Kenwood BM366 Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas
ennen kuin ryhdyt käyttämään tätä Kenwood-
kodinkonetta
Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää
tarvetta varten.
Poista kaikki pakkausmateriaali ja tarrat.
turvallisuus
Älä koske kuumiin pintoihin. Laitteen pinnat saattavat
kuumentua käytön aikana. Käytä aina patakintaita
poistaessasi kuuman leivän.
Voit suojata paistouunia roiskeilta poistamalla leivonta-
astian laitteesta ennen aineosien lisäämistä.
Kuumennusvastuksiin osuvat roiskeet voivat palaa ja
aiheuttaa savua.
Älä käytä tätä laitetta, jos virtajohdossa on merkkejä
vaurioitumisesta tai jos laite on vahingossa pudonnut.
Älä upota tätä laitetta, virtajohtoa tai pistoketta veteen
tai muuhun nesteeseen.
Irrota laitteen pistoke pistorasiasta aina käytön jälkeen
sekä ennen osien kiinnittämistä tai irrottamista.
Älä anna virtajohdon roikkua alas pöydän reunalta tai
koskettaa kuumia pintoja, kuten liettä.
Käytä laitetta vain tasaisella, kuumuutta kestävällä
alustalla.
Älä työnnä kättä paistouuniin, kun leivonta-astia on
poistettu. Paistouuni on hyvin kuuma.
Älä koske leipäkoneen liikkuviin osiin.
Älä käytä jauhoja ja nostatusaineita enempää kuin
mukana toimitetuissa ohjeissa mainittu määrä.
Älä aseta leipäkonetta suoraan auringonpaisteeseen,
lähelle kuumia laitteita tai vetoiseen paikkaan. Muutoin
paistouunin lämpötila voi muuttua, jolloin lopputulos voi
epäonnistua.
Älä käytä laitetta ulkona.
Älä käytä leipäkonetta tyhjänä. Muutoin se voi
vaurioitua.
Älä varastoi mitään paistokammiossa.
Älä tuki laitteen kylkien ja yläosan ilmanvaihtoaukkoja.
Varmista, että leipäkoneen ympärillä on riittävä
ilmanvaihto käytön aikana.
Tätä laitetta ei ole suunniteltu käytettäväksi ulkoisen
ajastimen tai erillisen kaukosäätimen avulla.
Tätä laitetta ei ole tarkoitettu sellaisten henkilöiden
käyttöön, joilla ei ole täysin normaalia vastaavat fyysiset
tai henkiset ominaisuudet (mukaan lukien lapset), jos
heidän turvallisuudestaan vastaava henkilö ei ole
opastanut heitä käyttämään laitetta tai jos heitä ei
valvota.
Lapsia tulee pitää silmällä sen varmistamiseksi, että he
eivät leiki laitteella.
Käytä laitetta ainoastaan sille tarkoitettuun
kotitalouskäytöön. Kenwood-yhtiö ei ole
korvausvelvollinen, jos laitetta on käytetty väärin tai
näitä ohjeita ei ole noudatettu.
ennen pistokkeen yhdistämistä pistorasiaan
Varmista, että sähkövirta vastaa leipäkoneen pohjaan
merkittyjä tietoja.
Tämä laite täyttää sähkömagneettista yhteensopivuutta
koskevan EU-direktiivin 2004/108/EU ja 27.10.2004
annetun elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvia
materiaaleja säätelevän EU-määräyksen 1935/2004
vaatimukset.
ennen leipäkoneen käyttämistä ensimmäistä
kertaa
Pese kaikki osat Hoito ja puhdistaminen -kohdassa
kuvatulla tavalla.
Suomi
Taita auki etusivun kuvitukset
212
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 212
selitykset
1
kannen kahva
2
katseluikkuna
3
lämpövastus
4
leivonta-astian kahva
5
vatkain
6
käyttöakseli
7
akselin liitos
8
virtakytkin
9
mittakuppi
bk
kaksoismittalusikka: 1 teelusikallinen ja 1
ruokalusikallinen
bl
ohjauspaneeli
bm
valikkopainike
bn
pinnan väri -painike
bo
eco-leipomispainike
bp
näyttö
bq
valo
br
koon valitsin
bs
käynnistys-/pysäytyspainike
bt
ajastinpainikkeet
ck
koon ilmaisin
cl
ohjelman tilan merkkivalo
cm
pinnan värin merkkivalot (vaalea, normaali, tumma)
aineosien mittaaminen (lisätietoja on kuvissa
3–7)
Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on erittäin
tärkeää mitata aineosat tarkasti.
Mittaa nestemäiset aineosat aina käyttämällä mitta-
astiaa, jossa on tilavuusmerkinnät. Nesteen pinnan on
oltava tarkalleen mittaviivan tasalla, ei sen ylä- eikä
alapuolella. Katso kuvaa 3.
Nesteiden tulee aina olla huoneenlämpöisiä
(20 ºC / 68 ºF), ellei leipää leivota eco-ohjelmassa.
Noudata leivontaohjeita.
Käytä aina laitteen mukana toimitettua mittalusikkaa,
kun mittaat pieniä määriä kuivia ja nestemäisiä aineosia.
Liukusäätimen avulla voit valita määräksi 0,5 tai 1
teelusikallista tai 0,5 tai 1 ruokalusikallista. Täytä lusikka
ja tasoita pinta kuvassa 6 esitetyllä tavalla.
