Leivonnaisen laatu Kiertoilma
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla
Lämpötila °C Aika, mi-
nuuttia
Munanvalkuaisleivonnai-
set, marengit
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Mantelileivokset 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
1 / 4 160 - 170 30 - 60
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku on liian vaalea pohjasta. Väärä kannatintaso. Aseta kakku alemmas.
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea).
Uunin lämpötila on liian kor-
kea.
Käytä seuraavalla kerralla hiu-
kan alhaisempaa lämpötilaa.
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea).
Liian lyhyt paistoaika.
Pidennä paistoaikaa Paistoai-
kaa ei voi lyhentää valitse-
malla korkeamman lämpöti-
lan.
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea).
Taikinassa on liikaa nestettä.
Käytä vähemmän nestettä. Var-
mista, että sekoitusaika on oi-
kea, erityisesti kun valmistat
taikinan monitoimikoneella.
Kakku on liian kuiva.
Uunin lämpötila on liian mata-
la.
Käytä seuraavalla kerralla kor-
keampaa uunin lämpötilaa.
Kakku on liian kuiva. Liian pitkä paistoaika.
Käytä seuraavalla kerralla ly-
hyempää paistoaikaa.
Kakku ruskistuu epätasaisesti.
Liian korkea paistolämpötila ja
liian lyhyt paistoaika.
Alenna uunin lämpötilaa ja pi-
dennä paistoaikaa.
Kakku ruskistuu epätasaisesti.
Taikina on jakautunut epätasai-
sesti.
Jaa taikina tasaisesti pellille.
Kakku ei paistu ilmoitetussa
paistoajassa.
Uunin lämpötila on liian mata-
la.
Käytä seuraavalla kerralla hiu-
kan korkeampaa uunin lämpö-
tilaa.
Lihan paistotaulukko
Ruokien paistaminen
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
• Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan uunipannulle tai paistoritilän päälle, jonka alla
on uunipannu (jos olemassa).
• Paista vähärasvainen liha paistovuoassa kannella peitettynä. Näin liha pysyy mehuk-
kaampana.
• Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista liha paistovuoassa ilman kantta.
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
13