
Lampaanselkä 80 - 85
Lammaspaisti, lampaanviulu 75 - 80
Riista
Kypsennettävä ruoka Lihan ytimen lämpötila °C
Jäniksenselkä 70 - 75
Jäniksenkoivet, -reidet 70 - 75
Jänis, kokonainen 70 - 75
Kauriin-/hirvenselkä 70 - 75
Kauriin-/hirvenreisi 70 - 75
HAUDUTUS
HAUDUTUS sopii murealle, vähärasvaiselle lihalle ja kalalle ja se tekee niistä mehukkaita.
HAUDUTUS ei sovi patapaistille tai rasvaisille porsaspaisteille.
Uuni kuumenee esiasetettuun lämpötilaan ja siitä kuuluu äänimerkki. Sen jälkeen uuni
kytkeytyy automaattisesti alhaisempaan jatkuvan kypsennyksen lämpötilaan.
Valmista ruokia aina ilman kantta HAUDUTUS.
1. Kuumenna tai ruskista ruoka pannussa erittäin korkealla lämpöasetuksella.
2. Aseta liha paistoastiaan tai suoraan uunin ritilälle. Aseta ritilän alle pelti rasvan kerää-
mistä varten.
3. Aseta ritilä uuniin. Valitse HAUDUTUS. Aseta tarvittaessa HAUDUTUS KORKEAL. ja kyp-
sennä valmiiksi. Katso taulukko.
14
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
HAUDUTUS-taulukko.
Ruokalaji
1)
Paino grammoi-
na
Asetus Kannatintaso Aika minuut-
teina
Paahtopaisti 1000-1500 HAUDUTUS KOR-
KEAL.
1 90-110
Naudanfilee 1000-1500 HAUDUTUS KOR-
KEAL.
3 90-110
Vasikanpaisti 1000-1500 HAUDUTUS KOR-
KEAL.
1 100-120
Pihvit 200 - 300 HAUDUTUS MA-
TALAL.
3 20-30
1) Ruskista pannulla ennen kuin laitat uuniin
Grillaus
Käytä aina grillitoimintoja suurimmalla mahdollisella lämpötila-asetuksella.
Grillauksen aikana uunin luukun on aina oltava kiinni.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 minuuttia grillitoiminnoilla.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellulle kannatintasolle.
Aseta uunipannu ensimmäiselle kannatintasolle ritilän alle rasvan keräämiseksi.
Grillaa vain tasaisen kokoisia liha- tai kalapaloja.
MINIGRILLI-taulukko
Grillattava ruoka Kannatintaso Time
1. puoli 2. puoli
Jauhelihapihvit 4 8–10 min 6–8 min
Porsaanfile 4 10–12 min 6–10 min
Makkara 4 8–10 min 6–8 min
Naudanfilepihvit, vasi-
kanlihapihvit
4 6–7 min 5–6 min
Naudanfile, paahto-
paisti (noin 1 kg)
3 10–12 min 10–12 min
Paahtoleivät
1)
3 4–6 min 3–5 min
Täytetyt paahtoleivät 3 6–8 min -------
1) Älä esikuumenna uunia
SULATUS
Poista ruoka pakkauksesta ja aseta se lautaselle ritilän päälle.
Älä peitä kannella tai kulholla. Peittäminen voi pidentää sulatusaikaa huomattavasti.
Aseta ritilä ensimmäiselle kannatintasolle alhaalta lukien.
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
15
SULATUS-taulukko
Ruoka Sulatusaika, minuuttia Jälkisulatusaika, mi-
nuuttia
Huomautuksia
Broileri 1 000 g 100-140 20-30 Aseta broileri isolle va-
dille ylösalaisin kään-
netyn aluslautasen
päälle. Käännä sula-
tuksen puolivälissä.
Liha, 1 000 g 100-140 20-30 Käännä kypsennyksen
puolivälis
Liha, 500 g 90-120 20-30 Käännä kypsennyksen
puolivälis
Taimen, 150 g 25-35 10-15 -------
Mansikat, 300 g 30-40 10-20 -------
Voi, 250 g 30-40 10-15 -------
Kerma, 2 x 200 g 80-100 10-15 Kerman voi vatkata,
vaikka siinä on vielä
hiukan jäisiä kohtia.
Täytekakku, 1400 g 60 60 -------
Lihaohjelmat
Käytä paistinpannua tai paistopataa.