8
virtakytkin
Kenwood-leipäkoneessasi on ON/OFF-katkaisin.
Leipäkone toimii vasta, kun katkaisin on ON-
asennossa.
Työnnä pistoke pistorasiaan ja paina laitteen takana
sijaitsevaa virtakytkintä
8
. Laitteesta kuuluu äänimerkki
ja näyttöön tulee 1 (3:30).
Katkaise leipäkoneesta virta ja irrota pistoke
pistorasiasta käytön jälkeen.
cl
ohjelman tilan ilmaisin
Ohjelman tilan ilmaisin sijaitsee näytössä. Nuoli osoittaa
leipäkoneen ohjelman vaiheen. -
Esilämmitys : Esilämmitys toimii vain Premium-
ohjelman alussa (4–6 minuuttia), ranskanleipä- ja
kokojyväohjelmassa (25 minuuttia) ja gluteenittoman
leivän ohjelmassa (10 minuuttia), jotta ainekset
lämmitetään ennen ensimmäisen vaivaamisvaiheen
alkamista. Taikinaa ei vaivata esilämmityksen
aikana.
Vaivaaminen : Taikina on ensimmäisessä tai toisessa
vaivaamisvaiheessa, tai sitä kopautetaan takaisin
nostatusvaiheiden välillä. Toisen vaivausjakson 20
viimeisen minuutin aikana kuuluu äänimerkki, jotta voit
lisätä muut ainekset käsin, jos käytössä on asetus (1),
(2), (3), (4). (5) tai (7).
Nostatus : Taikina on ensimmäisessä, toisessa tai
kolmannessa nostatusvaiheessa.
Paistaminen : Leipää paistetaan.
Pitäminen lämpimänä : Leipäkone siirtyy
automaattisesti lämpimänäpitämistilaan
paistamisvaiheen päätyttyä. Leipää pidetään lämpimänä
enintään tunti tai kunnes laitteesta sammutetaan virta.
Huomaa: Lämmitysvastuksen virta kytketään
ja katkaistaan toistuvasti, joten se hehkuu
ajoittain lämpimänäpitämisvaiheen aikana.
213
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 213
Leipäkoneen käyttäminen
(Lisätietoja on kuvituksessa.)
1 Nosta leivonta-astia kahvasta ja kääntämällä sitä
paistouunin takaosaan päin.
2 Aseta vatkain paikoilleen.
Poista leivonta-astia aina leipäkoneesta
ennen aineosien lisäämistä, jotta aineosia ei
roisku uuniin. Kuumennusvastukseen
osuvat aineosat voivat palaa ja savuta.
3 Kaada leivonta-astiaan vettä.
4 Lisää muut aineosat astiaan leivontaohjeessa
mainitussa järjestyksessä.
Varmista, että kaikki aineosat punnitaan tarkasti.
7 Epätarkat mitat heikentävät tulosta.
8 Aseta leivonta-astia paistouuniin kääntämällä sitä
laitteen takaosaa kohti. Lukitse leivonta-astia
paikalleen kääntämällä sitä kohti etuosaa.
9 Laske kahva alas ja sulje kansi.
10 Työnnä pistoke sähköpistorasiaan ja kytke laitteeseen
virta. Laitteesta kuuluu äänimerkki ja näkyviin tulee
oletusasetus 1 (3:30).
11 Painele MENU-painiketta
bm
, kunnes haluamasi
ohjelma on valittu. Leipäkoneen oletusarvo on 1 kg ja
keskitummuus. Huomaa: Jos käytössä on eco-
ohjelma, paina eco-painiketta
bo
ja ohjelma
käynnistyy automaattisesti.
12 Valitse leivän koko painelemalla LOAF SIZE -painiketta
br
, kunnes ilmaisin
ck
siirtyy haluamasi koon
kohdalle.
13 Valitse pinnan väri painamalla CRUST-painiketta
bn
,
kunnes ilmaisin
cm
on oikean tummuuden kohdalla
(vaalea, normaali tai tumma).
14 Paina START/STOP-painiketta
bs
. Voit pysäyttää tai
peruuttaa ohjelman pitämällä KÄYNNISTYS-
/PYSÄYTYS-painiketta
bs
painettuna 2–3 sekunnin
ajan.
15 Kun kaikki on valmista, irrota leipäkoneen pistoke
pistorasiasta.
16 Nosta leivonta-astia kahvasta ja kääntämällä sitä
paistouunin takaosaan päin.
Käytä aina patalappuja, sillä kahva on
kuuma.
17 Nosta leipä ritilälle jäähtymään.
18 Anna leivän jäähtyä vähintään 30 minuuttia ennen
viipaloimista, jotta höyry pääsee poistumaan.
Viipaloiminen on hankalaa leivän ollessa kuuma.
19 Puhdista leivonta-astia ja vatkain heti käytön jälkeen
Hoito ja puhdistus -osassa kuvattavalla tavalla.
bq
valo
Näet ohjelman tilan ikkunassa tai voit tarkistaa leivän
kypsymisen paistouunissa koska tahansa painamalla
VALO-painiketta.
Paistouunin valo sammuu automaattisesti 60 sekunnin
kuluttua.
