SEVERIN BM 3992 Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas
Brotbackmaschine
Bread-maker
Machine à pain
Broodmaker
Fabricador de pan
Macchina per pane
Bagemaskine
Bakmaskin
Leipäkone
Piekarnik do chleba
Συσκευή παρασκευή ψωιού
Хлебопечка
Gebrauchsanweisung
Instructions for use
Mode d'emploi
Gebruiksaanwijzing
Instrucciones de uso
Manuale duso
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Oδηγίε χρήσεω
Руководство по
эксплуатации
FIN
RUS
TÄRKEITÄ TURVALLISUUSOHJEITA
Lue seuraavat ohjeet huolellisesti ennen kuin käytät leipäkonetta.
Laitteen ulkopinta ja höyryn poistoaukot kuumenevat käytön aikana. Älä koske laitteen kuumiin
osiin. Käytä aina patalappua tai -kintaita poistaessasi leivän laitteesta. Kun avaat laitteen, varo
koskemasta muuhun kuin kannen kahvaan.
Laite tulee liittää määräysten mukaisesti asennettuun, maadoitettuun pistorasiaan. Varmista, että
verkkojännite vastaa laitteen arvokilpeen merkittyä jännitettä.
Poista pistoke pistokerasiasta aina käytön jälkeen, kuten myös
jos laitteessa on toimintahäiriö, -
poistaessasi paistovuokaa, -
puhdistuksen aikana. -
Kun irrotat pistokkeen pistorasiasta, älä vedä liitäntäjohdosta vaan tartu aina pistokkeeseen. Älä
anna virtajohdon roikkua vapaana; pidä se erossa laitteen kuumista osista ja varmista, ettei se osu
teräviin kulmiin.
Ennen käyttöä laite ja mahdolliset lisäosat tulee tarkistaa vaurioiden varalta. Jos laite putoaa
kovalle alustalle, sitä ei saa enää käyttää: näkymättömätkin vauriot voivat aiheuttaa vaaratilanteita
laitetta käytettäessä.
Poista kaikki ulko- ja sisäpakkausmateriaalit. Kaikki nämä materiaalit sopivat kierrätykseen.
Varoitu s : Pidä lapset poissa pakkausmateriaalien luota potentiaalisen vaaratilanteen esim.
tukehtumisvaaran vuoksi.
tä laitetta eivät saa käyttää henkilöt (mukaan lukien lapset), jotka eivät ole fyysisesti, aistillisesti
tai henkisesti täysin kehittyneitä tai joilla ei ole kokemusta ja tietoa laitteen käytöstä, paitsi jos
henkilöiden turvallisuudesta vastuussa oleva henkilö valvoo tai ohjaa heitä alussa.
Lapsia on valvottava, jotta estetään, etteivät he leiki laitteella.
Varmista, että laite on vähintään 5 cm:n päässä seinistä ja muista esineistä. Älä aseta laitetta
seinäkaapin tai minkään riippuvan esineen (verhojen, muun tulenaran materiaalin) alle tai
läheisyyteen. Älä laita mitään laitteen päälle.
Aseta laite aina tasaiselle, kuumuutta sietävälle työalustalle. Älä anna laitteen tai virtajohdon
koskettaa kuumia pintoja tai joutua kosketukseen lämmönlähteiden (esim. keittolevyjen tai
avotulen) kanssa
ytä laitetta vain, kun paistovuoka ja valmistusaineet on asetettu laitteeseen.
Älä anna laitteen kastua äläkä käytä sitä ulkona tai märillä pinnoilla. Varmista aina, että laite on
suojassa vesiroiskeilta. Älä koskaan laita pistoketta, virtajohtoa tai itse laitetta veteen.
Varoi tu s : älä peitä leipää alumiinifoliolla tai vastaavalla leipomisen aikana; näin kerääntyvä
kuumuus voi vahingoittaa laitetta vakavasti.
Laite on tarkoitettu ainoastaan kotitalouskäyttöön eikä sitä tule käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.
Älä käytä laitetta mihinkään muuhun kuin tässä käyttöohjeessa kuvattuun tarkoitukseen.
Muiden kuin valmistajan toimittamien lisälaitteiden käyttäminen voi vahingoittaa laitetta ja
aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja.
Älä koske liikkuviin osiin käytön aikana. Älä laita sormia tai käsiä laitteen sisään, ellei sitä ole
irrotettu sähköverkosta ja ellei se ole täysin jäähtynyt.
