Kenwood CP658 - slow cooker Omistajan opas

Tyyppi
Omistajan opas

Tämä käsikirja sopii myös

ennen kuin ryhdyt
käyttämään tätä Kenwood-
kodinkonetta
Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä
ne myöhempää tarvetta varten.
Poista pakkauksen osat ja
mahdolliset tarrat.
turvaohjeet
Keitin tuottaa höyryä, joka voi
aiheuttaa palovammoja.
Ole varovainen erityisesti kantta
avatessasi, ettet polta itseäsi
painekeittimestä ulos tulevalla
höyryllä.
Käsittele painekeitintä varovasti,
koska kaikki osat kuumenevat
käytön aikana. Käytä uunikintaita.
Älä koskaan käytä vaurioitunutta
painekeitintä. Tarkistuta ja korjaa
viallinen keitin: katso kohdasta
huolto ja asiakaspalvelu.
Älä koskaan laita keittimen
perusosaa, johtoa tai pistoketta
veteen - saatat saada sähköiskun.
Pidä säätimet puhtaina ja kuivina.
Älä koskaan anna johdon roikkua
alas, josta lapsi saattaa päästä
siihen käsiksi.
Irrota aina painekeittimen pistoke
pistorasiasta, kun et käytä sitä.
Älä koskaan laita keitintä tai sen
osia liedelle tai uuniin.
Älä käytä keitintä lämmönherkillä
pinnoilla.
Älä käytä painekeitintä verhojen tai
muiden palavien materiaalien lähellä
tai alla.
Älä anna lasten tai
toimintarajoitteisten henkilöiden
käyttää laitetta ilman valvontaa.
Älä anna lasten käyttää tai leikkiä
laitteella.
Käytä laitetta ainoastaan sille
tarkoitettuun kotitalouskäytöön.
Kenwood-yhtiö ei ole
korvausvelvollinen, jos laitetta on
käytetty väärin tai näitä ohjeita ei ole
noudatettu.
elintarviketurvallisuus
Keitä liha (myös siipikarja), kala ja
merenelävät kunnolla kypsäksi. Älä
koskaan keitä niitä pakastettuina.
Älä lämmitä ruokaa uudelleen
painekeittimessä.
Varmista aina ennen syömistä, että
ruoka on höyryävän kuumaa.
Älä koskaa keitä lihaa ja siipikarjaa
puolikypsäksi pakastaaksesi sen
myöhempää keittämistä varten.
Noudata raaka-aineiden valmistajan
antamia keitto-ohjeita, erityisesti
kuivattujen papujen suhteen.
Esimerkiksi kuivatut punaiset pavut
tulee liottaa yön yli ja keittää sitten
nopeasti puhdasta vettä
sisältävässä kattilassa vähintään 10
minuutin ajan toksiinien
tuhoamiseksi, jonka jälkeen ne
huuhdellaan ja lisätään
painekeittimeen.
ennen kattilan kytkemistä
Varmista, että verkkovirta vastaa
keittimen alla ilmoitettua virtaa.
Tämä laite on Euroopan
talousyhteisön direktiivin
89/336/ETY mukainen.
ennen kuin käytät
ensimmäistä kertaa
Pese osat, katso kohdasta
"puhdistus".
selite
kansi
keittokattila
perusosa
kahva
säätönuppi
71
Suomi
Taita auki etusivun kuvitukset
72
painekeittimen
käyttäminen
1 Seuraa reseptiä ja laita aineet
keittokattilaan.
2 Laita keittokattila perusosaan.
3 Laita kansi paikalleen.
4 Valitse haluttu asetus, ts. High tai
Low ja kytke johto pistorasiaan.
5 Keitä tarvittavan ajan.
6 Sammuta painekeitin keittämisen
loputtua ja irrota pistoke
pistorasiasta.
Seuraavat keittoajat on tarkoitettu
ainoastaan ohjeeksi, koska
keittoaika vaihtelee keitettävän
ruoan tyypin mukaan.
Low-asetus keittää ruoan hitaasti
päivän tai yön aikana, ja keittoaika
on tällöin noin 8 tuntia. Tällä
asetuksella voidaan keittää myös
herkempiä ruokalajeja, joille sopii
paremmin hitaampi keittotapa,
kuten esimerkiksi paistetut omenat,
keitetyt hedelmät.
High-asetus keittää ruoan
nopeammin kuin Low-asetus, ja
keittoaika on 3 - 5 tuntia.
Lämpimänä pitäminen (Keep
Warm) - Tällä asetuksella ruoka
voidaan pitää lämpimänä
keittämisen jälkeen. Älä pidä ruokaa
lämpimänä yli 1 tunnin ajan
keittämisen jälkeen ja sammuta
keitin käytön jälkeen.
käyttövinkkejä
1 Valmistele ainekset
huoneenlämmössä ja käytä
mieluummin huoneenlämpöisiä
aineksia kuin suoraan jääkaapista
otettuja. Ruoka-aineita, kuten lihaa
ja kalaa, ei pidä kuitenkaan säilyttää
jääkaapin ulkopuolella tarpeettoman
pitkään. Ota ne ulos jääkaapista
vain hetkeä aiemmin, jotta ne
lämpenevät hieman ja peitä ne
kalvolla tai muovilla.
2 Leikkaa juurekset, kuten porkkanat,
sipulit ja lantut yms., melko pieniksi
paloiksi, koska niiden kypsyminen
kestää pidempään kuin lihan.
3 Leikkaa kaikki ainekset
samankokoisiin paloihin, jolloin
kypsyminen on tasaisempaa.
4 Lihan ruskistaminen ja vihannesten
soseuttaminen erillisessä pannussa
auttaa poistamaan lihasta rasvaa ja
parantaa myös sekä lihan että
vihannesten ulkonäköä ja makua.
Tämä ei ole kuitenkaan
välttämätöntä.
5 Älä nosta kantta tarpeettoman
usein keittämisen aikana, koska
tällöin lämpöä häviää ja nestettä
haihtuu. Saattaa olla tarpeellista
lisätä keittoaikaa 20 - 30 minuutilla
riippuen siitä, kuinka usein ja kuinka
pitkäksi aikaa kansi avataan.
6 Keittäminen tapahtuu aina
keittokattilassa. Älä koskaan laita
ruokaa suoraan perusosaan.
7 Älä koskaan upota kuumaa
keittokattilaa kylmään veteen heti
keittämisen jälkeen tai kaada
kiehuvaa vettä tyhjään ja kylmään
keittokattilaan. Kattila saattaa
haljeta äkillisen lämpötilan
muutoksen seurauksena.
8 Keittokattilan lasite saattaa säröillä
useiden kuukausien käytön jälkeen:
tämä on tyypillistä lasitetulle
keramiikalle eikä se vaikuta
painekeittimen toimintaan.
9 Jos valmistat ruokaa tavallisten
reseptien mukaan, on tarvittavan
nesteen määrää ehkä vähennettävä.
Painekeitintä käytettäessä neste ei
haihdu niin nopeasti kuin
normaalissa ruoanvalmistuksessa,
mutta tiettyä nestemäärää tarvitaan
lämmönsiirtymistä varten.
10 Älä koskaan täytä painekeitintä
enemmän kuin 2/3 koko
tilavuudesta.
11 Maitotuotteet, kerma, hapankerma
ja jugurtti tulee lisätä keittämisen
loppuvaiheessa juoksettumisen
estämiseksi.
12 Pakastevihannekset, kuten pavut,
on sulatettava ja lisättävä viimeisen
puolen keittotunnin aikana. Näin
vihannesten väri ja koostumus sekä
kattilan lämpötila säilyy.
13 Parhaimmat tulokset saadaan, kun
aineet ovat nesteen peitossa.
14 Poista lihasta liika rasva.
15 Jos sinulla on sopivan kokoisia
lämmönkestäviä lautasia, voit
keittää painekeittimessä useamman
kuin yhden lautasen samalla kertaa,
esim. liha- ja munuaisvanukasta,
porkkanoita ja hedelmäkompottia.
Peitä lautaset tiiviisti foliolla ja aseta
ne kuumaan veteen keittokattilaan.
16 Kun keität kokonaisen paistin,
varmista, että se mahtuu
keittokattilaan kunnolla ja lisää aina
nestettä. Kääntele lihaa keittämisen
aikana.
17 Kuuman lihaliemen käyttäminen
nopeuttaa keittämistä.
18 Kastikkeet, yms., voidaan sakeuttaa
sekoittamalla hieman maissijauhoa
kylmään veteen tasaiseksi
seokseksi. Lisää seos keittokattilaan
keittämisen lopussa. Laita kansi
kiinni ja keitä hieman lisää, kunnes
kastike kuplii ja saostuu.
hoito ja puhdistaminen
Sammuta keitin, irrota pistoke
pistorasiasta ja anna keittimen
jäähtyä ennen puhdistamista.
perusosa
Pyyhi painekeittimen ulkopuoli
kostealla kankaalla ja kuivaa.
Älä koskaan upota perusosaa
veteen.
kansi ja keittokattila
Pese lämpimällä saippuavedellä,
huuhtele ja kuivaa hyvin. Kulhoon
kiinni tarttunut ruoka voidaan
poistaa pehmeällä harjalla.
Keittokattila ja kansi voidaan pestä
astianpesukoneessa.
huolto ja asiakaspalvelu
Jos koneen liitäntäjohtoon tulee
vika, on se vaihdettava uuteen,
mutta turvallisuussyistä sen saa
vaihtaa ainoastaan KENWOOD tai
valtuutettu KENWOOD-huoltoliike.
Jos tarvitset apua:
painekeittimen käyttämisessä
huoltoa tai korjausta varten
Ota yhteys liikkeeseen, josta ostit
painekeittimen.
RESEPTIT
peruna, juusto ja
ruohosipulikeitto
6 suurta kuorittua ja viipaloitua
perunaa
1 iso kuorittu valkosipulinkynsi
700 ml lihalientä
300 g Cheddar-juustoraastetta
75 g tuoretta, hienonnettua
ruohosipulia
suolaa ja pippuria
Laita keittokattilaan perunat, valkosipuli
ja 500 ml lihalientä. Keitä High-
asetuksella 2 tuntia. Poista seos ja
sekoita se tehosekoittimella halutun
mukaiseksi. Laita seos takaisin
keittokattilaan ja lisää juusto, loppu
lihaliemi, ruohosipuli ja mausteet. Keitä
vielä 30 minuuttia High-asetuksella.
Lisää haluttaessa juustoa ja kermaa
ennen tarjoilua.
73
paahtopaisti ja
vihanneksia
15 ml/1rkl öljyä
1,5 kg naudanpaistia
1 kuorittu ja hienonnettu sipuli
4 kuorittua ja 1 cm viipaleiksi
leikattua porkkanaa
1 litra kuumaa lihalientä
Kuumenna öljy paistinpannussa ja
ruskista paisti joka puolelta. Lisää
vihannekset ja ruskista kullankeltaisiksi.
Laita ainekset keittokattilaan, lisää
kuuma lihaliemi ja mausteet.
Laita kansi kiinni ja keitä High-
asetuksella 4 - 6 tuntia tai Low-
asetuksella 7 - 9 tuntia.
olutpaisti
1,5 kg rasvatonta, 2,5 cm paloiksi
leikattua patalihaa
4 isoa, 8 osaan leikattua perunaa
2 isoa, 8 osaan leikattua sipulia
4 porkkanaa, leikattu 2 cm paloiksi
500 ml olutta
300 ml lihalientä
30 ml/2 rkl tuoretta ja hienonnettua
persiljaa
25 g timjamia (ilman varsia)
30 ml/2 rkl maissijauhoa
suolaa ja pippuria
Laita kaikki ainekset keittokattilaan ja
keitä High-asetuksella 4 - 6 tuntia tai
Low-asetuksella 7 - 9 tuntia. Sekoita
maissijauho tilkkaan kylmää vettä
tasaiseksi seokseksi. Poista kansi ja
lisää seos keittokattilaan ja sekoita
hyvin.
Laita kansi kiinni ja keitä hieman lisää,
kunnes kastike kuplii ja saostuu
hieman.
bolognankastike
Käytä bolognanspagetin tai
lasagnen kanssa
15ml/1rkl öljyä
2 hienonnettua sipulia
8 pilkottua pekoninviipaletta
1 kg rasvatonta jauhelihaa
2 (454 g:n) purkkia murskattua
tomaattia
1 kuorittu ja murskattu
valkosipulinkynsi
2 tasaista rkl/30 ml tomaattipyreetä
tai maun mukaan
suolaa ja pippuria
250 g hienoksi pilkottuja
herkkusieniä
Kuumenna öljy isossa paistinpannussa
ja ruskista sipulit kullanruskeiksi. Laita
ne sitten keittokattilaan. Lisää pekoni
paistinpannuun, ruskista ja lisää
keittokattilaan. Ruskista liha, lisää
murskatut tomaatit, keihauta ja lisää
sitten keittokattilaan. Lisää loput aineet
keittokattilaan. Keitä High-asetuksella 3
- 5 tuntia tai Low-asetuksella 6 - 8
tuntia.
74
coq au vin (viinikukko)
250 g pekonikuutioita
2 keskikokoista/isoa hienonnettua
sipulia
2 murskattua valkosipulinkynttä
450 g isoiksi viipaleiksi pilkottuja
herkkusieniä (ilman jalkaa)
8 luutonta kananrintaa
500 ml punaviiniä
1 litra kuumaa kananlientä
suolaa ja pippuria
maissijauhoa (haluttaessa)
Laita kaikki ainekset painekeittimeen.
Keitä High-asetuksella 3 -5 tuntia tai
Low-asetuksella 6 -8 tuntia.
Lientä voidaan haluttaessa saostaa
vesitilkaan sekoitetulla
maissijauhoseoksella. Poista kansi ja
lisää seos keittokattilaan ja sekoita
hyvin (voit poistaa kananrintapalat
tarvittaessa (pidä lämpimänä)
maissijauhon lisäyksen aikana.) Laita
kansi kiinni ja keitä hieman lisää,
kunnes liemi kuplii ja saostuu hieman.
rakuunalla maustettu
kanapata
25 g voita
1 rkl/15 ml öljyä
6 kananrintaa
1 iso, hienoksi hienonnettu sipuli
200 ml kuivaa valkoviiniä
200 ml kuumaa kananlientä
6 rakuunanoksaa
100 ml kuohukermaa
suolaa ja pippuria
1-2 rkl/15-30 ml maissijauhoa
Kuumenna voi ja öljy paistinpannussa.
Lisää kananpalat ja ruskista molemmilta
puolilta. Laita kana keittokattilaan.
Ruskista sipuli ja laita se keittokattilaan.
Lisää viini, lihaliemi, 2 rakuunanoksaa ja
mausteet.
Laita kansi kiinni ja keitä High-
asetuksella 3 -4 tuntia tai Low-
asetuksella noin 6 -8 tuntia. Poista
kananpalat keittämisen lopussa ja pidä
ne lämpimänä. Sekoita maissijauho
vesitilkkaan tasaiseksi seokseksi ja lisää
painekeittimeen kerman kanssa.
Sekoita hyvin. Laita kananpalat takaisin
keittokattilaan, laita kansi kiinni ja anna
kiehua sen aikaa, kunnes liemi saostuu.
Hienonna loput rakuunanoksat hienoksi
ja lisää keittokattilaan keittämisen
lopuksi. Tarjoile heti.
haudutetut omenat
5 - 6 keitto-omenaa (valitse
keittokattilaan sopivasti mahtuvan
kokoisia)
150 g kuivattuja sekahedelmiä
5 ml/ 1 tl kanelia
50 g ruskeaa hienosokeria
125 ml kylmää vettä
Pese omenat ja poista siemenkodat.
Tee sitten terävällä veitsellä viilto
jokaisen omenan keskikohdan ympäri.
Laita omenat keittokattilaan. Sekoita
hedelmät, kaneli ja sokeri ja täytä
jokaisen omenan keskus
hedelmäseoksella. Lisää vesi ja laita
kansi kiinni. Keitä Low-asetuksella noin
4 tuntia (keittoaika riippuu omenoiden
koosta ja lajikkeesta).
riisivanukas
75 g lyhytjyväistä riisiä tai puuroriisiä
50 g hienosokeria
1 litra maitoa
25 g voita
jauhettua muskottia
Laita riisi, sokeri ja maito keittokattilaan
ja sekoita hyvin. Sirottele päälle
voinokareita ja muskottia. Laita kansi
kiinni ja keitä High-asetuksella 4 tai
Low-asetuksella 5 tuntia. Sekoita
keittokattilan sisältöä 1 tunnin jälkeen ja
vielä kerran keittämisen aikana.
75
kahvipäärynävanukas
30 ml jauhettua kahvia
15 ml/1 rkl lähes kiehuvaa vettä
4 pientä kypsää päärynää
puolikkaan appelsiinin mehu
100 g pehmeää voita
100 g hienosokeria
15 ml/1 rkl paistamiseen
2 vatkattua munaa
50 g nostatusjauhoa
50 g paahdettuja, kuorittuja ja
hienoksi jauhettuja hasselpähkinöitä
45 ml/3 rkl vaahterasiirappia
ohuita appelsiinikuorinauhoja
koristeluun
Kaada noin 2,5 cm kuumaa vettä
keittokattilaan. Laita nurin käännetty
pannu tai metallinen paistorengas
keittokattilan pohjalle, laita kansi kiinni
ja kytke painekeitin High-asetukselle.
Rasvaa ja asettele tasaisesti 18 cm
syvä paistovuoka tai vanukasvuoka.
Laita jauhettu kahvi pieneen kulhoon ja
kaada päälle vettä. Anna hautua 4
minuuttia ja siivilöi hienon siivilän läpi.
Kuori päärynät, leikkaa ne kahtia ja
poista siemenkota. Viipaloi
päärynänpuolikkaat ohuesti puoleen
väliin ja pirskota päälle appelsiinimehua.
Vatkaa voi ja suurin osa hienosokeria
kulhossa ilmavaksi. Vatkaa munat
yksitellen sekaan. Siivilöi jauhot ja
sekoita kulhoon. Lisää hasselpähkinät
ja kahvineste. Lusikoi seos
paistovuokaan tai kohokasvuokaan ja
tasoita pinta.
Taputtele päärynät kuivaksi
keittiöpaperilla ja sijoita ne ympyrään
taikinan päälle litteä puoli alaspäin.
Sirottele päärynöille hieman
vaahterasiirappia ja 15 ml/1 rkl
hienosokeria.
Peitä vuoka tai kohokaskulho foliolla ja
laita se keittokattilaan. Kaada tarpeeksi
kiehuvaa vettä vuoan tai kulhon
ympärille niin, että hieman yli puolet
korkeudesta peittyy. Laita kansi kiinni ja
keitä 3 - 3,5 tuntia, kunnes vanukas on
kiinteää ja hyvin kohonnut.
Anna vanukkaan jäähtyä vuoassa noin
10 minuuttia ja käännä se sitten
tarjoiluastiaan. Sirota päälle loput
vaahterasiirapista ja koristele
appelsiininkuorilla. Tarjoile kerman
kanssa.
omenachutney
Noin 2,5 cm pala inkiväärijuurta
15 ml/1 rkl pikkelsimaustetta
1,36 kg viipaloituja keitto-omenoita,
esim. Bramley
150 g sulttaanirusinoita
150 g hienoksi hienonnettua sipulia
1 iso kuorittu ja murskattu
valkosipulinkynsi
250 g ruskeaa sokeria
250 ml viinietikkaa
Sido inkiväärinjuuri ja pikkelsimauste
pieneen musliinipalaan. Laita kaikki
ainekset keittokattilaan ja sekoita hyvin.
Laita kansi kiinni ja keitä Low-
asetuksella noin 8 tuntia. Poista sitten
kansi, sekoita sisältö ja käännä keitin
High-asetukselle ja anna kastikkeen
kiehua vielä 30 - 60 minuuttia tai
kunnes haluttu koostumus on
saavutettu. Anna hieman jäähtyä, laita
kastike puhtaisiin purkkeihin ja sulje
purkit heti.
Annoksesta tulee noin 1,8 kg.
76
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125

Kenwood CP658 - slow cooker Omistajan opas

Tyyppi
Omistajan opas
Tämä käsikirja sopii myös