Electrolux EOB8851ZCX Recipe book

Tyyppi
Recipe book

Tämä käsikirja sopii myös

.................................................. ...............................................
FI RESEPTIKIRJA KÄYTTÖOHJE
HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
LUUKUN SISÄOSA
Joissakin malleissa luukun sisäpuolelle
on merkitty:
Kannatintasojen numerot.
Tietoja uunitoiminnoista, usein valmistet-
tavien ruokien suositellut kannatintasot ja
lämpötilat.
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja
paistoajat ovat ainoastaan suuntaa
antavia. Lämpötila ja paistoaika riip-
puvat reseptistä sekä käytettyjen
ainesten laadusta ja määrästä.
NEUVOJA UUNIN ERITYISIIN
TOIMINTOIHIN
Lämpimänä pito
Käytä tätä toimintoa ruoan lämpimänä pitä-
miseen.
Lämpötila säätyy automaattisesti arvoon 80
°C.
Lautasten lämmitys
Lautasten ja ruoka-astioiden lämmittämi-
seen.
Aseta lautaset ja astiat tasaisesti uunin riti-
lälle. Vaihda astioiden paikkaa, kun lämmi-
tysajasta on kulunut puolet (vaihda astioi-
den paikkoja ylhäältä alas).
Automaattinen lämpötila on 70 °C.
Suositeltu kannatintaso: 3.
Taikinan nostatus
Voit käyttää tätä automaattista toimintoa
kaikkiin haluamiisi hiivataikinaresepteihin.
Se luo hyvät olosuhteet taikinan nostatta-
mista varten. Aseta taikina astiaan, joka on
riittävän suuri nostattamista varten ja peitä
se kostealla pyyhkeellä tai tuorekelmulla.
Aseta uuniritilä ensimmäiselle tasolle ja laita
astia uuniin. Sulje luukku ja käynnistä taiki-
nan nostattamistoiminto. Aseta tarvitsemasi
aika.
HÖYRYLLÄ KYPSENTÄMINEN
Höyrykypsennysastiat
Käytä ainoastaan lämmön- ja korroosion-
kestävää keittoastiaa tai kromiteräksistä
elintarvikeastiaa (vain tietyt mallit).
Kannatintasot
Oikeat kannatintasot on merkitty alla ole-
vaan taulukkoon. Kannatintasojen nume-
rot menevät alhaalta ylöspäin.
Yleisiä huomautuksia
Kun kypsennät ruokia yli 30 minuutin
ajan, tai suuria ruokamääriä kypsennet-
täessä tulee vettä lisätä tarvittaessa.
Aseta ruoat oikeanlaisiin keittoastioihin ja
aseta keittoastiat kannattimille. Varmista,
että ritilöiden väliin jää tilaa, jotta höyry
voi kiertää vapaasti astioiden ympärillä.
Tyhjennä vesilokero, letkut ja höyrynkehi-
tin jokaisen käyttökerran jälkeen. Lue oh-
jeet kohdasta "Hoito ja puhdistus".
Taulukoiden huomautus
höyrytoimintoa koskien
Taulukot antavat tietoa tyypillisistä ruoka-
lajeista.
Lämpötila-arvot ja ajat ovat vain viitteelli-
siä ja ne riippuvat ruoka-aineksien koosta
ja määrästä sekä keittoastioista.
Käytä lähes samanlaista reseptiä, jos et
löydä reseptin oikeita asetuksia.
Aloita ruoanvalmistus kylmällä uunilla, jos
taulukkojen tiedot ovat poikkeavat.
Käytä riisiä keittäessä veden ja riisin suh-
detta 1,5:1 – 2:1, koska riisi imee vettä.
HÖYRYVEDEN TAULUKKO
Vesilokeron vesimäärä (ml)
Aika
1)
(min)
400 15 - 25
600 25 - 40
2
www.electrolux.com
Vesilokeron vesimäärä (ml)
Aika
1)
(min)
800 40 - 50
1)
Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
VOIMAKAS HÖYRY/EKO-
HÖYRY
VAROITUS!
Älä avaa uunin luukkua toiminnon
ollessa käynnissä. Olemassa on
palovammojen vaara.
Toiminto sopii kaikenlaisille elintarvikkeille,
niin tuoreelle kuin pakasteruoalle. Sillä voi-
daan valmistaa, kuumentaa, sulattaa, keit-
tää tai ryöpätä vihanneksia, lihaa, kalaa,
pastaa, riisiä, maissia, suurimoita ja kanan-
munia.