Jos valo lakkaa toimimasta, polttimon vaihtaminen on
annettava KENWOODin tai valtuutetun KENWOOD-
huoltokorjaamon tehtäväksi. Lisätietoja on huollosta ja
asiakastuesta kertovassa osassa.
214
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 214
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 215
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 216
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 217
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 218
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 219
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 220
bt
ajastin
Ajastin mahdollistaa leivonnan ajastamisen enintään 15
tunnin päähän. Ajastamista ei voi käyttää yhdessä eco-
ohjelman eikä ohjelmien (5), (6), (7)
(10) kanssa.
TÄRKEÄÄ: Käytettäessä ajastinta taikinassa ei saa olla
helposti huoneenlämmössä pilaantuvia aineosia, kuten
maitoa, kananmunia, juustoa tai jogurttia.
Kun käytät ajastinta, lisää aineosat leivonta-astiaan ja
kiinnitä astia leipäkoneeseen. Toimi sitten seuraavasti:
Valitse haluamasi ohjelma painamalla valikkopainiketta
. Ohjelman vaatima aika tulee näkyviin.
Valitse haluamasi paistoaste ja taikinan koko.
Aseta ajastin.
Painele ajastinpainiketta , kunnes haluamasi
kokonaisaika tulee näkyviin. Jos ohitat haluamasi ajan,
voit palata takaisin painamalla ajastinpainiketta .
Kun painat ajastinpainiketta, aika kasvaa 10 minuutin
portain. Valitun ohjelman aikaa ei tarvitse ottaa
huomioon kokonaisaikaa laskettaessa. Leipäkone ottaa
sen huomioon automaattisesti.
Esimerkki: Haluat valmista leipää aamulla kello 7.00.
Jos lisäät aineosat leipäkoneeseen edellisenä iltana
kello 10, ajaksi valitaan ajastimen avulla 9 tuntia.
Valitse haluamasi ohjelma,
esimerkiksi 1, painamalla
valikkopainiketta. Lisää aikaa
10 minuutin askelin painamalla
ajastinpainiketta , kunnes
näytössä näkyy 9:00. Jos
ohitat haluamasi ajan 9:00, voit
palata takaisin painamalla
ajastinpainiketta .
Paina aloitus-
/pysäytyspainiketta. Näytössä
vilkkuu kaksoispiste (:). Ajastin
alkaa toimia.
Jos teet virheen tai haluat
muuttaa ajastusta, pidä
aloitus-/pysäytyspainiketta
painettuna, kunnes näyttö
tyhjenee. Tämän jälkeen voit
nollata ajan.
suojaus virrankatkaisulta
Leipäkoneessa on 8 minuutin suojaus virrankatkaisulta
siltä varalta, että laitteen pistoke vahingossa irrotetaan
pistorasiasta. Ohjelman suorittaminen jatkuu, jos
pistoke työnnetään pistorasiaan tämän ajan kuluessa.
hoitaminen ja puhdistaminen
Irrota leipäkoneen pistoke pistorasiasta ja
anna laitteen jäähtyä ennen puhdistamista.
Älä upota leipäkoneen runkoa tai leivonta-astialle
varattua tilaa veteen.
Älä käytä hankaavia puhdistustyynyjä tai metallisia
puhdistusvälineitä.
Puhdista tarvittaessa leipäkoneen ulkopinnat kostean
liinan avulla.
paistouuni/kuumennusvastus
Voit vähentää savuamisen ja palaneen hajun vaaraa
leipomisen aikana poistamalla säännöllisesti roiskeet
paistouunista ja kuumennusvastuksesta.
Pyyhi paistouunin sisäpinta kostealla liinalla ja kuivaa
pinta.
Pyyhi kuumennusvastus varovaisesti kostealla
pehmeällä liinalla. Puhdista vastus varovaisesti.
Vältä painamasta tai nostamasta sitä.
leivonta-astia
Älä pese leivonta-astiaa astianpesukoneessa.
Puhdista leivonta-astia ja vatkain heti käytön jälkeen
täyttämällä astia osittain lämpimällä veden ja
astianpesuaineen seoksella. Anna liota 5–10 minuuttia.
Voit irrottaa vatkaimen kääntämällä sitä myötäpäivään ja
nostamalla sen irti. Puhdista lopuksi pehmeällä
kankaalla. Huuhtele ja anna kuivua. Jos vatkainta ei voi
irrottaa 10 minuutin liottamisen jälkeen, tartu akseliin
astian alapuolelta ja kääntele sitä edestakaisin, kunnes
vatkaimen voi irrottaa.
kansi
Nosta kansi irti ja puhdista se lämpimällä vedellä, jossa
on astianpesuainetta.
Älä pese kantta astianpesukoneessa.
Varmista ennen kannen kiinnittämistä leipäkoneeseen,
että se on täysin kuiva.
leipäkoneen jalat
Käytä leipäkonetta aina puhtaalla kuivalla alustalla.
Voit estää leipäkonetta liikkumasta työpöydällä sen
toimiessa pyyhkimällä jalat säännöllisesti puhtaiksi
kostealla liinalla.
221
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 221
222
tl = 5 ml:n teelusikallinen
rkl = 15 ml:n ruokalusikallinen
Vaalea Premium-leipä Ohjelma 1
1 kilon leipä - jos leipä nousee liikaa, joko vähennä suolan määräksi 1 tl tai hiivan määräksi 1 tl.