Lihaohjelmat painolla
Ruokalaji Keittoastiat Nesteen lisäys
KANA avoin -
PORSAS avoin 2-4 cm
PAAHTOPAISTI kansi 1-2 cm
VASIKKA kansi 1-2 cm
RIISTA kansi 1-2 cm
Lihaohjelmat paistolämpömittarilla
Ruokalaji Keittoastiat Nesteen lisäys
NAUDANPAISTI/FILE avoin -
PAAHTOP SCA avoin -
PORSAS avoin -
VASIKKA avoin -
LAMMASPAISTI avoin -
RIISTA avoin -
KALKKUNAPAISTI avoin -
16
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Näytössä näkyy lihaohjelmien tasot ja paino.
RESEPTIT
Näytössä näkyy automaattisten reseptien uunin tasot ja esiasetetut kypsennysajat.
RESEPTIT HÖYRY
LÄMMITYS (4-6 henkilöä)
Keittoastiat:
Kaikki keittoastiat, jotka kestävät vähintään 130°C lämpötilan.
Valmistustapa:
Aseta ruoka-ainekset erikseen tai yhdessä keittoastiaan. Aseta keittoastia uuniin. Älä peitä
astiaa kannella. Käytä korkeintaan 6 lautasta (halkaisija 26 cm).
VIHANNEKSET
Keittoastiat:
Kaikki keittoastiat, jotka kestävät vähintään 100°C lämpötilan.
Ainekset:
400 g kukkakaali
200 g porkkanat
200 g kyssäkaali
200 g keltaiset ja punaiset paprikat
Valmistustapa:
Huuhtele kukkakaali ja jaa se osiin. Kuori porkkanat ja kyssäkaali ja leikkaa ne pieniksi pa-
loiksi. Pese paprikat ja leikkaa ne suikaleiksi. Aseta kaikki vihannekset avoimeen keittoastiaan
ja kypsennä ne lisäämättä vettä. Tätä kypsennystapaa käyttäen suolan tai muiden maus-
teiden lisääminen ei ole välttämätöntä.
KALA (TAIMEN)
Ainekset:
4 taimenta, 250-300 g kappale
sitruunamehua, pippuria, suolaa
Valmistustapa:
Pese taimenet hyvin sisältä- ja ulkoapäin, pirskottele niiden päälle sitruunamehua, mausta
ja aseta ne ruostumattomaan teräsastiaan, jossa on lävistetyt lisäosat. Aseta 2 taimenta
astiaa kohti. Tarjoile paahdettujen mantelilastujen kera.
Höyrytetty taimen:
Ennen taimenien asettamista ruostumattomaan ja siivilällä varustettuun teräsastiaan, kaa-
da kuumaa vettä ja viinietikkaa niiden päälle.
PERUNAGRATIINI
Ainekset:
1000 g perunoita
1 teelusikallista suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
2 valkosipulin kynttä
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
17
200 g juustoraastetta
3 kananmunaa
100 ml maitoa
250 ml kermaa
4 rkl voita
Valmistustapa:
Kuori perunat, leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi, kuivaa ja mausta. Hankaa valkosipulin kynttä
uunivuokaan ja voitele se voilla. Levitä puolet maustetuista perunoista vuokaan ja ripottele
niiden päälle osa juustoraasteesta. Levitä loput perunaviipaleet päälle ja sirottele pinnalle
loput juustoraasteesta. Murskaa toinen valkosipulinkynsi ja sekoita se munien, maidon ja
kerman kanssa. Kaada sekoitus perunoiden päälle ja levitä loput voista pieninä nokareina
gratiinin päälle.
MAALAISLEIPÄ
Ainekset:
400 g Puolikarkea vehnäjauho
150 g Ruisjauho
10 g Suola
20 g Hiiva
200 g Maito
200 g Vesi
Puolikarkean vehnäjauhon sijaan voit käyttää vehnäjauhoa tumman ruisleivän valmista-
miseksi.
Valmistustapa:
Liota hiiva nesteessä, lisää muut ainekset ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Jätä taikina nou-
semaan 30-40 minuutiksi, siirrä sitä 2 tai 3 kertaa tämän aikana.
Valmistelutoimet
Jaa taikina 2 osaan, muodosta niistä pyöreitä ja jätä ne nousemaan liinan alle noin 20
minuutiksi. Ripottele jauhoa leipien päälle ja leikkaa niiden päälle 3 mm syvä risti terävällä
veitsellä ennen leipien paistamista.
RANSKANLEIPÄ
Ainekset:
1000 g vehnäjauhoja
1 tuorehiiva tai 2 pussia kuivahiivaa
600 ml maitoa
15 g suolaa
Valmistustapa:
Aseta jauhot ja suola isoon taikinakulhoon. Liota hiiva haaleaan maitoon ja lisää maito
jauhoihin. Vaivaa kaikki ainekset notkeaksi taikinaksi. Jauhojen laadusta riippuen taikinaan
voi olla tarpeen lisätä hiukan maitoa notkean taikinan saavuttamiseksi. Anna taikinan ko-
hota kaksinkertaiseksi. Leikkaa taikina kahteen osaan, muodosta niistä kaksi pitkää leipää
ja aseta ne pellille, joka on voideltu tai peitetty leivinpaperilla. Anna leipien kohota uudelleen
kaksinkertaiseksi. Sirottele leipien pinnalle jauhoja ennen paistamista ja leikkaa leipiin te-
rävällä veitsellä 3-4 vähintään 1 cm:n syvyistä viiltoa vinosti ristiin.
