Russell Hobbs 19770-56 Ohjekirja

Kategoria
Deep fryers
Tyyppi
Ohjekirja
62
Lue käyttöohjeet, säilytä ne ja anna ne laitteen mukana, mikäli luovutat sen toiselle henkilölle.
Poista kaikki pakkausmateriaali ennen käyttöä.
A TÄRKEITÄ VAROTOIMIA
Seuraa perusvarotoimia, muun muassa seuraavia ohjeita:
1 Tätä laitetta saa käyttää vain vastuullinen aikuinen tai käytön on tapahduttava tällaisen
henkilön valvonnassa. Käytä ja säilytä laitetta poissa lasten ulottuvilta.
2 Älä upota lämmitysvastusta/ohjausyksikköä nesteeseen, äläkä käytä niitä
kylpyhuoneessa, lähellä vettä tai ulkona.
3 Lämmitysvastus/ohjausyksikkö on varustettu suojakytkimellä, joka estää laitteen toiminnan,
ellei lämmitysvastus/ohjausyksikkö ole asianmukaisesti paikoillaan.
4 Älä kanna tai ojenna mitään laitteen yli tai laitteen läheltä – jos jotakin tippuu laitteeseen,
kuuma öljy roiskahtaa yli.
5 Älä jätä laitetta vaille silmälläpitoa, kun se on kytketty sähköverkkoon.
6 Älä siirrä laitetta, kun siinä on kuumaa öljyä.
7 Älä käytä laitetta lähellä verhoja tai niiden alla tai muiden syttyvien materiaalien lähellä.
Valvo laitetta sen ollessa käytössä.
8 Älä peitä laitetta tai laita mitään sen päälle.
9 Suorista kaapeli kokonaan ennen käyttöä.
10 Irrota laite verkkovirrasta silloin, kun se ei ole käytössä.
11 Kanna laitetta ainoastaan kantokahvoista.
12 Älä käytä muita kuin valmistajan omia lisälaitteita.
13 Älä käytä laitetta muihin kuin tässä käyttöohjeessa kuvattuihin tarkoituksiin.
14 Tätä laitetta ei saa käyttää ulkoisen ajastimen tai kaukosäätimen avulla.
15 Älä käytä laitetta, jos se on vahingoittunut tai toimii huonosti.
16 Jos sähköjohto on vahingoittunut, se pitää antaa valmistajan, tämän huoltopalvelun tai
vastaavan pätevyyden omaavan henkilön vaihdettavaksi vaarojen välttämiseksi.
vain kotikäyttöön
C VALMISTELU
1 Aseta laite vakaalla, tasaiselle ja kuumuutta kestävälle alustalle.
2 Jätä vähintään 50 mm tyhjä tila laitteen ympärille.
3 Aseta laite siten, että korin kahva ei ulotu työtason reunan yli, koska silloin siihen voisi
vahingossa osua ohi kävellessä.
4 Käytä kannen kahvaa kannen poistamiseen.
5 Taita korin kahva ulos ja työnnä pystytuet saranan yläpuolella olevan salvan päälle.
6 Vuoraa siivilä talouspaperilla, jotta ruoka voidaan tyhjentää valmistuksen jälkeen siihen.
C TÄYTTÖ
7 Täytä astia hyvälaatuisella nestemäisellä ruokaöljyllä astian MIN (2,7 litraa) ja MAX (3,2 litraa)
merkkien väliin asti.
8 Älä käytä kiinteitä ruokarasvoja, ihraa, voita tai margariinia.
9 Älä sekoita erilaisia öljylaatuja, koska niillä on erilaiset lämpöominaisuudet.
10 Laita kansi takaisin paikoilleen.
ÖLJYN KUUMENTAMINEN
11 Aseta lämpötilansäädin haluttuun lämpötilaan (130190 °C).
12 Laita pistoke kiinni pistorasiaan.
13 Virran merkkivalo palaa niin kauan, kun laite on kytkettynä verkkovirtaan.
14 Termostaatin valo palaa, ja syttyy ja sammuu sen mukaan, miten termostaatti pitää
lämpötilan.
15 Odota valon sammumista ennen kuin aloitat käytön.
63
käyttöohjeet
C VALMISTELU
16 Paloittele ruoka samankokoisiin kappaleisiin.
17 Leivitä kosteat ruoat (esim. kala, ananas) jauhoilla, korppujauhoilla, taikinalla jne.
18 Älä käytä laitetta ruoan sulattamiseen. Kaikki ruoka, lukuun ottamatta esikypsennetty
ruokia, täytyy sulattaa ennen laitteeseen laittamista.
19 Valmistaessasi esikäsiteltyjä ja pakattuja tuotteita, seuraa pakkauksen ohjeita.
20 Valmistaessasi raakoja vihanneksia (esim. perunalastuja tai perunaviipaleita), kuivaa palat
talouspaperiin tai keittiöpyyhkeeseen.
C KORIN TÄYTTÄMINEN
21 Aseta valmistellut ruokapalat koriin.
22 Yritä olla laittamatta enempää kuin kaksi kerrosta ruoka-aineita koriin. Jos haluat valmistaa
enemmän, tee se erissä.
23 Käytä patakinnasta, pidä koria kahvasta ja laske se hitaasti ja varovasti öljyyn.
24 Öljy vaahtoaa, kun se joutuu kosketuksiin ruoasta tulevan veden kanssa. Tämä ei ole
vaarallista niin kauan, kun vaahto ei uhkaa tulla yli astiasta.
25 Jos vaahto uhkaa tulla yli astiasta, poista kori, aseta se takaisin talouspaperin päälle ja lue
"ongelmat"-osio.
C RUOAN VALMISTAMINEN
26 Odota kunnes ruoka on valmista.
C RUOAN POISTAMINEN
27 Tarkista ruoan kypsyys. Jos epäilet, pidä vielä hetki grillissä.
28 Käytä patakinnasta, nosta kori kahvasta, aseta kori riippumaan astian reunaan, ja anna sen
tyhjentyä öljystä.
29 Tyhjennä ruoka siivilään, jotta kaikki öljy valuu pois ennen tarjoilua.
30 Aseta tyhjä kori takaisin riippumaan astian reunaan.
C VALMISTA?
31 Irrota laite sähköverkosta.
C MUUTA?
32 Jos haluat valmistaa seuraavan ruokaerän, tarkista öljyn taso ja lisää tarvittaessa.
C VALMISTUSOHJEET
33 Ruoka-aineiden lisääminen alentaa öljyn lämpötilaa.
34 Jos lisäät vähän ruokaa, lämpötila palautuu nopeasti ja ruoka valmistuu kunnolla.
35 Laittaessasi ruoka-aineita laitteeseen, näet ruoasta nousevan kuplia.
36 Tämä on höyr, jota muodostuu, kun ruoan sisällä oleva kosteus kuumenee.
37 Ruoasta ulos tuleva höyry estää öljyä imeytymästä ruokaan.
38 Ruoka valmistuu samalla tavalla – tasaisesti ja rapeaksi.
39 Jos laitat astiaan liikaa ruoka-aineita, lämpötila ei palaudu, ja ruoka imee öljyä.
piirrokset
1 kannen kahva
2 kansi
3 kahva
4 kori
5 korin tuki
6 virran merkkivalo
7 termostaatin valo
8 lämpötilansäätö
g nollauspainike
9 nollaustyökalu
10 urat
11 lämmitysvastus/ohjausyksik
12 elementti
13 kulho
14 runko
15 kantokahva
16 ohjaimet
17 purista tästä
18 nipistimet
19 pystytuet
64
C LEIVITYS
40 Leivitä kaikki ruoka, paitsi paljon tärkkelystä sisältävät aineet, kuten perunat ja donitsit.
Leivitys suojaa ruokaa, estää ruoan nesteiden valumisen öljyyn ja antaa rapean, maukkaan
lopputuloksen. Leivitys ei yleensä pysy jäisissä ruuissa.
maustettu jauho
41 Paksummat leivitykset eivät pysy hyvin märissä/kosteissa ruoka-aineissa, joten leivitä ne
ensin maustetulla jauholla. Käytä yksinään leivittämään pieniä rasvaisia kaloja kuten muikku.
kananmuna ja korppujauhot
42 Suosittua kalalle, kanalle ja scotch eggs -ruoalle. Antaa houkuttelevan, rapean pinnan. Sopii
kylmänä tarjottaville ruuille, koska rapeus säilyy tunteja.
•Kuivata ruoka-aine leivittämällä maustetulla jauholla. Kasta vispattuun kananmunaan, sitten
korppujauhoihin, toista kunnes leivitys on kunnollinen, ravistele ylimääräiset pois.
•Tuoreesta leivästä tehty korppujauho antaa karkean pinnan. Kuivaa korppujauhoa saat
paistamalla leivän paloja uunissa, kunnes ne ovat ruskeita ja murskaamalla tai jauhamalla ne
pieneksi.
g = grammaa t = teelusikka (5ml) e = kananmuna, keskikokoinen (53-63g)
ml = millilitraa T = ruokalusikka (15ml) E = kananmuna, iso (63-73g)
p = hyppysellinen
perustaikina
100g itsestään nousevia jauhoja 1 p suolaa vet
Siilaa jauhot kulhoon. Lisää suola. Sekoita taikinaan vettä juuri ennen käyttöä, jotta se on
pehmeää.
perusfriteeraustaikina
100g itsestään nousevia jauhoja 1 t kasvisöljyä 1 p Suolaa
vettä
Siilaa jauhot kulhoon. Lisää suola. Sekoita öljyyn. Sekoita taikinaan vettä juuri ennen käyttöä,
jotta se on pehmeää.
hieno friteeraustaikina
100g tavallisia jauhoja 1 T kasvisöljyä 1 p Suolaa
1 e 150ml nestet
Neste voi olla vettä, maitoa, olutta, mineraalivettä jne.
Erottele munanvalkuainen ja keltuainen. Siilaa jauhot kulhoon. Lisää suola. Sekoita
munankeltuainen, sitten neste. Sekoita öljyyn. Vispaa munanvalkuainen juuri ennen käyttöä ja
sekoita taikinaan.
rapea kiinalainen taikina
1 t kasvisöljyä 2 t leivinjauhetta 75g maissijauhoa
1 E 1 p suolaa vet
Sekoita muna, maissijauho, suola ja öljy riittävään määrään kylmää vet, jotta saat kermaisen
pohjan, johon voit lisätä joko munan ja korppujauhoja tai taikinan.
valmistusajat & turvallisuus
Käytä näitä ohjeellisia aikoja grillatessasi.
Valmista liha, kana ja lihatuotteet (jauheliha, hampurilaispihvit jne.) kunnes lihan neste on
kirkasta. Valmista kala kunnes sen liha on läpikypsää. Perunalastujen (ranskalaiset perunat) ja
muiden vihannesten on oltava rapeita.
perunalastut (ranskalaiset perunat)
Käytä perunalajikkeina seuraavia King Edward, Cara, Maris Piper, Romano tai Desirée.
•Kuori, paloittele, huuhtele, valuta ja kuivaa kunnolla. Älä laita enempää kuin kaksi kerrosta
perunaviipaleita koriin yhtä aikaa. Parhaan tuloksen saat valmistamalla kahdessa vaiheessa:
65
vaihe 1 – friteeraa 5–10 minuuttia (määrästä riippuen) 170 °C:eessa. Kun perunalastut ovat
vaaleankeltaisia, ulkopinta on kiinteä, nosta kori pois öljystä ja jätä perunalastut valumaan ja
jäähtymään.
vaihe 2 – friteeraa 2–4 minuuttia 190 °C:eessa. Kun perunalastut ovat kullanruskeita, poista ne
öljystä ja valuta talouspaperilla vuoratussa siivilässä.
jäätyneet perunalastut (ranskalaiset perunat)
Ne eivät yleensä vaadi kahta vaihetta. Noudata pakkauksen ohjeita.
muut vihannekset
Monet vihannekset ovat pakasteita – sipulirenkaat, sienet, kukkasipulin kukinnot. Ne voidaan
valmistaa tuoreena tai jäätyneenä ja ne tulee leivittää.
pakastetut ruoka-aineet
•Pakastetut ruoka-aineet jäähdyttävät öljyn nopeasti, friteeraa yksi kerros kerrallaan.
•Ravistele liika jää tai vesi ennen kuin laitat ruoka-aineet öljyyn.
•Pidä ruokakappaleet erillään tai ne tarttuvat toisiinsa.
•Käytä korkeinta lämpötila-asetusta ja laske kori hitaasti öljyyn välttääksesi öljyn
vaahtoaminen.
•Valmistaessasi esikäsiteltyjä ja pakattuja tuotteita, seuraa pakkauksen ohjeita.
kala – tuore lämpötila (°C) aika (minuutteina)
Kalassa on korkea vesipitoisuus. Kuivaa talouspaperiin ja leivitä ennen valmistusta. Käy
kokonaisia kaloja tai leikkaa ne fileiksi, medaljongeiksi tai puikoiksi.
fileet, puikot, ravunpyrstöt 190 3-4
kalapihvit 190 3-4
muikut 190 1-2
kala – pakastettu lämpötila (°C) aika (minuutteina)
Esileivitetty kala voidaan valmistaa jäisenä. Noudata pakkauksen ohjeita.
punakampela 190 5-6
fileet 170 10-15
puikot 190 3
ravunpyrstöt 170 3-5
kalapihvit – pienet 170 3
kalapihvit – keskikokoiset/isot 170 4-5
muikut 190 2-3
liha lämpötila (°C) aika (minuutteina)
Friteeraa vain tuoretta tai sulanutta lihaa. Leivitä munalla ja korppujauhoilla tai taikinalla.
puikot 190 3
kyljykset – pienet/isot 170 10/15
scotch eggs 170 10
pyörykät, lihapullat 190 6
Wieninleike (paksuudesta riippuen) 170 3-8
siipikarja lämpötila (°C) aika (minuutteina)
Vain pakastettuna tai sulatettuna. Leivitä munalla ja korppujauhoilla tai taikinalla. Parhaan
tuloksen saat poistamalla ensin nahan. Anna siipikarjan lihalle aikaa kypsyä keskeltä. Rapea,
kullanruskea ulkopuoli ei välttämättä merkitse tätä, joten kokeile ennen tarjoilua.
puikot 170 4
koivet 170 14-15
kroketit 190 2-3
korppujauhotettu kana – pieni 170 15-20
korppujauhotettu kana – iso 170 20-30
leipä, kakut, munkit lämpötila (°C) aika (minuutteina)
donitsit 190 2
ananas-, banaani- tai omenamunkit 190 2-3
krutongit (leipäkuutiot) 190 1
66
C ONGELMAT
43 Jos öljy vaahtoaa ja uhkaa tulla yli, korissa on liikaa ruoka-aineita (poista osa), ruoka on liian
kosteaa (kuivaa ja yritä uudelleen) tai öljy on vanhaa tai pilaantunutta (vaihda se).
44 Joka kerta, kun öljy kuumennetaan, sen laatu heikkenee.
45 Joka kerta, kun ruoka-aineita laitetaan öljyyn, kosteus, ruoankappaleet ja rasva, jauhot ja
leivitysmausteet ja pakastettujen tuotteiden vesi heikentävät öljyn laatua lisää.
46 Ruoankappaleet mustuvat, palavat ja tarttuvat seuraavaan ruokaerään muuttaen sen
ulkonäön ja maun. Suodatus voi auttaa tässä hieman.
47 Myös suodatettu öljy menettää laatunsa 1012 käyttökerran jälkeen.
48 Esikeitetyissä ranskalaisissa perunoissa on esikeittämisessä käytetty öljypeite. Tämä aiheuttaa
friteerauslaitteessa olevan öljyn paksuuntumisen ja sen värin muuttumisen.
49 Jos valmistat leivitettyjä tuotteita säännöllisesti, voisi olla järkevää pitää kahta öljyerää, toista
leivitetyille ruoka-aineille ja toista "öljy-ystävällisille" ruoka-aineille.
50 Yleisohje, jos huomaat merkittävän maun paranemisen öljynvaihdon jälkeen, sinun olisi
pitänyt vaihtaa se aikaisemmin.
51 Paikallisilla viranomaisilla on keräilypiste, johon voi viedä vanhan öljyn kierrätystä tai
ympäristöystävällistä hävittämistä varten.
g LÄMPÖKATKAISU
52 Lämmön katkaisu suojaa elementtejä ylikuumenemiselta.
53 Jos friteerauslaite lopettaa toiminnan:
54 Kytke pois päältä, irrota verkkovirrasta ja anna jäähtyä.
55 Tarkasta öljyntaso
56 Jos öljyntaso on alle MIN-merkin, nollaa lämpökatkaisu.
, Jos öljyntaso ei ole liian alhainen, mutta lämpökatkaisu on toiminut, ota yhteys
asiakaspalveluun.
57 Käytä nollaustyökalua nollauspainikkeen painamiseen ja nollaa katkaisu.
58 Liikalämpö on pilannut öljyn, joten puhdista kulho ja lisää uutta öljyä.
C HOITO JA HUOLTO
59 Irrota laite sähköverkosta ja anna sen jäähtyä ennen puhdistusta tai säilytykseen laittamista.
normaali puhdistus
60 Pyyhi pinnat kostealla kankaalla.
61 Laita kansi kulhon päälle suojaamaan öljyä pölyltä jne.
täysi puhdistus (muutamien käyttökertojen jälkeen)
62 Peitä työtaso ainakin 3 kerroksella talouspaperia.
63 Tarvitset 5 litran säiliön ja leveäsuisen suppilon.
64 Jos haluat suodattaa öljyn, käytä sihtiä, joka on vuorattu sideharsolla tai suodatinpaperilla.
65 Poista kansi ja kori.
66 Nosta lämpövastus/ohjausyksikkö pois.
67 Kaada öljy suppiloon.
68 Puhdista lämpövastus/ohjausyksikkö puhtaalla, kostealla liinalla.
69 Pese laitteen runko, kansi, kori ja kulho lämpimällä saippuavedellä ja kuivaa perusteellisesti.
70 Voit pestä nämä osat myös pesukoneessa.
71 Astianpesukoneen ankara ympäristö voi vaikuttaa pintojen viimeistelyyn.
72 Vahinko on vain kosmeettinen eikä sen pitäisi vaikuta laitteen toimintaan.
73 Jos elementteihin muodostuu jäämiä, pese ne pesuaineella ja useammin.
74 Poista kaikki pesuainejäämät ja anna kuivua ennen uudelleen kokoamista.
67
uudelleen kokoaminen
75 Aseta kulho friteerauslaitteen runkoon.
76 Kohdista ohjausyksikön urat rungon takaosan ohjaimiin ja liu'uta ohjausyksikkö paikoilleen.
77 Aseta kori kulhon sisälle.
78 Vedä korin lankakahvat hieman erilleen, jotta saat ne salvan ohi ja käännä kahva alas koriin.
79 Laita kansi takaisin paikoilleen.
värjäytyminen
80 Käytössä kori, elementti, termostaatit ja ohjauslangat värjäytyvät. Tämä on väistämätöntä,
vaaratonta, eikä vaikuta laitteen toimintaan.
H YMPÄRISTÖN SUOJELU
Jotta vältettäisiin ympäristölle ja terveydelle koituvat haitat, jotka johtuvat vaarallisista aineista
sähkölaitteissa ja elektronisissa laitteissa, tällä symbolilla varustetut laitteet tulee heittää
pois erillään lajittelemattomista jätteistä, ne on otettava talteen, käytettävä uudestaan ja
kierrätettävä.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140

Russell Hobbs 19770-56 Ohjekirja

Kategoria
Deep fryers
Tyyppi
Ohjekirja