Ranskanleipätyylinen Ohjelma 2
* Ranskanleipäjauhojen sijasta voidaan käyttää valkaisemattomia vehnäjauhoja.
Kokojyväleipä Ohjelma 3
Aineosat 500 g 750 g 1 kg
Vesi 245 ml 330 ml 400 ml
Kasviöljyä 1 rkl 1 rkl 1½ rkl
Rasvatonta maitojauhetta 1 rkl 5 tl 2 rkl
Suolaa ½ tl 1 tl 1 tl
Sokeria 2 tl 1 rkl 4 tl
Kokojyvä- jauhoja 350 g 450 g 600 g
Helposti sekoittuvaa kuivahiivaa
1 tl 1½ tl tl
Aineosat 500 g 750 g 1 kg
Vesi 245 ml 310 ml 380 ml
Suolaa ½ tl 1 tl 1 tl
Sokeria 1 tl 2 tl 2 tl
Ranskanleipäjauhoja * 350 g 450 g 600 g
Helposti sekoittuvaa kuivahiivaa
1 tl 1 tl 1½ tl
Aineosat 500 g 750 g 1 kg
Vettä 245 ml 300 ml 380 ml
Kasviöljyäl 1 rkl 1 rkl 1
1
2 rkl
Rasvatonta maitojauhetta 1 rkl 4 tl 5 tl
Suolaa 1 tl 1 tl 1
1
2 tl
Sokeria 2 tl 1 rkl 4 tl
Tavallisia jauhoja 350 g 450 g 600 g
Helposti sekoittuvaa kuivahiivaa
1
1
2 tl 1
1
2 tl 1
1
2 tl
Leivontaohjeet (lisää aineosat leivontaohjeessa mainitussa järjestyksessä)
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 222
223
Briossi (vaalea pinta) Ohjelma 4
1 Riko kananmuna tai -munat mitta-astiaan ja lisää riittävästi vettä:
Gluteenittomat seokset Ohjelma 5
1 Kun taikinaa on sekoitettu 5 minuuttia, kaavi sitä muovilastan avulla valmistusastian pohjalle sen
varmistamiseksi, että kaikki aineosat sekoittuvat.
Kenwoodin sivustossa on lisätietoja gluteenittomien leivontaseosten käyttämisestä leipäkoneessasi.
Leivän koko 500 g 750 g 1 kg
Nestettä 190 ml 280 ml 350 ml
Aineosat Glutafin® Gluteeniton Gluteeniton
Gluteeniton Valitse
Juvela® Schär Mix B® -
Leivontaseos -leipäjauhoseos leipäjauhoseos
Vettä 350 ml 400 ml 500 ml
Kasviöljyä 1 rkl 2 rkl 2 tl
Gluteenitonta leipäjauhoseosta
500 g 500 g 500 g
Suolaa - - 1 tl
Helposti sekoittuvaa kuivahiivaa
2 tl 2 tl 2 tl
Pinnan väri VAALEA NORMAALI TUMMA
Aineosat 500 g 750 g 1 kg
Maitoa Katso kohta 1 Katso kohta 1 Katso kohta 1
Kananmunia 122
Sulatettua voita 80 g 110 g 135 g
Suolaa 1 tl 1½ tl 1½ tl
Sokeria 30 g 50 g 70 g
Tavallisia jauhoja 350 g 450 g 550 g
Helposti sekoittuvaa kuivahiivaa
1½ tl tl tl
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 223
224
Gluteeniton leipä Ohjelma 5
1 Kun taikinaa on sekoitettu 5 minuuttia, kaavi sitä muovilastan avulla valmistusastian pohjalle sen
varmistamiseksi, että kaikki aineosat sekoittuvat.
Marmeladikakku Ohjelma 6
1 Kun taikinaa on sekoitettu 3 minuuttia, kaavi sitä muovilastan avulla valmistusastian pohjalle sen
varmistamiseksi, että kaikki aineosat sekoittuvat.
Aineosat 1 kg
Voita 115 g
Siirappia 150 g
Raesokeria 75 g
Appelsiinimarmeladia 75 g
Maitoa 175 ml
Kananmuna 1
Vehnäjauhoja 280 g
Leivinjauhetta 2 tl
Leivinsoodaa 1 tl
Aineosat 1 leipä
Kananmuna (keskikokoinen) 1 (50 g)
Vettä 400 ml
Kasviöljyä 2 rkl
Sitruunamehua 1 tl
Suolaa 1 tl
Sokeria 4 tl
Ksantaanikumia 1 rkl
Riisijauhoja 260 g
Tapiokajauhoja 70 g
Perunajauhoja 70 g
Helposti sekoittuvaa kuivahiivaa 3 tl
Pinnan väri TUMMA
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 224
225
Sämpylät Ohjelma 7
1 Riko kananmuna tai -munat mitta-astiaan ja lisää vettä.
2 Kun taikina on valmis, aseta se kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa taikina 12 samankokoiseksi
palaksi. Muotoile niistä sämpylöitä.
3 Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia tai kunnes sen koko on
kaksinkertaistunut.