Kokonaisen aterian valmistaminen: Voit
valmistaa täydellisiä ateriakokonaisuuksia
yhdellä kertaa. Valmista ruoat oikeaoppi-
sesti valitsemalla ruokalajit, joiden keittoajat
ovat lähes samat. Lisää suurin vaadittu
määrä vettä yhteen valmistettavaan ruoka-
lajiin. Aseta ruoat oikeaan keittoastiaan ja
aseta ne sen jälkeen uunin ritilöiden päälle.
Jätä keittoastioiden väliin tilaa, jotta höyry
voi kiertää uunissa.
Sterilointi
Tämän toiminnon avulla voit steriloida as-
tiat (esim. maitopullot).
Aseta puhtaat astiat ritilän keskelle en-
simmäiselle tasolle. Varmista, että aukko
osoittaa alaspäin pienessä kulmassa.
Täytä laatikko maksimimäärällä vettä ja
aseta toiminta-ajaksi 40 minuuttia.
Vihannekset
Ruokalaji
Kannatinta-
so
Lämpötila
(ºC)
Vesilokeron
vesimäärä (ml)
Aika
1)
(min)
Artisokat 2 96 800 50 - 60
Munakoiso 2 96 450 15 - 25
Kukkakaali, ko-
konainen
2 96 600 35 - 45
Kukkakaali,
palasina
2 96 500 25 - 30
Parsakaali, ko-
konainen
2 96 550 30 - 40
Parsakaali, pa-
lasina
2 96 400 20 - 25
Sienet, viipalei-
na
2 96 400 15 - 20
Herneet 2 96 450 20 - 25
Fenkoli 2 96 600 35 - 45
Porkkanat 2 96 600 35 - 45
Kyssäkaali,
suikaleina
2 96 550 30 - 40
Paprikat, sui-
kaleet
2 96 400 20 - 25
Purjosipuli,
renkaina
2 96 500 25 - 35
SUOMI 3
Ruokalaji
Kannatinta-
so
Lämpötila
(ºC)
Vesilokeron
vesimäärä (ml)
Aika
1)
(min)
Vihreät pavut 2 96 550 35 - 45
Vuonankaali,
palasina
2 96 450 20 - 25
Ruusukaali 2 96 550 30 - 40
Punajuuri 2 96 800 + 400 70 - 90
Mustajuuri 2 96 600 35 - 45
Selleri, kuutioi-
na
2 96 500 25 - 35
Parsa, vihreä 2 96 500 25 - 35
Parsa, valkoi-
nen
2 96 600 35 - 45
Pinaatti 2 96 350 15
Kuoritut to-
maatit
2 96 350 15
Valkoiset leik-
kopavut
2 96 500 30 - 40
Kurttukaali 2 96 400 20 - 25
Kesäkurpitsa,
viipaleina
2 96 350 15 - 20
1)
Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Lisukkeet
Ruokalaji
Kannatinta-
so
Lämpötila (ºC)
Vesilokeron
vesimäärä (ml)
Aika
1)
(min)
Hiivamykyt 2 96 600 30 - 40
Perunamykyt 2 96 600 35 - 45
Kuorimattomat
perunat, keski-
suuret
2 96 750 45 - 55
Riisi (vesi/riisi-
suhde 1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Keitetyt peru-
nat, neljään
osaan jaetut
2 96 600 35 - 40
Leipämykyt 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle, tuo-
reet
2 96 450 20 - 25
Maissipuuro
(vesi-/jauho-
suhde 3:1)
2 96 750 45 - 50
4
www.electrolux.com
1)
Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Kala
Ruokalaji
Kannatinta-
so
Lämpötila (ºC)
Vesilokeron
vesimäärä (ml)
Aika
1)
(min)
Taimen, n. 250
g
2 85 550 30 - 40
Katkaravut,
tuoreet
2 85 450 20 - 25
Katkaravut, pa-
kastetut
2 85 550 30 - 40
Lohifileet 2 85 500 25 - 35
Härkänieriä, n.
1000 g
2 85 600 40 - 45
Simpukat 2 96 500 20 - 30
Litteät kalafileet 2 80 350 15
1)
Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Liha
Ruokalaji
Kannatin-
taso
Lämpötila (ºC)
Vesilokeron
vesimäärä (ml)
Aika
1)
(min)
Keitetty kinkku
1000 g
2 96 800 + 150 55 - 65
Kanan rintapala,
haudutettu
2 90 500 25 - 35
Kana, haudutettu,
1000 - 1200 g
2 96 800 + 150 60 - 70
Vasikan-/porsaan-
kylkipaisti ilman koi-
pea, 800 - 1000 g
2 90 800 + 300 80 - 90
Kassler (savustettu
poraankylkipaisti),
haudutettu
2 90 800 + 300 90 - 110
Tafelspitz (keitettyä
naudanlihaa)
2 96 800 + 700 110 - 120
Nakkimakkarat 2 80 400 15 - 20
1)
Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
Kananmunat
Ruokalaji Kannatintaso Lämpötila (ºC)
Vesilokeron
vesimäärä (ml)
Aika
1)
(min)
Kananmunat,
kovaksi keitetyt
2 96 500 18 - 21
SUOMI 5
Ruokalaji Kannatintaso Lämpötila (ºC)
Vesilokeron
vesimäärä (ml)
Aika
1)
(min)
Kananmunat,
keskikovaksi
keitetyt
2 96 450 13 - 16
Kananmunat,
pehmeäksi kei-
tetyt
2 96 400 11 - 12
1)
Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä.
GRATINOINTI JA VOIMAKAS
HÖYRY PERÄKKÄIN
Kun yhdistät toimintoja, voit valmistaa lihaa,
vihanneksia ja lisukkeita. Kaikki ruokalajit
ovat valmiita tarjottaviksi samaan aikaan.
Käytä Gratinointi-toimintoa ruokien alus-
tavaan paistamiseen.
Aseta vihannekset ja lisukkeet valmiste-
lun jälkeen uunikäyttöön sopivaan keitto-
astiaan ja aseta keittoastia uuniin lihan
kanssa.
Anna uunin lämpötilan laskea noin 80 °C
lämpötilaan. Jäähdytä laite nopeammin
avaamalla uuninluukku ensimmäiseen
asentoon noin 15 minuutin ajaksi.
Käynnistä Voimakas höyry -toiminto ja
kypsennä kaikki ruokalajit valmiiksi yh-
dessä.
Maksimivesimäärä on 800 ml.
Ruokalaji Gratinointi
(ensimmäinen vaihe:
kypsennä liha)
Voimakas höyry
(toinen vaihe: lisää vihan-
nekset)
Läm-
pötila
(°C)
Aika
(min)
Kan-
natin-
taso
Läm-
pötila
(°C)
Aika
(min)
Kanna-
tintaso
Paahtopaisti 1 kg
Ruusukaali, maissipuuro
180
60 –
70
liha: 1
96
40 –
50
liha: 1
vihannek-
set: 3
Porsaanpaisti 1 kg,
Perunat, vihannekset, kas-
tikkeet
180
60 –
70
liha: 1
96
30 –
40
liha: 1
vihannek-
set: 3
Vasikanpaisti 1 kg
Riisi, vihannekset
180
50 –
60
liha: 1
96
30 –
40
liha: 1
vihannek-
set: 3
INTERVALL PLUS
Ruokalaji
Intervall Plus (vesimäärä: 300 ml)
Kannatintaso Lämpötila (°C)
Aika
(min)
Vanukas/piiras annospaloi-
na
1)
2 90 40 - 45
Munakkaat
1)
2 90 35 - 45
Terriini
1)
2 90 40 - 50
Ohut kalafilee 2 85 15 - 25
6
www.electrolux.com
Ruokalaji
Intervall Plus (vesimäärä: 300 ml)
Kannatintaso Lämpötila (°C)
Aika
(min)
Paksu kalafilee 2 90 25 - 35
Pieni kala maks. 350 g 2 90 25 - 35
Kokonainen kala maks.
1000 g
2 90 35 - 45
1)
jatka puoli tuntia luukku suljettuna.
Uudelleen lämmitys
Ruokalaji
Intervall Plus (vesimäärä: 300 ml)
Kannatintaso Lämpötila (°C) Aika (min)
Mykyt 2 85 25 - 35
Pasta 2 85 20 - 25
Riisi 2 85 20 - 25
Yhden annoksen ruoat 2 85 20 - 25
INTERVALL HÖYRY
Ruokalaji
Intervall höyry
1)
Kannatintaso Lämpötila (°C) Aika (min)
Porsaanpaisti 1000 g 2 160 - 180 90 - 100
Paahtopaisti 1000 g 2 180 - 200 60 - 90
Vasikanpaisti 1000 g 2 180 80 - 90
Lihamureke, raaka 500 g 2 180 30 - 40
Savustettu porsaankylkipaisti,
600 - 1000 g (liota 2 tuntia)
2 160 - 180 60 - 70
Kana 1000 g 2 180 - 200 50 - 60
Ankka 1500 - 2000 g 2 180 70 - 90
Hanhi 3000 g 1 170 130 - 170
Perunapaistos 2 160 - 170 50 - 60
Makaronilaatikko 2 190 40 - 50
Lasagne 2 180 45 - 55
Erilaiset leivät 500 - 1000 g 2 180 - 190 50 - 60
Sämpylät 40 - 60 g 2 180 - 210 30 - 40
Paistovalmiit sämpylät 2 200 10 - 20
Paistovalmiit patongit 40 - 50
g
2 200 20 - 30
SUOMI 7
Ruokalaji
Intervall höyry
1)
Kannatintaso Lämpötila (°C) Aika (min)
Paistovalmiit patongit 40 - 50
g, pakaste
2 200 25 - 35
1)
Lisättävän veden määrä riippuu kypsennysajan pituudesta.
LEIVONTA
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin en-
tinen laitteesi. Käytä aikaisemmin käyttä-
miesi asetusten (lämpötila, paistoaika) ja
kannatintasojen sijaan taulukossa mainit-
tuja asetuksia.
Jos paistoaika on pitkä, voit käyttää hy-
väksesi jälkilämpöä ja sammuttaa uunin
n. 10 minuuttia ennen paistoajan päätty-
mistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voi-
vat vääntyä uunin toiminnan aikana.
Jäähtyessään uunipellit palautuvat kui-
tenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla valmistaja suosit-
telee alhaisemman lämpötilan käyttämis-
tä.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia oh-
jearvoja, sovella jonkin lähes samanlaisen
leivonnaisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä ta-
solla, voit pidentää paistoaikaa 10 – 15
minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset
voivat ruskistua epätasaisesti paistami-
sen alkuvaiheessa. Tässä tapauksessa
lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa. Erot
tasaantuvat paistumisen jatkuessa.
LEIVONTAVINKKEJÄ
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakun pohja ei ole riittävän
ruskea.
Kannatintaso on virheelli-
nen.
Laita kakku alemmalle
kannatintasolle.
Kakku laskeutuu, se on
taikinainen tai liian kostea.
Uunin lämpötila on liian
korkea.
Käytä seuraavalla kerralla
hiukan alhaisempaa läm-
pötilaa.
Kakku laskeutuu, se on
taikinainen tai liian kostea.
Liian lyhyt paistoaika.
Pidennä paistoaikaa Kyp-
sennysaikaa ei voi ly-
hentää asettamalla kor-
keampi lämpötila.
Kakku laskeutuu, se on
taikinainen tai liian kostea.
Taikinassa on liikaa nestet-
tä.
Käytä vähemmän nestettä.
Varmista, että sekoitusaika
on oikea, erityisesti kun
valmistat taikinan monitoi-
mikoneella.
Kakku on liian kuiva.
Uunin lämpötila on liian
matala.
Käytä seuraavalla kerralla
korkeampaa uunin lämpö-
tilaa.
Kakku on liian kuiva. Liian pitkä paistoaika.
Käytä seuraavalla kerralla
lyhyempää paistoaikaa.
Kakku ruskistuu epätasai-
sesti.
Liian korkea paistolämpö-
tila ja liian lyhyt paistoaika.
Alenna uunin lämpötilaa ja
pidennä paistoaikaa.
Kakku ruskistuu epätasai-
sesti.
Taikina on jakautunut epä-
tasaisesti.
Jaa taikina tasaisesti leivin-
pellille.
8
www.electrolux.com
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku ei paistu ilmoitetus-
sa paistoajassa.
Uunin lämpötila on liian
matala.
Käytä seuraavalla kerralla
hiukan korkeampaa uunin
lämpötilaa.
PAISTAMINEN YHDELLÄ KANNATINTASOLLA:
Vuoassa paistetut leivonnaiset
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Maustekakku /
briossi
Kiertoilma 1 150 - 160 50 - 70
Hiekkakakku /
kuninkaankak-
ku
Kiertoilma 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake /Rasva-
ton sokerikak-
ku
Kiertoilma 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake /Rasva-
ton sokerikak-
ku
Ylä + alalämpö 2 160 35 - 50
Kakkupohja
murotaikinasta
Kiertoilma 2
170 - 180
1)
10 - 25
Kakkupohja
vatkatusta tai-
kinasta
Kiertoilma 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie /
Omenapiiras (2
vuokaa, Ø 20
cm)
Kiertoilma 2 160 60 - 90
Apple pie /
Omenapiiras (2
vuokaa, Ø 20
cm)
Ylä + alalämpö 1 180 70 - 90
Juustopiiras Ylä + alalämpö 1 170 - 190 60 - 90
1)
Esikuumenna uuni.
Leivinpellillä paistettavat kakut / leivonnaiset / leivät
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Pullapitko / -
kranssi
Ylä + alalämpö 3 170 - 190 30 - 40
Joulupulla
(stollen)
Ylä + alalämpö 2
160 - 180
1)
50 - 70
SUOMI 9
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Leipä (ruislei-
pä):
1.
Paistami-
sen ensim-
mäinen
osa.
2.
