34
VALMISTUSTILAT
1 perinteinen haudutus (tyypillisesti 8–10 tuntia).
2 nopeampi valmistustapa (tyypillisesti 4–5 tuntia).
O
ruokien lämpimänä pitäminen ennen tarjoilua (vain sen jälkeen, kun ne on kypsennetty valmiiksi
haudutuspadassa).
HUOMIO Älä koskaan käytä
O
-asetusta ruoan lämmittämiseen.
KÄYTTÖ
1. Laita valmistellut ainekset pataosaan.
2. Laita pataosa haudutuspataan ja kiinnitä kansi.
3. Liitä haudutuspata pistorasiaan.
4. Käännä tilakytkin tarpeen mukaan asentoon 1 tai 2. Valmistus alkaa.
5. Kun valmistus on päättynyt, käännä tilakytkin asentoon
O
. Jos haluat tarjota ruoan heti, käännä
säädin OFF-asentoon ja irrota haudutuspata pistorasiasta. Älä käytä
O
-asetusta pidempään kuin 4
tuntia.
6. Käytä aina patakinnasta käsitellessäsi kantta tai pataosaa.
YLEISTÄ
• Sulata pakastetut ainekset ennen niiden lisäämistä pataan.
• Ruskista liha ja kuullota vihannekset paistinpannussa tai valmistuspadassa.
Liha
• Valmistuksessa lihan mehut eivät valu eivätkä haihdu, joten maku ja ravintoarvo säilyvät.
Lihakappaleen koko ja muoto, sen laatu sekä vähärasvaisen lihan, rasvan ja luiden osuus vaikuttavat
valmistusaikaan. Kokemus auttaa sinua löytämään oikean valmistusajan.
• Vältä lihaa, jossa on paljon rasvaa tai poista ylimääräinen rasva.
Siipikarja
• Pese sekä kuivaa lintu ja mausta pinnalta ja sisältä.
• Ruskista pinta omassa rasvassaan tai pienessä määrässä öljyä käyttäen suurta paistinpannua.
Kala
• Kalaa ei saa hauduttaa liian pitkään, jotta sen maku ja rakenne säilyvät.
• Voitele padan pohja voilla tai margariinilla.
• Puhdista, perkaa ja pese kala. Kuivaa ja laita pataan.
• Mausta, pirskottele sitruunamehua, lisää kuuma liemi vesi tai viini.
• Älä voitele kalan pintaa, hauduta matalalla (1) asetuksella 2–3 tuntia.
Vihannekset
• Nopeasti kypsyvät vihannekset, kuten pakastetut pavut ja maissi, sulatetaan ja lisätään puoli tuntia
ennen ruoan valmistumista.
• Juurekset ja mukulakasvit (porkkanat, perunat, sipulit) kypsyvät paljon kauemmin kuin liha, pilko ne
noin 5 mm paksuisiksi viipaleiksi, suikaleiksi tai kuutioiksi ja kuullota niitä 2–3 minuuttia ennen kuin
lisäät ne pataan.
Palkokasvit (pavut, herneet ja linssit)
• Kuivattuja papuja (esim. punaiset kidneypavut) täytyy keittää vähintään 10 minuuttia ennen niiden
lisäämistä haudutuspataan. Pavut ovat myrkyllisiä, jos niitä syödään raakoina tai puolikypsinä.
• Liota kuivattuja papuja ja herneitä 8 tuntia (tai yön yli) ennen valmistusta, jotta ne pehmenevät.
• Linssejä ei tarvitse liottaa yön yli.
• Jos valmistat riisiä, käytä vähintään 150 ml nestettä 100 g:lle riisiä. Olemme huomanneet, että
"pikariisit" antavat parhaan tuloksen.
• Pastasta tulee liian pehmeää hauduttamalla. Jos reseptisi vaatii pastaa, sekoita se joukkoon 30–40
minuuttia ennen ruoan valmistumista.