4 Paista 200 asteeseen esilämmitetyssä uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.
5 Siirrä ritilälle jäähtymään.
Taikina 1 kg 750 g
Nestettä 400 ml 260 ml
Aineosat 1 kg 750 g
Kananmunia 11
Vettä Katso kohta 1 Katso kohta 1
Tavallisia jauhoja 600 g 450 g
Suolaa 1½ tl 1 tl
Sokeria 1 rkl 2 tl
Voita 25 g 25 g
Helposti sekoittuvaa kuivahiivaa 2 tl 1½ tl
Pinnalle:
Kananmunankeltuainen ja 11
15 ml (1 rkl) vettä
Halutessasi voit koristella pinnan
seesamin- ja unikonsiemenillä
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 225
226
Pizzataikina Ohjelma 8
Aineosat
Kaksi 30 Yksi 30
cm:n
pizza
cm:n
pizza
Vettä 250 ml 140 ml
Oliiviöljyä 1 rkl 1 rkl
Tavallisia jauhoja 450 g 225 g
Suolaa 1
1
2 tl 1 tl
Sokeria 1 tl
1
2 tl
Helposti sekoittuvaa 1 tl
1
2 tl
kuivahiivaa
Pinnalle
Aurinkokuivatuista 8 rkl 4 rkl
tomaateista tehtyä pyreetä
Kuivattua oreganoa 2 tl 1 tl
Mozzarellaviipaleita 280 g 140 g
Luumutomaatteja 8 4
pilkottuina
Keltaista paprikaa ilman 1
1
2
siemeniä ohuiksi
viipaleiksi leikattuna
Vihreää paprikaa ilman 1
1
2
siemeniä ohuiksi
viipaleiksi leikattuna
Sieniä viipaleina 100 g 50 g
Dolcellate-juustoa 100 g 50 g
pilkottuna
Parmankinkkua pilkottuna 100 g 50 g
Vastaraastettua 50 g 25 g
parmesaanijuustoa
Tuoreita basilikanlehtiä 12 6
Suolaa ja vastajauhettua
mustapippuria
Oliiviöljyä 2 rkl 1 rkl
1 Aseta lopuksi taikina jauhotetulle leivonta-alustalle.
Vaivaa taikinaa varovasti.
Kaulitse taikina 30 cm:n levyksi ja aseta se voidellulle tai
leivinpaperilla suojatulle uunipellille.
2 Lämmitä uuni 220 asteeseen. Levitä aurinkokuivatuista
tomaateista tehtyä pyreetä pizzapohjalle. Ripottele
pinnalle oreganoa ja kaksi kolmasosaa
mozzarellajuustosta.
3 Levitä pinnalle tomaatit, paprikasuikaleet, sienet,
dolcellate-juusto, parmankinkku, jäljelle jäänyt
mozzarella-juusto, parmesaanijuusto ja basilikanlehdet.
Mausta suolalla ja pippurilla. Pirskottele pinnalle
oliiviöljyä.
4 Paista 18-20 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.
Tarjoile heti.
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 226
227
Kesähillo Ohjelma 9
1 Jos mansikat ovat suuria, puolita ne. Aseta ne paistoastiaan yhdessä vadelmien ja punaherukoiden
kanssa. Lisää loput aineosat.
2 Kun hillo on valmista, katkaise virta ja kaada hillo steriloituun tölkkiin. Sulje kansi tiiviisti ja varusta
tölkki etiketillä.
Huomaa: Aineosia sekoitetaan koko hillonvalmistusjakson ajan.
eco-leipä eco-painike
Saat parhaan tuloksen mittaamalla veden lämpötilan tai sekoittamalla 90 ml kiehuvaa vettä ja
280 millilitraa kylmää vettä.
1 Paina eco-painiketta. Ohjelma käynnistyy automaattisesti.
eco-leivontaohjetta voidaan mukauttaa vähäsuolaisen tai suolattoman leivän leipomiseksi.
Huomaa: Jos suola jätetään pois, maku muuttuu.
Aineosat Vähäsuolainen Suolaton Vain
vähän natriumia
sisältävän suolan
käyttäminen
Kädenlämmintä vettä (32–35°C)
370 ml 370 ml 370 ml
Kasviöljyä 1 rkl 1 rkl 1 rkl
Tavallisia jauhoja 600 g 600 g 600 g
Rasvatonta maitojauhetta 2 rkl 2 rkl 2 rkl
Suolaa
1
2 tl - 1 tl
Sokeria 1 rkl 1 rkl 1 rkl
Helposti sekoittuvaa kuivahiivaa
1 rkl 1 rkl 1 rkl
Aineosat 450 g hilloa
Mansikoita 115 g
Vadelmia 115 g
Punaherukoita 75 g
Sitruunamehua 1 tl
Pektiiniä sisältävää hillosokeria 300 g
Voita 15 g
Aineosat 1 kg
Kädenlämmintä vettä (32-35 °C) 370 ml
Kasviöljyä 1 rkl
Tavallisia jauhoja 600 g
Rasvatonta maitojauhetta 2 rkl
Suolaa 1 tl
Sokeria 4 tl
Helposti sekoittuvaa kuivahiivaa 4 tl
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 227
228
Valmiit leivontaseokset eco-painike
Pelkkä paistaminen Ohjelma 10
Pelkkä paisto-ohjelma voidaan valita erikseen. Sitä voidaan käyttää seuraavasti.
1 Yhdessä taikinaohjelman kanssa tai paistoajan pidentämiseksi jonkin toisen leipäohjelman
päätteeksi.
Odota, kunnes taikina- tai leipäohjelma on päättynyt. Tällöin leipäkoneesta kuuluu äänimerkki
ja näytössä näkyy 0:00.
