Electrolux EKC6051FOW Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja
SISÄLLYS
1. TURVALLISUUSTIEDOT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
2. TURVALLISUUSOHJEET . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
3. LAITTEEN KUVAUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
4. KÄYTTÖÖNOTTO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
5. KEITTOTASO - PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
6. KEITTOTASO - HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
7. KEITTOTASO - HOITO JA PUHDISTUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
8.
UUNI - PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
9. UUNI - HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
10.
UUNI - HOITO JA PUHDISTUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
11. KÄYTTÖHÄIRIÖT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
12.
TEKNISET TIEDOT . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
13. ASENNUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
WE’RE THINKING OF YOU
Kiitämme teitä Electrolux-laitteen hankinnasta. Olette valinneet tuotteen, joka perustuu
vuosikymmenien aikana saatuun kokemukseen ja innovaatioon. Kekseliäs ja tyylikäs laite, joka on
suunniteltu teitä ajatellen. Laitetta käyttäessänne voitte olla aina varma erinomaisista tuloksista.
Tervetuloa Electroluxin maailmaan.
Vieraile verkkosivullamme:
Saadaksesi käyttöön liittyviä neuvoja, esitteitä, vianmääritysohjeita ja huolto-ohjeita:
www.electrolux.com
Tuotteen rekisteröimiseksi parempaa huoltoa varten:
www.electrolux.com/productregistration
Ostaaksesi laitteesi lisävarusteita, kulutusosia ja alkuperäisiä varaosia:
www.electrolux.com/shop
KULUTTAJANEUVONTA JA HUOLTO
Suosittelemme alkuperäisten varaosien käyttöä.
Pidä seuraavat tiedot saatavilla ottaessasi yhteyttä valtuutettuun huoltoliikkeeseen.
Kyseiset tiedot löytyvät laitteen arvokilvestä. Malli, tuotenumero, sarjanumero.
Varoitukset/huomautukset ja turvallisuusohjeet.
Yleistietoja ja vinkkejä
Ympäristönsuojeluohjeita
Oikeus muutoksiin pidätetään.
SUOMI 29
1. TURVALLISUUSTIEDOT
Lue laitteen mukana toimitetut ohjeet ennen laitteen asen-
nusta ja käyttöä. Valmistaja ei ota vastuuta henkilö- tai
omaisuusvahingoista, jotka aiheutuvat laitteen virheellises-
tä asennuksesta tai käytöstä. Pidä ohjeet aina laitteen
mukana tulevia käyttökertoja varten.
1.1 Lasten ja taitamattomien henkilöiden turvallisuus
VAROITUS!
Tukehtumis-, henkilövamma- tai pysyvän vammau-
tumisen vaara.
Vähintään 8 vuotta täyttäneet lapset ja sellaiset henki-
löt, joiden fyysiset, sensoriset tai henkiset kyvyt eivät
ole tähän riittäviä tai joilla ei ole laitteen tuntemusta tai
kokemusta sen käytöstä, saavat käyttää tätä laitetta ai-
noastaan silloin, kun heidän turvallisuudestaan vastaava
henkilö valvoo heitä.
Älä anna lasten leikkiä laitteella.
Pidä kaikki pakkausmateriaalit lasten ulottumattomissa.
Pidä lapset ja kotieläimet poissa laitteen luota silloin,
kun laite on toiminnassa tai se jäähtyy. Laitteen osat
ovat kuumia.
Jos laitteessa on lapsilukko, suosittelemme sen käyttä-
mistä.
Lapset eivät saa suorittaa puhdistusta tai huoltoa ilman
valvontaa.
1.2 Yleiset turvallisuusohjeet
Laite ja sen osat kuumenevat käytön aikana. Älä koske-
ta lämpövastuksiin.
Älä käytä tätä laitetta ulkoisella ajastimella tai erillisellä
kaukosäädinjärjestelmällä.
Rasvalla tai öljyllä kypsentäminen ilman valvontaa voi
olla vaarallista ja se voi johtaa tulipaloon.
30
www.electrolux.com
Älä koskaan yritä sammuttaa tulta vedellä, vaan kytke
laite pois toiminnasta ja peitä sitten liekit esimerkiksi
kannella tai sammutuspeitteellä.
Älä säilytä mitään keittotason päällä.
Laitteen puhdistuksessa ei saa käyttää painepesuria.
Metalliesineitä, kuten veitsiä, haarukoita, lusikoita ja
kansia ei saa laittaa liesitasolle, koska ne voivat kuu-
mentua.
Älä käytä hankausaineita tai teräviä metallikaapimia lasi-
luukun puhdistamisessa, sillä ne voivat naarmuttaa pin-
taa, mistä voi olla seurauksena luukun lasin särkymi-
nen.
Ole varovainen koskettaessasi säilytyslaatikkoa. Se voi
kuumentua.
Poista kannatinkiskot vetämällä ensin kannatinkiskon
etuosasta ja sen jälkeen takaosa irti sivuseinistä. Kiinni-
tä uunipeltien kannatinkiskot takaisin paikalleen suorit-
tamalla toimenpiteet päinvastaisessa järjestyksessä.
Jos keraaminen pinta on vaurioitunut, katkaise virta lait-
teesta sähköiskuvaaran välttämiseksi.
2.
TURVALLISUUSOHJEET
2.1 Asennus
VAROITUS!
Asennuksen saa suorittaa vain
ammattitaitoinen henkilö.
Poista kaikki pakkausmateriaalit.
Vaurioitunutta laitetta ei saa asentaa tai
käyttää.
Noudata koneen mukana toimitettuja
ohjeita.
Siirrä laitetta aina varoen, sillä se on
raskas. Käytä aina suojakäsineitä.
Älä koskaan vedä laitetta sen kahvasta
kiinni pitäen.
Noudata mainittuja vähimmäisetäisyyk-
siä muihin laitteisiin ja kalusteisiin.
Varmista, että laite asennetaan turvallis-
ten rakenteiden alapuolelle ja lähelle.
Laitteen sivujen on oltava saman kor-
kuisten laitteiden tai kalusteiden lähellä.
Älä asenna laitetta tason päälle.
Älä asenna laitetta oven viereen tai ikku-
nan alapuolelle. Tällöin keittoastioiden
putoaminen laitteesta vältetään oven tai
ikkunan avaamisen yhteydessä.
VAROITUS!
Varmista, että asennat sen va-
kaasti laitteen kallistumisen estä-
miseksi. Lue ohjeet Asennus-lu-
vusta.
SUOMI 31
Sähköliitäntä
VAROITUS!
Tulipalo- ja sähköiskuvaara.
Kaikki sähkökytkennät tulee jättää
asiantuntevan sähköasentajan vastuul-
le.
Laite on kytkettävä maadoitettuun pis-
torasiaan.
Varmista, että arvokilven sähkötiedot
vastaavat kotitalouden sähköverkon ar-
voja. Ota muussa tapauksessa yhteyttä
sähköasentajaan.
Kytke pistoke maadoitettuun pistorasi-
aan.
Älä käytä jakorasioita tai jatkojohtoja.
Varmista, ettei pistoke ja virtajohto vau-
rioidu. Ota yhteyttä huoltoliikkeeseen tai
sähköasentajaan vaurioituneen virtajoh-
don vaihtamiseksi.
Älä anna virtajohtojen koskettaa laitteen
luukkuun, varsinkaan luukun ollessa
kuuma.
Jännitteenalaisten ja eristettyjen osien
suojat tulee asentaa niin, ettei niiden ir-
rotus onnistu ilman työkaluja.
Kytke pistoke pistorasiaan vasta asen-
nuksen jälkeen. Varmista, että laitteen
verkkovirtakytkentä on ulottuvilla lait-
teen asennuksen jälkeen.
Jos pistoke on löysästi kiinni virtajoh-
dossa, älä kiinnitä sitä pistorasiaan.
Älä vedä virtajohdosta pistoketta irrot-
taessasi. Vedä aina pistokkeesta.
Käytä vain asianmukaisia eristyslaitteita:
suojakytkimet, sulakkeet (ruuvattavat
sulakkeet on irrotettava kannasta), vika-
virtakytkimet ja kontaktorit.
Sähköasennuksessa on oltava erotin,
joka mahdollistaa laitteen irrottamisen
sähköverkosta kaikista navoista. Erotti-
men kontaktiaukon leveys on oltava vä-
hintään 3 mm.
2.2 Käyttö
VAROITUS!
Henkilövahinkojen, palovammojen
tai sähköiskujen vaara.
Käytä laitetta kotiympäristössä.
Älä muuta laitteen teknisiä ominaisuuk-
sia.
Varmista, ettei tuuletusaukoissa ole es-
teitä.
Älä jätä laitetta ilman valvontaa toimin-
nan aikana.
Kytke laite pois toiminnasta jokaisen
käyttökerran jälkeen.
Laitteen sisäosa kuumenee käytön ai-
kana. Älä kosketa laitteen lämpövastuk-
siin. Käytä aina uunikintaita, kun käsitte-
let lisävarusteita tai uunivuokia.
Avaa laitteen luukku varoen laitteen ol-
lessa toiminnassa. Laitteesta voi tulla
kuumaa ilmaa.
Älä käytä laitetta märillä käsillä tai kun
se on kosketuksissa veteen.
Älä paina avointa uunin luukkua.
Älä käytä ulkoista ajastinta tai erillistä
kauko-ohjausjärjestelmää laitteen käyt-
tämiseen.
Pidä laitteen luukku aina suljettuna, kun
laite on toiminnassa.
Älä aseta ruokavälineitä tai kattiloiden
kansia keittoalueille. Ne kuumenevat.
Kytke keittoalue off-asentoon käytön
jälkeen.
Älä käytä laitetta työtasona tai säilytys-
tasona.
Jos laitteen pinnassa on säröjä, irrota
laite välittömästi sähköverkosta. Täten
vältetään sähköiskut.
VAROITUS!
Olemassa on tulipalon tai räjäh-
dyksen vaara.
Kuumista rasvoista ja öljyistä voi päästä
syttyviä höyryjä. Pidä liekit tai kuumat
esineet kaukana rasvoista ja öljyistä,
kun käytät niitä ruoanvalmistukseen.
Erittäin kuumasta öljystä pääsevät höy-
ryt voivat sytyttää tulipalon.
Käytetty öljy, jossa voi olla ruoka-aine-
ksien jäämiä, voi aiheuttaa tulipalon al-
haisemmassa lämpötilassa kuin ensim-
mäistä kertaa käytettävä öljy.
Älä aseta laitteeseen, sen lähelle tai
päälle syttyviä tuotteita tai syttyviin tuot-
teisiin kostutettuja esineitä.
Älä anna kipinöiden tai avotulen päästä
laitteeseen avatessasi luukkua.
Avaa laitteen luukku varoen. Alkoholia
sisältävät aineet voivat kehittää helposti
syttyvän alkoholin ja ilman seoksen.
32
www.electrolux.com
Älä yritä sammuttaa tulta vedellä. Kytke
laite irti sähköverkosta ja peitä liekit
kannella tai sammutuspeitteellä.
VAROITUS!
Laite voi muutoin vaurioitua.
Emalipinnan vaurioitumisen tai värimuu-
toksien estäminen:
Älä aseta uunivuokia tai muita esinei-
tä suoraan laitteen pohjalle.
Älä aseta alumiinifoliota suoraan lait-
teen pohjalle.
Älä aseta vettä suoraan kuumaan lait-
teeseen.
älä säilytä kosteita astioita tai ruokia
laitteessa sen käytön jälkeen.
Ole varovainen, kun irrotat tai kiinnität
lisävarusteita.
Emalipintojen värimuutokset eivät vaiku-
ta laitteen toimintaan. Niitä ei katsota
viaksi takuuoikeudellisessa mielessä.
Käytä korkeareunaista uunivuokaa kos-
teiden leivonnaisten paistamisessa. He-
delmä- ja marjamehut voivat jättää py-
syviä jälkiä.
Älä pidä kuumaa keittoastiaa käyttöpa-
neelin päällä.
Älä anna kattiloiden kiehua kuiviin.
Älä anna esineiden tai keittoastioiden
pudota laitteen päälle. Pinta voi vaurioi-
tua.
Älä kytke keittoalueita toimintaan keitto-
astian ollessa tyhjä tai ilman keittoasti-
aa.
Älä aseta alumiinifoliota laitteen päälle.
Valuraudasta tai -alumiinista valmistetut
tai vaurioituneen pohjan omaavat keitto-
astiat voivat naarmuttaa keraamista pin-
taa. Nosta ne aina irti keittotasosta lii-
kuttamisen aikana.
2.3 Hoito ja puhdistus
VAROITUS!
Ne voivat aiheuttaa henkilövahin-
koja, tulipaloja tai laitteen vaurioi-
tumisen.
Ennen kuin aloitat hoitoa tai puhdistus-
ta, kytke laite pois toiminnasta ja irrota
pistoke pistorasiasta.
Tarkista, että laite on kylmä. Vaarana on
lasilevyjen rikkoutuminen.
Vaihda välittömästi vaurioituneet luukun
lasipaneelit. Ota yhteys valtuutettuun
huoltoliikkeeseen.
Ole varovainen irrottaessasi luukkua.
Luukku on painava!
Puhdista laite säännöllisesti, jotta pinta-
materiaali ei vaurioidu.
Laitteeseen jäänyt rasva tai ruoka voi ai-
heuttaa tulipalon.
Puhdista laite kostealla pehmeällä liinal-
la. Käytä vain mietoja puhdistusaineita.
Älä käytä hankausainetta, hankaavia
pesulappuja, liuottimia tai metalliesinei-
tä.
Jos käytät uuninpuhdistussuihketta,
noudata tuotepakkauksessa olevia tur-
vallisuusohjeita.
Älä puhdista katalyyttistä emalia (jos
olemassa) pesuaineella.
2.4 Sisävalo
Käytä ainoastaan kodinkoneisiin tarkoi-
tettuja hehkulamppuja tai halogeeni-
lamppua. Älä käytä sitä rakennuksen
valaisemiseen.
VAROITUS!
Sähköiskun vaara.
Ennen lampun vaihtamista laite on irro-
tettava pistorasiasta.
Käytä ainoastaan ominaisuuksiltaan sa-
manlaisia lamppuja.
2.5 Hävittäminen
VAROITUS!
Tällöin on olemassa henkilövahin-
ko- tai tukehtumisvaara.
Irrota pistoke pistorasiasta.
Leikkaa johto irti ja hävitä se.
Poista luukun lukitus, jotta lapset ja eläi-
met eivät voisi jäädä kiinni laitteen sisäl-
le.
SUOMI 33
3. LAITTEEN KUVAUS
3.1 Laitteen osat
5
4
3
2
1
6
7
8
9
21
3 4
5
1
Virran merkkivalo
2
Uunin toimintojen väännin
3
Lämpötilan valitsin
4
Lämpötilan merkkivalo
5
Keittotason vääntimet
6
Lämpövastus
7
Uunin lamppu
8
Puhallin ja lämpövastus
9
Kannatintasot
3.2 Keittoalueet
2
210 mm
5
180 mm
145 mm
145 mm
1 3
46
1
Keittoalue 1200 W
2
Höyrynpoistoaukko
3
Keittoalue 1800 W
4
Keittoalue 1200 W
5
Jälkilämmön merkkivalo
6
Keittoalue 2300 W
3.3 Varusteet
Ritilä
Käytetään patojen, kakkuvuokien ja
paistien alustana.
Matalareunainen leivinpelti
Kakkujen ja pikkuleipien paistamiseen.
Uunipannu
Käytetään leivonnassa, paistamisessa
tai rasvankeruuastiana.
Säilytyslaatikko
Säilytyslaatikko sijaitsee uunikammion
alapuolella.
4. KÄYTTÖÖNOTTO
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat luvut.
4.1 Uuden laitteen
puhdistaminen
Poista kaikki lisävarusteet ja irrotettavat
uunipeltien kannatinkiskot (jos olemas-
sa).
34
www.electrolux.com
Puhdista laite ennen ensimmäistä käyt-
tökertaa.
Lue ohjeet kohdasta "Hoito ja
puhdistus".
4.2 Esikuumennus
Esikuumenna tyhjä laite jäljelle jääneen
rasvan polttamiseksi pois.
1.
Valitse toiminto ja maksimilämpöti-
la.
2.
Anna laitteen käydä yhden tunnin
ajan.
3.
Valitse toiminto ja maksimilämpöti-
la.
4.
Anna laitteen käydä kymmenen mi-
nuuttia.
5.
Valitse toiminto ja maksimilämpöti-
la.
6.
Anna laitteen käydä kymmenen mi-
nuuttia.
Varusteet voivat kuumentua tavallista
enemmän. Laitteesta voi tulla hajua ja sa-
vua. Tämä on normaalia. Tarkista, että il-
mavirtaus on riittävä.
4.3 Lapsilukko
Lapsilukko on oletusasetuksena käytössä.
Luukun avaaminen ja sulkeminen
Avaa luukku siirtämällä lukkoa oikealle.
Sulje luukku lukitusvipua painamatta.
Lapsilukon kytkeminen pois toiminnasta
2
B
1
1.
Paina luukun reunalistaa (B) molem-
malta puolelta. Tiiviste irtoaa.
2.
Irrota luukun reunalista vetämällä sitä
ylöspäin.
1
2
3.
Irrota lukitusvipu (1), siirrä sitä oikealle
(2) ja kiinnitä se takaisin paikalleen.
SUOMI 35
B
4.
Pitele luukun reunalistaa (B) molem-
malta puolelta ja aseta se luukun si-
säreunaan. Aseta luukun reunalista
luukun yläreunaan.
Lapsilukon kytkeminen
toimintaan
Suorita edellä mainitut toimenpiteet uudel-
leen ja siirrä vipu takaisin vasemmalle.
Kun laite kytketään pois toimin-
nasta, lapsilukko ei poistu käytös-
tä.
5. KEITTOTASO - PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat luvut.
5.1 Tehotaso
Vään-
nin
Toiminto
Lämpimänäpito
0 Pois toiminnasta
1-9 Tehotasot
(1 - alhaisin lämpötila-ase-
tus, 9 - korkein lämpötila-
asetus)
1.
Käännä väännin haluamasi tehotason
kohdalle.
2.
Lopeta ruoanlaitto kääntämällä vään-
nin asentoon 0.
Käytä jälkilämpöä vähentääksesi
energian kulutusta. Kytke keitto-
alue pois toiminnasta noin 5-10
minuuttia ennen ruoanlaiton päät-
tämistä.
5.2 Jälkilämmön merkkivalo
Jälkilämmön merkkivalot osoittavat, milloin
keittoalue on kuuma.
VAROITUS!
Palovammojen vaara on olemassa
jälkilämmön vuoksi.
6. KEITTOTASO - HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKE
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat luvut.
6.1 Keittoastiat
Keittoastian pohjan tulee olla
mahdollisimman paksu ja tasai-
nen.
Emaloidusta teräksestä valmis-
tetut ja alumiini- tai kuparipoh-
jaiset keittoastiat voivat aiheut-
taa värimuutoksia keraamiseen
pintaan.
36
www.electrolux.com
6.2 Energiansäästö
Mikäli mahdollista, peitä keittoa-
stia aina kannella.
Aseta keittoastia keittoalueelle,
ennen kuin kytket keittoalueen
toimintaan.
Kytke keittoalueet pois toimin-
nasta ennen kypsennysajan
päättymistä ja hyödynnä jälki-
lämpö.
Keittoastioiden pohjan tulee olla
keittoalueen kokoinen.
6.3 Esimerkkejä
keittotoiminnoista
Taulukossa annetut tiedot ovat ainoastaan
suuntaa-antavia.
Te-
hota-
so
Käyttökohde: Aika Vinkkejä
1
Kypsennyttejen ruokien lämpi-
mänäpito
tar-
peen
mu-
kaan
Aseta keittoastian päälle kan-
si
1-2 Hollandaise-kastike, voin, suk-
laan ja liivatteen sulattaminen
5-25
min
Sekoita aika ajoin
1-2 Kiinteyttäminen: munakkaat, mu-
najuusto
10-40
min
Keitä kannen alla
2-3 Riisin ja maitoruokien haudutus,
valmisruokien kuumentaminen
25-50
min
Lisää nestettä riisin suhteen
vähintään kaksinkertainen
määrä, sekoita maitoruokia
kypsennyksen aikana
3-4 Höyrytetyt vihannekset, kala, liha 20-45
min
Lisää joitakin ruokalusikallisia
nestettä
4-5 Höyryssä kypsennetyt perunat 20-60
min
Käytä korkeintaan ¼ litraa
vettä/750 g perunoita
4-5 Suurten ruokamäärien kypsentä-
minen, pataruoat ja keitot
60-150
min
Enintään 3 litraa nestettä +
valmistusaineet
6-7 Leikkeiden, vasikanlihan, cordon
bleun, leikkeiden, pyöryköiden,
makkaroiden, maksan, kastike-
pohjan, kananmunien, ohukais-
ten ja munkkien paistaminen
tar-
peen
mu-
kaan
Käännä kypsennyksen puoli-
välissä
7-8 Voimakas paistaminen: sipulipe-
runat, ulkofilee, pihvit
5-15
min
Käännä kypsennyksen puoli-
välissä
9 Suuren vesimäärän keittäminen, pastan keittäminen, lihan ruskistaminen
(gulassi, patapaisti), ranskalaisten friteeraus
7. KEITTOTASO - HOITO JA PUHDISTUS
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat luvut.
Puhdista keittotaso jokaisen käytön jäl-
keen.
SUOMI 37
Tarkista aina, että keittoastian pohja on
puhdas.
Keraamisen pinnan naarmut tai
tummat läiskät eivät vaikuta lait-
teen toimintaan.
Lian poistaminen:
1.
Poista välittömästi: sulanut mu-
ovi, muovikelmu ja sokeripitoinen
ruoka. Muutoin lika voi aiheuttaa
laitteeseen vaurioita. Käytä erityistä
lasipintaan tarkoitettua kaavinta.
Aseta kaavin viistosti lasipintaa vas-
ten ja liikuta kaavin pinnan yli.
Poista sitten, kun laite on jääh-
tynyt riittävästi: kalkkirenkaat, ve-
sirenkaat, rasvatahrat ja kirkkaat
metalliset värimuutokset. Käytä ke-
raamisen keittotason tai ruostumat-
toman teräksen puhdistukseen tar-
koitettua puhdistusainetta.
2.
Puhdista laite kostealla liinalla käyt-
täen vähän puhdistusainetta.
3.
Kuivaa pinta lopuksi puhtaalla lii-
nalla.
HUOMIO
Säilytä kaavin poissa lasten ulottu-
vilta. Käytä kaavinta varovasti, sillä
sen terä on hyvin terävä.
8. UUNI - PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat luvut.
8.1 Jäähdytyspuhallin
Kun laite on toiminnassa, jäähdytyspuhal-
lin kytkeytyy automaattisesti toimintaan
laitteen pintojen pitämiseksi viileinä. Kun
kytket laitteen pois toiminnasta, jäähdytys-
puhallin toimii edelleen, kunnes laite on
jäähtynyt.
8.2 Laitteen kytkeminen
toimintaan ja pois toiminnasta
1.
Käännä uunin toimintojen valitsin ha-
luamasi toiminnon kohdalle.
Virran merkkivalo palaa uunin toimin-
nan aikana.
2.
Käännä lämpötilan valitsin haluamasi
lämpötilan kohdalle.
Lämpötilan merkkivalo palaa uunin
kuumenemisen aikana.
3.
Uuni kytketään pois toiminnasta
kääntämällä uunin toimintojen väännin
ja lämpötilan väännin Off-asentoon.
8.3 Uunin toiminnot
Uunin toiminto Käyttötarkoitus
Pois toimin-
nasta
Laitteesta on katkaistu virta.
Kiertoilma
Saman paistolämpötilan vaativien ruokien paistaminen sa-
manaikaisesti useammalla kannatintasolla ilman, että
tuoksut sekoittuvat. Säädä uunin lämpötila 20-40 °C al-
haisemmaksi kuin ylä-/alalämpötoiminnossa.
Ylä- ja alaläm-
Paistaminen yhdellä kannatintasolla. Ylä- ja alavastukset
toimivat samanaikaisesti.
38
www.electrolux.com
Uunin toiminto Käyttötarkoitus
Piiras/Pizza
Pizzan, juustopiirakan tai muun piirakan valmistaminen.
Säädä uunin lämpötila 20-40 °C alhaisemmaksi kuin ylä-/
alalämpötoiminnossa.
Ruskistaminen
Suurikokoisten lihapalojen paistaminen. Grillivastus ja uu-
nin puhallin ovat yksi kerrallaan toiminnassa, ja kuuma il-
ma kiertää ruoan ympärillä.
Suuri grilli
Matalien ja suurien ruokamäärien grillaus. Leivän paahta-
minen. Suuri grillivastus on toiminnassa.
Kuivaus
Hedelmä- (esim. omenat, luumut, persikat) ja vihannesvii-
paleiden (tomaatit, kesäkurpitsa, sienet) kuivaus.
Sulatus Pakasteiden sulattaminen.
Uunin lamppu Lampun sytyttäminen ilman uunitoimintoa.
8.4 Uunipeltien ja ritilän asettaminen kannattimille
Korkeareunaisessa uunipannussa
ja ritilässä on reunauloke. Kyseis-
ten reunojen ja ohjaustankojen
muodon ansiosta keittoastia ei voi
luisua.
Ritilän ja korkeareunaisen uunipan-
nun asettaminen samanaikaisesti
Aseta ritilä uunipannun päälle. Työnnä uu-
nipannu kannatinkiskojen väliin jollekin
kannatintasolle.
9. UUNI - HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
VAROITUS!
Lue turvallisuutta koskevat luvut.
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja
paistoajat ovat ainoastaan suun-
taa antavia. Lämpötila ja paistoai-
ka riippuvat reseptistä sekä käy-
tettyjen ainesten laadusta ja mää-
rästä.
SUOMI 39
HUOMIO
Käytä korkeareunaista uunipeltiä
kosteiden leivonnaisten paistami-
sessa. Hedelmämehut voivat ai-
heuttaa pysyviä tahroja emalipin-
taan.
9.1 Leivonnaisten paistaminen
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin
entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin
käyttämiesi asetusten (lämpötila, paisto-
aika) ja kannatintasojen sijaan taulukos-
sa mainittuja asetuksia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää
jälkilämmön ja kytkeä uunin pois toimin-
nasta noin 10 minuuttia ennen paistoa-
jan päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit
voivat vääntyä uunin toiminnan aika-
na. Jäähtyessään uunipellit palautu-
vat kuitenkin alkuperäiseen muotoon-
sa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa
käyttää alhaisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia
ohjearvoja, sovella jonkin lähes saman-
laisen leivonnaisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä ta-
solla, paistoaikaa voi pidentää 10-15
minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset
voivat ruskistua epätasaisesti paistami-
sen alkuvaiheessa. Tässä tapauksessa
lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa. Erot
tasaantuvat paistumisen jatkuessa.
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku on liian vaa-
lea pohjasta
Väärä kannatintaso Laita kakku ylemmälle kannatinta-
solle
Kakku laskeutuu
(taikinainen ja liian
kostea)
Liian korkea paistoläm-
pötila
Käytä alhaisempaa lämpötilaa
Kakku laskeutuu
(taikinainen ja liian
kostea)
Liian lyhyt paistoaika Pidennä paistoaikaa
Älä käytä korkeampaa lämpöti-
laa lyhentääksesi paistoaikaa
Kakku laskeutuu
(taikinainen ja liian
kostea)
Taikinassa on liian pal-
jon nestettä
Käytä vähemmän nestettä Tarkista
sekoitusaika, erityisesti käyttäessä-
si vatkainta/monitoimikonetta
Kakku on liian kui-
va
Liian alhainen lämpötila Säädä lämpötila korkeammaksi
Kakku on liian kui-
va
Liian pitkä paistoaika Lyhennä paistoaikaa
Kakku ei ruskistu
tasaisesti
Liian korkea paistoläm-
pötila ja liian lyhyt pais-
toaika
Alenna lämpötilaa ja pidennä pais-
toaikaa
Kakku ei ruskistu
tasaisesti
Taikinaa ei ole levitetty
tasaisesti pellille
Levitä taikina tasaisesti pellille
Kakku ei paistu
asetetussa paisto-
ajassa
Liian alhainen lämpötila Säädä lämpötila vähän korkeam-
maksi
40
www.electrolux.com
9.2 Hot Air Baking
Leivonnaisen
laatu
Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Sämpylät 2+4 175-185 15-20
Kokojyväsämpylät 2+4 165-180 20-30
Småt gærbrød
med fyld
2+4 170-180 15-20
Pretzelit 2+4 160-170 15-20
Vehnäleipä 2+4 170-180 30-40
Kokojyvälei 2+4 160-170 35-45
Ruisleipä, sekavilja 2+4 250 lämmitys
- kypsennys 2+4 160-170 60-70
Patongit 2+4 180-200 20-30
Bradepandekage 3 150-160 50-60
Formkage 2+4 150-160 30-40
Sokerikakut 2 150-160 50-60
Marengit 2+4 100 90-120
Marenkipohjat 2+4 100 90-120
- lämmitys 2+4
uunin ollessa pois
toiminnasta
25
Pikkuleivät 2+4 150-160 10-20
Voitaikina 2+4 155-165 30-40
Hedelmäkakut,
murotaikinapohja
2+4 150-160
esikypsennys,
pohjat 10-15
Hedelmäkakut,
murotaikinapohja
2+4 150-160 viimeistely 35-45
Hedelmäkakut,
murotaikina
2+4 170-180 30-40
9.3 Ylä- ja alalämpö
Leivonnaisen laatu Ritilä Lämpötila °C
Aika minuuttei-
na
Sämpylät 3-4 200-225 8-12
Kokojyväsämpylät 3-4 190-200 20-25
Täytetyt voileivät 3-4 200-225 10-12
Ciabatta-sämpylät 3-4 210-230 10-20
Focaccia 3-4 220-230 15-20
Pitaleipä 3-4 250 5-15
SUOMI 41
Leivonnaisen laatu Ritilä Lämpötila °C
Aika minuuttei-
na
Pretzelit 3-4 180-200 12-15
Vehnäleipä 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Kokojyvälei 1-2 180-200 35-45
Ruisleipä, sekavilja 1 275 lämmitys
- kypsennys 1 190 55-65
Patongit 3-4 220-230 15-30
Peltikakku 2-3 170-180 50-60
Vuokakakut 3-4 170-180 35-45
Sokerikakut 1-2 170-180 40-50
Täytekakut, rullat 3-4 200-225 8-12
Marengit 3-4 100 90-120
Marenkipohjat 3-4 100 90-120
- lämmitys 3-4
uunin ollessa
pois toiminnasta
25
Pikkuleivät 3-4 160-180 6-15
Voitaikina 3-4 170-190 30-45
Kääretortut 3-4 190-210 10-12
Hedelmäkakut, murotai-
kinapohja
3-4 175-200
esikypsennys,
rulla 10-15
Hedelmäkakut, murotai-
kinapohja
3-4 175 viimeistely 35-45
Hedelmäkakut, murotai-
kina
3-4 190-200 25-35
Mantelikakku rengas-
vuoassa
2 210-230 10-12
9.4 Pizzataulukko
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Ciabatta-sämpylät 2-3 200-220 10-20
Focaccia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Hedelmäkakut,
murotaikinapohja
2-3 170-180 35-45
Hedelmäkakut,
murotaikina
2-3 175-200 25-35
42
www.electrolux.com
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Pizza, kotitekoinen
(paksu - runsas-
täytteinen)
1-2 180-200 25-35
Pizza, kotitekoinen
(ohut pohja)
1-2
200-230
1)
15-20
Pizza, pakaste 1-2 200 15-20
Tortut, kotitekoiset
esikypsennys, rulla
3-4 215-225 35-45
Tortut, kotitekoiset
viimeistely
3-4 215-225 35-45
Tortut, pakaste 3-4 200 15-25
1)
esikuumenna uuni
9.5 Lihan paistaminen
Ruokien paistaminen
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä
uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan
uunipannulle tai ritilän päälle, jonka alla
on uunipannu. (Mikäli varusteena)
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa
kannella peitettynä. Näin liha pysyy me-
hukkaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista li-
ha paistovuoassa ilman kantta.
9.6 Lihan paistaminen kiertoilmalla
Naudanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Paahtopaisti
1)
2-3 125 80-120
Reisipaisti
- ruskistus
2-3 200 yhteensä 10
Reisipaisti
- paisto
2-3 150 50-60
Paahtopaisti 1-2 160 90-120
1)
Muut. Voidaan viimeistellä ruskistamalla pinta grillin alapuolella tai ylä-/alalämmöllä
lämpötilassa 250 °C. Jos paistolämpömittaria käytetään, poista se ennen grillausta.
Vasikanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Naudanfilee
1)
2-3 160 60-70
SUOMI 43
Lammas
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Koipi/lapa/selkä 2 160 80-100
Porsaanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Porsaanpaisti
1)
2-3 175 60-70
Porsaankylkipaisti
1)
2-3 175 60
Niskapaistit 2-3 160 90-120
Kinkku 1-2 150 60-100
Lintupaisti
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Kana, paloiteltu 2-3 180 55-65
Ankka
1)
2-3 150 55-65
Ankka, hiljainen
kypsennys
1)
2-3 130
yhteensä noin 5
tuntia
Kalkkunapaisti,
täytetty
1-2 150 50-60
Kalkkunarinta 2-3 175 70-80
9.7 Ylä- ja alalämpö
Naudanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Paahtopaisti
1)
2-3 125 80-120
Reisipaisti
- ruskistus
2-3 225 yhteensä 10
Reisipaisti
- paisto
2-3 160 50-60
Paahtopaisti 1-3 180 90-120
1)
Muut. Voidaan viimeistellä ruskistamalla pinta grillin alapuolella tai ylä-/alalämmöllä
lämpötilassa 250 °C. Jos paistolämpömittaria käytetään, poista se ennen grillausta.
44
www.electrolux.com
Vasikanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Naudanfilee
1)
2-3 180 60-70
Lammas
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Koipi/lapa/kylki 2 180 80-100
Porsaanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Porsaanpaisti
1)
3 200 60-70
Porsaankylkipaisti
1)
3 200 60
Niskapaistit 2-3 180 90-120
Kinkku 1-2 160 60-100
Lintupaisti
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuutteina
lihakiloa kohti
Kana, paloiteltu 2-3 200 55-65
Ankka
1)
2-3 160 55-65
Ankka, hidas kyp-
sennys
1)
2-3 130
yhteensä noin 5
tuntia
Kalkkunapaisti,
täytetty
1-2 160 50-60
Kalkkunarinta 2-3 200 70-80
9.8 Ruokien paistaminen kiertoilmalla
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Kala, keitto 2+4 150-160
1)
Kala, friteeraus 2+4 165-175
1)
Lihamureke 2+4 165-175 60-70
Lihapullat 2+4 165-175 35-45
Maksapâté 2+4 165-175 65-75
Perunagratiini 2+4 175 55-65
Lasagne, kotitehty 2+4 175 60-70
SUOMI 45
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Lasagne, pakaste 2+4 175
30-45
2)
Makaronivuoka 2+4 165-175 40-50
Pizza, kotitekoinen 3 180-200 20-35
Pizza, pakaste 2+4 180-200
15-25
2)
Ranskalaiset, pa-
kaste
2+4 180-200
30-45
2)
Tortut, kotitekoiset
- esikypsennys,
rulla
2+4 165-175 15-20
Tortut, kotitekoiset
- viimeistely
2+4 165-175 30-40
Tortut, pakaste 2+4 175
25-35
2)
1)
Kun kalaa friteerataan tai keitetään, keittoaika riippuu kalan paksuudesta. Kala on kypsä,
kun sen liha on valkoista. Kokeile lävistämällä kala haarukalla. Jos liha irtoaa helposti
ruodoista, kala on kypsä.
2)
Kahta tasoa käyttäessä (kaksinkertainen annos) aika on noin 1/3 pakkauksessa mainittua
aikaa pitempi. Jos annettu aika on 30 minuuttia, valmistusaika on noin 30+10 = 40 min.
9.9 Ylä- ja alalämpö
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Kala, keitto 2-3 160-170
1)
Kala, friteeraus 2-3 180-200
1)
Lihamureke 2-3 175-200 45-60
Lihapullat 3-4 175-200 30-45
Maksapâté 2-3 180-200 50-60
Gratiinit 2-3 180-200 50-60
Perunagratiini 3-4 200 55-65
Lasagne, kotitekoi-
nen
2-3 200 50-60
Lasagne, pakaste 3-4 175-200
30-45
2)
Makaronivuoka 2-3 180-200 30-40
Pizza, kotitekoinen 2-3 220-230 15-25
Pizza, pakaste 2-3 220-230
15-25
2)
Ranskalaiset, pa-
kaste
3-4 225-250
20-30
2)
Tortut, kotitehty
- esikypsennys,
rulla
3-4 190-210 15-25
46
www.electrolux.com
Ruokalaji Ritilä Lämpötila °C Aika minuutteina
Tortut, kotitekoiset
- viimeistely
3-4 190-210 20-30
Tortut, pakaste 3-4 200-225
20-30
2)
1)
Kun kalaa friteerataan tai keitetään, keittoaika riippuu kalan paksuudesta. Kala on kypsä,
kun sen liha on valkoista. Kokeile lävistämällä kala haarukalla. Jos liha irtoaa helposti
ruodoista, kala on kypsä.
2)
Kahta tasoa käyttäessä (kaksinkertainen annos) aika on noin 1/3 pakkauksessa mainittua
aikaa pitempi. Jos annettu aika on 30 minuuttia, valmistusaika on noin 30+10 = 40 min.
9.10 Ruskistaminen
Naudanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuuttei-
na lihakiloa koh-
ti
Reisipaisti
- ruskistus
2-3 200 yhteensä 10
Reisipaisti
- paisto
2-3 150 50-60
Paahtopaisti 1-2 160 90-120
Vasikanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuuttei-
na lihakiloa koh-
ti
Naudanfilee
1)
2-3 160 60-70
1)
Muut. Voidaan viimeistellä ruskistamalla pinta grillin alapuolella tai ylä-/alalämmöllä
lämpötilassa 250 °C. Jos paistolämpömittaria käytetään, poista se ennen grillausta.
Lammas
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuuttei-
na lihakiloa koh-
ti
Koipi/lapa/kylki 2 160 80-100
Porsaanliha
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuuttei-
na lihakiloa
kohti
Porsaanpaisti
1)
2-3 180 60-70
Porsaankylkipaisti
1)
2-3 175 60
Niskapaistit 2-3 160 90-120
Kinkku 1-2 150 60-100
SUOMI 47
Lintupaisti
Lihalaji Ritilä Lämpötila °C
Aika minuuttei-
na lihakiloa
kohti
Broileri 2-3 180 55-65
Ankka
1)
2-3 150 55-65
Ankka, hiljainen kypsen-
nys
1)
2-3 ei sovi
yhteensä noin 5
tuntia
Kalkkunapaisti, täytetty 1-2 150 50-60
Kalkkunarinta 2-3 175 70-80
9.11 Grillaus
Käytä aina grillitoimintoa lämpötilan
maksimiasetuksella.
Grillauksen aikana uunin luukun
on aina oltava kiinni.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5
minuuttia grillitoiminnolla.
Aseta ritilä grillaustaulukossa
suositellulle kannatintasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäi-
selle kannatintasolle rasvan ke-
räämiseksi.
Grillaa vain matalia liha- tai kala-
paloja.
Grillausalue on asetettu ritilän keskelle.
Grillauksen ruokalajit Ritilä
Lämpötila
°C
Aika mi-
nuutteina /
1. puoli
Aika mi-
nuutteina /
2. puoli
Porsaankyljykset 3-4 250 7-9 4-6
Lampaankyljykset 3-4 250 7-10 5-6
Kana, paloiteltu 3-4 250 20-25 15-20
Makkara 3-4 250 3-4 1-2
Porsaankylkipalat, esi-
kypsennetty 20 minuut-
tia
3-4 250 15-20 15-20
Kala, turska ja lohi viipa-
leina
3-4 250 10 5
Paahtoleivät 3-4 250 2-3 -
48
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Electrolux EKC6051FOW Ohjekirja

Tyyppi
Ohjekirja

muilla kielillä