Princess 151934 Omistajan opas

  • Hei, olen lukenut PRINCESS-leipäkoneiden 151934 ja SILVER 151936 käyttöohjeet ja olen valmis vastaamaan kysymyksiisi. Ohjekirja sisältää ohjeet leipäkoneen käyttöön, eri ohjelmiin ja reseptejä useille leipä- ja taikinalajeille. Lisäksi saat apua yleisimpiin kysymyksiin liittyen laitteen käyttöön.
  • Miten leipäkone käynnistetään ja sammutetaan?
    Mitä ohjelmia leipäkoneessa on?
    Voiko leivän paistoaikaa viivästyttää?
    Mitä tehdä, jos leipä ei kohoa?
    Miten leipäkone puhdistetaan?
Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Instructions for use . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Mode d’emploi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Anleitung . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Instrucciones de Uso . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Istruzioni d’uso . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
Brugsanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
Käyttöohje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
JUL 09 V1
NL
UK
F
D
E
I
S
DK
N
SF
76
PRINCESS (SILVER) HOME BREADMAKER ART. 151934/151936
Lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi ennen leipäkoneen käyttöä.
Tarkista, että laitteen ja verkkovirran jännite on sama.
OHJAUSTAULU
Painamalla Start/stop-näppäintä kotileipurinne käynnistyy/virta katkeaa.
Käynnistys: Pidä start/stop-näppäintä painettuna suunnilleen niin kauan kuin lasket viiteen.
Pysäytys: Pidä start/stop-näppäintä painettuna suunnilleen niin kauan kuin lasket viiteen.
Huomaa: Jos painat stop-näppäintä kotileipurin ollessa käynnissä, ohjelma ei
palaudu.
Valintanäppäin Ohjelma Kestoaika
1 Basic 3:00
2 Quick 2:20
3 French 3:50
4 Rapid 1:50
5 Whole Wheat 3:40
6 Cake 2:50
7 Dough 1:30
8 Bake 1:00
COLOUR
Ohjelmaa 7 lukuunottamatta jokaisessa ohjelmassa on 3 eri mahdollisuutta säätää leivän kuoren tummuus.
Näppäintä painamalla voit valita jonkin seuraavista väreistä:
• Normaali
• Tumma
Vaalea
DELAY-TIMER
Tätä ajastinnäppäintä käytetään, kun ohjelma halutaan säätää myöhemmäksi, esimerkiksi yöllä alkavaksi.
Esimerkki:
Kello on 8:00 illalla, ja haluat leivän olevan valmiina seuraavana aamuna klo 7:00.
Pane kaikki ainekset kulhoon ja varo, että hiiva ei sekoitu nesteeseen.
Valitse näppäimellä haluamasi paisto-ohjelma ja “colour”-näppäimellä haluamasi tummuus. Tässä esimer-
kissä on käytetty ohjelmaa 1. Se kestää 3 tuntia, mikä tarkoittaa sitä, että ohjelman täytyy käynnistyä klo
04:00. Kun ainekset ovat valmiina kulhossa, laitteen käynnistyshetkeen on aikaa kahdeksan tuntia. Säädä
ajastin siis näyttämään 08:00.
VALITTAVANASI OVAT SEURAAVAT OHJELMAT:
* Basic
Vaalean ja sekaleivän valmistukseen. Tämä on eniten käytetty ohjelma. Kotileipuri alustaa
taikinan 3 kertaa. Toisen alustuskerran päätyttyä kuuluu merkkiääni. Nyt voit lisätä erikoi-
sainekset. Koko ohjelma kestää kolme tuntia.
* Quick
Vaalean ja sekaleivän valmistukseen. Kotileipuri alustaa taikinan 2 kertaa ja merkkiääni
kuuluu ennen toista alustusta.
77
Nyt voit lisätä taikinaan erikoisainekset. Taikinan kohotus- ja paistoaika lyhenevät, ja leivästä tulee
pienempi. Ohjelma kestää 2 tuntia ja 20 minuuttia.
* French
Vaalean ranskanleivän valmistukseen. Kone alustaa taikinan 2 kertaa, kohotusaika samoin kuin paistoaika
pitenevät. Näin syntyy paksumpi kuori. Ohjelma kestää 3 tuntia ja 50 minuuttia.
* Rapid
Kakun paistamiseen. Kotileipuri sekoittaa kerran ja paistaa sen jälkeen taikinan. Ohjelman kestoaika 1
tunti ja 50 minuuttia.
* Whole Wheat
Täysjyvävehnäleivän valmistukseen hapantaikinajuuresta. Kotileipuri alustaa 2 kertaa, taikinan kohotus ja
paistaminen kestävät kauemmin.
On suositeltavaa valita “tumma” väri, jolloin kuoresta tulee rapea.
Ohjelma kestää 3 tuntia ja 40 minuuttia.
* Cake
Herkullisen hapantaikinapasteijan valmistukseen. Kotileipuri alustaa 2 kertaa.
Ohjelma kestää 2 tuntia ja 50 minuuttia.
* Deeg
Tämä toiminto alustaa mm. sämpylä- tai pitsataikinan tai minkä tahansa muun tarvittavan taikinan.
Ohjelman kestoaika 1 tunti ja 30 minuuttia.
* Bake
Ainoastaan kypsäksi paistamiseen.
Ohjelman kestoaika 1 tunti ja 30 minuuttia.
Basic Quick French Rapid Wheat Cake Dough Bake
1. alustus 10 min 10 min 18 min 14 min 10 min 10 min 20 min
1. kohotus 20 min 5 min 40 min 25 min 5 min
2. alustus 15 min 15 min 22 min 20 min 20 min
2. kohotus 20 min 20 min 30 min 30 min 20 min
“Tekeytyminen” 30 sek 30 sek 30 sek 30 sek 30 sek
Viimeinen kohotus 55 min 55 min 65 min 41 min 70 min 55 min 50 min
Paistoaika 60 min 55 min 65 min 55 min 55 min 50 min 60 min
Yhteensä 3:00 2:20 3:50 1:50 3:40 2:50 1:30 1:00
1. merkkiääni 40 min 25 min 75 min 50 min
Lämmitysvaihe 60 min 60 min 60 min 60 min 60 min 60 min 60 min 60 min
LEIVONTAOHJEITA KOSKEVIA HUOMAUTUKSIA
Paras tulos saadaan aina noudattamalla ilmoitettuja ainesmääriä.
Käytä varusteisiin kuuluvaa mittakulhoa ja mittalusikkaa tai käytä vaakaa.
• Mittakulho on 250 ml.
• Iso mittalusikka on 15 ml ja vastaa yhtä ruokalusikallista.
• Pieni mittalusikka on 5 ml ja vastaa teelusikallista.
Varo käyttämästä liian kylmää vettä. Paras lämpötila on noin 28°C.
Whole
78
LEIVÄNPAISTOSSA MAHDOLLISESTI ESIINTYVIÄ ONGELMIA
Leipä ei kohoa.....
- Hiiva on vanhaa,
- Liian vähän vettä,
- Liian paljon suolaa,
- Väärät ainesmäärät,
- Ainekset eivät ole huoneenlämpöisiä
- Pane hiiva jauhojen alle niin ettei se sekoitu suolaan, sokeriin tai veteen.
Leipä kohoaa liikaa.....
- Käytä vähemmän hiivaa
- Vähemmän vettä
- Liian vähän suolaa
Leivän pinta muistuttaa “kraatteria”.....
- Käytetty liian paljon vettä
- Käytä 2 ruokalusikallista enemmän jauhoja
- Leipä on ollut liian kauan kulhossa
Leipä on liian tiivistä.....
- Käytä 2 ruokalusikallista enemmän vettä
Leivässä on reikiä.....
- Käytä 2 ruokalusikallista vähemmän vettä
- Käytä hieman vähemmän hiivaa
- Käytä enemmän suolaa
PUHDISTUS JA HOITO
- Puhdista kotileipuri aina ennen ensimmäistä käyttöä miedolla puhdistusaineella.
- Puhdista myös taikinansekoitin.
- Anna laitteen aina jäähtyä ennen puhdistusta ja ennen kuin panet sen pois käytöstä. Laite jäähtyy noin
puolessa tunnissa niin paljon, että voit käyttää sitä taas paistamiseen tai taikinan valmistamiseen.
- Irrota aina ennen puhdistusta pistotulppa seinäpistorasiasta ja anna laitteen jäähtyä. Älä käytä koskaan
voimakkaita esim. kemiallisia puhdistusaineita tai uunin puhdistukseen tarkoitettuja aineita.
- Poista kaikki kanteen, runkoon ja kulhoon tarttuneet ainekset ja leivänmurut kostealla liinalla.
- Älä upota laitetta koskaan veteen äläkä kaada siihen koskaan vettä. Kannen voi helposti irrottaa asetta-
malla se 45° kulmaan ja vetämällä ulos. Puhdista runko sisältä ja ulkopuolelta kostealla liinalla.
Puhdista ja kuivaa laite aina huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen.
- Taikinansekoitin ja paistotila on puhdistettava välittömästi jokaisen käytön jälkeen.
- Jos taikinansekoitin jää kulhoon käytön jälkeen, se on myöhemmin vaikea poistaa. Täytä kulho tässä
tapauksessa lämpimällä vedellä ja anna sen seistä 30 minuuttia, jonka jälkeen voit irrottaa taikinanse-
koittimen ja puhdistaa sen. Kulhossa ja taikinansekoittimessa on tarttumaton pinnoite, joten älä käytä
koskaan metallisia keittiövälineitä, koska ne voivat naarmuttaa pinnoitetta.
- Tarttumattoman pinnoitteen väri voi muuttua muutaman paistokerran jälkeen. Tämä on
täysin normaalia eikä vaikuta millään tavalla laitteen toimintaan.
- Ennen kuin panet laitteen pois käytöstä, varmistaudu siitä että se on täysin jäähtynyt,
puhdas ja kuiva. Kannen tulee tällöin aina olla kiinni.
79
PRINCESS-NEUVOJA:
- Käytä kotileipuria ainoastaan käyttöohjeessa kuvattuun tarkoitukseen.
- Tarkoitukseen sopimaton käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteen.
- Ole tarkkaavainen, jos käytät kotileipuria kun lähellä on lapsia.
- Älä anna lasten käyttää kotileipuria koskaan ilman valvontaa.
- Älä upota kotileipurin liitäntäjohtoa tai pistotulppaa koskaan veteen tai muuhun nesteeseen.
- Älä käytä kotileipuria ulkona.
- Älä aseta kotileipuria kostealle liinalle.
- Aseta kotileipuri tasaiselle alustalle.
- Älä aseta sitä uunin, kaasulieden tms. päälle tai lähelle.
- Varo, että liitosjohto ei roiku työtason tai pöydän reunan yli niin että siihen voi jäädä kiinni.
- Liitä pistotulppa aina maadoitettuun pistorasiaan.
- Varo, että liitosjohto ei joudu kuumien esineiden päälle eikä kosketa niitä.
- Älä koskaan avaa kotileipuria.
- Älä käytä kotileipuria helposti syttyvien materiaalien lähellä.
- Jos käytät jatkojohtoa, huolehdi siitä että se täyttää samat vaatimukset kuin kotileipurille on asetettu
- Irrota pistotulppa pistorasiasta aina kun et käytä laitetta tai kun puhdistat sitä.
- Ole varovainen käsitellessäsi kuumaa laitetta, sillä se voi aiheuttaa vakavia palovammoja.
- Älä käsittele kotileipuria kun kätesi ovat märät.
- Älä käytä kulhossa metalliesineitä.
- Käytä ainoastaan valmistajan suosittelemia varaosia.
- Liitä kotileipuri 230 voltin vaihtovirtaan.
- Laitteen käyttö ei ole suositeltavaa, jos siinä ilmenee vikoja tai jos liitosjohto on vaurioitunut. Korjauta
tai anna vaihtaa se uuteen huoltopalvelussamme.
- Älä peitä kotileipuria pyyhkeellä tai muilla esineillä.
- Älä koskaan pane kotileipuriin sallittua enempää aineksia, koska muuten taikina valuu kulhon reunojen
yli, josta saattaa olla ikävät seuraukset.
- Kaikissa valmistusohjeissa on ilmoitettu valinnaisesti tuorehiivan ja kuivahiivan käyttö.
- Varo että hiiva ei sekoitu suolaan tai nesteeseen.
10 TÄRKEÄÄ TYÖVAIHETTA LEIVONNAN ONNISTUMISEKSI
1. Aseta kulho ja taikinansekoitin koneeseen.
2. Pane ainekset kulhoon tässä järjestyksessä:
• Jauhot
Vesi/maito
Voi/margariini
• Sokeri
• Suola
• Hiiva
3. Sulje kansi ja liitä pistotulppa pistorasiaan. Näyttöön ilmestyy 0:00.
4. Paina ohjelmanäppäintä ja säädä kuoren tummuus.
5. Säädä nyt ajastin jos haluat käyttää sitä.
6. Käynnistä laite Start-näppäimellä.
7. Ensimmäisen merkkiäänen jälkeen taikinaan voi lisätä erikoisaineksia.
8. Toinen merkkiääni ilmoittaa, että paistaminen on päättynyt.
9. Poista vuoka kotileipurista ja irrota leipä minuutin kuluttua vuoasta ja anna sen jäähtyä ritilällä.
HUOMAA: Vuoka ja leipä ovat kuumia, käytä siis uunikintaita.
10. Katkaise laitteen virta ja irrota pistotulppa pistorasiasta.
H:HH
Näyttöön ilmestyy H:HH, jos koneen lämpötila on liian korkea uuden ohjelman aloittami-
seksi. Tällöin kuuluu myös merkkiääni.
Tuoreen leivän leikkaaminen käy helpoimmin Princess-sähköveitsellä.
80
LEIVONTAOHJEITA:
V
AALEA VEHNÄLEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Vaaleita vehnäjauhoja 350 g 500 g
Vettä 210 ml 300 ml
Margariinia 5 g 10 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
kuivahiivaa 4 g 6 g
MAITOVEHNÄLEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Vaaleita vehnäjauhoja 350 g 500 g
Maitoa 210 ml 300 ml
Margariinia 5 g 10 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
kuivahiivaa 4 g 6 g
HERKKUVEHNÄLEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje ainoille: 600 g 800/900 g
Vaaleita vehnäjauhoja 350 g 500 g
Maitoa 210 ml 300 ml
Margariinia 5 g 10 g
Fariinisokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
kuivahiivaa 4 g 6 g
SEKAHIIVALEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Vaaleita vehnäjauhoja 150 g 200 g
Vettä 230 ml 320 ml
Margariina 5 g 10 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
kuivahiivaa 4 g 6 g
81
TÄYSJYVÄLEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Täysjyväjauhoja 350 g 500 g
Vettä 225 ml 325 ml
Margariinia 5 g 10 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
uivahiivaa 4 g 6 g
MUNAVEHNÄLEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Vettä 200 ml 275 ml
Margariinia 5 g 10 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
kuivahiivaa 4 g 6 g
Munankeltuainen 1 kpl 2 kpl
PRINCESS-LEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Vaaleita vehnäjauhoja 350 g 500 g
Vettä 210 ml 300 ml
Margariinia 15 g 25 g
Sokeria 15 g 30 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
kuivahiivaa 4 g 6 g
Fenkolia 1/2 tl 1 tl
Anista 1/2 tl 1 tl
(päälle juustoa, kinkkua tai hilloa)
METSÄSTÄJÄNLEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Metsästäjänjauhoja 350 g 500 g
Vettä 225 ml 325 ml
Margariinia 5 g 10 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
kuivahiivaa 4 g 6 g
82
LESELEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Täysjyväjauhoja 300 g 450 g
Vehnäleseitä 30 g 50 g
Vettä 250 ml 375 ml
Margariinia 5 g 10 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuoretta hiivaa tai 15 g 20 g
kuivahiivaa 5 g 8 g
SIEMENLEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Ruisjauhoja 150 g 225 g
Vaaleita vehnäjauhoja 150 g 225 g
Vettä 225 ml 325 ml
Margariinia 5 g 10 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
kuivahiivaa 4 g 6 g
Etikkaa 1/2 rkl 1 rkl
Pellavansiemeniä 50 g 60 g
Kuminaa 1/2 tl 1 tl
RUSINALEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Vaaleita vehnäjauhoja 320 g 450 g
Vettä 190 ml 270 ml
Voita 15 g 20 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 20 g 25 g
kuivahiivaa 6 g 10 g
Täyte:
Rusinoita 200 g 250 g
Korintteja 100 g 100 g
83
MYSLILEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Täysjyväjauhoja 200 g 250 g
Vaaleita vehnäjauhoja 120 g 200 g
Vettä 215 ml 300 ml
Margariinia 5 g 10 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 20 g 25 g
kuivahiivaa 10 g 11 g
Täyte:
Rusinoita 100 g 200 g
Mysliä 100 g 150 g
OMAN LEIPURIMME SUOSIKKIRESEPTI
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Vaaleita vehnäjauhoja 320 g 450 g
Vettä tai maitoa 215 ml 300 ml
Voita 15 g 20 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 20 g 25 g
kuivahiivaa 5 g 10 g
Munankeltuainen 1 kpl 2 kpl
Kanelia 10 g 10 g
Täyte:
Raastettua omenaa 150 g 250 g
SILAVALEIPÄ
Ohjelma: Normaali
Leivontaohje painoille: 600 g 800/900 g
Täysjyväjauhoja 200 g 300 g
Vaaleita vehnäjauhoja 150 g 200 g
Vettä 210 ml 300 ml
Margariinia 15 g 20 g
Sokeria 5 g 10 g
Suolaa 5 g 10 g
Tuorehiivaa tai 10 g 15 g
kuivahiivaa 4 g 6 g
Täyte:
Keitettyä silavaa 75 g 100 g
Salottisipuli 60 g 80 g
/