Paina valikkopainiketta ja valitse ohjelma 10.
Valitse paistoajaksi 10–90 minuuttia painamalla ajastinpainikkeita ja .
Paina START/STOP-painiketta
bs
.
2 Aiemmin leivottujen ja jäähdytettyjen leipien lämmittämiseksi tai rapeuttamiseksi.
Valitse valikosta ohjelma 10.
Valitse paistoajaksi 10–90 minuuttia painamalla ajastinpainikkeita ja .
Paina START/STOP-painiketta
bs
.
Leipäkonetta ei saa jättää valvomatta, kun käytetään pelkkää paisto-ohjelmaa.
Pysäytä ohjelma manuaalisesti, kun haluttu paistoaste on saavutettu.
eco-asetusta voidaan käyttää useimmille valmiille leivontaseoksille. Sen käyttäminen on
suositeltavaa. (Kokojyvä- ja grahamleipäseoksista saa yleensä parasta leipää kokojyväohjelmassa 3.)
Varmista, että seoksen kokonaispaino ei ylitä leipäkoneen enimmäiskapasiteettia.
Lisää ensin valmistajan suosittelema määrä vettä leivonta-astiaan ja lisää leivontaseos.
Saat parhaan tuloksen käyttämällä haaleaa vettä (30–35 °C). Mittaa veden lämpötila tai sekoita
25 % kiehuvaa vettä ja 75 % kylmää vettä.
Jos leipä ei nouse kunnolla, kokeile seuraavalla kerralla lisätä 1–2 tl helposti sekoittuvaa
kuivahiivaa.
Ei ole suositeltavaa käyttää ajastinta, sillä valmiita leivontaseoksia käytettäessä hiivaa ei voi
erottaa nesteestä.
Kenwoodin sivustossa on lisätietoja valmiiden leivontaseosten käyttämisestä leipäkoneessasi.
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 228
Ainesosat
Tärkein ainesosa leivänteossa on jauho, joten oikean
valitseminen on tärkeää onnistunutta leipää varten.
Vehnäjauhot
Vehnäjauhoista tulee parhaat leivät. Vehnä koostuu
ulkokuoresta, johon viitataan usein leseenä, ja sillä on jyvä,
joka sisältää vehnänalkion ja siemenvalkuaisen. Nämä
muodostavat veden kanssa gluteenia. Gluteeni venyy kuin
kuminauha, joten hiivan käymisen aikana tuottamat kaasut
jäävät ansaan ja taikina kohoaa.
Valkoiset vehnäjauhot
Näistä jauhoista on poistettu ulkokuori ja vehnänalkio, ja
jäljelle jäänyt siemenvalkuainen on jauhettu jauhoksi. On
tärkeää käyttää valkoisia jauhoja, koska niissä on paljon
proteiinia, joka on tärkeää gluteenin kehitykselle. Älä käytä
tavallisia sämpyläjauhoja tai itsestään kohoavia jauhoja
leivottaessa leipäkoneessa hiivalla kohotettavia leipiä, sillä
niistä ei tule yhtä laadukkaita. Valkoisia jauhoja on
saatavilla useina merkkeinä. Saat parhaita tuloksia
käyttämällä laadukkaita jauhoja.
Kokojyväjauhot
Kokojyväjauhot sisältävät leseen ja vehnänalkion, jotka
antavat jauholle pähkinäisen maun ja tuottavat
karkeampirakenteisen leivän. 100-prosenttisesti
täysjyväjauhosta tehdyt leivät ovat tiiviimpiä kuin valkoiset
leivät. Jauhossa oleva lese estää gluteenin vapautumista
ja siten täysjyvätaikina kohoaa hitaammin. Käytä erityistä
täysjyväohjelmaa, jotta leivällä on aikaa kohota. Saat
kevyemmän leivän, jos korvaat osan täysjyväjauhosta
sämpyläjauholla.
Tummat jauhot
Näitä voidaan käyttää yhdessä sämpyläjauhojen kanssa
kanssa tai pelkästään. Ne sisältävät noin 80–90 %
vehnänalkiosta, joten leivästä tulee kevyempi mutta silti
maukas. Vehnänalkiosta, joten leivästä tulee kevyempi
mutta silti maukas. Kokeile tätä jauhoa tavallisessa
vaalean leivän valmistuksessa korvaamalla puolet
voimakkaasta vaaleasta jauhosta voimakkaalla tummalla
jauholla. Saatat joutua lisäämään hieman nestettä.
Grahamjauhot
Tämä on sekoitus vaaleita jauhoja, täysjyvä- ja ruisjauhoja
sekoitettuna mallastettuihin täysjyvävehnäjauhoihin, mikä
lisää sekä koostumusta että makua. Käytä pelkältään tai
voimakkaan vaalean jauhon kanssa.
Muut kuin vehnäjauhot
Muita jauhoja, kuten ruisjauhoa, voidaan käyttää vaaleiden
jauhojen ja täysjyväjauhojen kanssa perinteisten leipien,
kuten hapanleivän ja ruisleivän, tekemiseen. Pienenkin
määrän lisääminen muuttaa makua selkeästi. Älä käytä
pelkästään näitä jauhoja, sillä seurauksena on tahmeaa
taikinaa, josta tulee tiivis, painava leipä. Muissa viljoissa,
kuten hirssissä, ohrassa, tattarissa, maississa ja kaurassa,
on vähän proteiinia ja sen vuoksi ne eivät kehitä riittävästi
gluteenia tavallisen leivän valmistamiseen.