TÄYTEPITKO
18
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
Taikina:
500 g vehnäjauhoja
•20 g hiivaa
200 ml haaleaa maitoa
•40 g sokeria
•suolaa
5 munankeltuaista
200 g pehmennettyä voita
Täyte:
180 g pähkinärouhetta
20 g korppujauhoja
1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
50 ml maitoa
60 g hunajaa
30 g sulatettua voita
20 ml rommia
Päällyste:
1 munankeltuainen
•Hiukan maitoa
50 g mantelilastuja
Valmistustapa:
Siivilöi jauhot taikinakulhoon, muodosta jauhojen keskelle kuoppa. Palottele hiiva kuop-
paan, lisää maito ja hiukan sokeria ja sekoita ne jauhoihin. Ripottele päälle jauhoja, jätä
nousemaan lämpimään paikkaan, kunnes päälle ripotelluissa jauhoissa näkyy halkeamia.
Lisää loput sokerista jauhojen reunalle. Vaivaa kaikki ainekset notkeaksi taikinaksi. Jätä tai-
kina nousemaan lämpimään paikkaan, kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi. Valmista
täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Jaa taikina kolmeen samankokoiseen osaan
ja tee niistä pitkiä suorakulmioita. Levitä kolmasosa täytteestä jokaiseen suorakulmioon ja
rullaa taikinapalat sen jälkeen yhteen. Tee kolmesta taikinapalasta letti. Levitä päälle mu-
nankeltuaisen ja maidon sekoitusta ja ripottele lopuksi mantelin lastuja.
SÄILÖNTÄ
Käytä vain säilöntään tarkoitettuja samankokoisia lasipurkkeja.
Älä käytä kierrekorkillisia tai pikalukittavia lasipurkkeja tai metallitölkkejä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa alhaalta lukien.
Käytä leivinpeltiä. Leivinpellille voi asettaa enintään kuusi litran lasipurkkia.
Täytä purkit samalle tasolle ja sulje ne hyvin.
Aseta purkit pellille siten, että ne eivät koske toisiinsa.
Kaada noin 1/2 litraa vettä matalareunaiselle leivinpellille, jotta uunissa on riittävästi
kosteutta.
Kun neste alkaa poreilla kevyesti ensimmäisissä purkeissa (litran purkissa noin 35-60
minuutin kuluttua), katkaise virta uunista tai alenna lämpötila 100 °C:seen (katso tau-
lukko).
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
19
SÄILÖNTÄ-taulukko
Pehmeät marjat/hedelmät
Säilöttävä tuote Lämpötila °C Aika (minuuttia)
poreilun alkami-
seen
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, minuut-
tia
Mansikat, mustikat, vadelmat,
kypsät karviaiset
160 - 170 35 - 45 ---
Raa'at karviaiset 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Luuhedelmät (persikat, luumut, kirsikat jne.)
Säilöttävä tuote Lämpötila °C Aika (minuuttia)
poreilun alkami-
seen
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, minuut-
tia
Päärynät, kvittenit, luumut 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Vihannekset
Säilöttävä tuote Lämpötila °C Aika (minuuttia)
poreilun alkami-
seen
Jatka keittämistä
100 °C:ssa, minuut-
tia
Porkkanat
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Kurkut 160 - 170 50 - 60 ---
Pikkelsi 160 - 170 50 - 60 15
Kyssäkaali, herneet, parsa 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Jätä uuniin virta katkaistuna
LEIVONTARESEPTIT
SITRUUNAKAKKU
Keittoastiat:
Musta kakkuvuoka, pituus 30 cm. Margariinia vuoan voiteluun. Korppujauhoja vuoan jau-
hotukseen.
Pohja:
250 g voita
200 g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria
•ripaus suolaa
4 kananmunaa
150 g vehnäjauhoja
150 g peruna- tai maissijauhoja
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 sitruunan raastettu kuori
Kuorrutus:
1/8 l sitruunamehua
100 g tomusokeria
Valmistustapa:
20
Käyttökohteet, taulukot ja vinkit
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B9820-5-M Recipe book

Tyyppi
Recipe book
Tämä käsikirja sopii myös

muilla kielillä