Turvallisuusmääräykset vaativat, että sähkölaitteen saa korjata ja liitäntäjohdon uusia ainoastaan
sähköalan ammattilainen. Näin vältytään vaarallisilta tilanteilta. Jos laite vaatii huoltoa tai
korjausta, lähetä se huoltoliikkeeseemme. Osoitteen löydät tämän käyttöohjeen liitteestä.
Säilytä tämä ohje tulevaa käyttöä varten.
Tärkeitä lisäohjeita
ytä aina patalappua tai -kinnasta koskiessasi laitteeseen käytön jälkeen ja käsitellessäsi
vastapaistettua leipää.
127
Jos paistamisen aikana sattuu alle 7 minuutin mittainen sähkökatkos, paistaminen jatkuu katkon
jälkeen automaattisesti.
Alustuksen aikana ikkunaan voi kerääntyä vesihöyryä. Se katoaa paistamisen aikana.
Jotta leipä paistuisi tasaisesti, kansi tulee pitää suljettuna paistamisen aikana.
Anna leipäkoneen ja paistovuoan jäähtyä kunnolla käytön jälkeen ennen kuin puhdistat ne
huolellisesti.
Paistovuoassa ja taikinakoukussa on tarttumattomaksi käsitelty pinta. Älä käytä metallisia, kovia
tai teräviä esineitä, jotka voivat vahingoittaa pinnoitusta.
Varoitus: leipäkoneen käyttäminen tyhjänä voi vahingoittaa laitetta paistovuoan kuumetessa
liikaa.
Huomaa
Jos paistotilasta tulee höyryä, pidä kansi tiukasti suljettuna ja irrota heti pistoke pistorasiasta. Älä
missään tapauksessa yritä tukahduttaa tai sammuttaa kytevää taikinaa vedellä. Savua voi tulla, jos
taikina kohoaa paistovuoan reunojen yli ja koskettaa lämpöelementtejä. Sen vuoksi on tärkeää
noudattaa reseptien määrärajoituksia.
Varmista aina, että varsinkin toiminnassa oleva laite on lasten ulottumattomissa.
Älä aseta laitetta pehmeille tai tulenaroille pinnoille (esim. matoille). Varmista, että laite on
tukevalla, tasaisella työskentelytasolla. Aseta laite niin, että se voi kaatua.
Älä koske paistamisen aikana metallikuoreen, laitteen takaosassa oleviin höyryn poistoaukkoihin
tai kannen ikkunaan, sillä ne kuumenevat käytön aikana.
Varmista ennen laitteen puhdistamista, että se on kytketty toiminnasta, irrotettu sähköverkosta
ja kokonaan jäähtynyt.
128
LEIPÄKONEEN OSAT
1. Ikkuna 6. Mittalusikka
2. Kansi 7. Mittakuppi
3. Leivän paistovuoka 8. 2 taikinakoukkua
4. ytöllinen käyttöpaneeli 9. 2 pientä leivän paistovuokaa
5. Taikinakoukun irrotin
129
4
3
5
6
7
8
9
2
1
ANäyttö C
Ohjelma
a1 Näyttö - ohjelma C
ynnistys/pysäytys
a2 Näyttö - tummuusaste D
Ajastin - miinus
a3 Näyttö - paino E
Ajastin - plus
a4 Näyttö - kestoaika F
Tummuuden valvonta
B Päämerkkivalo G
Leivän paino
Visuaalinen ohjelman tilan näyttö:
Ajastin
Esilämmitys
Taikinan vaivaus
Seisominen
Kohoaminen
Paisto
Lämpimänä pito
Valmis
130
a2
a1
a4
B
a3
C
D
E
A
H
G
F
YTTÖPANEELI
A Näyttö
ytössä näytetään valittu ohjelma, tummuusaste, paino ja jäljellä oleva kestoaika. Aktiivisen
ohjelman merkkinä aikanäytössä vilkkuu kaksoispiste.
B Päämerkkivalo
C Ohjelma
Paina tätä painiketta valitaksesi haluamasi ohjelman.
Ohjelman koodi tulee näyttöön.
D Painike
Tällä painikkeella käynnistetään haluttu ohjelma.
Kuuluu piippausääni ja aikanäytön pylväs alkaa vilkkua.
Ohjelma lopetetaan painamalla painiketta 3 sekunnin ajan. Vahvistuksena kuuluu piippaussignaali.
E/F Ajastin - miinus
/ ajastin - plus
Ohjelmat 1, 2, 3, 4, 6, 9 ja 11 voi ajastaa viiveellä, jolloin valittu ohjelma voi loppua jopa 13:00
tuntia myöhemmin.
