Suosittelemme, että luet tämän käyttöoppaan läpi huolellisesti.
Suosittelemme lisäksi käyttöoppaan säilyttämistä myöhempää
käyttöä varten.
TÄRKEITÄ TURVATEKNISIÄ TOIMENPITEITÄ
1. Käyttäkää uunia ainoastaan siihen tarkoitukseen, johon se on
valmistettu.
2 Älkää käyttäkö uunia, jos sen johdot tai pistotulppa ovat
vaurioituneet tai jos se ei toimi kunnolla, tai jos uuni on
vaurioitunut tai saanut iskuja esim. pudotessaan tms.
3. Jos tämän laitteen johto vahingoittuu, se on sallittu vaihtaa
vain valmistajan hyväksymässä huoltopisteessä, koska
vaihtoon tarvitaan erikoistyökaluja.
4. Jos laite vahingoittuu, on se toimitettava ammattilaisen
korjattavaksi. Jos laitteeseen tehdään ei sallittuja
toimenpiteitä takuu mitätöityy.
5. Älä peitä tai estä uunin liitoksia tai muita aukkoja.
6. Älä käytä laitetta ulkotiloissa.
7. Ennen uunin ensimmäistä käyttökertaa on varmistettava, että
pyörivä kuumennusalusta on paikoillaan ja lisäksi on
varmistettava, että kaikki pakkausmateriaalit ja muut esineet
on poistettu uunista.
8. Älä käynnistä tyhjää uunia. Uuniin on sijoitettava jotain
mikroaaltoja absorboivaa. Jos uunia käynnistetään tyhjänä
se saattaa vahingoittua. Laita uunin kupillinen vettä jos
haluat testata uunin toimintoja.
9. Älä korjaa tai säädä tarkastuspaneelia, kuorta, näppäimiä tai
uunin muita osia. Älä poista uunin ulointa kuorta.
10. Älä kuivata vaatteita, sanomalehtiä tai muita esineitä uunissa.
11. Tulipalovaaran vähentäminen uunissa:
a. Älä ylikypsennä ruokaa. Älä jätä mikroaaltouunia
valvomatta, jos sen sisällä on paperia, muovia tai muita
syttyviä aineita ruoanvalmistuksen nopeuttamiseksi.
b. Metallikiinnitykset ja muut metallia sisältävät kannet/foliot
saattavat aiheuttaa kipinöitä ja on tästä syystä poistettava.
c. Jos uunissa olevat materiaalit syttyvät palamaan, annan
uunin luukun olla suljettuna, sammuta uuni ja vedä pistoke
pistorasiasta tai katkaise virta pääkatkaisijasta ja kutsu
ammattitaitoinen sähköteknikko paikalle.
12. Älä käytä uunia jos luukun turvajärjestelmä ei toimi, jolloin
uunia on mahdollista käynnistää vaikka luukku ei ole kiinni.
Jos luukku on auki on vaara altistua mikroaaltosäteille.
13. Älä käytä uunia jos siinä on puhdistusaineita.
14. Uunia saa korjata vain valtuutettu teknikko.
15. Älä koskaan lämmitä öljyä tai rasvaa uunissa.
16. Kun uunia ei käytetä se on sijoitettava lasten
ulottumattomille. Kun laite on käytössä on läheisyydessä
olevat lapset valvottava.
TÄRKEITÄ SEIKKOJA MIKROAALTOUUNIN
KÄYTÖSTÄ
1. Pienet lihapalat, pienet kalat ja paloitellut vihannekset
valmistuvat nopeammin kuin suuret palat. Gulasseihin,
muhennoksiin ja pataruokiin liha tulee leikata paloiksi,
joiden suurin koko on 2 x 2 cm.
2. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi on tärkeää sijoittaa ruoka
mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi perunoita paistettaessa
ne tulee sijoittaa ympäri pyörivää alustaa, jolloin saadaan
aikaan paras tulos. Jos valmistettavat elintarvikkeet ovat
kovin eri kokoisia, sijoitetaan pienimmät osat keskemmälle ja
isommat ja tiiviimmät osat ulommaksi, jossa
kuumeneminen tapahtuu ensin.
3. Pienet määrät kiehuvat isoja nopeammin. Jos
kaksinkertaistatte määrän, pitenee valmistumisaika melkein
kaksinkertaiseksi. Pieniä määriä ei kannata kuumentaa
isossa astiassa, joten sovittakaa aina maljan tai vadin koko
ruoan määrään.
4. Useimmissa tapauksissa ruoka valmistetaan täydellä
teholla. Alhaista tehoa käytetään ensisijaisesti
lämmittämiseen sekä juusto-, maito- ja munaruokien
valmistukseen. Kokonaisia kuorellisia kananmunia ei saa
keittää mikroaaltouunissa, koska ne saattavat räjähtää.
5. Vihannesten valmistuksessa keittoaika riippuu vihannesten
tuoreudesta. Valvokaa tästä syystä valmistumista ja lisätkää
tai lyhentäkää aikaa jonkin verran.
6. Lyhyen valmistumisajan johdosta ruoasta ei kiehu nesteitä
pois. Vähän vettä voidaan mahdollisesti lisätä. Kalan ja
vihannesten keittämiseen tarvitaan vettä vain hyvin vähän.
7. Kokonainen paisti vaatii pitemmän kypsennysajan kuin
pataruoat. Liha- ja perunalaatikko tarvitsee pitemmän ajan
kuin piirakka. Paisti tarvitsee pitemmän ajan kuin
jauhelihaa sisältävä ruokalaji. Määrä vastaa aina aikaa.
8. Täyttä tehoa käyttäen ruoka saadaan kiehumaan nopeasti ja
alhaisemmalla teholla kiehutetaan hiljalleen sekä
säilytetään ruoan hyvät aromit.
9. Valittava teho riippuu ruokalajista. Mitä kylmempiä
ruokatarvikkeet ovat, sitä pitempi on valmistusaika.
Huonelämpötilassa olevat ruokatarvikkeet valmistuvat
nopeammin kuin jääkaapista tai pakastimesta otetut.
10. Jotta kiinteät ruoat, kuten liha ja siipikarja, kypsyisivät
tasaisesti, on tärkeää käännellä lihapaloja muutaman
kerran.
11. Ruokaan varastoituu lämpöä. Siten lasketaan 10 %
kypsennysajasta saatavan tästä jälkilämmöstä.
12. Paistinuunin kanssa ihmiset ovat tottuneet siihen, että uunin
avaamista vältetään viimeiseen saakka. Mikroaaltouunin
tilanne on toinen. Energiaa tai välttämätöntä lämpöä ei mene
hukkaan. Voitte avata uunin luukun niin usein kuin haluatte,
ja kurkistaa ruokaa.
13. Jos koko ateria valmistetaan mikroaaltouunissa, neuvotaan
aloittamaankiinteimmistä ruokatarvikkeista, kuten esim.
perunoista. Perunoiden kypsyttyä ne peitetään, ja sitten
valmistetaan loput.
14. Jos halutaan saada aikaan "paistettu" ulkonäkö käyttämättä
kuumaa ilmaa tai grilliä, voidaan sivellä grillikastikkeilla tai
mausteilla, kuten paprikalla ja currylla.
15. Mikroaaltouunissa voi paistaa leivonnaisia, mutta ei sellaisten
ohjeiden mukaan, jotka sisältävät hiivaa.
16. Kuumennettaessa vettä ja muita juomia mikroaaltouunissa
saattaa käydä niin, että lämpötila nousee yli 100º C (yli
kiehumispisteen) ilman että neste näyttäisi kiehuvan. Tämän
välttämiseksi tulee noudattaa seuraavia ohjeita:
a). Älkää käyttäkö suoraseinäisiä ja kapeakaulaisia astioita.
b). Sekoittakaa nestettä ennen kuin astia laitetaan
mikroaaltouuniin.
c). Kuumennuksen päätyttyä antakaa astian seistä jonkin
aikaa. Sekoittakaa nestettä jälleen ennen kuin astia otetaan
pois mikroaaltouunista.
17. Huolehtikaa siitä, etteivät uunissa käytetyt astiat ole suljettu
liian tiiviillä kannella - niihin saattaa syntyä ylipainetta.
18. Metallipuristimet ja muut kannet/kalvot, joissa on
metallilankoja, voivat synnyttää kipinöitä uunissa, ja siksi ne
on poistettava.
19. Tarkista, että astia on valmistettu sopivasta materiaalista.
Jotkut muovilajit saattavat pehmentyä ja menettää
muotonsa. Toiset muovilajit ja eräät keramiikkatyypit voivat
halkeilla - erityisesti lämmitettäessä pieniä ruokamääriä.
Voitte kokeilla astian sopivuuden mikroaaltouuniin
laittamalla sen uuniin ja sijoittamalla vedellä puoliksi
täytetyn lasin astiaan. Käynnistä uuni 15-30 sekunniksi
suurimmalla teholla. Jos astia tulee hyvin kuumaksi
koskettaa, sitä ei pidä käyttää uunissa.
20. Älä jätä uunia vartioimatta sen ollessa käynnissä erityisesti
jos ruoka lämmitetään paperissa, muovissa tai muussa
palavassa materiaalissa.
21. Liian pitkä kuumennusaika voi hiillyttää joitakin
elintarvikkeita ja kehittää savua. Jos näin käy, anna luukun
olla kiinni ja sulje virta uunista kokonaan, jolloin
mahdollisesti syttynyt tuli tukahtuu.
20
FI