SUOMI 100
Käyttöohjeita ja neuvoja
Kypsennystaulukon lukeminen:
Taulukossa näkyy paras toiminto määrättyä
elintarviketta varten, kypsennys yhdellä
tai useammalla tasolla samanaikaisesti.
Kypsennysaika viittaa hetkeen, jolloin ruoka
laitetaan uuniin. Esikuumennus on erikseen
(jos vaadittu). Lämpötilat ja kypsennysajat
ovat viitteellisiä ja ne riippuvat ruoan
määrästä ja varusteiden tyypistä. Käytä
ensin alhaisimpia suositeltuja arvoja. Jos
tulos ei vastaa odotuksia, käytä korkeampia
arvoja. On suositeltavaa käyttää
toimitettuja varusteita ja mieluiten tummia
metallivuokia ja -peltejä. Myös pyrex- tai
keramiikkavuokia ja -varusteita voidaan
käyttää. Tällöin kypsennysajat ovat hieman
pidempiä.
Eri ruokien kypsentäminen
samanaikaisesti
Toiminnolla KIERTOILMA on mahdollista
kypsentää samanaikaisesti eri tasoilla
ruokia, joiden kypsennyslämpötila on sama
(esimerkiksi kalaa ja vihanneksia). Ota
uunista ruoat, jotka vaativat lyhyemmän
kypsennysajan, ja jatka pidemmän ajan
vaativien ruokien kypsentämistä.
Kakut
Paista arat kakut perinteisellä -
toiminnolla yhdellä tasolla. Käytä
tummia metallivuokia ja sijoita ne
aina toimitetulle ritilälle. Kun haluat
kypsentää useammalla tasolla, valitse
kiertoilmatoiminto ja sijoita kakkuvuoat
ritilöille eri kohtiin, jotta ilma pääsee
paremmin kiertämään.
Tarkista onko kohoava kakku kypsä -
työntämällä sen korkeimpaan kohtaan
puinen hammastikku. Jos tikku pysyy
kuivana, kakku on kypsä.
Jos käytät kakkuvuokia, joissa on -
tarttumaton pinnoitus, älä voitele
vuokaa, kakku ei ehkä kohoa tasaisesti
reunoilta.
Jos kakku laskee kypsennyksen aikana, -
käytä seuraavalla kerralla alhaisempaa
lämpötilaa. Koeta vähentää
nesteen määrää ja sekoittaa taikina
varovaisemmin.
Kakut, joissa on nestepitoinen täyte -
(juusto- ja hedelmäkakut), vaativat
toimintoa KIERTOILMA. Jos kakun pohja
on liian kostea, laske tasoa ja sirottele
pohjaan korppujauhoja tai keksimurusia
ennen täytteen lisäämistä.
Liha
Käytä millaista tahansa pannua tai -
pyrex-vuokaa paistettavan lihan koon
mukaan. Paistia varten on hyvä lisätä
astian pohjalle lihalientä ja kostuttaa
lihaa kypsennyksen aikana. Se antaa
myös lisää makua. Varo tämän
toimenpiteen aikana muodostuvaa
höyryä. Kun paisti on kypsä, anna sen
levätä uunissa vielä 10 - 15 minuuttia tai
kääri se alumiinifolioon.
Kun haluat grillata lihapaloja, valitse -
tasaista kypsymistä varten yhtä paksuja
paloja. Hyvin paksut lihapalat vaativat
pidemmän kypsennysajan. Pinnan
palamisen välttämiseksi ne on hyvä
sijoittaa etäälle grillistä. Laita ritilä
alatasoille. Käännä lihaa kun kaksi
kolmasosaa kypsennysajasta on kulunut.
Varo höyryä luukkua avatessasi.
On suositeltavaa kerätä kypsennyksestä -
tuleva neste ritilän alle asetettuun
uunipannuun, jossa on puoli litraa vettä.
Lisää vettä tarvittaessa.
Pizza
Voitele peltejä hieman, jotta saat -
pizzaan myös rapean pohjan. Lisää
mozzarella kun kypsennysajasta on
kulunut kaksi kolmasosaa.