Paistami-
sen toinen
osa.
Ylä + alalämpö 1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Tuulihatut/ec-
lair-leivokset
Ylä + alalämpö 3
190 - 210
1)
20 - 35
Kääretorttu
Ylä + alalämpö 3
180 - 200
1)
10 - 20
Strösselikakku,
kuiva
Kiertoilma 3 150 - 160 20 - 40
Voilla leivottu
manteli- / so-
kerikakku
Ylä + alalämpö 3
190 - 210
1)
20 - 30
Marja-/hedel-
mäpiirakka (hii-
vataikina / vat-
kattu taikina)
2)
Kiertoilma 3 150 35 - 55
Marja-/hedel-
mäpiirakka (hii-
vataikina / vat-
kattu taikina)
2)
Ylä + alalämpö 3 170 35 - 55
Marja-/hedel-
mäpiirakka,
murotaikina-
pohja
Kiertoilma 3 160 - 170 40 - 80
Pellillä paistetut
leivonnaiset,
arkalaatuinen
täyte (esim.
rahka, kerma,
vanukas)
Ylä + alalämpö 3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Esikuumenna uuni.
2)
Kakkuvuoassa.
10
www.electrolux.com
Pikkuleivät
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Murotaikina-
pikkuleivät
Kiertoilma 3 150 - 160 10 - 20
Short bread /
Murokeksit /
taikinasuikaleet
Kiertoilma 3 140 20 - 35
Short bread
Murokeksit /
taikinasuikaleet
Ylä + alalämpö 3
160
1)
20 - 30
Pikkuleivät vat-
katusta taiki-
nasta
Kiertoilma 3 150 - 160 15 - 20
Munanval-
kuaisleivonnai-
set / marengit
Kiertoilma 3 80 - 100 120 - 150
Mantelileivok-
set
Kiertoilma 3 100 - 120 30 - 50
Hiivataikinasta
leivotut pikku-
leivät
Kiertoilma 3 150 - 160 20 - 40
Lehtitaikinapik-
kuleivät
Kiertoilma 3
170 - 180
1)
20 - 30
Sämpylät Kiertoilma 3
160
1)
10 - 25
Sämpylät Ylä + alalämpö 3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Pienet kakut
(20 kpl/pelti)
Kiertoilma 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Pienet kakut
(20 kpl/pelti)
Ylä + alalämpö 3
170
1)
20 - 30
1)
Esikuumenna uuni.
Paistokset ja gratiinit
Ruoka
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Makaronilaatik-
ko
Ylä + alalämpö 1 180 - 200 45 - 60
Lasagne Ylä + alalämpö 1 180 - 200 25 - 40
Vihannesgratii-
ni
1)
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160 - 170 15 - 30
SUOMI 11
Ruoka
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Juustokuorrut-
teiset patongit
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160 - 170 15 - 30
Makeat kohok-
kaat
Ylä + alalämpö 1 180 - 200 40 - 60
Kalalaatikko Ylä + alalämpö 1 180 - 200 30 - 60
Täytetyt vihan-
nekset
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160 - 170 30 - 60
1)
Esikuumenna uuni.
Kostea kiertoilma
Ruokalaji Kannatinta-
so
Lämpötila (°C) Aika (min)
Makaronilaatikko 2 170 - 190 45 - 60
Lasagne 2 170 - 190 45 - 60
Perunapaistos 2 180 - 200 50 - 60
Jälkiruoat 2 170 - 190 45 - 60
Maustekakku tai briossi 1 150 - 160 50 - 70
Pullapitko/-kranssi 2 160 - 180 40 - 50
Strösselikakku, kuiva 3 150 - 160 20 - 30
Voilla leivottu manteli-/so-
kerikakku
1)
3 180 - 200 20 - 30
Hiivataikinasta leivotut pik-
kuleivät
2 150 - 160 20 - 40
1)
Esikuumenna uuni.
PAISTAMINEN USEILLA KANNATINTASOILLA
Leivinpellillä paistettavat kakut / leivonnaiset / leivät
Leivonnaisen
laatu
Kiertoilma
Lämpötila °C Aika (min)Kannatintaso
2 tasolla 3 tasolla
Tuulihatut/ec-
lair-leivokset
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Strösselikakku,
kuiva
1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Esikuumenna uuni.
12
www.electrolux.com
Pikkuleivät / small cakes / pienet kakut / leivonnaiset / sämpylät
Leivonnaisen
laatu
Kiertoilma
Lämpötila °C Aika (min)Kannatintaso
2 tasolla 3 tasolla
Murotaikina-
pikkuleivät
1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread /
Murokeksit /
taikinasuikaleet
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Pikkuleivät vat-
katusta taiki-
nasta
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Munanval-
kuaisleivonnai-
set / marengit
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Mantelileivok-
set
1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Hiivataikinasta
leivotut pikku-
leivät
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Lehtitaikinapik-
kuleivät
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Sämpylät 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Pienet kakut
(20 kpl/pelti)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Esikuumenna uuni.