Esimerkki:
Haluat ohjelman alkavan klo 20.00, ja leivän olevan valmista klo 7.30 seuraavana aamuna.
Ohjelman kokonaiskestoaika on 11 tuntia 30 minuuttia.
Valitse haluamasi ohjelma -
-painikkeella.
Paina -
tai kunnes näytössä on kokonaisaika 11:30.
Lisää ainekset kohdassa Käyttö annettujen ohjeiden mukaan. Älä anna hiivan ja nesteiden tai -
suolan koskettaa toisiaan.
Älä käytä ajastintoimintoa silloin, kun resepti sisältää pilaantuvia aineksia kuten munia,
tuoretta maitoa tai hedelmiä. Ajastintoiminto ei myöskään sovi käytettäväksi resepteille, joissa
jotakin aineksia (esim. pähkinöitä, siemeniä tai kuivattuja hedelmiä) lisätään alustusvaiheen
tai kohotusvaiheen aikana.
G Tummuusaste
Paisto-ohjelmissa 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 11 voidaan esivalita haluttu tummuusasete: käytössä on kolme
eri asetusta. Valittu tummuusaste ilmaistaan LCD-näytön yläosassa näkyvällä nuolella.
VAALEA
KESKITASO
TUMMA
PIKA
Pikaohjelma voidaan lisäksi valita ohjelmille 1 - 4.
Tällä asetuksella taikinan käsittelyaika lyhenee 60 minuutilla 75 minuuttiin.
H Leivän paino
Leivontaohjelmissa 1, 2, 3, 4, 5 ja 6 voidaan esivalita leivän koko. Valittu paino ilmaistaan
näytössä nuolenpääsymbolilla vastaavan leipäsymbolin alla.
131
Merkkiääni päälle/pois
Kun leipäkone kytketään päälle, merkkiäänitoiminto on aktiivinen. -
mä toiminto voidaan kytkeä pois päältä painamalla samanaikaisesti ajastimen painikkeita -
ja
vähintään 3 sekunnin ajan. (Päämerkkivalo sammuu hetkeksi tiedon kuittaamiseksi.)
Ajastintoiminto aktivoidaan jälleen painamalla ajastimen painikkeita -
ja samanaikaisesti.
Kuuluu piippausääni, joka vahvistaa toiminnon käyttöönoton.
Virtakatkoksen jälkeen merkkiäänitoiminto aktivoituu automaattisesti uudelleen. -
Väärien asetusten tekemisen esto:
Kun ohjelma on aloitettu, kaikki muut toimintopainikkeet pysyvät lukittuina kunnes
paistoprosessi on loppunut tai kunnes
-painiketta painetaan tauotta vähintään 3 sekuntia.
OHJELMOINTITOIMINNOT
Valikossa voi valita 11 eri ohjelmaa:
1 = STANDARDI
mä on yleisimmin käytetty ohjelma, joka sopii paljon vehnäjauhoja sisältäville leiville.
2 = VAALEA/RANSKANLEIPÄ
Sopii tyypilliselle kevyelle VAALEALLE/RANSKANLEIVÄLLE.
3 = TÄYSJYVÄ
STANDARDIasetukseen verrattuna tässä ohjelmassa on pidemmät kohotus- ja paistoajat, koska
paljon ruista tai täysjyvää sisältävät taikinat kohoavat vähemmän kuin vehnätaikinat.
4 = HIIVATAIKINAKAKUT
Suurehkosta sokerimäärästä johtuen makeat hiivataikinat paistuvat yleensä nopeammin, joten
tämän ohjelman paistoaika on lyhyempi.
5 = ERITTÄIN LYHYT OHJELMA
Leivistä tulee tavallista pienempiä ja kiinteämpiä.
6 = GLUTEENITON
Gluteenittomista jauhoista tehty leipä.
7 = TAIKINA
Tässä ohjelmassa ei ole paistojaksoa. Ohjelman päätyttyä taikinan (esim. pizzataikinan) voi
poistaa koneesta ja paistaa tavallisessa uunissa.
8 = PASTATAIKINA
Pastataikinan valmistukseen.
9 = VOILEIPÄ
Sopii voileipä-leivän paistamiseen. Leipä on rakenteeltaan kevyttä ja kuori on ohut.
10 = HILLO, MARMELADI
Sopii hillon ja marmeladin valmistukseen. Varmista valmistelujen aikana, että paistovuoka on
täytetty aineksilla vain kolme neljäsosaa (noin 1000 g), koska seos voi kuohua.
11 = PAISTO
Sopii taikinan paistamiseen (esim. aiemmin TAIKINA-ohjelmalla alustetun taikinan paistamiseen).