Näitä jauhoja voidaan käyttää pieninä määrinä. Kokeile
korvata 10–20 % vaaleista jauhoista jollakin näistä
vaihtoehdoista.
Suola
Pieni määrä suolaa on välttämätöntä leivänteossa taikinan
muodostumiselle ja maulle. Käytä hienoa pöytäsuolaa tai
merisuolaa, älä karkeasti jauhettua suolaa, joka sopii
parhaiten käsin muotoiltujen sämpylöiden päälle
ripoteltavaksi rapean pinnan saamiseksi. Vähäsuolaisia
vaihtoehtoja kannattaa välttää, sillä useimmat eivät sisällä
natriumia.
Suola vahvistaa gluteenin rakennetta ja tekee taikinasta
kimmoisampaa.
Suola rajoittaa hiivan kasvua ja estää liiallisen
kohoamisen sekä estää taikinaa painumasta kasaan.
Liika suola estää taikinaa kohoamasta riittävästi.
Makeutusaineet
Käytä valkoista sokeria, fariinisokeria, hunajaa,
mallasuutetta, vaaleaa siirappia, vaahterasiirappia,
melassia tai tummaa siirappia.
Sokeri ja nestemäiset makeutusaineet antavat leivälle
väriä ja auttavat tekemään kuoresta kultaisen.
Sokeri kerää kosteutta ja siten parantaa säilymistä.
Sokeri toimii ravintona hiivalle. Vaikka se ei olekaan
välttämätöntä, koska nykyiset kuivahiivat pystyvät
käyttämään jauhon luonnollisia sokereita ja tärkkelystä,
se tekee taikinasta aktiivisemman.
Makeissa leivissä on kohtalaisesti sokeria, ja hedelmä
tai kuorrutus lisää makeutta. Käytä makean leivän
ohjelmaa näitä leipiä varten.
Jos vaihdat nestemäistä makeutusainetta sokerin tilalle,
leivontaohjeen kokonaisnestemäärää tulee vähentää
hieman.
229
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 229
Rasvat ja öljyt
Pieni määrä rasvaa tai öljyä lisätään usein leipään, jotta
rakenteesta tulee pehmeämpi. Sen ansiosta leipä pysyy
myös pidempään tuoreena. Käytä voita, margariinia tai
jopa laardia pieninä määrinä (korkeintaan 25 g) tai 22 ml
(1
1
2 rkl) kasviöljyä. Kun leivontaohjeessa on suuria määriä
rasvaa, maku on helpommin huomattavissa. Silloin voi
tuottaa parhaan tuloksen.
Oliiviöljyä tai auringonkukkaöljyä voidaan käyttää voin
sijaan. Säädä yli 15 ml:n (3 tl) nestemäärää vastaavasti.
Auringonkukkaöljy on hyvä vaihtoehto, jos olet
huolissasi kolesterolitasosta.
Älä käytä vähärasvaisia levitteitä, sillä ne sisältävät 40 %
vettä eikä niissä siksi ole samoja ominaisuuksia kuin
voissa.
Neste
Jotain nestettä tarvitaan. Yleensä käytetään vettä tai
maitoa. Veden käyttäminen tekee kuoresta rapeamman
kuin maito. Yhdessä veden kanssa käytetään usein
rasvatonta maitojauhetta. Tämä on tärkeää käytettäessä
ajastinta, sillä tuore maito pilaantuu. Useimmissa
ohjelmissa voidaan käyttää hanavettä. eco-ohjelmassa on
käytettävä haaleaa vettä.
Erittäin kylmänä päivänä mittaa vesi ja jätä se
huoneenlämpöön 30 minuutiksi ennen käyttöä.
Jos käytät maitoa suoraan jääkaapista, toimi samoin.
Piimä, jogurtti, hapankerma ja pehmeät juustot, kuten
ricotta, raejuusto ja tuorejuusto, toimivat myös osana
nestemäärää, kuin halutaan tehdä kostea, murea
koostumus. Piimä lisää mukavan, hieman happaman
maun, joka on samankaltainen kuin maalaistyyppisissä
leivissä ja hapantaikinoissa.
Kananmunia voidaan käyttää kuohkeuttamaan taikinaa,
parantamaan leivän väriä, vahvistamaan gluteenin
rakennetta ja lisäämään vakautta kohotuksen aikana.
Jos käytät kananmunia, vähennä nestettä vastaavasti.
Riko kananmuna mittakuppiin ja kaada sen päälle
nestettä leivontaohjeen mukaiseen määrään.
Hiiva
Hiivaa on saatavilla sekä tuoreena että kuivana. Kaikki
tämän kirjan leivontaohjeet on kokeiltu kuivahiivalla, jota ei
tarvitse ensin sekoittaa veteen. Se sekoitetaan kunnolla
jauhoon, missä se pidetään kuivana kunnes neste
sekoitetaan joukkoon.
Saat parhaan lopputuloksen käyttämällä kuivahiivaa.