MATALALÄMPÖ
Käytä tätä toimintoa vähärasvaisten ja me-
hukkaiden liha- ja kalapalojen valmistami-
seen käyttämällä korkeintaan 65 °C paisto-
lämpömittarin lämpötilaa. Matalalämpö ei
sovi lihapatojen tai rasvaisen porsaanpaistin
valmistamiseen. Voit käyttää paistolämpö-
mittaria lihan oikean sisälämpötilan varmis-
tamiseen (ks. taulukko Paistolämpömittari).
Ensimmäisten 10 minuutin aikana voit aset-
taa uunin lämpötilan välille 80 °C - 150 °C.
Oletusarvo on 90 °C. Kun lämpötila on ase-
tettu, uuni jatkaa toimintaa 80 °C. Älä käytä
automaattista matalalämpötoimintoa kanan
valmistamiseen.
Älä peitä keittoastiaa kannella tätä
toimintoa käytettäessä.
1.
Paista lihaa pannussa keittotasolla erit-
täin korkealla tehotasolla 1-2 minuutin
ajan kummaltakin puolelta.
2.
Aseta liha kuumassa uunipannussa uu-
nin ritilän päälle.
3.
Aseta paistolämpömittari lihaan.
4.
Valitse Matalalämpö-toiminto ja aseta
oikea sisälämpötila.
Kypsennettä-
vä ruoka
Paino (g) Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Paahtopaisti 1000 - 1500 1 120 120 - 150
SUOMI 13
Kypsennettä-
vä ruoka
Paino (g) Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Naudanfilee 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Vasikanpaisti 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Pihvit 200 - 300 3 120 20 - 40
PIZZATOIMINTO
Leivonnaisen laa-
tu
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Pizza (ohut)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (runsastäyt-
teinen)
2 180 - 200 20 - 30
Piiras 1 180 - 200 40 - 55
Pinaattipiiras 1 160 - 180 45 - 60
Kinkkupiiras 1 170 - 190 45 - 55
Sveitsiläinen juus-
topiirakka
1 170 - 190 45 - 55
Omenakakku,
kuorrutettu
1 150 - 170 50 - 60
Vihannespiiras 1 160 - 180 50 - 60
Kohottamaton leipä
2
230
1)
10 - 20
Voitaikinapohjainen
piiras
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen
(saksalainen pizza-
tyyppinen ruoka)
2
230
1)
12 - 20
Piroggen (venäläi-
nen umpeen leivot-
tu pizza, calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Esikuumenna uuni.
2)
Kakkuvuoassa.
LIHAN PAISTAMINEN
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä
uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan
uunipannulle tai paistoritilän päälle, jonka
alla on uunipannu (jos olemassa).
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa
kannella peitettynä. Näin liha pysyy me-
hukkaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista liha
paistovuoassa ilman kantta.
Suosittelemme 1 kg tai sitä enemmän
painavan lihan ja kalan paistamista uunis-
sa.
Kaada vähän nestettä uunipannuun vält-
tääksesi ruoasta erittyvän lihanesteen tai
rasvan kiinnipalamisen.
Käännä paistia tarvittaessa, kun paistoa-
jasta on kulunut 1/2 - 2/3.
Valele suurien lihojen ja kanan päälle niis-
tä tulevia nesteitä useita kertoja paistami-
sen aikana. Valelu parantaa lopputulosta.
14
www.electrolux.com
Kytke laite pois toiminnasta noin 10 mi-
nuuttia ennen paistoajan päättymistä jäl-
kilämmön hyödyntämiseksi.
PAISTAMINEN GRATINOINNILLA
Naudanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Patapaisti 1-1,5 kg
Ylä + ala-
lämpö
1 230 120 - 150
Paahtopaisti
tai filee: raaka
per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
190 - 200
1)
5 - 6
Paahtopaisti
tai filee: keski-
kypsä
per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
180 - 190
1)
6 - 8
Paahtopaisti
tai filee: kypsä
per pak-
suus/cm
Gratinointi 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Esikuumenna uuni.
Porsaanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Lapa / kinkku /
selkä
1-1,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 90 - 120
Kyljykset /
siankylki
1-1,5 kg Gratinointi 1 170 - 180 60 - 90
Lihamureke
750 g - 1
kg
Gratinointi 1 160 - 170 50 - 60
Porsaan pot-
kapaisti (esi-
kypsennetty)
750 g - 1
kg
Gratinointi 1 150 - 170 90 - 120
Vasikanliha
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Vasikan-
paisti
1 kg Gratinointi 1 160 - 180 90 - 120
Vasikanreisi 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 150
SUOMI 15
Lammas
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Lampaan-
reisi / lam-
maspaisti
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 150 - 170 100 - 120
Lampaan-
selkä
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 40 - 60
Riista
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Jäniksen-
koivet / -sel-
1 kg:aan
saakka
Ylä + ala-
lämpö
1
230
1)
30 - 40
Kauriin-/hir-
venselkä
1,5 - 2 kg Ylä + ala-
lämpö
1 210 - 220 35 - 40
Kauriin-/hir-
venreisi
1,5 - 2 kg Ylä + ala-
lämpö
1 180 - 200 60 - 90
1)
Esikuumenna uuni.
Lintupaisti
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Linnunliha
paloina
200 - 250
g / kpl
Gratinointi 1 200 - 220 30 - 50
Broilerin-
puolikkaat
400 - 500
g / kpl
Gratinointi 1 190 - 210 35 - 50
Broileri, ka-
na
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 190 - 210 50 - 70
Ankka 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 180 - 200 80 - 100
Hanhi 3,5 - 5 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 180
Kalkkuna 2,5 - 3,5 kg Gratinointi 1 160 - 180 120 - 150
Kalkkuna 4 - 6 kg Gratinointi 1 140 - 160 150 - 240
Kala (haudutettu)
Lihalaji Määrä Uunin toi-
minto
Kannatin-
taso
Lämpötila
°C
Aika (min)
Kokonainen
kala
1 - 1,5 kg Ylä + ala-
lämpö
1 210 - 220 40 - 60
GRILLI
Grillaa aina lämpötilan maksimiasetuksella.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellulle
kannatintasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäiselle kanna-
tintasolle rasvan keräämiseksi.
16
www.electrolux.com
Grillaa vain matalia liha- tai kalapaloja.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 minuut-
tia grillitoiminnolla.
HUOMIO
Grillauksen aikana uunin luukun on
aina oltava kiinni.
Grilli
Grillattava
ruoka
Kannatintaso Lämpötila
Aika (min)
1. puoli 2. puoli
Paahtopaisti 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Naudanfilee 3 230 20 - 30 20 - 30
Porsaan selkä-
paisti
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Vasikan selkä-
paisti
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lampaan sel-
käpaisti
3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Kokonainen
kala, 500 -
1000 g
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Maksigrilli
Grillattava ruoka Kannatintaso
Aika (min)
1. puoli 2. puoli
Burgers / Jauheli-
hapihvit
4 8 - 10 6 - 8
Porsaanfile 4 10 - 12 6 - 10
Makkarat 4 10 - 12 6 - 8
Naudanfilepihvit /
vasikanlihapihvit
4 7 - 10 6 - 8
Toast / Paahtolei-
vät
1)
5 1 - 3 1 - 3
Täytetyt paahtolei-
vät
4 6 - 8 -
1)
Esikuumenna uuni.
Grillaus grillivartaalla - aseta uunipannu ensimmäiselle kannatintasolle
alhaalta laskien
Lihalaji Lämpötila °C Aika (min)
Kana 220 - 240 70 - 90
Rullattu paisti paistamista
varten
190 - 210 120 - 180
Ankka 220 - 240 90 - 150
Porsaan potkapaisti 190 - 210 150 - 210
SUOMI 17
SULATTAMINEN
Poista pakkausmateriaalit ja aseta ruoka
lautaselle.
Älä peitä ruokaa kulholla tai lautasella,
muutoin sulatusaika voi olla pitempi.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa alhaalta
lukien.
Ruoka
Sulatusaika
(min)
Jälkisulatusaika
(min)
Kuvaus
Kana, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Aseta broileri suurikokoi-
selle vadille ylösalaisin
käännetyn aluslautasen
päälle. Käännä kypsen-
nyksen puolivälissä.
Liha, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Käännä kypsennyksen
puolivälissä.
Liha, 500 g 90 - 120 20 - 30
Käännä kypsennyksen
puolivälissä.
Taimen, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Mansikat, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Voi, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Kerma, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Kerman voi vatkata,
vaikka siinä on vielä hiu-
kan jäisiä kohtia.
Täytekakku, 1400 g 60 60 -
PUOLIVALMISTEET
Kiertoilma
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila (°C) Aika (min)
Pizza, pakaste 2 200 - 220 15 - 25
Pizza American,
pakaste
2 190 - 210 20 - 25
Pizza, kylmä 2 210 - 230 13 - 25
Pizzapalat, pakaste 2 180 - 200 15 - 30
Ranskalaiset peru-
nat, ohuet
3 200 - 220 20 - 30
Ranskalaiset peru-
nat, paksut
3 200 - 220 25 - 35
Lohkoperunat/Kro-
ketit
3 220 - 230 20 - 35
Röstiperunat 3 210 - 230 20 - 30
Lasagne/Cannello-
ni, tuore
2 170 - 190 35 - 45
Lasagne/Cannello-
ni, pakaste
2 160 - 180 40 - 60
Uunijuusto 3 170 - 190 20 - 30
18
www.electrolux.com
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila (°C) Aika (min)
Kanan siipipalat 2 190 - 210 20 - 30
Pakastetut valmisateriat
Kypsennettä-
vä ruoka
Uunin toimin-
not
Kannatintaso
Lämpötila
(°C)
Aika (min)
Pakastettu piz-
za
Ylä + alalämpö 3
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Ranskalaiset
perunat
1)
300
- 600 g
Ylä- ja alaläm-
pö tai grati-
nointi
3 200 - 220
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Patongit Ylä + alalämpö 3
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Hedelmäkakku Ylä + alalämpö 3
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
Noudata val-
mistajan ohjei-
ta
1)
Käännä ranskanperunoita välillä 2-3 kertaa
KUIVAUS - KIERTOILMA
Käytä leivinpaperia uunipellillä.
Parhaiden tuloksien saavuttamiseksi kytke
laite pois toiminnasta, kun vaaditusta ajasta
on kulunut puolet. Avaa laitteen luukku ja
anna uunin jäähtyä. Viimeistele kuivaus tä-
män jälkeen.
Vihannekset
Kuivattava
tuote
Kannatintaso
Lämpötila
(°C)
Aika (h)
1 tasolla 2 tasolla
Pavut 3 1 / 4 60 - 70 6 - 8
Paprikat 3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Vihannekset
hapanruokiin
3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Sienet 3 1 / 4 50 - 60 6 - 8
Yrtit 3 1 / 4 40 - 50 2 - 3
Hedelmät
Kuivattava
tuote
Kannatintaso
Lämpötila
(°C)
Aika (h)
1 tasolla 2 tasolla
Luumut 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Aprikoosit 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Omenaviipaleet 3 1 / 4 60 - 70 6 - 8
Päärynät 3 1 / 4 60 - 70 6 - 9
SUOMI 19
SÄILÖNTÄ
Huomioitavia asioita:
Käytä ainoastaan samankokoisia kau-
poista saatavilla oleva säilöntäpurkkeja.
Älä käytä kierrekorkillisia ja pikalukittavia
lasipurkkeja tai metallitölkkejä.
Käytä ensimmäistä kannatintasoa alhaal-
ta laskettuna.
Aseta leivinpellille korkeintaan kuusi yh-
den litran säilöntäpurkkia.
Täytä purkit tasaisesti ja sulje tiiviisti.
Purkit eivät saa koskettaa toisiaan.
Kaada noin 1/2 litraa vettä leivinpellille,
jotta uunissa on riittävästi kosteutta.
Kun neste alkaa kiehua kevyesti ensim-
mäisissä purkeissa (litran purkissa noin
35 - 60 minuutin kuluttua), katkaise virta
uunista tai alenna lämpötila 100 °C:seen
(katso taulukko).
Pehmeät marjat/hedelmät
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika siitä,
kun kiehuminen
alkaa (min)
Jatka keittämistä
100 °C:ssa (min)
Mansikat / musti-
kat / vadelmat /
kypsät karviaiset
160 - 170 35 - 45 -
Luuhedelmät (persikat, luumut, kirsikat jne.)
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika siitä,
kun kiehuminen
alkaa (min)
Jatka keittämistä
100 °C:ssa (min)
Päärynät / kvitte-
nit / luumut
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Vihannekset
Säilöttävä tuote Lämpötila °C
Keittoaika siitä,
kun kiehuminen
alkaa (min)
Jatka keittämistä
100 °C:ssa (min)
Porkkanat
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurkut 160 - 170 50 - 60 -
Pikkelsi 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kyssäkaali / her-
neet / parsa
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Jätä uuniin sammuttamisen jälkeen.
LEIPÄ
Leivonnaisen
laatu
Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika (min)
Vehnäleipä Ruokaleivät 2 180 - 200 40 - 60
Patonki Ruokaleivät 2 200 - 220 35 - 45
Briossi Ruokaleivät 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Ruokaleivät 2 200 - 220 35 - 45
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB8851ZCX Recipe book

Tyyppi
Recipe book
Tämä käsikirja sopii myös

muilla kielillä