Nostatusvaiheen voi näin valita taikinatyypille sopivaksi ennen PAISTO-ohjelman käynnistämistä.
Erittäin lyhyt ohjelma:
Tämä ohjelma mahdollistaa leivän leipomisen lyhyemmässä ajassa. Koska kohotusvaihe on
lyhyempi, voivat leivät olla hieman tavallista pienempiä ja tiiviimpiä. Muista käyttää lämmin
vettä. Parhaat tulokset saadaan yleensä, kun veden lämpötila on noin 48-50 °C. Suosittelemme
132
sopivan ruokalämpömittarin käyttämistä. Jos lämpötila on liian matala, leipä ei kenties nouse
riittävästi; liian korkea lämpötila saa taikinan hiivan nousemaan liian nopeasti, eikä leivontatulos
ole tyydyttävä.
Ohjelmissa STANDARDI, TÄYSJYVÄ, GLUTEENITON ja VOILEIPÄ voit lisätä aineksia kuten
vehnänalkioita, auringonkukansiemeniä, yrttejä, kuminansiemeniä, jauhettua pippuria,
jauhettuja pähkinöitä, mysliä, maissirouhetta, ohuita pekonikuutioita jne. maun mukaan.
12 piippauksen äänimerkki ilmoittaa, milloin on saavutettu kaikkein paras aika näiden aineksien
lisäämiseksi. Alla olevassa taulukossa näytetään kyseiset sopivat ajat.
Ohjelma Ruskistus Koko
Kestoaika
(h)
Taikinan
valmistus
(h)
Paistoaika
(min)
Lämpimänä
pito (min)
Lisättät
ainekset,
min jälkeen:
1
3:13
2:25
48 60 22
3:18 53 60 22
3:25 60 60 22
2
3:30
2:40
50 60 -
3:32 52 60 -
3:35 55 60 -
3
3:43
2:55
48 60 47
3:45 50 60 47
3:48 53 60 47
4
3:17
2:27
50 60 22
3:22 55 60 22
3:27 60 60 22
5
1:17
0:32
45 60 -
1:20 48 60 -
1:23 51 60 -
6
2:49
1:19
90 60 23
2:54 95 60 23
2:59 100 60 23
7 - - 1:30 1:30 - - -
8 - - 0:14 0:14 - - -
9
3:55 2:55 60 60 57
10 - - 1:05 0:15 50 - -
11
1:00 - 60 60 -
Tärkeitä tietoja
Jos huomaat jauhoja jääneen paistovuoan reunoille, avaa kansi alustusvaiheen aikana, ja työnnä
jauhot kumisen taikinalastan avulla takaisin taikinan joukkoon, jotta se alustuu oikein.
Sulje sitten kansi.
Kun käytät hiivaa, taikinakoukku voidaan poistaa viimeisen alustusvaiheen jälkeen.
133
LEIPÄKONEEN KÄYT
Uudella leipäkoneellasi voit:
paistaa leipää erilaisilla resepteillä, joista löydät esimerkkejä tämän käyttöohjeen liitteestä. Voit
käyttää leipäkoneessa myös kaupasta saatavia paistovalmiita sekoituksia, joiden kuiva-ainemäärä
ei ylitä 500 g (leivän paino noin 1000 g).
Kahta pienempää paistovuokaa voidaan käyttää pienempien leipien paistamiseen. -
Kahden pienemmän vuoan koko on noin 2/3 suuren paistovuoan tilavuudesta.
sekoittaa, alustaa taikinaa sämpylöihin, pizzaan jne. ja kohottaa taikinan.
Tähän leipäkoneeseen sopivat vain reseptit, joiden jauhomäärä on 200 g – 550 g. Käytä 1 ½
teelusikallista hiivaa vehnäjauhojen kanssa ja 2 teelusikallista ruisjauhojen kanssa.
Jos jauhoja on minimimäärää vähemmän, taikinan alustus saattaa olla epätäydellistä. Jos jauhoja
on liikaa, taikina voi kohota ulos paistovuoasta.
ENNEN ENSIKÄYTTÖÄ
Ota paistovuoka pois.
Leipäkone on puhdistettava perusteellisesti ennen sen ensimmäistä käyttökertaa luvussa
Puhdistus ja hoito olevan kuvauksen mukaisesti.
Kiinnitä taikinakoukut paistovuoassa oleviin kantoihinsa ja täytä vuokaan noin 125 ml vettä.
Laita paistovuoka takaisin laitteeseen. Varmista, että se lukkiutuu kunnolla paikoilleen.
Laita pistoke sopivaan seinäpistorasiaan.
Valitse
-painikkeella ohjelma 11 (PAISTO).
Paina
-painiketta ja anna laitteen kuumeta noin 10 minuuttia kansi avoinna. Näin poistuvat
lämpöelementtien ensikäytössä tyypillisesti syntyvät hajut. Varmista riittävä tuuletus.
Paina sen jälkeen
-painiketta noin 3 sekunnin ajan leipäkoneen kytkemiseksi pois päältä
(vahvistuksena kuuluu akustinen signaali). Irrota sitten pistoke seinäpistorasiasta ja anna laitteen
jäähtyä riittävän pitkään.
Puhdista laite jälleen luvussa Puhdistus ja hoito olevan kuvauksen mukaisesti.
YT
Avaa kansi ja ota paistovuoka pois.
Kiinnitä taikinakoukut paistovuoassa oleviin kantoihinsa.
Parhaan tuloksen saat, kun lisäät ensin nesteet ja sen jälkeen kiinteät ainekset kuten jauhot.
Lisää lopuksi hiiva. Varmista ajastinta käyttäessäsi, ettei hiiva joudu kosketuksiin suolan tai
nesteiden kanssa
Laita paistovuoka takaisin laitteeseen. Varmista, että se lukkiutuu kunnolla paikoilleen. Sulje
kansi ja laita pistoke pistorasiaan ennen ohjelman käynnistämistä.
Valitse haluamasi paisto-ohjelma
-painikkeella.
Jokaisella painalluskerralla näyttöön tulee järjestyksessä seuraava ohjelma.
Valitse haluttu tummuusaste
. (vain ohjelmissa 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 11)
Valitse paino
. (vain ohjelmissa 1, 2, 3, 4, 5 ja 6)
ynnistä alustus- ja/tai paistoprosessi painamalla painiketta
. (Jos haluat käynnistää ohjelman
ajastusviiveellä, voit valita seuraavaksi haluamasi kokonaistoiminta-ajan kyseisellä
ajastuspainikkeella
tai .)
Ohjelmien 1, 3, 4, 6 ja 9 alustus- ja kohotusvaiheen aikana äänimerkki ilmoittaa, että lisäaineita,
kuten hedelmiä tai pähkinöitä, voidaan nyt lisätä taikinaan, minkä jälkeen kantta ei tule avata
134
vaan on odotettava ohjelman loppuun saakka.
Jos sinun täytyy keskeyttää ohjelma toiminnan aikana, paina
-
painiketta noin 3 sekunnin ajan.
Äänimerkki vahvistaa, että painiketta on painettu.
Kun leipä tai taikina on valmista, kuuluu useita merkkiääniä ja aikanäytössä näkyy 0:00. Paina
-painiketta vähintään 3 sekuntia ja avaa kansi.
Poista paistovuoka varovasti patalappua apuna käyttäen. Älä laske
kuumaa paistovuokaa lämpöherkille pinnoille.
Ota leipä paistovuoasta. Voit irrottaa sen ravistamalla kevyeasti.
Jos taikinakoukku juuttuu leipään, se on irrotettava varoen
oheisella irrotustyökalulla. Aseta leipä ritilälle, jotta myös leivän
alaosa jäähtyy. Älä yritä leikata leipää ennen kuin se on jäähtynyt.
Ellei leipäkonetta kytketä pois päältä heti ohjelman kestoajan
jälkeen, leipää pidetään automaattisesti lämpimänä 60 minuutin
ajan.
Sen jälkeen laite kytkeytyy pois päältä automaattisesti.
PUHDISTUS JA HOITO
Varoitus: ennen kuin puhdistat laitteen, varmista, että siitä on kytketty virta, se on irrotettu
sähköverkosta ja että se on kokonaan jäähtynyt. Älä laita leipäkonetta veteen.
Nosta paistovuoka ulos ja poista taikinakoukut.
Paistovuoka ja taikinakoukut voidaan puhdistaa kuumalla vedellä ja miedolla puhdistusaineella.
Älä käytä puhdistukseen karkeita aineita tai materiaalia. Jos taikinakoukut eivät irtoa
paistovuoasta normaalilla voimalla, liuota vuokaa haaleassa vedessä noin 30 minuutin ajan. Älä
irrota koukkuja väkisin.
Älä jätä vuokaa likoamaan liian pitkäksi aikaa, jotta käyttömekanismin varren tiiviste ei
vahingoittuisi. Älä pese paistovuokaa astianpesukoneessa.
Kannen sisäpuolen voi puhdistaa pehmeällä, kostealla kankaalla. Laitteen sisäpuoli
puhdistetaan pehmeällä, kuivalla kankaalla.
Älä käytä puhdistamiseen paistouuneille tarkoitettuja puhdistusaineita, hankausaineita, karkeita
puhdistusaineita, etikkaa tai valkaisuaineita.
Varmista ennen kuin laitat laitteen säilytykseen, että se on jäähtynyt ja täysin kuiva.
TAVANOMAISIA ONGELMIA
1. Leivässä on voimakas haju.
Varmista, että käytit oikean määrän hiivaa. Liika hiiva saa aikaan epämiellyttävän hajun ja leipä
kohoaa liikaa. Käytä aina tuoreita aineita.
2. Valmis leipä on märkä ja sen pinta on tahmea.
Poista leipä laitteesta heti paistamisen jälkeen ja aseta se jäähtymään ritilälle.
3. ynnistyspainikkeen painaminen ei käynnistä valittua ohjelmaa.
Varmista, että laite on kytketty kunnolla sähköverkkoon.
Jos laite on liian kuuma edellisen paistokerran jälkeen, automaattinen turvakytkin estää laitteen
käytön. Siinä tapauksessa näytössä on kirjaimet E00 tai E01, ja kuuluu jatkuva äänimerkki. Paina
-painiketta 3 sekuntia ja poista paistovuoka aineksineen laitteesta. Anna leipäkoneen jäähtyä
noin 20 minuuttia kansi auki ennen kuin yrität käynnistää ohjelman uudelleen.
135
RESEPTEJÄ
Vaalea/ranskanleipä
Ainekset:
Ohjelma 2
Asetus
Vettä 80 120 180 ml
Maitoa 90 140 220 ml
Voita 6 10 15 g
Suolaa 1 1 ½ 2 tl
Sokeria 1 ½ 2 3 rkl
Hienoja
vehnäjauhoja
(tyyppi 405)
260 400 600 g
Kuivahiivaa ¾ 1 1 ½ tl
Tuloksena noin 400g 650g 1000g
Sipulileipä
Ainekset:
Ohjelma 1
Asetus
Vettä 260 350 500 ml
Suolaa ¾ 1 1 ½ tl
Sokeria ¾ 1 1 tl
Karkeita
vehnäjauhoja
(tyyppi 1050)
400 540 760 g
Paistettua
sipulia
56 75 100 g
Kuivahiivaa ½ ¾ 1 tl
Tuloksena noin 600g 900g 1300g
4. ynnistyspainikkeen painamisen jälkeen näyttöön ilmestyy viesti E:EE tai H:HH.
mä viesti ilmoittaa lämpötila-anturin viasta. Laite vaatii tuolloin ammattitaitoisen teknikon
tarkastusta.
5. Leipä on kohonnut liikaa.
Vähennä hiivan, veden tai jauhojen määrää.
6. Leipä ei ole kohonnut tarpeeksi.
Lisää hiivan, veden tai makeutusaineiden määrää. Varmista, että laitat ainekset paistovuokaan
oikeassa järjestyksessä: ensin nesteet, sitten kiinteät aineet ja lopuksi hiiva.
Huomaa: ruis- ja kokojyväjauhoista leivottu leipä kohoaa vähemmän kuin vehnäleipä.
7. Kun paistovaihe alkaa, taikina painuu sisäänpäin.
Taikina on liian kevyt. Käytä hiukan vähemmän nestettä tai hiivaa tai kokeile ohjelmaa, jossa on
lyhyempi nostatusaika. Voit myös koettaa lisätä suolaa.
8. Taikina on liian pehmeää tai tahmeaa.
Taikinan rakenne voi parantua, jos siihen lisätään lusikallinen jauhoja alustusvaiheen aikana.
9. Taikinaa on vaikea vaivata.
Lisää lusikallinen vettä alustusvaiheen aikana.
136
Rusinaleipä
Ainekset:
Ohjelma 1
Asetus
Vettä 150 200 310 ml
Maitoa 1 ¼ 1 ½ 2 ½ ml
Voita ½ ¾ 1 g
Suolaa 1 ½ 2 3 tl
Sokeria 270 420 650 rkl
Hienoja
vehnäjauhoja
(tyyppi 405)
¾ 1 ½ 2 g
Kuivahiivaa 40 75 100 tl
Tuloksena
noin
550g 700g 1100g
Täysjyväleipä
Ainekset:
Ohjelma 3
Asetus
Vettä 310 415 620 ml
Öljyä 1 1 ½ 2 rkl
Sitruunamehua 1 1 ½ 2 rkl
Karkeita
vehnäjauhoja
(tyyppi 1050)
150 200 300 g
Karkeita
vehnäjauhoja
(tyyppi 1050)
300 400 600 g
Sokeria 3 4 6 tl
Suolaa 1 3 4 tl
Kuivahiivaa 2 3 4 tl
Kaurajauhoja 4 6 8 tl
Tuloksena noin 750g 1000g 1500g
Sekaleipä
Ainekset:
Ohjelma 1
Asetus
Vettä 150 220 350 ml
Luonnonjogurttia 75 110 175 ml
Suolaa 1 1 ½ 2 ½ tl
Sokeria ¼ ¼ ¾ rkl
Vehnäjauhoja
(esim.
hiivaleipäjauhoja)
(type 550)
160 230 350 g
Vehnäjauhoja
(esim.
hiivaleipäjauhoja
(type 1150)
160 230 350 g
Kuivahiivaa ¾ 1 ¼ 2 tl
Tuloksena noin 500g 700g 1150g
Pizzataikina
Ainekset:
Ohjelma 8
Asetus
Vettä 230 ml
Oliiviöljyä 3 rkl
Suolaa 2 tl
Sokeria 1 tl
Vehnäjauhoja
(esim.
hiivaleipäjauhoja)
(type 550)
400 g
Kuivahiivaa 2 tl
Tuloksena noin 600g
Vinkki:
Poista taikina paistovuoasta kun ohjelma on
loppunut. Anna taikinan kohota
huonelämpötilassa noin 30 minuuttia.
137
Hillo, marmeladi
Perusresepti koostuu hienonnetuista tai
soseutetuista hedelmistä ja hillosokerista
(esim."2:1"). Tietoja hedelmien ja hillosokerin
oikeasta suhteesta löytyy sokeripakkauksesta.
Pese hedelmät ja kuori ne tarvittaessa.
Punnitse noin 900 g hedelmiä, mutta
huomioi aina yleiset määrärajat, jotta
estetään seoksen vaahtoaminen ja
läikkyminen yli. Hedelmät on leikattava
pieniksi palasiksi (maks. 1 cm) tai
soseutettava.
Laita hedelmät ja 500 g hillosokeri
paistovuokaan. Kun teet marjoista
marmeladia, lisää 1 tl sitruunamehua ja
sekoita se joukkoon hyvin.
ynnistä ohjelma HILLO, MARMELADI.
Valvo huolella prosessia. Poista sokerin
jäämät vuoasta kumikaapimella.
Kun ohjelma on päättynyt, irrota pistoke
seinäpistorasiasta ja ota paistovuoka
laitteesta varoen patalapun kanssa.
Siirrä hillo tai marmeladi varoen valmiina
oleviin purkkeihin. Sulje purkit sen jälkeen
tiukasti ja anna niiden jäähtyä.
Paistovuoka on huuhdeltava perusteellisesti
käytön jälkeen.
Reseptejä kahdelle pienemmälle paistovuoalle
Sipulileipä
Ainekset:
Ohjelma 1
Asetus
Vettä 130 /130 175 / 175 - ml
Suolaa ⅓ / ⅓ ½ / ½
- tl
Sokeria ⅓ / ⅓ ½ / ½
- tl
Karkeita
vehnäjauhoja
(tyyppi 1050)
200 / 200 270/270
- g
Paistettua
sipulia
30 / 30 38 / 38 - g
Kuivahiivaa ¼ / ¼ ⅓ / ⅓ - tl
Tuloksena
noin
300g/ 300g 430g/430g
-
Rusinaleipä
Ainekset:
Ohjelma 1
Asetus
Vettä 75 / 75 150 / 150 - ml
Voita ⅔ / ⅔ 1 ¼ / 1 ¼
- rkl
Suolaa ¼ / ¼ ½ / ½
- tl
Hunajaa ¾ / ¾ 1 ½ / 1 ½
- rkl
Hienoja
vehnäjauhoja
(tyyppi 405)
135 / 135 270 / 270
- g
Kuivahiivaa ⅓ / ⅓ ¾ / ¾
- tl
Rusinoita 20 / 20 38 / 38
- g
Tuloksena
noin
200g / 200g 550g/550g
-
Lyhenteet:
tl = teelusikka (mittalusikka: 1 tl) = 5 ml
rkl = ruokalusikka (mittalusikka: 1 tl) = 15 ml
g = gramma
ml = millilitra
138
Valmiina saatavat paistovalmiit sekoitukset
Kaupoissa on erilaisia paistovalmiita taikinasekoituksia.
Laita paistovuokaan enintään 500 g sekoitusta ja tarvittava määrä kuivahiivaa.
Sekoituspakkauksen koosta riippuen voit ehkä käyttää vain puolet pakkauksesta kerrallaan.
Lisää tarvittava määrä nestettä.
Ohjelma: STANDARDI, VAALEA/RANSKANLEIPÄ tai TÄYSJYVÄ käytetystä jauhotyypistä
riippuen.
Lisätietoja resepteistä
Leipäkone on tarkoitettu resepteille, joissa on korkeintaan 550 g jauhoja. Älä käytä jauhoja
maksimimäärää enempää, jotta taikina ei kohoaisi ulos paistovuoasta ja jotta se alustetaan kunnolla.
Ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä.
Sokeri lisää hiivan kohotustehoa ja tekee kuoresta tummemman ja paksumman.
Suola lisää taikinan koostumuksen kiinteyttä ja hidastaa kohoamista.
Jos lisäät reseptiin nestemäisiä aineksia, varmista, että vähennät vastaavasti reseptissä mainittua
nestemäärää. Tämä koskee esimerkiksi munien, tuorejuuston tai jogurtin lisäämistä.
Paistotulos riippuu monista tekijöistä, kuten ilmanpaineesta, kosteudesta, veden kovuudesta,
huoneen ja ainesten lämpötilasta. Jos resepti ei toimi odottamallasi tavalla, kannattaa muunnella
reseptejä kohdassa ’Tavanomaisia ongelmia’ kuvatuilla tavoilla.
Erityistietoja allergisille
Tässä leipäkoneessa voidaan käyttää myös erityisiä, vilja-allergista kärsiville suunnattuja
jauhoseoksia. Leivästä tulee suhteellisen tiivistä silloinkin, kun käytetään suurempia määriä hiivaa tai
leivinjauhetta.
Tässä tapauksessa tulisi kuitenkin käyttää vain STANDARDI- tai GLUTEENITON-ohjelmia, ja valita
tumma tummuusaste. Tällä ohjelmalla leipään syntyy vahvempi kuori.
Gluteiinittomia jauhoja käytettäessä emme suosittele esiohjelmoinnin käyttämistä. Aloita ohjelma
aina heti, kun ainekset on lisätty laitteeseen.
Gluteiinittoman leivän valmistukseen kaupoissa saatavilla olevat leivontaseokset ovat kaikkein
sopivimpia.
TEKNISET TIEDOT
Mallinumero: BM 3992
yttöjännite: 230 V~, 50 Hz
Tehontarve: 860 W
Paistokapasiteetti:
Iso paistovuoka, tilavuus 3,8 l: leivän paino noin 750 - 1600 g
Pienet paistovuoat, kunkin tilavuus 1,35 l: leivän paino kussakin
noin 500 g
Keskimääräiset mitat: 395 mm (L) x 275 mm (S) x 315 mm (K)
Paino: 4,9 kg
Ajastin: Ohjelmoitavissa 13:00 tuntiin saakka
Ohjelmia: 11
Lisätarvikkeet: Mittakuppi ja -lusikka, taikinakoukun irrotin
mä tuote on kaikkien voimassa olevien CE-merkintöjä koskevien direktiivien mukainen.
139
Jätehuolto
ytöstä poistettavat laitteet tulisi viedä jätteiden hyötykäyttöasemalle.
TAKUU
Laitteelle myönnetään 2 vuoden takuu, joka koskee valmistus- ja ainevikoja, ostopäivästä lukien
yksilöityä ostokuittia vastaan yleisten Suomessa kulloinkin alalla voimassa olevien takuuehtojen
mukaan. Mikäli laitetta käytetään väärin, käyttöohjeen vastaisesti tai huolimattomasti, vastuu
syntyvistä esine- ja henkilövahingoista lankeaa laitteen käyttäjälle. Tämä takuu ei vaikuta
lakimääräisiin oikeuksiin eikä mihinkään muihin kansallisen lainsäädännön säätämiin tuotteiden
ostoa koskeviin laillisiin kuluttajaoikeuksiin, joita tuotteen hankkijalla on.
Valmistuttaja: Severin Elektrogeräte GmbH, Saksa
Maahantuoja:
Oy Harry Marcell Ab
PL 63, 01511 VANTAA
Puh (09) 870 87860
Fax (09) 870 87801
www.harrymarcell.fi
asiakaspalvelu@harrymarcell.fi
140
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192

SEVERIN BM 3992 Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas