OW200130

Tefal OW200130 Ohjekirja

  • Olen lukenut Tefal OW2000 leipäkoneen käyttöohjeen ja voin vastata laitteeseen liittyviin kysymyksiin. Opas sisältää ohjeet erilaisten leipien, briossien ja muiden leivonnaisten valmistukseen. Siinä on kattava kuvaus leipäkoneen eri toiminnoista ja asetuksista, sekä reseptejä ensimmäisten leipien valmistukseen.
  • Mitä ohjelmia leipäkoneessa on?
    Voinko tehdä viivästetyn käynnistyksen?
    Onko koneella lämpimänäpito-ominaisuus?
1
2
3
4
5
9
8
7
6
1
0
11
1
2
Ennen käyttöön ottoa
1
2
3
4
5
9
8
7
6
1
0
1
1
1
2
Laitteesta leviää mahdollisesti hieman epämiellyttävää tuoksua ensimmäisellä käyttökerralla
Tutustu leipäkoneeseen
A. ikkunalla varustettu kansi
b1. näyttöruutu
b6. ohjelmavalinta
b7. käytön merkkivalo
b4. myöhemmäksi ohjelmoidun käynnistyksen
säätövalitsin ja ajan säätövalitsin ohjelmassa 12
B. kojetaulu
f2. teelusikka
F. kaksiosainen annostin
f1. ruokalusikka
C. leipäkulho
E. mittamuki
D. sekoittin
87
b3. painon valinta
b5. kuoren värin valinta
b2. näppäi npäälle/pois
FIN
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 87
88
Olitpa alottelija tai alan asiantuntija, mittaat vain koneeseen ainekset ja
leipäkone hoitaa loput. Voit helposti valmistaa leipiä, pullia, pastaa ja hilloja
tekemättä itse mitään. Muista kuitenkin, että oppimiseen käytetty aika on
välttämätön leipäkoneen optimaaliseen käyttöön. Varaa siis aikaa koneeseen
tutustumiseen, äläkä ole pettynyt, jos ensimmäiset kokeilusi eivät ole täysin
onnistuneita. Jos olet malttamaton, perusleivän valmistusohje kohdassa
'Nopeasti alkuun' auttaa sinua ensi askeleissa. Huomioi myös, että
koneessa valmistetun leivän koostumus on kiinteämpää kuin leipomon
valmistamassa leivässä.
Leivällä on tärkeä osuus
ravinnossamme.
Kukapa ei olisi joskus
haaveillut kotona
leivotusta leivästä ?
Se on nyt mahdollista
leipäkoneen ansiosta.
Tavallisesti noudatettava
järjestys :
• Nesteet (voi, ruokaöly, munat,
vesi, maito)
• Suola
• Sokeri
• Jauhot, puolet määrästä
• Maitojauhe
• Muut kiinteät ainekset
• Jauhot, toinen puoli määrästä
• Hiiva
1. Lue tarkoin käyttöohje ja sovella annettuja valmistusohjeita :
kone ei valmista leipää samoin menetelmin kuin käsin leivottaessa!
2.
Kaikkien käytettävien ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä (ellei toisin
ilmoiteta), ja ne täytyy punnita tarkasti. Mittaa nesteet laitteen mukana
toimitetulla asteikolla varustetulla mittamukilla. Käytä koneen
mukana toimitettua kaksiosaista annostinta ja mittaa sen yhdellä
puolella teelusikallisia ja toisella ruokalusikallisia.
Jos mitat eivät ole tarkat, tulokset epäonnistuvat.
3.
Käytä aineksia ennen niiden viimeistä ilmoitettua käyttöpäivää ja säilytä
ne viileässä ja kuivassa paikassa.
4.
Jauhot on mitattava hyvin tarkasti. Tästä syystä ne on punnittava
keittiövaa'alla. Käytä pussiin pakattua kuivattua leipomohiivaa.
Ellei valmistusohjeessa ole neuvottu toisin, älä käytä leivinjauhetta.
Kun hiivapussi on avattu, se on käytettävä 48 tunnin kuluessa.
5.
Jotta ainesten kohoaminen ei häiriintyisi, neuvomme sinua laittamaan
kaikkia tuotteen kulhoon heti alusta lähtien ja välttämään kannen
avaamista käytön aikana (ellei toisin ilmoiteta). Noudata tarkoin
valmistusohjeissa ilmoitettuja aineksien järjestystä ja määrää.
Ensin nesteet ja sitten kiinteät ainekset.
Hiivaa ei saa sekoittaa nesteeseen tai suolaan.
Johdanto
Ensi askeleet
Neuvoja ja vinkkejä leipien onnistumiseen
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 88
Tutustuaksesi leipäkoneeseen, ehdotamme, että kokeilet ensimmäiseksi PERUSLEIVÄN valmistusohjetta.
Nopeasti alkuun
89
Ota leipäkulho pois nostamalla kahvaa ja vetämällä
edestä taaksepäin, jotta molempien puolten kiinnikkeet
irtoaisivat toinen toisensa jälkeen.
Sovita siten sekoittim paikoilleen.
1
Sijoita leipäkulho paikoilleen. Paina kulhoa ensin toiselta
ja sitten toiselta puolelta, jotta se kiinnittyisi kierrättimelle
ja sen kiinnikkeet asettuisivat paikoilleen molemmilla
puolilla.
3
Kytke leipäkone sähköverkkoon. Äänimerkin jälkeen tulee
näyttöön ohjelma 1 (1P), t.s. 1000 g paahto keskitasoa,
ja sen jälkeen vastaava aika.
4
Lisää ainekset astiaan neuvotussa järjestyksessä.
Tarkista, että kaikki ainekset on punnittu tarkasti.
2
Irrota koneen pistoke pistorasiasta paistovaiheen lop-
puessa. Ota leipäkulho ylös nostamalla kahvaa. Käytä
aina suojakäsineitä sillä leipäkulhon kansi on kuuma,
samoin kannen sisäpuoli. Irrota leipä kulhosta kuumana
ja aseta se ritilälle jäähtymään 1 tunnin ajaksi.
6
Paina valitsinta
.
Aikakytkimen kaksoispiste (:) vilkkuu.
Käynnin merkkivalo syttyy.
5
PERUSLEIPÄ PAAHTO > KESKITASO SUOLA > 1,5 tl
(Ohjelma 1) PAINO > 1000 g SOKERI > 1 rkl
AIKA > 3 : 18 MAITOJAUHE > 2 rkl
RUOKAÖLJY > 2 rkl VEHNÄJAUHOJA > 605 g
VETTÄ > 330 ml HIIVAA > 1,5 tl
tl > teelusikka
rkl > ruokalusikka
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 89
90
1 > perusleipä
2 > peruspikaleipä
3 > ranskanleipä
4 > kokojyväleipä
5 > kokojyväpikaleipä
6 > makea leipä
Ohjelman valinta käynnistää eri vaiheet, jotka seuraavat automaattisesti toisiaan.
Menu-näppäimen
avulla voit valita tietyn määrän erilaisia ohjelmia.
Ohjelman toteutukseen tarvittava aika tulee näyttöön.
Aina kun painat näppäintä , numero näytöllä siirtyy seuraavaan ohjelmaan joita on 1 - 12 :
1
Perusleipäohjelmalla voit valmistaa useimpia leipälajeja, joissa käytetään vehnäjauhoja.
2
Ohjelma vastaa perusleipäohjelmaa nopeana versiona.
Näin leivotun leivän sisus voi olla jonkin verran vähemmän kuohkeata.
3
Ranskanleipäohjelmalla valmistetaan perinteellistä ranskalaista valkoista leipää.
4
Kokojyväleipäohjelma valitaan, kun valmistukseen käytetään kokojyväjauhoja.
5
Ohjelma on sama kuin kokojyväleipä-ohjelma, mutta on sen nopea versio.
Näin leivotun leivän sisus voi olla jonkin verran vähemmän kuohkeata.
6
Makea leipäohjelma soveltuu valmistusohjeisiin, joissa käytetään enemmän rasvaa ja sokeria.
7
Ohjelma on sama kuin kokojyväleipä-ohjelma, mutta on sen nopea versio.
Näin leivotun leivän sisus voi olla jonkin verran vähemmän kuohkeata.
8
Erityisnopea leipä-ohjelma on ERITYISNOPEAN LEIVÄN valmistusohjeen mukainen (kts. sivu 94).
9
Sen avulla voi valmistaa leivonnaisia ja leivoksia kemiallisella hiivalla.
10
Hillo-ohjelmalla valmistetaan automaattisesti hilloa kulhossa.
11
Kohotaikinaohjelmat eivät paista. Ne ovat taikinan vaivaamisohjelmia kaikille kohoaville taikoinoille.
Esim : pizzataikina.
12
Paisto-ohjelman avulla voi paistaa vain 10 - 60 min, se on säädettävissä 10 min jaksoina vaaleaa.
Ohjelma voidaan valita ja käyttää erillisenä:
a) kohotaikina-ohjelman yhteydessä,
b) jo leivottujen ja jäähdytettyjen leipien lämmitykseen ja rapeuttamiseen, kun ne ovat vielä kulhossa,
c) paiston jatkamiseen pitkän sähkökatkon sattuessa leivän paistovaiheessa.
Leipäkonetta ei saa jättää ilman valvontaa käytettäessä ohjelmaa 12.
Syklin lopettamiseksi ennen sen loppua ohjelma tulee pysäyttää käsin painamalla näppäintä pitkään.
7 > makea pikaleipä
8 > erityisnopea
9 > kakku
Ohjelmanvalinta
Jokaisen ohjelman kohdalla näyttöön ilmestyy oletussäätö.
Sinun on kuitenkin valittava käsikäyttöisesti toivomasi säädöt.
Kun käytät leipäkonetta
10 > hillo
11 > kohotaikinat
12 > vain paisto
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 90
Esilämmitys : toimii ainoastaan ohjelmissa 4 ja 5. Sekoitin ei ole toiminnassa tänä aikana.
Vaihe edistää hiivojen vaikutusta ja tehostaa leipien kohoamista, jos taikinaan on käytetty jauhoja,
joita on yleensä vaikea saada kohoamaan.
Alustus :
Taikina on alustusvaiheessa 1 tai 2 tai pyöritysvaiheessa kohotusvaiheiden välillä.
Tässä vaiheessa ja ohjelmissa 1, 2, 3 4, 5, 6, 7 on mahdollista lisätä taikinaan muita aineksia kuten :
kuivia hedelmiä, oliiveja, silavapaloja jne… Äänimerkki ilmoittaa, milloin ainesten lisääminen on mahdollista.
Katso ajastintaulukkoa (sivu 96-97) ja saraketta “extra”. Sarake ilmoittaa laitteen näytölle ilmestyvän ajan,
kun äänimerkki on tulossa. Jotta olisi mahdollista tietää tarkoin kuinka pitkän ajan kuluttua äänimerkki kuuluu,
“extra” sarakkeen ilmoittama aika on vähennettävä koko paistoajasta.
Esim. : kun “extra” = 2:51 ja “koko paistoaika” = 3:13, muut ainekset voidaan lisätä 22 minuutin kuluttua.
Kohotus :
taikina on kohotusvaiheessa 1, 2 tai 3.
Paisto :
leipä on lopullisessa paistovaiheessa.
Pito lämpimänä :
ohjelmissa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, voit jättää leivän laitteeseen.
Tunnin lämpimänäpitovaihe käynnistyy automaattisesti paiston jälkeen.
Osoitin näyttää 0:00 lämpimänäpitovaiheen aikana. Äänimerkki kuuluu säännöllisin väliajoin.
Vaiheen lopussa laite pysähtyy automaattisesti useiden piipahduksien jälkeen.
Leivän painon oletussäätö on 1000 g. Paino on siis vain ohjeellinen.
Seuraa valmistusohjetta tarkemman painon määrittelyyn . Ohjelmissa 10, 11, 12 ei ole painon säätöä.
Paina näppäintä , kun valitset painon 500 g, 750 g tai 1000 g.
Merkkivalo syttyy valtsemasi painon kohdalla.
Leivän painon valinta
Kuoren väri on säädetty automaattisesti asentoon KESKITASO. Ohjelmissa 10, 11, 12 ei ole värin säätöä.
Kolme valintamahdollisuutta on olemassa : VAALEA (L) - KESKITASO (P) - TUMMA (H).
Jos haluat muuttaa oletussäätöä, paina näppäintä , kunnes merkkivalo syttyy valtsemasi painon kohdalla.
Leivän kuoren värin valinta (paahto)
Taulukon sivu 96-97 näyttää sinulle eri syklien koostumuksen valitun ohjelman mukaisesti.
Vaiheet
Käynnistä laite painamalla näppäintä . Toiminnan merkkivalo syttyy. Lähtölaskenta alkaa.
Voit pysäyttää tai peruuttaa myöhemmäksi säätämäsi ohjelmoinnin painamalla pitkään näppäintä .
Toiminnon merkkivalo sammuu.
Päälle/pois
91
Esilämmitys
Käytetään
ohjelmissa
4 ja 5 taikinan
kohoamisen
edistämiseksi.
Alustus
Alustaa
taikinan ja
lisää sen
kohoamiskykyä.
Lepo
Taikinan
lepovaihe
parantaa
alustuksen
laatua.
Kohotus
Kohotuksen
aikana hiiva
vaikuttaa leivän
kohoamiseen
ja sen aromin
tehostumiseen.
Paisto
Kypsentää
taikinan
ja paahtaa
kuoren
kauniin
väriseksi.
Pito lämpimänä
Pitää leivän lämpimänä
paiston jälkeen.
Suosittelemme kuitenkin
leivän irrottamista
kulhosta heti
paistovaiheen
päätyttyä.
>>>>>
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 91
92
Voit ohjelmoida laitteen siten, että leipäsi on valmiina valitsemallasi ajalla, jopa 13 t. aikaisemmin.
Ohjelmointia ei voi käyttää ohjelmille 8, 9, 10, 11, 12.
Voit säätää vaiheen, kun olet valinnut ohjelman, annostuksen, paahdon ja painon. Ohjelman kesto tulee näytölle.
Laske aikaväli, jolloin haluat ohjelman käynnistyvän ja ajan, jolloin toivot leivän olevan valmiina.
Kone laskee automaattisesti ohjelman eri vaiheiden keston.
Näppäile näppäimien ja avulla näytölle saatu aika ( ylös ja alas). Lyhyin painalluksin aika etenee
näytöllä 10 min. jakso + lyhyt äänimerkki.
Painamalla näppäimiä pitkään eteneminen tapahtuu jatkuvasti 10 minuutin jaksoissa.
Esim. : kello on 20.00 ja haluat leivän olevan valmiina kello 7. 00 seuraavana aamuna. Ohjelmoi kello 11.00
näppäimillä ja . Paina näppäintä . Kuulet äänimerkin ja 2 ajastimen pistettä vilkkuvat.
Lähtölaskenta alkaa. Käynnistimen merkkivalo syttyy.
Jos teet erehdyksen tai haluat muuttaa ajan säätöä, paina pitkään näppäintä kunnes se antaa äänimerkin.
Oletusaika tulee näytölle. Toista operaatio.
Jotkin ainekset ovat pilaantuvia. Älä käytä ajastettua ohjelmaa resepteille, joissa on: tuoretta maitoa, kanamunia,
jogurttia, juustoa, tuoreita hedelmiä.
Koneen ohjelmointi myöhempään ajankohtaan
ytännön neuvoja
Sähkökatkon sattuessa : jos koneen työvaiheen
aikana ohjelma keskeytyy sähkökatkon tai jonkin
erehdyksen johdosta, koneessa on 7 minuutin suoja,
jonka aikana ohjelmointi on edelleen voimassa. Vaihe
käynnistyy uudelleen kohdasta, jolloin se keskeytyi.
Jos katko jatkuu pitempään, ohjelmointi häviää.
Jos haluat toteuttaa kaksi ohjelmaa peräkkäin,
odota 1 tunti, ennen seuraavaa ohjelmaa, jotta kone
saa jäähtyä täydellisesti.
Rasvat ja ruokaöljy :
rasva-aineet tekevät leivästä pehmeämmän ja maukkaamman. Leipä pysyy myös
kauemmin tuoreena. Liika rasva hidastaa taikinan kohoamista. Jos käytät voita, leikkaa se pieniksi palasiksi, jotta se
leviäisi tasaisesti koko taikinaan tai sulata se. Älä sekoita taikinaan voita kuumana. Vältä sen sekoittumista hiivaan,
sillä rasva voi estää kuivatun hiivan uudelleen kostumista.
Kananmunat :
kananmunat ovat hyvänä lisänä taikinassa, ne parantavat leivän väriä ja edistävät leivän sisuksen
kunnollista muotoutumista. Jos käytät kananmunia, vähennä nestemäärää vastaavasti. Riko muna ja lisää nestettä,
kunnes saat valmistusohjeessa mainitun nestemäärän. Valmistusohjeet on laadittu ajatellen munan olevan
keskikokoinen 50 g painoinen kananmuna. Jos munat ovat suurempia, lisää hieman jauhoja ; jos munat ovat
pienempiä, jauhoja käytetään hieman vähemmän.
Maito :
voit käyttää joko tuoretta maitoa tai maitojauhetta. Jos käytät maitojauhetta, lisää vettä niin paljon että
saat alussa ilmoitetun nestemäärän. Jos käytät tuoretta maitoa, voit myös lisätä siihen vettä : koko nestemäärän on
oltava sama kuin valmistusohjeessa. Maidolla on myös emulgoiva vaikutus, joka tekee taikinasta tasaisesti huokoisen
ja antaa sille kauniin sisuksen
Vesi :
vesi kosteuttaa ja aktivoi hiivan. Se kosteuttaa myös jauhon tärkkelyksen ja auttaa leivän sisuksen
muodostumista. Vesi voidaan korvata osittain tai kokonaan maidolla tai muilla nesteillä.
Käytä nesteitä huoneenlämpöisinä.
Ainekset
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 92
Jauhot :
jauhojen paino on erilainen riippuen taikinaan käytetystä jauhotyypistä. Jauhon laadusta riippuen,
paistotulokset voivat myös olla erilaisia. Säilytä jauhot suljetussa astiassa, sillä jauhot reagoivat ympäröiviin
kosteusolosuhteisiin imien kosteutta tai päinvastoin menettäen sitä. Käytä mieluimmin jauhoja, joissa on maininta
"karkea", kuin tavallisia vakiojauhoja. Kauran, leseen, vehnänalkion, rukiin ja kokojyvien lisääminen leipätaikinaan
tekee leivästä painavamman ja tiukemman.
T55- tyyppist jauhojen käyttöä suositellaan, ellei valmistusohjeissa ole toisin ilmoitettu.
Jauhon siivilöinti vaikuttaa myös tulokseen : mitä täydempää jauho on (toisin sanoen: mitä enemmän se sisältää
vehnänjyvän kuoriosaa), sitä vähemmän taikina kohoaa ja sitä kiinteämpää leipä on. Liikkeistä löytyy myös valmiita
sellaisenaan käytettäviä leipätaikinoita. Noudata valmistajan antamia ohjeita näiden taikinoiden käytössä.
Yleensä ohjelman valinta tehdään käytettävän taikinan mukaisesti. Esim. : Täysjyväleipä - Ohjelma 4.
Sokeri :
käytä valkoista tai ruskeata hienoa sokeria tai hunajaa. Älä käytä erikoissokereita tai palasokeria.
Sokeri ravitsee hiivaa, antaa hyvän maun leivälle ja parantaa leivän kuoren ruskeutta.
Suola :
antaa makua leivälle ja säätelee hiivan toimintaa. Se ei saa sekoittua hiivan kanssa. Suolan ansiosta
taikinasta tulee kiinteätä, tiivistä, eikä se kohoa liian nopeasti. Se parantaa myös taikinan koostumusta.
Hiiva :
edistää taikinan kohoamista. Käytä pussiin pakattua kuivahiivaa. Hiivan laatu voi olla erilaista, se ei aina
paisu samalla tavoin. Leivistä voi tulla erilaisia riippuen niiden valmistukseen käytetystä hiivasta.
Vanhentunut tai huonosti säilytetty hiiva ei toimi yhtä hyvin kuin kuivattu pussista juuri avattu hiiva. Kuivatun hiivan
annokset on ilmoitettu pussissa. Jos käytät tuoretta hiivaa, hiivan määrä on kerrottava kolmella (paino
kolminkertainen), ja hiiva liuotetaan vähäiseen määrään haaleata hieman sokeroitua vettä hiivan tehon lisäämiseksi.
On myös olemassa kuivattua hiivaa pieninä hiivapalloina. Ne on kosteutettava sekoittamalla ne vähäiseen määrään
haaleata hieman sokeroitua vettä. Niitä käytetään samassa suhteessa kuin kuivattua hiivaa, mutta suosittelemme
kuitenkin viimeksi mainittua, koska sen käyttö on huomattavasti helpompaa.
Lisäainekset (oliivit, silavapalat jne.) :
Saat erilaisen tuloksen lisäämällä taikinaan muita valitsemiasi
aineksia ottamalla kuitenkin huomioon :
> eri aineksia lisättäessä on noudatettava tarkoin äänimerkin ilmoittamaa aikaa, varsinkin kun on kyse
hauraista aineksista,
> kovimmat siemenet (kuten pellava tai seesami) voidaan lisätä taikinaan jo alustusvaiheen alussa
koneen käytön helpottamiseksi (esimerkiksi kun kone on ohjelmoitu käynnistymään myöhemmin),
> vesi on valutettava pois hyvin kosteista aineksista (oliivit),
> rasvaiset ainekset on pyöritettävä kevyesti jauhossa, jotta ne paremmin sulautuisivat taikinaan,
> lisäaineksia ei saa olla liian runsaasti, se voi häiritä taikinan normaalia valmistumista.
93
ytännön ohjeita
Leivän valmistus riippuu suuresti lämpö- ja
kosteusolosuhteista. Jos sää on erittäin kuuma,
suosittelemme tavallista kylmempien nesteiden
käyttöä. Jos taas olosuhteet ovat kylmät, voi olla
välttämätöntä lämmittää vesi tai maito haaleaksi
(ei kuitenkaan koskaan yli 35°C).
Joskus kannattaa tarkistaa taikina kesken
alustuksen, taikinan on muodostettava tasainen pallo,
joka irtoaa hyvin kulhon seinämistä.
> jos koko jauhomäärä ei ole sekoittunut taikinaan,
on lisättävä hieman vettä,
> muussa tapauksessa on lisättävä hieman jauhoja.
Lisäykset on tehtävä hyvin varovasti (korkeintan 1
ruokalusikallinen kerrallaan) odotettava tyydyttävää
tulosta ennen uuden lisäyksen suorittamista.
Yleisesti ajatellaan erheellisesti, että hiivan
lisääminen taikinaan auttaa leipää kohoamaan
paremmin. Liika hiiva heikentää taikinan koostumusta,
taikina kohoaa kyllä hyvin, mutta laskee
paistovaiheessa. Voit tarkistaa taikinan juuri ennen
paistovaihetta koskettaen sitä kevyesti sormenpäillä :
taikinan on oltava kiinteätä ja sormien jättämien
jälkien on häivyttävä vähitellen.
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 93
Valmistusohjeet
Aineksien lisäämisessä on noudatettava jokaisessa valmistusohjeessa ilmoitettua järjestystä.
Valtsemasi valmistusohjeen ja siihen liittyvän ohjelman mukaisesti voit tarkistaa valmistukseen tarvittavan
ajan taulukosta (sivu 96-97) ja seurata eri vaiheiden vaihtumista.
94
tl > teelusikka - rkl > ruokalusikka
Mansikka-, persikka-, raparperi-
tai aprikoosihillo
Hedelmät 580 g
Sokeria 360 g
Pektiini 30 g
Sitruunamehu 1
Paloittele tai murskaa valitsemasi hedelmät ennen kuin lisäät ne leipäkoneeseen.
500 g 750 g 1000 g
Ruokaöljyä 3.5 tl 1.5 rkl 2 rkl
Vettä 190 ml 250 ml 330 ml
Suolaa 1 tl 1 tl 1.5 tl
Sokeria 2.5 tl 3 tl 1 rkl
Maitojauhettra 1.5 rkl 1.5 rkl 2 rkl
Jauhoja 350 g 455 g 605 g
Hiivaa 1 tl 1 tl 1.5 tl
OHJELMA 1-2 PERUSLEIPÄ
500 g 750 g 1000 g
Pehmeitä voikuutioita 40 g 50 g 70 g
Suolaa 1 tl 1 tl 1.5 tl
Sokeria 2 rkl 2.5 rkl 3 rkl
Maitoa 200 ml 260 ml 350 ml
Jauhoja 310 g 400 g 530 g
Hiivaa 1 tl 1 tl 1.5 tl
MAITOON LEIVOTTU LEIPÄ
1000 g
Ruokaöljyä 1.5 rkl
Vettä (35-40°C max) 360 ml
Suolaa 1.5 tl
Sokeria 1 rkl
Maitojauhettra 2.5 rkl
Jauhoja 565 g
Hiivaa 3.5 tl
OHJELMA 8 ERITYISNOPEA
Kananmunia 3 Kananmunia 3
Voita 70 g Voita 105 g
Suolaa 1/2 tl Suolaa 1/2 tl
Sokeria 195 g Sokeria 135 g
Jauhoja 320 g Tumma rommi 3 rkl
Kemiallisella hiivalla 2.5 tl Jauhoja 155 g
Sitruuna (mehu+kuori) 1 Mantelijauhe 135 g
Kemiallisella hiivalla 2 tl
Vatkaa munia + sokeria + suolaa vaahdon muodostumiseen asti
OHJELMA 9 SITRUUNAKAKKU MANTELIKAKKU
500 g 750 g 1000 g
Kananmunia 2 2 3
Voita 115 g 150 g 195 g
Maitoa 45 ml 60 ml 80 ml
Suolaa 1 tl 1 tl 1.5 tl
Sokeria 2.5 rkl 3 rkl 4 rkl
Jauhoja 280 g 365 g 485 g
Hiivaa 1.5 tl 2 tl 3 tl
OHJELMA 6-7 PULLA
500 g 750 g 1000 g
Kananmunia 2 2 3
Voita 100 g 130 g 175 g
Maitoa 60 ml 80 ml 105 ml
Suolaa 1 tl 1 tl 1.5 tl
Sokeria 3.5 rkl 4 rkl 6 rkl
Jauhoja 270 g 345 g 460 g
Hiivaa 1.5 tl 2 tl 3 tl
Rusinoita 80 g 100 g 130 g
Voit lisätä: rusinoita miedossa mehutiivisteessä tai snaps-tyyppistä alkoholia tai muuta alkoholia esim. rommia
Voit lisätä: aseta kokonaisia manteleita taikinan päälle viimeisen alustusvaiheen loputtua
KUGELHOPF
500 g 750 g 1000 g
Ruokaöljyä 1.5 tl 2 tl 2.5 tl
Vettä 210 ml 290 ml 355 ml
Suolaa 1.5 tl 1.5 tl 2 tl
Sokeria 1.5 tl 2 tl 2.5 tl
Jauhoja 140.5 g 200 g 240 g
Kokojyväjauhoja 210 g 300 g 365 g
Hiivaa 0.5 tl 1 tl 1.5 tl
OHJELMA 4-5 KOKOJYVÄLEIPÄ
500 g 750 g 1000 g
Ruokaöljyä 1.5 tl 2 tl 2.5 tl
Vettä 205 ml 290 ml 355 ml
Suolaa 1 tl 1.5 tl 2 tl
Maitojauhettra 1 rkl 1.5 rkl 2 rkl
Sokeria 1.5 tl 2 tl 2.5 rkl
Jauhoja 180 g 255 g 310 g
Kokojyväjauhoja 85 g 120 g 145 g
Ruisjauhoja 85 g 120 g 145 g
Hiivaa 0.5 tl 1 tl 1.5 tl
MAATALON LEIPÄ
500 g 750 g 1000 g
Vettä 210 ml 275 ml 365 ml
Suolaa 1 tl 1.5 tl 2 tl
Jauhoja 360 g 465 g 620 g
Hiivaa 0.5 tl 1 tl 1.5 tl
OHJELMA 3 RANSKANLEIPÄ
500 g 750 g 1000 g
Vettä 210 ml 275 ml 365 ml
Suolaa 1 tl 1.5 tl 2 tl
Jauhoja 290 g 370 g 395 g
Ruisjauhoja 70 g 90 g 125 g
Hiivaa 1 tl 1 tl 1.5 tl
MAALAISLEIPÄ
750 g
Oliiviöljyä 1 rkl
Vettä 240 ml
Suolaa 1.5 tl
Jauhoja 480 g
Hiivaa 1 tl
OHJELMA 11 PIZZATAIKINA
Appelsiinihillo
Hedelmät 500 g
Sokeria 400 g
Pektiini 50 g
Omena-/
raparperisose
Hedelmät 750 g
Sokeria 5 rkl
OHJELMA 10 SOSEET JA HILLOT
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 94
95
ONGELMAT RATKAISUT
Sekoittimet jäävät kiinni astiaan Liota sitä ennen poisottoa.
Sekoittimet jäävät kiinni leipään Sivele sekoitin kevyesti ruokaöljyllä ennen kuin sijoitat ainekset kulhoon.
Painettuasi näppäintä Kone on liian kuuma. Näyttöön ilmestyy seuraava virheviesti :
mitäân ei tapahdu EO1 ja 5 piipahdusta.Odota 1 tunti 2 kierroksen välillä.
Olet ohjelmoinut käynnistyksen myöhemmäksi.
Kyseessä on esilämmitysohjelma.
Painettuasi näppäintä Kulhoa ei ole painettu pohjaan asti.
moottori käy mutta alustus ei toimi Sekoitin puuttuu tai se on asetettu väärin paikoilleen.
Myöhemmäksi ohjelmoidun Olet unohtanut painaa näppäintä ohjelmoinnin jälkeen.
käynnistyksen jälkeen leipä Hiiva on sekoittunut suolaan ja/tai veteen.
ei ole kohonnut tarpeeksi tai mitään Sekoitin puuttuu.
ei tapahdu
Palaneen käry Osa aineksista on joutunut kulhon viereen :
Anna koneen jäähtyä ja puhdista koneen sisus kostealla sienellä
ilman puhdistusainetta.
Taikina paisuu kulhon yli : liian paljon aineksia, varsinkin nestettä.
Noudata tarkoin valmistusohjeissa annettuja määriä.
Opasteet teknisiin häiriöihin
Ellet saa toivottua tulosta ? Seuraava taulukko voi auttaa.
Opasteet
Näppäintä käytetty
paiston aikana
Liian vähän jauhoja
Liikaa jauhoja
Liian vähän hiivaa
Liikaa hiivaa
Liian vähän vettä
Liikaa vettä
Liian vähän sokeria
Jauhon laatu huono
Aineksia ei ole käytetty
oikeassa suhteessa
(liian suuret määrät)
Liian kuuma vesi
Liian kylmä vesi
Sopimaton ohjelma
Liiaksi
kohonnut
leipä
Laskenut
leipä, joka oli
aluksi liiaksi
kohonnut
Ei
tarpeeksi
kohonnut
leipä
Leipä
jäänyt
liian
vaaleaksi
Sivut
paahtuneet,
mutta leipä ei
tarpeeksi kypsä
Leivän
sivut ja
päällys
jauhoiset
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 95
97
OHJEL-
MOINTI
PAAHTO PAINO AIKA
(t)
ESILÄMMITYS 1.
ALUSTUS
LEPOS 2.
ALUSTUS
1.
KOHOTUS
3.
ALUSTUS
2.
KOHOTUS
4.
ALUSTUS
3.
KOHOTUS
PAISTO YLIM. PITÄMINEN
LÄMPIMÄNÄ
(t)
6
1
500
750
1000
3:12
3:17
3:22
x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 0:39:00 0:00:10 0:25:50 0:00:05 0:51:55
0:45
0:50
0:55
2:50
2:55
3:00
1:00
1:00
1:00
2
500
750
1000
3:12
3:17
3:22
0:45
0:50
0:55
2:50
2:55
3:00
1:00
1:00
1:00
3
500
750
1000
3:12
3:17
3:22
0:45
0:50
0:55
2:50
2:55
3:00
1:00
1:00
1:00
7
1
500
750
1000
2:32
2:37
2:42
x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 0:25:00 0:00:10 0:15:50 0:00:05 0:35:55
0:45
0:50
0:55
2:10
2:15
2:20
1:00
1:00
1:00
2
500
750
1000
2:32
2:37
2:42
0:45
0:50
0:55
2:10
2:15
2:20
1:00
1:00
1:00
3
500
750
1000
2:32
2:37
2:42
0:45
0:50
0:55
2:10
2:15
2:20
1:00
1:00
1:00
8
-
1000 1:20 x 0:05:00 x 0:15:00 0:12:00 xxxx0:48 - 1:00
9
- 1000 1:50 x 0:05:00 x 0:10:00 0:15:00 xxxx1:20 - -
10
- - 1:05 x x x 0:05:00 0:10:00 xxxx0:50 - -
11
- 750 1:30 x 0:05:00 0:05:00 0:20:00 1:00:00 xxxxx--
12
--
0:10
10
minuutin
jaksoina
x
0:10
10
minuutin
jaksoina
--
Huomaa: kokonaiskestoon ei kuulu lämpimänä pitämiseen kuluva aika, joka kuuluu ohjelmiin 1-8.
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 97
98
• Tämän laitteen turvallisuus täyttää voimassa olevat
tekniset määräykset ja normit.
• Lue tarkoin käyttöohje ennen laitteen ensimmäistä
käyttöönottoa : jos käyttöohjetta ei noudateta
valmistaja vapautuu kaikesta vastuusta.
• Älä jätä laitetta lasten tai muiden holhousta tarvitsevien
ulottuville.
• Tarkista, että laitteeseen merkitty jännite vastaa omaa
sähköjärjestelmääsi. Väärään jännitteeseen kytkeminen
poistaa laitteeseen liittyvän takuun .
• Kytke laite ainoastaan maadoitettuun pistorasiaan.
Muussa tapauksessa seurauksena voi olla sähköisku joka
voi mahdollisesti aiheuttaa vaikeita vammoja.
Turvallisuutesi vuoksi on välttämätöntä, että maadoitus
vastaa maassanne sähkön asennuksesta säädettyjä
normeja. Ellei sähköjärjestelmässäsi ole maadoitettua
pistorasiaa, sinun on ehdottomasti pyydettävä
ammattiinsa koulutettua sähköasentajaa hoitamaan
sähköjärjestelmäsi voimassa olevien normien mukaiseksi.
• Laite on tarkoitettu ainoastaan kotikäyttöön kodin
sisätiloissa.
• Poista pistoke pistorasiasta aina kun olet lopettanut
laitteen käytön tai puhdistat sitä..
• Älä käytä laitetta, jos:
- sen johto on viallinen,
- laite on pudonnut ja siinä esiintyy näkyviä vikoja tai
tomintavirheitä. Kaikissa näissä tapauksissa laite on
lähetettävä huoltoon vaaran välttämiseksi.
Katso laitteen takuupapereita.
• Kaikki toimenpiteet asiakkaan suorittamaa puhdistusta
ja normaalia huoltoa lukuunottamatta on annettava
valtuutetun huoltopalvelun suoritettavaksi.
• Älä pane koskaan laitetta, virtajohtoa tai pîstoketta
veteen tai muuhun nesteeseen.
• Älä anna virtajohdon riippua lasten ulottuvilla.
• Virtajohto ei saa koskaan joutua laitteen kuumien osien
läheisyyteen tai koskettaa niitä, sitä ei saa myöskään
sijoittaa lämmönlähteen lähelle tai asettaa terävälle
kulmalle.
• Älä käytä laitetta, jos virtajohto on vahingoittunut.
Korvaa se vaaran välttämiseksi uudella, valtuutetusta
huoltopalvelusta hankkimallasi johdolla (katso listaa
palveluoppaasta).
Älä koske ikkunaan käytön aikana ja heti sen
jälkeen. Ikkunan lämpötila voi olla hyvin korkea.
• Älä irrota laitetta sähköverkosta vetämällä johdosta.
• Käytä vain hyväkuntoista jatkojohtoa, jossa on
maadoitettu pistoke, johdon poikkileikkauksen tulee olla
ainakin yhtä suuri kuin laitteen mukana toimitetun
johdon poikkileikkaus.
• Älä laita laitetta muiden laitteiden päälle.
• Älä käytä laitetta lämmönlähteenä.
• Älä laita paperia, pahvia tai muovia laitteeseen äläkä
laita mitään sen päälle.
• Jos tuotteen jotkin osat syttyvät tuleen, älä yritä
sammuttaa sitä vedellä. Irrota laite sähköverkosta.
Sammuta liekit kostealla kankaalla.
• Käytä oman turvallisuutesi vuoksi ainoastaan varusteita
ja varaosia, jotka on tarkoitettu laitteeseesi.
• Kaikille laitteille on suoritettu laaduntarkastus.
Käytännön testejä on suoritettu sattumanvaraisesti
valituille laitteille, mikä seikka selittää mahdolliset
käytön jäljet.
Käytä ohjelman loputtua aina suojakäsineitä,
kun kosketat kulhoa tai laitteen kuumia osia.
Laite tulee hyvin kuumaksi käytön aikana.
• Älä tuki koskaan tuuletusritilöitä.
• Ole hyvin varovainen, laitteesta voi päästä höyryä, kun
avaat kannen ohjelman aikana tai sen loppuessa.
Kun käytät ohjelmaa n:o 10 (hillot, soseet) varo
höyrypäästöjä ja roiskeita, kun avaat kannen.
• Varo, paistoastian yli pursuva taikina voi syttyä
palamaan lämmityslaitteella, huomioi siis :
- älä ylitä koskaan valmistusohjeissa annettuja määriä.
- älä ylitä taikinassa 1000 g kokonaispainoa.
• Tuotteen akustinen teho nousee aina 72 dBa saakka.
Osallistummehan ympäristön suojeluun !
Laitteessasi on useita käyttökelpoisia tai kierrätettäviä materiaaleja.
Vie se keräyspisteeseen, jotta se tulisi oikein käsitellyksi.
Turvaohjeet
• Irrota pistoke pistorasiasta ja anna koneen jäähtyä.
• Puhdista kone ja sen sisäpuoli kostealla sienellä. Kuivaa huolellisesti.
• Pese kulho ja sekoitin lämpimällä vedellä. Jos sekoitin on juuttunut kulhoon, liota sitä 5 - 10 min.
• Irrota kansi ja puhdista se lämpimällä vedellä.
• Älä puhdista mitään osaa astianpesukoneessa.
• Älä käytä puhdistusaineita, hankausvälineitä tai alkoholia. Käytä pehmeätä ja kosteaa riepua.
• Älä upota koskaan laitetta tai kantta veteen.
Puhdistus ja huolto
TEFAL OW2000 ref 3314053 doc 17/11/06 10:15 Page 98
/