Tefal OW300101 Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas

Tämä käsikirja sopii myös

PROGRAM STR. BRUNING TID FOROPVARMNING 1. HVILE 2. 1. 3. 2. 4. 3. BAGNING HOLDE EKSTRA
(t) (min) ÆLTNING (min) ÆLTNING HÆVNING ÆLTNING HÆVNING ÆLTNING HÆVNING (min) VARM
(min) (min) (min) (sek.) (min) (sek.) (min) (min)
750 1 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
2 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
3 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
Hurtig 2.12 5 5 20 15 10 9 10 30 48 60 1.50
1000 g 1 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
2 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
3 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
Hurtig 2.17 5 5 20 15 10 9 10 30 53 60 1.55
750 1 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
2 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
3 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
Hurtig 2.30 5 5 20 15 10 16 10 39 50 60 2.30
1000 g 1 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
2 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
3 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
Hurtig 2.32 5 5 20 15 10 16 10 39 52 60 2.32
750 1 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
2 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
3 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
Hurtig 2.28 5 5 5 15 24 10 11 10 35 48 60 2.06
1000 g 1 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 45 50 60 2.58
2 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 35 50 60 2.58
3 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 45 50 60 2.58
Hurtig 2.30 5 5 5 15 24 10 11 10 35 50 60 2.08
1
2
3
78
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 78
79
PROGRAM STR. BRUNING TID FOROPVARMNING 1. HVILE 2. 1. 3. 2. 4. 3. BAGNING HOLDE EKSTRA
(t) (min) ÆLTNING (min) ÆLTNING HÆVNING ÆLTNING HÆVNING ÆLTNING HÆVNING (min) VARM
(min) (min) (min) (sek.) (min) (sek.) (min) (min)
750 1 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
2 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
3 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
Hurtig 2.37 5 5 20 25 10 16 5 36 50 60 2.55
1000 g 1 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 2.15
2 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
3 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
Hurtig 2.42 5 5 20 25 10 16 5 36 55 60 2.20
750 1 1.17 2 10 20 45 60
2 1.17 2 10 20 45 60
3 1.17 2 10 20 45 60
1000 g 1 1.20 2 10 20 48 60
2 1.20 2 10 20 48 60
3 1.20 2 10 20 48 60
1.30 5 5 20 60
0.14 3 11
1000 g 3.55 30 5 10 20 39 10 26 10 45 60 60 2.58
1.05 5 10 50
1000 g 1 1 60 60
21 60 60
31 60 60
4
5
6
7
8
9
10
Bemærk: Den samlede varighed indbefatter ikke tiden med at holde varm i program 1, 2, 4, 5, 8 og 10.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 79
TUTUSTU LEIPÄKONEESEEN
ENNEN KÄYTTÖÖN OTTOA
A - ikkunalla varustettu kansi
B - kojetaulu
b3 - painon valinta
b2 - näppäin päälle/pois
b4 - myöhemmäksi ohjelmoidun
käynnistyksen säätö
mittamuki - E
ruokalusikka - f1
kaksiosainen annostin - F
teelusikka - f2
C - leipäkulho
D - sekoitin
ohjelmavalinta - b6
kuoren värin valinta - b5
b1 - näyttöruutu
Laitteesta leviää mahdollisesti hieman epämiellyttävää tuoksua ensimmäisellä käyttökerralla
107
FIN
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 107
JOHDANTO
Leivällä on tärkeä osuus ravinnossamme.
Kukapa ei olisi joskus haaveillut kotona leivotusta leivästä ?
Se on nyt mahdollista leipäkoneen ansiosta.
Olitpa alottelija tai alan asiantuntija, mittaat vain koneeseen ainekset ja leipäkone hoitaa loput. Voit
helposti valmistaa leipiä, pullia, pastaa ja hilloja tekemättä itse mitään. Muista kuitenkin, että oppimiseen
käytetty aika on välttämätön leipäkoneen optimaaliseen käyttöön. Varaa siis aikaa koneeseen tutustumi-
seen, äläkä ole pettynyt, jos ensimmäiset kokeilusi eivät ole täysin onnistuneita. Jos olet malttamaton,
perusleivän valmistusohje kohdassa 'Nopeasti alkuun' auttaa sinua ensi askeleissa. Huomioi myös, että
koneessa valmistetun leivän koostumus on kiinteämpää kuin leipomon valmistamassa leivässä.
108
ENSI ASKELEET
Neuvoja ja vinkkejä leipien onnistumiseen
1
Lue tarkoin käyttöohje ja sovella annettuja valmistusohjeita : kone ei valmista leipää samoin menetelmin
kuin käsin leivottaessa!
2
Kaikkien leipomiseen käytettyjen aineksien on oltava huoneenlämpöisiä ja ne on punnittava tarkasti.
Mittaa nesteet koneen mukana toimitetulla mittamukilla. Käytä koneen mukana
toimitettua kaksiosaista annostinta ja mittaa sen yhdellä puolella teelusikallisia ja
toisella ruokalusikallisia. Jos mitat eivät ole tarkat, tulokset epäonnistuvat.
3
Käytä aineksia ennen niiden viimeistä ilmoitettua käyttöpäivää ja säilytä ne viileässä ja kuivassa paikassa.
4
Jauhot on mitattava hyvin tarkasti. Tästä syystä ne on punnittava keittiövaa'alla. Käytä pussiin pakattua
kuivattua leipomohiivaa. Ellei valmistusohjeessa ole neuvottu toisin, älä käytä leivinpulveria. Kun hiiva-
pussi on avattu, se on käytettävä 48 tunnin kuluessa.
5
Jotta taikinan nousemisprosessi ei häiriytyisi, kehoitamme kaikkien aineksien sijoittamista astiaan heti
alussa ja välttämään kannen avaamista koneen käytön aikana. Noudata tarkoin valmistusohjeissa
ilmoitettuja aineksien järjestystä ja määrää. Ensin nesteet ja sitten kiinteät ainekset. Hiivaa ei saa
sekoittaa nesteeseen tai suolaan.
Tavallisesti noudatettava järjestys :
Nesteet (voi, ruokaöly, munat, vesi, maito)
Suola
Sokeri
Jauhot, puolet määrästä
Maitojauhe
Muut kiinteät ainekset
Jauhot, toinen puoli määrästä
Hiiva
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 108
109
MENU
TIMER
MENU
TIMER
NOPEASTI ALKUUN
Tutustuaksesi leipäkoneeseen, ehdotamme, että kokeilet ensimmäiseksi
PERUSLEIVÄN valmistusohjetta.
Ota leipäkulhon kansi pois nostamalla kahvaa ja
vetämällä se pystysuoraan ylös.
Aseta senjälkeen sekoitin paikoilleen.
Lisää ainekset astiaan neuvotussa järjestyksessä.
Tarkista, että kaikki ainekset on punnittu tarkasti.
Sijoita leipäkulho paikoilleen. Paina kulhoa niin
että se asettuu kierrättimelle siten, että se lukittuu
hyvin molemmilta puolilta.
Käynnistä leipäkone ja kytke pistoke rasiaan.
Äänimerkin jälkeen tulee näyttöön ohjelma 1, t.s.
1000 g paahto keskitasoa.
Paina näppïntä .
Merkkivalo näin saadun vaiheen kohdalla syttyy.
Aikakytkimen kaksoispiste (:) vilkkuu.
Koneen käynnin merkkivalo syttyy.
Irrota koneen pistoke pistorasiasta paistovaiheen
loppuessa. Ota leipäkulho ylös nostamalla kah-
vaa. Käytä aina suojakäsineitä sillä leipäkulhon
kansi on kuuma, samoin kannen sisäpuoli. Irrota
leipä kulhosta kuumana ja aseta se ritilälle jäähty-
mään 1 tunnin ajaksi.
>
>
>
1H
PERUSLEIPÄ PAAHTO > KESKITASO SUOLA > 1,5 teelusikallista
(Ohjelma 1) PAINO > 1000 g SOKERI > 1 ruokalusikallinen
AIKA > 3 : 18 MAITOJAUHE > 2 ruokalusikallista
RUOKAÖLJY > 1,5 ruokalusikallista VEHNÄJAUHOJA > 550 g
VETTÄ > 300 ml HIIVAA > 5 g
tai 1,5 teelusikallista
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 109
KUN KÄYTÄT LEIPÄKONETTA
Jokaisen ohjelman kohdalla
näyttöön oletussäätö.
Sinun on kuitenkin valittava
käsikäyttöisesti toivomasi säädöt.
OHJELMAN VALINTA
Ohjelman valinta käynnistää eri vaiheet, jotka seuraavat automaattisesti toisiaan.
MENU-näppäimen avulla voit valita tietyn määrän erilaisia ohjelmia. Ohjelman toteutukseen
tarvittava aika tulee näyttöön. Aina kun painat näppäintä , numero näytöllä siirtyy seuraavaan
ohjelmaan joita on 1 - 10 :
1 > perusleipä 6 > kohotaikinat (esim. pizza)
2 > ranskanleipä 7 > pastataikinat
3 > kokojyväleipä 8 > jugurttileipä
4 > makea leipä 9 > hillo
5 > pikaleipä 10 > vain paisto
1 Perusleipäohjelmalla voit valmistaa melkein
kaikki leipälajit, joissa käytetään vehnäjauhoja.
2 Ranskanleipä-ohjelmalla valmistetaan perin-
teellistä ranskalaista valkoista leipää.
3 Kokojyväleipä-ohjelma valitaan, kun valmistuk-
seen käytetään kokojyväjauhoja.
4 Makea leipä-ohjelma soveltuu valmistusohjei-
siin, joissa käytetään enemmän rasva-aineita ja
sokeria.
5 Pikaleipä-ohjelma on tarkoitettu erityisen
PIKALEIVÄN valmistukseen (katso sivu 115).
6 Kohotaikinat-ohjelma ei paista taikinaa.
Ohjelmalla alustetaan ja saadaan kohoamaan eri-
laisia taikinoita. Esim. : pizza-taikina.
7 Ohjelma 7 alustaa ainoastaan taikinan. Se on
tarkoitettu taikinoille, joita ei kohoteta. Esim.: pastat.
8 Jugurttileipä on hapahko erikoisleipä, jonka
paahto on keskitasoa ja paino ainoastaan 1000 g.
9 Hillo-ohjelmalla valmistetaan automaattisesti
hilloa kulhossa.
10 Käyttämällä vain Paisto-ohjelmaa voit paistaa
taikinaa 60 min. Ohjelma voidaan valita ja käyttää
erillisenä :
a) kohotaikina-ohjelman yhteydessä,
b) jo leivottujen ja jäähdytettyjen leipien
lämmitykseen ja rapeuttamiseen,
c) paiston jatkamiseen pitkän sähkökatkon
sattuessa leivän paistovaiheessa.
Leipäkonetta ei saa jättää ilman valvontaa käytet-
täessä ohjelmaa 10.
Kun leivän kuori on sopivan värinen, lopeta
ohjelma käsikäyttïsesti painamalla pitkään näp-
päintä .
110
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 110
Esilämmitys : toimii ainoastaan ohjelmissa 3 ja 8. Sekoitin ei ole toiminnassa tänä aikana. Vaihe
edistää hiivojen vaikutusta ja tehostaa leipien kohoamista, jos taikinaan on käytetty jauhoja, joita on
yleensä vaikea saada kohoamaan.
Alustus : Taikina on alustusvaiheessa 1 tai 2 tai pyöritysvaiheessa kohotusvaiheiden välillä. Tässä
vaiheessa ja ohjelmissa 1,3,4 ja 8 on mahdollista lisätä taikinaan muita aineksia kuten : kuivia hedelmiä,
oliiveja, silavapaloja jne…
Äänimerkki ilmoittaa, milloin ainesten lisääminen on mahdollista. Katso ajastintaulukkoa (sivu 118-119) ja
saraketta “extra”. Sarake ilmoittaa laitteen näytölle ilmestyvän ajan, kun äänimerkki on tulossa. Jotta olisi
mahdollista tietää tarkoin kuinka pitkän ajan kuluttua äänimerkki kuuluu, “extra” sarakkeen ilmoittama aika
on vähennettävä koko paistoajasta.
Esim. : kun “extra” = 2:51 ja “koko paistoaika” = 3:13, muut ainekset voidaan lisätä 22 minuutin kuluttua.
Kohotus : taikina on kohotusvaiheessa 1, 2 tai 3.
Paisto : leipä on lopullisessa paistovaiheessa.
Pito lämpimänä : ohjelmissa 1, 2, 3, 4, 5, 8 ja 10, voit jättää leivän laitteeseen.
Tunnin lämpimänäpitovaihe käynnistyy automaattisesti paiston jälkeen.
Osoitin näyttää 0:00 lämpimänäpitovaiheen aikana. Äänimerkki kuuluu säännöllisin väliajoin.
Vaiheen lopussa laite pysähtyy automaattisesti 3:nnen äänimerkin jälkeen.
VAIHEET
Merkkivalo syttyy vastaavan valmistusvaiheen kohdalla koneen siirtyessä vaiheeseen.
Taulukosta (sivu 118-119) näet eri vaiheiden ajoituksen valitsemassasi ohjelmassa.
111
LEIVÄN PAINON VALINTA
Leivän painon oletussäätö on 1000 g. Paino on siis vain ohjeellinen. Seuraa valmistusohjetta tarkemman
painon määrittelyyn . Ohjelmissa 6, 7, 8 ja 9 ei ole painon säätöä. Paina näppäintä , kun valitset painon
750 g tai 1000 g. Merkkivalo syttyy valtsemasi painon kohdalla.
LEIVÄN KUOREN VÄRIN VALINTA (PAAHTO)
Kuoren väri on säädetty automaattisesti asentoon KESKITASO. Ohjelmissa 6, 7, 8 ja 9 ei ole värin säätöä.
Kolme valintamahdollisuutta on olemassa : VAALEA/KESKITASO/TUMMA. Jos haluat muuttaa oletus-
säätöä, paina näppäintä , kunnes merkkivalo syttyy valtsemasi painon kohdalla..
PIKAPAISTON VALINTA
Valmistusohjeet 1, 2, 3 ja 4 voidaan toteuttaa PIKA-ohjelmalla, mikä lyhentää paistoaikaa.
Paina 4 kertaa näppäintä kun haluat valita pika-ohjelman.
PIKA-ohjelmaa käytettäessä ei ole mahdollista säätää leivän kuoren väriä.
PÄÄLLE/POIS
Käynnistä laite painamalla näppäintä . Aikakytkin kytkeytyy päälle. Voit lopettaa ohjelman tai peruuttaa
myöhemmäksi takoitetun ohjelmoinnin painamalla näppäintä 5 sekuntia.
Alustus
Alustaa
taikinan ja
lisää sen
kohoamiskykyä.
Lepo
Taikinan
lepovaihe
parantaa
alustuksen
laatua.
Kohotus
Kohotuksen
aikana hiiva
vaikuttaa leivän
kohoamiseen
ja sen aromin
tehostumiseen.
Paisto
Kypsentää
taikinan
ja paahtaa
kuoren kauniin
väriseksi.
Pito lämpimänä
Pitää leivän lämpimänä
paiston jälkeen.
Suosittelemme
kuitenkin leivän
irrottamista kulhosta
heti paistovaiheen
päätyttyä.
Esilämmitys
Käytetään
ohjelmissa
3 ja 8 taikinan
kohoamisen
edistämiseksi.
>>>>>
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 111
KONEEN OHJELMOINTI MYÖHEMPÄÄN AJANKOHTAAN
Voit ohjelmoida laitteen siten, että leipäsi on valmiina valitsemallasi ajalla, jopa 15 t.
aikaisemmin. Ohjelmointia ei voi käyttää ohjelmille 5/6/7/9/10.
Voit säätää vaiheen, kun olet valinnut ohjelman, annostuksen, paahdon ja painon. Ohjelman kesto tulee
näytölle. Laske aikaväli, jolloin haluat ohjelman käynnistyvän ja ajan, jolloin toivot leivän olevan valmiina.
Kone laskee automaattisesti ohjelman eri vaiheiden keston.
Näppäile näppäimien ja avulla näytölle saatu aika ( ylös ja alas).
Lyhyin painalluksin aika etenee näytöllä 10 min. jakso + lyhyt äänimerkki.
Painamalla näppäimiä pitkään eteneminen tapahtuu jatkuvasti 10 minuutin jaksoissa.
Esim. : kello on 20.00 ja haluat leivän olevan valmiina kello 7. 00 seuraavana aamuna. Ohjelmoi kello
11.00 näppäimillä ja . Paina näppäintä . Kuulet äänimerkin. Merkkivalo syttyy ja ajastimen
kaksoispiste
: alkaa vilkkua. Lähtölaskenta alkaa. Käynnistimen merkkivalo syttyy.
Jos teet erehdyksen tai haluat muuttaa ajan säätöä, paina pitkään näppäintä kunnes se antaa ääni-
merkin. Oletusaika tulee näytölle. Toista operaatio..
Jotkin ainekset ovat pilaantuvia. Älä käytä ajastettua ohjelmaa resepteille, joissa on: tuoretta maitoa,
kanamunia, jogurttia, juustoa, tuoreita hedelmiä.
YTÄNNÖN NEUVOJA
Sähkökatkon sattuessa : jos koneen työvaiheen aikana ohjelma keskeytyy sähkökatkon tai jonkin
erehdyksen johdosta, koneessa on 7 minuutin suoja, jonka aikana ohjelmointi on edelleen voimassa.
Vaihe käynnistyy uudelleen kohdasta, jolloin se keskeytyi. Jos katko jatkuu pitempään, ohjelmointi
häviää.
Jos haluat toteuttaa kaksi ohjelmaa peräkkäin, odota tunti, ennen kuin aloitat toisen kierroksen.
AINEKSET
Rasvat ja ruokaöljy : rasva-aineet tekevät leivästä pehmeämmän ja maukkaamman. Leipä pysyy
myös kauemmin tuoreena. Liika rasva hidastaa taikinan kohoamista. Jos käytät voita, leikkaa se pieniksi
palasiksi, jotta se leviäisi tasaisesti koko taikinaan tai sulata se. Älä sekoita taikinaan voita kuumana. Vältä
sen sekoittumista hiivaan, sillä rasva voi estää kuivatun hiivan uudelleen kostumista.
Kananmunat : kananmunat ovat hyvänä lisänä taikinassa, ne parantavat leivän väriä ja edistävät
leivän sisuksen kunnollista muotoutumista. Jos käytät kananmunia, vähennä nestemäärää vastaavasti.
Riko muna ja lisää nestettä, kunnes saat valmistusohjeessa mainitun nestemäärän. Valmistusohjeet on
laadittu ajatellen munan olevan keskikokoinen 50 g painoinen kananmuna. Jos munat ovat suurempia,
lisää hieman jauhoja ; jos munat ovat pienempiä, jauhoja käytetään hieman vähemmän.
Maito : voit käyttää joko tuoretta maitoa tai maitojauhetta. Jos käytät maitojauhetta, lisää vettä niin
paljon että saat alussa ilmoitetun nestemäärän. Jos käytät tuoretta maitoa, voit myös lisätä siihen vettä :
koko nestemäärän on oltava sama kuin valmistusohjeessa. Maidolla on myös emulgoiva vaikutus, joka
tekee taikinasta tasaisesti huokoisen ja antaa sille kauniin sisuksen
Vesi : vesi kosteuttaa ja aktivoi hiivan. Se kosteuttaa myös jauhon tärkkelyksen ja auttaa leivän
sisuksen muodostumista. Vesi voidaan korvata osittain tai kokonaan maidolla tai muilla nesteillä.
Käytä nesteitä huoneenlämpöisinä.
Jauhot : jauhojen paino on erilainen riippuen taikinaan käytetystä jauhotyypistä. Jauhon laadusta
riippuen, paistotulokset voivat myös olla erilaisia. Säilytä jauhot suljetussa astiassa, sillä jahot reagoivat
ympäröiviin kosteusolosuhteihin imien kosteutta tai päinvastoin menettäen sitä. Käytä mieluimmin jau-
hoja, joissa on maininta "karkea", kuin tavallisia vakiojauhoja.
112
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 112
YTÄNNÖN OHJEITA
Leivän valmistus riippuu suuresti lämpö- ja kosteusolosuhteista. Jos sää on erittäin
kuuma, suosittelemme tavallista kylmempien nesteiden käyttöä. Jos taas olosuhteet ovat kylmät, voi olla
välttämätöntä lämmittää vesi tai maito haaleaksi (ei kuitenkaan koskaan yli 35°C).
Joskus kannattaa tarkistaa taikina kesken alustuksen, taikinan on muodostettava
tasainen pallo, joka irtoaa hyvin kulhon seinämistä.
> jos koko jauhomäärä ei ole sekoittunut taikinaan, on lisättävä hieman vettä,
> muussa tapauksessa on lisättävä hieman jauhoja.
Lisäykset on tehtävä hyvin varovasti (korkeintan 1 ruokalusikallinen kerrallaan) odotettava tyydyttävää
tulosta ennen uuden lisäyksen suorittamista.
Yleisesti ajatellaan erheellisesti, että hiivan lisääminen taikinaan auttaa leipää
kohoamaan paremmin. Liika hiiva heikentää taikinan koostumusta, taikina kohoaa kyllä hyvin, mutta
laskee paistovaiheessa. Voit tarkistaa taikinan juuri ennen paistovaihetta koskettaen sitä kevyesti sormen-
päillä : taikinan on oltava kiinteätä ja sormien jättämien jälkien on häivyttävä vähitellen.
Kauran, leseen, vehnänalkion, rukiin ja kokojyvien lisääminen leipätaikinaan tekee leivästä painavamman
ja tiukemman.
T55- tyyppisten jauhojen käyttöä suositellaan, ellei valmistusohjeissa ole toisin
ilmoitettu.
Jauhon siivilöinti vaikuttaa myös tulokseen : mitä täydempää jauho on (toisin sanoen: mitä enemmän se
sisältää vehnänjyvän kuoriosaa), sitä vähemmän taikina kohoaa ja sitä kiinteämpää on leipä. Liikkeistä
löytyy myös valmiita sellaisenaan käytettäviä leipätaikinoita. Noudata valmistajan antamia ohjeita näiden
taikinoiden käytössä. Yleensä ohjelman valinta tehdään käytettävän taikinan mukaisesti. Esim. :
Täysjyväleipä - Ohjelma 3.
Sokeri : käytä valkoista tai ruskeata hienoa sokeria tai hunajaa. Älä käytä erikoissokereita tai palasoke-
ria. Sokeri ravitsee hiivaa, antaa hyvän maun leivälle ja parantaa leivän kuoren ruskeutta.
Suola : antaa makua leivälle ja säätelee hiivan toimintaa. Se ei saa sekoittua hiivan kanssa. Suolan
ansiosta taikinasta tulee kiinteätä, tiivistä, eikä se kohoa liian nopeasti. Se parantaa myös taikinan koos-
tumusta.
Hiiva : edistää taikinan kohoamista. Käytä pussiin pakattua kuivahiivaa. Hiivan laatu voi olla erilaista, se
ei aina paisu samalla tavoin. Leivistä voi tulla erilaisia riippuen niiden valmistukseen käytetystä hiivasta.
Vanhentunut tai huonosti säilytetty hiiva ei toimi yhtä hyvin kuin kuivattu pussista juuri avattu hiiva.
Kuivatun hiivan annokset on ilmoitettu pussissa. Jos käytät tuoretta hiivaa, hiivan määrä on kerrottava kol-
mella (paino kolminkertainen), ja hiiva liuotetaan vähäiseen määrään haaleata hieman sokeroitua vettä
hiivan tehon lisäämiseksi.
On myös olemassa kuivattua hiivaa pieninä hiivapalloina. Ne on kosteutettava sekoittamalla ne vähäiseen
määrään haaleata hieman sokeroitua vettä. Niitä käytetään samassa suhteessa kuin kuivattua hiivaa,
mutta suosittelemme kuitenkin viimeksi mainittua, koska sen käyttö on huomattavasti helpompaa.
Lisäainekset (oliivit, silavapalat jne.) : voit saada omaleimaisemman tuloksen lisäämällä taikinaan
muita valitsemiasi aineksia ottamalla kuitenkin huomioon :
> eri aineksia lisättäessä on noudatettava tarkoin äänimerkin ilmoittamaa aikaa, varsinkin kun on kyse
hauraista aineksista,
> kovimmat siemenet (kuten pellava tai seesami) voidaan lisätä taikinaan jo alustusvaiheen alussa
koneen käytön helpottamiseksi (esimerkiksi kun kone on ohjelmoitu käynnistymään myöhemmin),
> vesi on valutettava pois hyvin kosteista aineksista (oliivit),
> rasvaiset ainekset on pyöritettävä kevyesti jauhossa, jotta ne paremmin sulautuisivat taikinaan,
> lisäaineksia ei saa olla liian runsaasti, se voi häiritä taikinan normaalia valmistumista.
113
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 113
PERUSLEIPÄ
750 g 1000 g
Ruokaöljyä 1 rkl 1,5 rkl
Vettä 245 ml 300 ml
Suolaa 1 tl 1,5 tl
Sokeria 3 tl 1 rkl
Maitojauhettra 1 rkl 2 rkl
Jauhoja 455 g 550 g
Hiivaa 1 tl 5 g
tai 1,5 tl
MAITOON LEIVOTTU LEIPÄ
750 g 1000 g
Pehmeitä voikuutioita 50 g 60 g
Suolaa 1,5 tl 2 tl
Sokeria 2 rkl 2,5 rkl
Maitoa 260 ml 310 ml
Vehnäjauhoja 400 g 470 g
Hiivaa 1 tl 5g
tai 1,5 tl
KOKOJYVÄLEIPÄ
750 g 1000 g
Ruokaöljyä 2 tl 1 rkl
Vettä 270 ml 360 ml
Suolaa 1,5 tl 2 tl
Sokeria 2 tl 1 rkl
Vehnäjauhoja 225 g 300 g
Kokojyväjauhoja 225 g 300 g
Hiivaa 1 tl 5 g
tai 1,5 t
MAATALON LEIPÄ
750 g 1000 g
Ruokaöljyä 2 tl 1 rkl
Vettä 270 ml 360 ml
Suolaa 1, 5 tl 2 tl
Sokeria 2 tl 1 rkl
Vehnäjauhoja 230 g 300 g
Ruisjauhoja 110 g 150 g
Kokojyväjauhoja 110 g 150 g
Hiivaa 1 tl 5 g
tai 1,5 tl
VALMISTUSOHJEET
Aineksien lisäämisessä on noudatettava jokaisessa valmistusohjeessa
ilmoitettua järjestystä. Valtsemasi valmistusohjeen ja siihen liittyvän ohjelman
mukaisesti voit tarkistaa valmistukseen tarvittavan ajan taulukosta (sivu 118-119)
ja seurata eri vaiheiden vaihtumista.
OHJELMA 1
OHJELMA 3
RANSKANLEIPÄ
750 g 1000 g
Vettä 270 ml 360 ml
Suolaa 1,5 tl 2 tl
Vehnäjauhoja 460 g 620 g
Hiivaa 5g 2 tl
tai 1,5 tl
MAALAISLEIPÄ
750 g 1000 g
Vettä 270 ml 360 ml
Suolaa 1,5 tl 2 tl
Vehnäjauhoja 370 g 500 g
Ruisjauhoja 90 g 120 g
Levure 5g 2 tl
tai 1,5 tl
OHJELMA 2
tl > teelusikka - rkl > ruokalusikka
114
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 114
115
OHJELMA 4
PULLA
750 g 1000 g
Kananmunia 2 3
Voita 150 g 175 g
Maitoa 60 ml 70 ml
Suolaa 1 tl 1,5 tl
Sokeria 3 rkl 4 rkl
Hienoa jauhoa 360 g 440 g
Hiivaa 2 tl 2,5 tl
KUGELHOPF
750 g 1000 g
Kananmunia 2 3
Voita 140 g 160 g
Maitoa 80 ml 100 ml
Suolaa 1/2 tl 1 tl
Sokeria 4 rkl 5 rkl
Vehnäjauhoja 350 g 420 g
Hiivaa 2 tl 2,5 tl
Rusinoita 1000 g 150 g
voit lisätä : 1 oranssinkukkavettä voit lisätä : rusinoita miedossa mehutiivisteessä (50% sokeria 50%
vettä) tai snaps-tyyppistä alkoholia tai muuta alkoholia esim. rommia
voit lisätä : aseta kokonaisia manteleita taikinan päälle viimeisen
alustusvaiheen loputtua
OHJELMA 5
PIKALEIPÄ
750 g 1000 g
Ruokaöljyä 1 rkl 1,5 rkl
Vettä
(35 - 40°C max) 270 ml 360 ml
Suolaa 1 tl 1,5 tl
Sokeria 1 rkl 1 rkl
Maitojauhetta 1 rkl 2 rkl
Vehnäjauhoja 430 g 570 g
Hiivaa 3 tl 3,5 tl
OHJELMA 8
JOGURTTILEIPÄ
1000 g
Vettä 200 ml
Luonnonjogurttia 1 (125 g)
Suolaa 2 tl
Sokeria 1 rkl
Vehnäjauhoaja 480 g
Ruisjauhoja 70 g
Hiivaa 2,5 tl
OHJELMA 6
PIZZATAIKINA
750 g 1000 g
Oliiviöljyä 1 rkl 1,5 rkl
Vettä 240 ml 320 ml
Suolaa 1,5 tl 2 tl
Vehnäjauhoja 480 g 640 g
Hiivaa 1 tl 5 g
tai 1,5 tl
OHJELMA 9
SOSEET JA HILLOT
Paloittele tai murskaa valitsemasi hedelmät ennen kuin
lisäät ne leipäkoneeseen.
Mansikka-, persikka-, raparperi- tai aprikoo-
sihillo :
580 g hedelmiä, 360 g sokeria, 1 sitruunan mehu.
Appelsiinihillo :
500 g hedelmiä, 400 g sokeria.
Omena-/raparperisose :
750 g de hedelmiä, 4,5 rkl sokeria
Raparperisose :
750 g raparperia, 4,5 rkl sokeria.
OHJELMA 7
PASTATAIKINA
1000 g
Kananmunia 5
Vettä 60 ml
Jauhoja 600 g
Suolaa 1 tl
tl > teelusikka - rkl > ruokalusikka
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 115
116
Näppäintä käytetty
paiston aikana
Liian vähän jauhoja
Liikaa jauhoja
Liian vähän hiivaa
Liikaa hiivaa
Liian vähän vettä
Liikaa vettä
Liian vähän sokeria
Jauhon laatu huono
Aineksia ei ole käytetty
oikeassa suhteessa
(liian suuret määrät)
Liian kuuma vesi
Liian kylmä vesi
Sopimaton ohjelma
Liiaksi
kohonnut
leipä
Laskenut
leipä, joka oli
aluksi liiaksi
kohonnut
Ei
tarpeeksi
kohonnut
leipä
Leipä
jäänyt
liian
vaaleaksi
Sivut
paahtuneet,
mutta leipä ei
tarpeeksi kypsä
Leivän
sivut ja
päällys
jauhoiset
OPASTEET
Ellet saa toivottua tulosta ? Seuraava taulukko voi auttaa.
ONGELMAT RATKAISUT
Sekoitin juuttuu kulhoon Liota sitä ennen poisottoa.
Sekoitin juuttuu leipään Sivele sekoitin kevyesti ruokaöljyllä ennen kuin sijoitat ainekset kulhoon.
Painettuasi näppäintä Kone on liian kuuma. Odota 1 tunti 2 kierroksen välillä.
mitäân ei tapahdu Olet ohjelmoinut käynnistyksen myöhemmäksi.
Kyseessä on esilämmitysohjelma.
Painettuasi näppäintä Kulhoa ei ole painettu pohjaan asti.
moottori käy mutta alustus ei toimi Sekoitin puuttuu tai se on asetettu väärin paikoilleen.
Myöhemmäksi ohjelmoidun Olet unohtanut painaa näppäintä ohjelmoinnin jälkeen.
käynnistyksen jälkeen leipä Hiiva on sekoittunut suolaan ja/tai veteen.
ei ole kohonnut tarpeeksi tai mitään Sekoitin puuttuu.
ei tapahdu
Palaneen käry Osa aineksista on joutunut kulhon viereen :
Anna koneen jäähtyä ja puhdista koneen sisus kostealla sienellä
ilman puhdistusainetta.
Taikina paisuu kulhon yli : liian paljon aineksia, varsinkin nestettä.
Noudata tarkoin valmistusohjeissa annettuja määriä.
OPASTEET TEKNISIIN HÄIRIÖIHIN
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 116
117
Tätä laitetta ei ole suunniteltu käytettäväksi ulkoisen
ajastimen tai erillisen etäkäyttöjärjestelmän kanssa.
Oman turvallisuutesi vuoksi tämä laite täyttää soveltuvat
normit ja määräykset (pienjännitedirektiivi,
sähkömagneettinen yhteensopivuus. Ympäristö…)
Lue tarkoin käyttöohje ennen laitteen ensimmäistä
käyttöönottoa : jos käyttöohjetta ei noudateta valmistaja
vapautuu kaikesta vastuusta.
Tätä laitetta ei ole tarkoitettu sellaisten henkilöiden
käyttöön (mukaan lukien lapset), joiden fyysiset tai
henkiset kyvyt ovat heikentyneet tai heillä ei ole
kokemusta tai tietoja laitteen käyttämiseksi, elleivät he ole
toisen henkilön tarkkailussa, joka on vastuussa heidän
turvallisuudestaan ja ohjaa laitteen käyttöä.
Lapsia on pidettävä silmällä, jotta he eivät leiki laitteella.
Tarkista, että laitteeseen merkitty jännite vastaa omaa
sähköjärjestelmääsi. Väärään jännitteeseen kytkeminen
poistaa laitteeseen liittyvän takuun .
Kytke laite ainoastaan maadoitettuun pistorasiaan.
Muussa tapauksessa seurauksena voi olla sähköisku joka
voi mahdollisesti aiheuttaa vaikeita vammoja.
Turvallisuutesi vuoksi on välttämätöntä, että maadoitus
vastaa maassanne sähkön asennuksesta säädettyjä
normeja. Ellei sähköjärjestelmässäsi ole maadoitettua
pistorasiaa, sinun on ehdottomasti pyydettävä
ammattiinsa koulutettua sähköasentajaa hoitamaan
sähköjärjestelmäsi voimassa olevien normien mukaiseksi.
Laite on tarkoitettu ainoastaan kotikäyttöön kodin
sisätiloissa.
Poista pistoke pistorasiasta aina kun olet lopettanut
laitteen käytön tai puhdistat sitä..
Älä käytä laitetta, jos:
- sen johto on viallinen,
- laite on pudonnut ja siinä esiintyy näkyviä vikoja tai
tomintavirheitä. Kaikissa näissä tapauksissa laite on
lähetettävä huoltoon vaaran välttämiseksi.
Katso laitteen takuupapereita.
Kaikki toimenpiteet asiakkaan suorittamaa puhdistusta ja
normaalia huoltoa lukuunottamatta on annettava
valtuutetun huoltopalvelun suoritettavaksi.
Älä pane koskaan laitetta, virtajohtoa tai pîstoketta veteen
tai muuhun nesteeseen.
Älä anna virtajohdon riippua lasten ulottuvilla.
Virtajohto ei saa koskaan joutua laitteen kuumien osien
läheisyyteen tai koskettaa niitä, sitä ei saa myöskään
sijoittaa lämmönlähteen lähelle tai asettaa terävälle
kulmalle.
Älä käytä laitetta, jos virtajohto on vahingoittunut.
Korvaa se vaaran välttämiseksi uudella, valtuutetusta
huoltopalvelusta hankkimallasi johdolla
(katso listaa palveluoppaasta).
Älä koske ikkunaan käytön aikana ja heti sen jälkeen.
Ikkunan lämpötila voi olla hyvin korkea.
Älä irrota laitetta sähköverkosta vetämällä johdosta.
Käytä vain hyväkuntoista jatkojohtoa, jossa on
maadoitettu pistoke, johdon poikkileikkauksen tulee olla
ainakin yhtä suuri kuin laitteen mukana toimitetun johdon
poikkileikkaus.
Älä laita laitetta muiden laitteiden päälle.
Älä käytä laitetta lämmönlähteenä.
Älä laita paperia, pahvia tai muovia laitteeseen äläkä laita
mitään sen päälle.
Jos tuotteen jotkin osat syttyvät tuleen, älä yritä
sammuttaa sitä vedellä. Irrota laite sähköverkosta.
Sammuta liekit kostealla kankaalla.
Käytä oman turvallisuutesi vuoksi ainoastaan varusteita ja
varaosia, jotka on tarkoitettu laitteeseesi.
Kaikille laitteille on suoritettu laaduntarkastus. Käytännön
testejä on suoritettu sattumanvaraisesti valituille laitteille,
mikä seikka selittää mahdolliset käytön jäljet.
Käytä ohjelman loputtua aina suojakäsineitä,
kun kosketat kulhoa tai laitteen kuumia osia.
Laite tulee hyvin kuumaksi käytön aikana.
Älä tuki koskaan tuuletusritilöitä.
Ole hyvin varovainen, laitteesta voi päästä höyryä,
kun avaat kannen ohjelman aikana tai sen loppuessa.
Kun käytät ohjelmaa n:o 9 (hillot, soseet)
varo höyrypäästöjä ja roiskeita, kun avaat kannen.
Varo, paistoastian yli pursuva taikina voi syttyä palamaan
lämmityslaitteella, huomioi siis :
- älä ylitä koskaan valmistusohjeissa annettuja määriä.
- älä ylitä taikinassa 1000 g kokonaispainoa.
Tuotteen akustinen teho nousee aina 64 dBa saakka.
Osallistummehan ympäristön suojeluun !
Laitteessasi on useita käyttökelpoisia tai kierrätettäviä materiaaleja.
Vie se keräyspisteeseen, jotta se tulisi oikein käsitellyksi.
TURVAOHJEET
PUHDISTUS JA HUOLTO
Irrota pistoke pistorasiasta ja anna koneen jäähtyä.
Puhdista kone ja sen sisäpuoli kostealla sienellä. Kuivaa huolellisesti.
Pese kulho ja sekoitin lämpimällä vedellä. Jos sekoitin on juuttunut kulhoon, liota sitä 5 - 10 min.
Irrota kansi ja puhdista se lämpimällä vedellä.
Älä puhdista mitään osaa astianpesukoneessa.
Älä käytä puhdistusaineita, hankausvälineitä tai alkoholia. Käytä pehmeätä ja kosteaa riepua.
Älä upota koskaan laitetta tai kantta veteen.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 117
118
OHJELMA PAINO PAAHTO AIKA ESILÄMMITYS 1. LEPOS 2 1 3 2 4 3 PAISTO LÄMPIMÄN EXTRA
(t) (min) ALUSTUS (min) ALUSTUS KOHOTUS ALUSTUS KOHOTUS ALUSTUS KOHOTUS (min) (min)
(min) (mn) (min) (sek) (min) (sek) (min)
750 1 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
2 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
3 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
Pika 2.12 5 5 20 15 10 9 10 30 48 60 1.50
1000 g 1 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
2 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
3 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
Pika 2.17 5 5 20 15 10 9 10 30 53 60 1.55
750 1 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
2 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
3 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
Pika 2.30 5 5 20 15 10 16 10 39 50 60 2.30
1000 g 1 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
2 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
3 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
Pika 2.32 5 5 20 15 10 16 10 39 52 60 2.32
750 1 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
2 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
3 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
Pika 2.28 5 5 5 15 24 10 11 10 35 48 60 2.06
1000 g 1 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 45 50 60 2.58
2 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 35 50 60 2.58
3 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 45 50 60 2.58
Pika 2.30 5 5 5 15 24 10 11 10 35 50 60 2.08
1
2
3
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 118
119
Huom! Yhteenlasketussa ajassa ei ole huomioitu lämpimänä pitoa ohjelmissa 1, 2, 4, 5, 8 ja 10.
4
5
6
7
8
9
10
OHJELMA PAINO PAAHTO AIKA ESILÄMMITYS 1. LEPOS 2 1 3 2 4 3 PAISTO LÄMPIMÄN EXTRA
(t) (min) ALUSTUS (min) ALUSTUS KOHOTUS ALUSTUS KOHOTUS ALUSTUS KOHOTUS (min) (min)
(min) (mn) (min) (sek) (min) (sek) (min)
750 1 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
2 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
3 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
Pika 2.37 5 5 20 25 10 16 5 36 50 60 2.55
1000 g 1 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 2.15
2 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
3 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
Pika 2.42 5 5 20 25 10 16 5 36 55 60 2.20
750 1 1.17 2 10 20 45 60
2 1.17 2 10 20 45 60
3 1.17 2 10 20 45 60
1000 g 1 1.20 2 10 20 48 60
2 1.20 2 10 20 48 60
3 1.20 2 10 20 48 60
1.30 5 5 20 60
0.14 3 11
1000 g 3.55 30 5 10 20 39 10 26 10 45 60 60 2.58
1.05 5 10 50
1000 g 1 1 60 60
21 60 60
31 60 60
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 119
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148

Tefal OW300101 Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas
Tämä käsikirja sopii myös