Tuorehiivaa ei suositella, sillä sitä käytettäessä tulokset
vaihtelevat enemmän kuin kuivahiivaa käytettäessä. Älä
käytä tuorehiivaa viivästysajastimen kanssa. Jos haluat
käyttää tuorehiivaa, muista että
6 g tuorehiivaa = 1 tl kuivahiivaa
Sekoita tuorehiivaan 1 tl sokeria ja 2 rkl vettä
(lämmintä). Anna olla 5 minuuttia, kunnes sekoitus
kuohuu. Lisää sitten loput ainesosat leivonta-astiaan.
Hiivan määrää on ehkä muutettava parhaan tuloksen
saamiseksi.
Käytä leivontaohjeessa mainittua määrää. Jos hiivaa on
liikaa, leipä saattaa kohota liikaa ja valua leivonta-astian
reunojen yli.
Kun hiivapaketti on avattu, se tulisi käyttää 48 tunnin
kuluessa, ellei valmistaja ole toisin ohjeistanut.
Sulje paketti uudelleen käytön jälkeen. Uudelleen
suljettuja paketteja voidaan säilyttää pakastimessa
käyttöön asti.
Käytä kuivahiiva sen viimeiseen päivämäärään
mennessä, sillä sen nostatuskyky pienenee aikaa
myöten.
Saatat löytää kuivahiivaa, joka on tarkoitettu erityisesti
leipäkoneiden kanssa käytettäväksi. Tällaisella saat
myös hyviä tuloksia, mutta voit joutua muuttamaan
suositeltuja määriä.
230
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 230
Leivontaohjeiden soveltaminen
Kun olet käyttänyt laitteen mukana toimitettuja
leivontaohjeita, voit käyttää omia suosikkiohjeitasi, joiden
avulla olet aikaisemmin valmistanut taikinan käsin. Aloita
valitsemalla valmiiden ohjeiden joukosta ohje, joka
muistuttaa omaa ohjettasi, ja käytä sitä perustana.
Seuraavista ohjeista on apua, mutta ole valmis tekemään
muutoksia tarpeen mukaan.
Varmista, että käytät leipäkoneelle sopivia määriä. Älä
ylitä suositeltua maksimimäärää. Jos tarpeen, vähennä
leivontaohjeesta jauhoja ja nestettä niin, että ne
vastaavat leipäkoneen leivontaohjeiden määriä.
Lisää neste aina ensin leivonta-astiaan. Pidä hiiva
erillään nesteestä lisäämällä se jauhojen jälkeen.
Korvaa tuorehiiva kuivahiivalla. Huomautus: 6 g
tuorehiivaa = 1 tl (5 ml) kuivahiivaa
Käytä rasvatonta maitojauhetta ja vettä maidon sijaan,
jos käytät viivästysajastinta.
Jos tavallisessa leivontaohjeessasi käytetään
kananmunaa, lisää kananmuna osana
kokonaisnestemäärää.
Pidä hiiva erillään muista ainesosista leivonta-astiassa,
kunnes on aika sekoittaa.
Tarkista taikinan koostumus muutaman minuutin
sekoittamisen jälkeen. Leipäkoneet vaativat hieman
pehmeämmän taikinan, joten voit joutua lisäämään
hieman nestettä. Taikinan tulisi olla riittävän märkää,
jotta se vetäytyy takaisin vähitellen.
Leivän irrottaminen, viipaloiminen ja
säilyttäminen
Saat parhaat tulokset irrottamalla leivän leivonnan
valmistuttua laitteesta ja sammuta leivonta-astia heti,
vaikka leipäkoneesi pitääkin sen lämpimänä jopa tunnin
verran, jos et ole paikalla.
Irrota leivonta-astia laitteesta uunikintailla. Käännä
leivonta-astia ylösalaisin ja ravista muutaman kerran,
kertaan, jotta valmis leipä irtoaa. Jos leipä on vaikea
irrottaa, kokeile kolauttaa leivonta-astian kulmaa
puiseen lautaan tai kääntää pannun pohjassa olevasta
kahvasta.
Taikinakoukun tulisi pysyä leivonta-astian sisällä kun
leipä irrotetaan, mutta se saattaa joskus jäädä leivän
sisään. Siinä tapauksessa irrota se ennen leivän
viipaloimista kuumuutta kestävillä, muovisilla
keittiövälineillä. Älä käytä metallivälineitä, sillä ne
saattavat naarmuttaa taikinakoukun tarttumatonta
pinnoitetta.
Jätä leipä jäähtymään ainakin 30 minuutiksi ritilälle, jotta
höyry pääsee haihtumaan. Leipä on vaikea viipaloida,
jos sitä leikataan kuumana.
Säilyttäminen
Kotitekoisessa leivässä ei ole säilöntäaineita, joten se tulisi
syödä 2–3 päivän kuluessa leipomisesta. Jos sitä ei syödä
heti, kääri se kelmuun tai laita muovipussiin ja sinetöi.
Rapea ranskalaistyyppinen leipä pehmenee
säilytyksessä, joten se on paras jättää paljaaksi
viipaloimiseen asti.
Jos haluat säilyttää leipää useita päiviä, laita se
pakastimeen. Viipaloi leipä ennen pakastamista, jotta
haluttu määrä on helppo ottaa erikseen sulamaan.
231
19885 Iss 1 BM366 multilingual:19124 Iss 3 BM450 multilingual 19/4/10 11:05 Page 231
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241

Kenwood BM366 Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas