Aeg-Electrolux BS7304021M Recipe book

Tyyppi
Recipe book
FI
RESEPTIKIRJA KÄYTTÖOHJE
TÄYDELLISTEN TULOKSIEN SAAVUTTAMISEKSI
Kiitämme teitä tämän AEG-tuotteen valitsemisesta.
Olemme kehittäneet tämän tuotteen tarjotaksemme teille
huipputason suorituskyvyn moneksi vuodeksi. Laitteen
innovatiiviset teknologiat tekevät elämästänne
yksinkertaisempaa – kyseisiä ominaisuuksia ei välttämättä
löydy tavallisista laitteista. Käyttäkää muutama minuutti
lukemiseen, jotta voitte hyödyntää laitteen ominaisuudet
parhaalla mahdollisella tavalla.
LISÄVARUSTEET JA KULUTUSHYÖDYKKEET
AEG-verkkomyymälästä löydätte kaiken tarvitsemanne
kaikkien AEG-laitteidenne ulkonäön ja toiminnan
säilyttämiseksi huippukunnossa. Korkeiden
laatustandardien mukaan suunniteltujen ja valmistettujen
lisävarusteiden lisäksi löydätte myymälästämme erityisiä
keittoastioita, ruokailuvälinekoreja, pullon pidikkeitä,
erityisiä pyykinpesupusseja, jne.
Vieraile verkkokaupassamme sivulla
www.aeg.com/shop
2
SISÄLLYS
4 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Tässä käyttöohjeessa käytetään
seuraavanlaisia symbolimerkkejä:
Tärkeitä turvallisuuteen ja laitteen
asianmukaiseen käyttöön liittyviä ohjeita.
Yleistietoja ja vinkkejä
Ympäristönsuojeluohjeita
Oikeus muutoksiin pidätetään
Sisällys
3
HYÖDYLLISIÄ NEUVOJA JA VINKKEJÄ
VAROITUS!
Lue luku "Turvallisuusohjeet".
Luukun sisäpuoli
Joissakin malleissa uunin luukun sisäpuolelle on merkitty:
kannatintasojen numerot (tietyt mallit)
tietoja uunin toiminnoista, usein valmistettavien ruokien suositellut kannatintasot ja
lämpötilat (tietyt mallit).
Taulukoissa mainitut lämpötilat ja paistoajat ovat ainoastaan suuntaa antavia. Lämpötila ja
paistoaika riippuvat reseptistä sekä käytettyjen ainesten laadusta ja määrästä.
Höyryllä kypsentäminen
Höyrykypsennysastiat
Käytä ainoastaan korroosion- ja kuumuudenkestäviä keittoastioita.
Kromiteräksiset keittoastiat soveltuvat myöskin (katso kohta "Erikoislisävarusteet").
Kannatintasot
Alla oleva taulukko sisältää oikeat uunin kannatintasot. Kannatintasojen numerot mene-
vät alhaalta ylöspäin.
Yleisiä huomautuksia
Kun kypsennät ruokia yli 30 minuutin ajan, tai suuria ruokamääriä kypsennettäessä tulee
vettä lisätä tarvittaessa.
Aseta ruoat kannattimille oikeanlaisia keittoastioita käyttäen. Jätä kannattimien väliin
riittävästi tilaa höyryn kiertämisen mahdollistamiseksi.
Jos uunia ei käytetä pitkään aikaan, poista vesi vesilokerosta, huuhtele letkuliitännät ja
höyrynkehitin (katso kohta "Puhdistus ja hoito").
Taulukoiden huomautus höyrytoimintoa koskien
Taulukot antavat tietoa tyypillisistä ruokalajeista.
Lämpötila-arvot ja ajat ovat vain viitteellisiä ja ne riippuvat ruoka-aineksien koostumuk-
sesta, koosta, määrästä sekä keittoastioista.
Käytä lähes samaa reseptiä, jos et löydä reseptin oikeita asetuksia.
Aloita ruoanvalmistus kylmällä uunilla, ellei taulukon tiedot muuta mainitse.
Lisää riisin vesimäärä suhteeseen 1: 1.5 - 1: 2 taulukon arvoista poiketen.
Höyryveden taulukko
Vesilokeron vesimäärä (ml)
Aika
1)
minuuteissa
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1) Ajat ovat ainoastaan viitteellisiä
4 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Voimakas höyry/kevyt höyry
VAROITUS!
Älä avaa uunin luukkua ennen toiminnon päättymistä. Olemassa on palovammojen vaara.
Toiminto sopii kaikenlaisille elintarvikkeille — tuoreelle ja pakasteruoalle. Sillä voidaan val-
mistaa, kuumentaa, sulattaa, keittää tai ryöpätä vihanneksia, lihaa, kalaa, pastaa, riisiä,
maissia, suurimoita ja kananmunia.
Aterioiden valmistus: Voit valmistaa täydellisiä ateriakokonaisuuksia yhdellä kertaa. Yli- tai
alikypsenemisen välttämiseksi tulee valita sellaisia ruokalajeja, joiden kypsennysaika on liki-
määräisesti sama. Käytä yksittäisen tilan suurinta sallittua vesimäärää. Aseta ruoat sopivissa
keittoastioissa uuniritilöille. Jätä ruoka-astioiden väliin tilaa ja anna ilman kiertää uunissa.
Sterilointi
Tämän toiminnon avulla voit steriloida astiat (esim. maitopullot).
Aseta puhtaat astiat ritilän keskelle ensimmäiselle tasolle. Varmista, että aukot osoittavat
alaspäin pienessä kulmassa.
Täytä laatikko maksimimäärällä vettä ja aseta uunin toiminta-ajaksi 40 minuuttia.
Vihannekset
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Artisokat 96 800 50 - 60 2
Munakoiso 96 450 15 - 25 2
Kukkakaali, koko-
nainen
96 600 35 - 45 2
Kukkakaali, pala-
sina
96 500 25 - 30 2
Parsakaali, koko-
nainen
96 550 30 - 40 2
Parsakaali, palasi-
na
96 400 20 - 25 2
Sienet, viipaleina 96 400 15 - 20 2
Herneet 96 450 20 - 25 2
Fenkoli 96 600 35 - 45 2
Porkkanat 96 600 35 - 45 2
Kyssäkaali, suika-
leina
96 550 30 - 40 2
Paprikat, suika-
leet
96 400 20 - 25 2
Purjosipuli, ren-
kaina
96 500 25 - 35 2
Vihreät pavut 96 550 35 - 45 2
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 5
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Vuonankaali, pa-
lasina
96 450 20 - 25 2
Ruusukaali 96 550 30 - 40 2
Punajuuri 96 800+400 70 - 90 2
Mustajuuri 96 600 35 - 45 2
Selleri, kuutioina 96 500 25 - 35 2
Parsa, vihreä 96 500 25 - 35 2
Parsa, valkoinen 96 600 35 - 45 2
Pinaatti 96 350 15 2
Kuoritut tomaatit 96 350 15 2
Valkoiset leikko-
pavut
96 500 30 - 40 2
Kurttukaali 96 400 20 - 25 2
Kesäkurpitsa, vii-
paleina
96 350 15 - 20 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
Lisukkeet
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Hiivamykyt 96 600 30 - 40 2
Perunamykyt 96 600 35 - 45 2
Kuorimattomat
perunat, keski-
suuret
96 750 45 - 55 2
Riisi (vesi/riisisuh-
de 1,5:1)
96 600 35 - 40 2
Keitetyt perunat,
neljään osaan
jaetut
96 600 35 - 40 2
Leipämykyt 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, tuo-
reet
96 450 20 - 25 2
Maissipuuro 96 750 45 - 50 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
6 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Kala
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Taimen, n. 250 g 85 550 30 - 40 2
Katkaravut, tuo-
reet
85 450 20 - 25 2
Katkaravut, pa-
kastetut
85 550 30 - 40 2
Lohifileet 85 500 25 - 35 2
Härkänieriä, n.
1000 g
85 600 40 - 45 2
Simpukat 96 500 20 - 30 2
Litteät kalafileet 80 350 15 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
Liha
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Keitetty kinkku
1000 g
96 800+150 55 - 65 2
Kanan rintapala,
haudutettu
90 500 25 - 35 2
Kana, haudutettu,
1000-1200 g
96 800+150 60 - 70 2
Vasikan-/por-
saankylkipaisti il-
man koipea,
800-1000 g
90 800+300 80 - 90 2
Kassler (savustet-
tu poraankylki-
paisti), haudutet-
tu
90 800+300 90 - 110 2
Tafelspitz (keitet-
tyä naudanlihaa)
96 800+700 110 - 120 2
Nakkimakkarat 80 400 15 - 20 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
Kananmunat
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Kananmunat, ko-
vaksi keitetyt
96 500 18 - 21 2
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 7
Ruokalaji Lämpötila ºC
Vesilokeron vesi-
määrä (ml)
Aika
1)
minuuteis-
sa.
Kannatintaso
Kananmunat, kes-
kikovaksi keitetyt
96 450 13 - 16 2
Kananmunat,
pehmeäksi keite-
tyt
96 400 10 - 12 2
1) Ajat ovat viitteellisiä.
Kiertoilma ja Voimakas höyry peräkkäin
Voit kypsentää lihaa, vihanneksia ja lisäkkeitä yksi toisensa jälkeen yhdistämällä toiminnot.
Kaikki ruokalajit ovat valmiita tarjottaviksi samaan aikaan.
Käytä Kiertoilma-toimintoa ruokien alustavaan paistamiseen.
Aseta valmistellut vihannekset ja lisukkeet uunivuokaan. Aseta ne uuniin lihan lisäksi.
Jäähdytä uuni noin 80 °C:n lämpötilaan. Jäähdytä laite nopeammin avaamalla uunin-
luukku ensimmäiseen asentoon noin 15 minuutin ajaksi.
Käynnistä Voimakas höyry -toiminto ja kypsennä kaikki ruokalajit valmiiksi yhdessä.
Maksimivesimäärä on 650 ml.
Ruokalaji Lämpöti-
la °C
Kiertoilma
(ensimmäinen vai-
he: kypsennä liha)
Voimakas höyry
(toinen vaihe: lisää vihan-
nekset)
Aika,
mi-
nuuttia.
Kanna-
tintaso
Aika, mi-
nuuttia.
Kannatintaso
Paahtopaisti 1 kg
Ruusukaali, maissipuuro
180
60 – 70 liha: 1
40 – 50
liha: 1
vihannekset:
3
Porsaanpaisti 1 kg,
Perunat, vihannekset, kastikkeet
180
60 – 70 liha: 1
30 – 40
liha: 1
vihannekset:
3
Vasikanpaisti 1 kg
Riisi, vihannekset
180
50 – 60 liha: 1
30 – 40
liha: 1
vihannekset:
3
Intervall Plus
Ruokalaji
Intervall Plus (vesimäärä: 300 ml)
Lämpötila °C Aika, minuuttia. Kannatintaso
Vanukas/piiras annos-
paloina
1)
90 40-45 2
Munakkaat
1)
90 35-45 2
Terriini
1)
90 40-50 2
Ohut kalafilee 85 15-25 2
8 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Ruokalaji
Intervall Plus (vesimäärä: 300 ml)
Lämpötila °C Aika, minuuttia. Kannatintaso
Paksu kalafilee 90 25-35 2
Pieni kala maks. 350 g 90 25-35 2
Kokonainen kala maks.
1000 g
90 35-45 2
1) jatka puoli tuntia luukku suljettuna
Uudelleen lämmitys
Ruokalaji
Intervall Plus (vesimäärä: 300 ml)
Lämpötila °C Aika, minuuttia. Kannatintaso
Mykyt 85 25 - 35 2
Pasta 85 20 - 25 2
Riisi 85 20 - 25 2
Yhden annoksen ruoat 85 20 - 25 2
Intervall höyry
Ruokalaji
Intervall höyry
1)
Lämpötila, °C Aika, minuuttia. Kannatintasot
Porsaanpaisti 1000 g 160-180 90-100 2
Paahtopaisti 1000 g 180 - 200 60-90 2
Vasikanpaisti 1000 g 180 80-90 2
Lihamureke, raaka 500
g
180 30-40 2
Savustettu porsaankyl-
kipaisti, 600 - 1000 g
(liota 2 tuntia)
160-180 60-70 2
Kana 1000 g 180-200 50-60 2
Ankka 1500 - 2000 g 180 70-90 2
Hanhi 3000 g 170 130-170 1
Perunapaistos 160-170 50-60 2
Makaronilaatikko 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Erilaiset leivät 500 -
1000 g
180-190 50-60 2
Sämpylät 40 - 60 g 180-210 30-40 2
Paistovalmiit sämpylät 200 10-20 2
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 9
Ruokalaji
Intervall höyry
1)
Lämpötila, °C Aika, minuuttia. Kannatintasot
Paistovalmiit patongit
40 - 50 g
200 20-30 2
Paistovalmiit patongit
40 - 50 g, pakaste
200 25-35 2
1) Lisättävän veden määrä riippuu kypsennysajan pituudesta.
Leivonnaisten paistaminen
Yleisohjeita
Uusi uunisi voi paistaa eri tavalla kuin entinen laitteesi. Käytä aikaisemmin käyttämiesi
asetusten (lämpötila, paistoaika) ja kannatintasojen sijaan taulukossa mainittuja asetuk-
sia.
Kun paistoaika on pitkä, voit hyödyntää jälkilämmön ja kytkeä uunin pois toiminnasta
noin 10 minuuttia ennen paistoajan päättymistä.
Pakasteita sulatettaessa uunipellit voivat vääntyä uunin toiminnan aikana. Jäähtyessään
uunipellit palautuvat kuitenkin alkuperäiseen muotoonsa.
Leivontataulukoiden käyttö
Ensimmäisellä kerralla on suositeltavaa käyttää alhaisempaa lämpötilaa.
Jos et löydä omaan reseptiisi sopivia ohjearvoja, sovella jonkin lähes samanlaisen leivon-
naisen tietoja.
Jos paistat useammalla kuin yhdellä tasolla, paistoaikaa voi pidentää 10-15 minuuttia.
Eri kannatintasoilla olevat leivonnaiset voivat ruskistua epätasaisesti paistamisen alkuvai-
heessa. Tässä tapauksessa lämpötila-asetusta ei pidä muuttaa. Erot tasaantuvat paistu-
misen jatkuessa.
Leivontavinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku on liian vaalea pohjasta Väärä kannatintaso Aseta kakku alemmas
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea)
Liian korkea paistolämpötila
Käytä hieman alhaisempaa
lämpötilaa
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea)
Liian lyhyt paistoaika
Pidennä paistoaikaa Paistoai-
kaa ei voi lyhentää valitse-
malla korkeamman lämpöti-
lan
Kakku laskeutuu (taikinainen ja
liian kostea)
Taikinassa on liian paljon nes-
tettä
Käytä vähemmän nestettä. Var-
mista, että sekoitusaika on oi-
kea, erityisesti kun valmistat
taikinan monitoimikoneella
Kakku on liian kuiva Liian alhainen lämpötila
Aseta uunin lämpötila korke-
ammaksi
Kakku on liian kuiva Liian pitkä paistoaika Lyhennä paistoaikaa
10 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Leivontatulos Mahdollinen syy Korjaustoimenpide
Kakku ruskistuu epätasaisesti
Liian korkea paistolämpötila ja
liian lyhyt paistoaika
Alenna lämpötilaa ja pidennä
paistoaikaa
Kakku ruskistuu epätasaisesti
Taikina on jakautunut epätasai-
sesti
Jaa taikina tasaisesti pellille
Kakku ei paistu ilmoitetussa
paistoajassa
Liian alhainen lämpötila
Säädä uunin lämpötila hieman
korkeammaksi
Paistaminen yhdellä kannatintasolla:
Vuoassa paistetut leivonnaiset
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C Aika tunnit:mi-
nuutit
Kuivakakku tai
briossi
Kiertoilma 1 150-160 0:50-1:10
Hiekkakakku/he-
delmäkakut
Kiertoilma 1 140-160 1:10-1:30
Sokerikakku Kiertoilma 2 140 0:35-0:50
Sokerikakku Ylä + alalämpö 2 160 0:35-0:50
Kakkupohja mu-
rotaikinasta
Kiertoilma 2
170-180
1)
0:10-0:25
Kakkupohja vat-
katusta taikinasta
Kiertoilma 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 vuo-
kaa, Ø20 cm, vi-
nottain tasoitet-
tu)
Kiertoilma 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 vuo-
kaa, Ø20 cm, vi-
nottain tasoitet-
tu)
Ylä + alalämpö 1 180 1:10-1:30
Juustopiiras Ylä + alalämpö 1 170-190 1:00-1:30
1) Esikuumenna uuni
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Pullapitko/-krans-
si
Ylä + alalämpö 3 170-190 0:30-0:40
Joulupulla (stol-
len)
Ylä + alalämpö 2
160-180
1)
0:50-1:10
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 11
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Leipä (ruisleipä):
1. Paistopro-
sessin en-
simmäinen
osa.
2. Paistopro-
sessin toinen
osa.
Ylä + alalämpö 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Tuulihatut / ec-
lair-leivokset
Ylä + alalämpö 3
190-210
1)
0:20-0:35
Kääretorttu
Ylä + alalämpö 3
180-200
1)
0:10-0:20
Strösselikakku,
kuiva
Kiertoilma 3 150-160 0:20-0:40
Voilla leivottu
manteli-/sokeri-
kakku
Ylä + alalämpö 3
190-210
1)
0:20-0:30
Marja-/hedelmä-
piirakka (hiivatai-
kina/vatkattu tai-
kina)
2)
Kiertoilma 3 150 0:35-0:50
Marja-/hedelmä-
piirakka (hiivatai-
kina/vatkattu tai-
kina)
2)
Ylä + alalämpö 3 170 0:35-0:50
Marja-/hedelmä-
piirakka, murotai-
kinapohja
Kiertoilma 3 160-170 0:40-1:20
Pellillä paistetut
leivonnaiset, ar-
kalaatuinen täyte
(esim. rahka, ker-
ma, vanukas)
Ylä + alalämpö 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Esikuumenna uuni
2) Kakkuvuoassa
Pikkuleivät
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Murotaikinapik-
kuleivät
Kiertoilma 3 150-160 0:10-0:20
Murokeksit / tai-
kinasuikaleet
Kiertoilma 3 140 0:20-0:30
12 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Leivonnaisen laa-
tu
Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Murokeksit / tai-
kinasuikaleet
Ylä + alalämpö 3
160
1)
0:20-0:30
Pikkuleivät vatka-
tusta taikinasta
Kiertoilma 3 150-160 0:15-0:20
Munanvalkuais-
leivonnaiset, ma-
rengit
Kiertoilma 3 80-100 2:00-2:30
Mantelileivokset Kiertoilma 3 100-120 0:30-0:50
Hiivataikinasta
leivotut pikkulei-
vät
Kiertoilma 3 150-160 0:20-0:40
Lehtitaikinapikku-
leivät
Kiertoilma 3
170-180
1)
0:20-0:30
Sämpylät Kiertoilma 3
160
1)
0:10-0:25
Sämpylät Ylä + alalämpö 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
kpl/pelti)
Kiertoilma 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
kpl/pelti)
Ylä + alalämpö 3
170
1)
0:20-0:30
1) Esikuumenna uuni
Paistokset ja gratiinit
Ruoka Uunin toiminto Kannatintaso Lämpötila °C
Aika tunnit:mi-
nuutit
Makaronilaatikko Ylä + alalämpö 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Ylä + alalämpö 1 180-200 0:25-0:40
Vihannesgratiini
1)
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160-170 0:15-0:30
Juustokuorruttei-
set patongit
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160-170 0:15-0:30
Makeat kohok-
kaat
Ylä + alalämpö 1 180-200 0:40-0:60
Kalalaatikko Ylä + alalämpö 1 180-200 0:30-1:00
Täytetyt vihan-
nekset
Gratinointi tai
kiertoilma
1 160-170 0:30-1:00
1) Esikuumenna uuni
Kostealla kiertoilmalla paistaminen
Ruokalaji Lämpötila °C Aika, minuuttia. Kannatintaso
Makaronilaatikko 170 - 190 45 - 60 2
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 13
Ruokalaji Lämpötila °C Aika, minuuttia. Kannatintaso
Lasagne 170 - 190 45 - 60 2
Perunapaistos 180 - 200 50 - 60 2
Jälkiruoat 170 - 190 45 - 60 2
Kuivakakku tai briossi 150 - 160 50 - 70 1
Pullapitko/-kranssi 160 - 180 40 - 50 2
Strösselikakku, kuiva 150 - 160 20 - 30 3
Voilla leivottu mante-
li-/sokerikakku 1)
180 - 200 20 - 30 3
Hiivataikinasta leivotut
pikkuleivät
150 - 160 20 - 40 2
Paistaminen useilla kannatintasoilla
Pellillä paistettavat leivonnaiset
Leivonnaisen laa-
tu
Kiertoilma Kiertoilma
Lämpötila °C
Aika
Tuntia:minuuttia
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla 3 tasolla
Tuulihatut/eclair-
leivokset
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Strösselikakku,
kuiva
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Esikuumenna uuni
Pikkuleivät/small cakes/leivonnaiset/sämpylät
Leivonnaisen laa-
tu
Kiertoilma Kiertoilma
Lämpötila °C
Aika
Tuntia:minuuttia
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla 3 tasolla
Murotaikinapik-
kuleivät
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Murokeksit / tai-
kinasuikaleet
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Pikkuleivät vatka-
tusta taikinasta
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Munanvalkuais-
leivonnaiset, ma-
rengit
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mantelileivokset 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Hiivataikinasta
leivotut pikkulei-
vät
1/4 - 160-170 0:30-0:60
14 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Leivonnaisen laa-
tu
Kiertoilma Kiertoilma
Lämpötila °C
Aika
Tuntia:minuuttia
Kannatintasot alhaaltapäin
2 tasolla 3 tasolla
Lehtitaikinapikku-
leivät
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Sämpylät 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
kpl/pelti)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Esikuumenna uuni
Haudutus
Käytä tätä toimintoa kypsentääksesi rasvattomia, mureita lihan ja kalan paloja. Kypsennä
ilman kantta.
1. Kuumenna tai ruskista ruoka pannussa erittäin korkealla lämpöasetuksella.
2. Aseta liha paistoastiaan tai suoraan uunin ritilälle. Aseta ritilän alle grilli/paistinpannu
rasvan keräämistä varten.
Kypsennettävä
ruoka
Paino (g) Lämpötila °C Kannatintaso
Aika tunnit:mi-
nuutit
Paahtopaisti 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Naudanfilee 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Vasikanpaisti 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Pihvit 200-300 120 3 0:20-0:40
Pizzatoiminto
Leivonnaisen laatu Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Pizza (ohut)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (runsastäyttei-
nen)
2 180 - 200 20 - 30
Piiras 1 180 - 200 40 - 55
Pinaattipiiras 1 160 - 180 45 - 60
Kinkkupiiras 1 170 - 190 45 - 55
Sveitsiläinen juustopii-
rakka
1 170 - 190 45 - 55
Omenatorttu, kuorru-
tettu
1 150 - 170 50 - 60
Vihannespiiras 1 160 - 180 50 - 60
Kohottamaton leipä
2
230
1)
10 - 20
Voitaikinapohjainen
piiras
2
160 - 180
1)
45 - 55
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 15
Leivonnaisen laatu Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Flammekuchen (saksa-
lainen pizzatyyppinen
ruoka)
2
230
1)
12 - 20
Piroggen (venäläinen
umpeen leivottu pizza,
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Esikuumenna uuni
2) Kakkuvuoassa
Paistaminen gratinoinnilla
Yleisohjeita:
Käytä paistamisessa lämmönkestäviä uunivuokia (lue valmistajan ohjeet).
Suurikokoiset paistit voi laittaa suoraan uunipannulle tai ritilän päälle, jonka alla on uu-
nipannu. (Mikäli varusteena)
Paista vähärasvainen liha paistovuoassa kannella peitettynä. Näin liha pysyy mehuk-
kaampana.
Jos haluat pinnan ruskistuvan, paista liha paistovuoassa ilman kantta.
Suosittelemme 1 kg tai sitä enemmän painavan lihan ja kalan paistamista uunissa.
Kaada vähän nestettä paistoastiaan välttääksesi ruoasta erittyvän lihanesteen tai rasvan
kiinnipalamisen.
Käännä paistia tarvittaessa, kun paistoajasta on kulunut 1/2 - 2/3.
Valele suurien lihojen ja kanan päälle niistä tulevia nesteitä useita kertoja paistamisen ai-
kana. Valelu parantaa lopputulosta.
Voit käyttää hyväksesi jälkilämpöä ja sammuttaa uunin n. 10 minuuttia ennen paistoajan
päättymistä.
Paistaminen gratinoinnilla
Naudanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatintaso Lämpötila °C
Aika, minuut-
tia
Patapaisti 1 - 1,5 kg
Ylä + alaläm-
1 230 120-150
Paahtopaisti tai
filee: raaka
per paksuus/
cm
Gratinointi 1
190-200
1)
5-6
Paahtopaisti tai
filee: keskikypsä
per paksuus/
cm
Gratinointi 1
180-190
1)
6-8
Paahtopaisti tai
filee: kypsä
per paksuus/
cm
Gratinointi 1
170-180
1)
8-10
1) Esikuumenna uuni
16 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Porsaanliha
Lihalaji Määrä
Uunin toi-
minto
Kannatintaso Lämpötila °C
Aika, minuut-
tia
Lapa, kinkku, sel-
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160-180 90-120
Kyljykset, siankyl-
ki
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 170-180 60-90
Lihamureke 750 g - 1 kg Gratinointi 1 160-170 50-60
Porsaanpotka
(esikypsennetty)
750 g - 1 kg Gratinointi 1 150-170 90-120
Vasikanliha
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Vasikanpaisti 1 kg Gratinointi 1 160-180 90-120
Vasikanreisi 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 160-180 120-150
Lammas
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Lampaanreisi,
lammaspaisti
1 - 1,5 kg Gratinointi 1 150-170 100-120
Lampaanselkä 1 - 1,5 kg Gratinointi 1 160-180 40-60
Riista
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Jäniksenselkä,
jäniksenreisi
1 kg:aan saak-
ka
Ylä + alaläm-
1
230
1)
30-40
Kauriin-/hir-
venselkä
1,5 - 2 kg Ylä + alaläm-
1 210-220 35-40
Kauriin-/hir-
venreisi
1,5 - 2 kg Ylä + alaläm-
1 180-200 60-90
1) Esikuumenna uuni
Lintupaisti
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Linnunliha pa-
loina
200 - 250 g
kappale
Gratinointi 1 200-220 30-50
Broilerinpuo-
likkaat
400 - 500 g
kappale
Gratinointi 1 190-210 35-50
Broileri, kana 1 - 1,5 kg Gratinointi 1 190-210 50-70
Ankka 1,5 - 2 kg Gratinointi 1 180-200 80-100
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 17
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Hanhi 3,5 - 5 kg Gratinointi 1 160-180 120-180
Kalkkuna 2,5 - 3,5 kg Gratinointi 1 160-180 120-150
Kalkkuna 4 - 6 kg Gratinointi 1 140-160 150-240
Kala (haudutettu)
Lihalaji ärä Uunin toimin-
to
Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuut-
tia
Kokonainen
kala
1 - 1,5 kg Ylä + alaläm-
1 210-220 40-60
Grilli
Grillaa aina lämpötilan maksimiasetuksella.
HUOMIO
Grillauksen aikana uunin luukun on aina oltava kiinni.
Esikuumenna uunia aina tyhjänä 5 minuuttia grillitoiminnoilla.
Aseta ritilä grillaustaulukossa suositellulle kannatintasolle.
Laita uunipannu aina ensimmäiselle kannatintasolle rasvan keräämiseksi.
Grillaa vain tasaisen kokoisia liha- tai kalapaloja.
Grilli
Grillattava ruoka Lämpötila Kannatintaso
Grillausaika (min)
1. puoli 2. puoli
Paahtopaisti 210-230 2 30-40 30-40
Naudanfilee 230 3 20-30 20-30
Porsaan selkä-
paisti
210-230 2 30-40 30-40
Vasikan selkäpais-
ti
210-230 2 30-40 30-40
Lampaan selkä-
paisti
210-230 3 25-35 20-25
Kokonainen kala
(500 - 1000 g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Maksigrilli
Grillattava ruoka Kannatintaso
Grillausaika (min)
1. puoli 2. puoli
Jauhelihapihvit 4 8-10 6-8
Porsaanfile 4 10-12 6-10
18 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
Grillattava ruoka Kannatintaso
Grillausaika (min)
1. puoli 2. puoli
Makkarat 4 10-12 6-8
Naudanfilepihvit, vasi-
kanlihapihvit
4 7-10 6-8
Paahtoleivät
1)
5 1-3 1-3
Täytetyt paahtoleivät 4 6-8 -
1) Esikuumenna uuni
Sulatus
Poista elintarvikkeet pakkauksesta. Aseta ruoka lautaselle.
Älä peitä sitä kulholla tai lautasella. Tämä voi pidentää sulatusaikaa.
Käytä ensimmäistä uunin kannatintasoa. Käytä niistä alimmaista.
Ruoka
Sulatusaika, mi-
nuuttia
Jälkisulatusaika, mi-
nuuttia
Kuvaus
Broileri, 1000 g 100-140 20-30
Aseta broileri isolle vadille
ylösalaisin käännetyn alus-
lautasen päälle. Käännä sula-
tuksen puolivälissä.
Liha, 1000 g 100-140 20-30
Käännä kypsennyksen puoli-
välissä
Liha, 500 g 90-120 20-30
Käännä kypsennyksen puoli-
välissä
Taimen, 150 g 25-35 10-15 -
Mansikat, 300 g 30-40 10-20 -
Voi, 250 g 30-40 10-15 -
Kerma, 2 x 200 g 80-100 10-15
Kerman voi vatkata, vaikka
siinä on vielä hiukan jäisiä
kohtia
Täytekakku, 1400 g 60 60 -
Puolivalmisteet
Kiertoilma
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Pizza, pakaste 2 200 - 220 15-25
Pizza amerikkalaiseen
tyyliin, pakaste
2 190 - 210 20-25
Pizza, kylmä 2 210-230 13-25
Pizzapalat, pakaste 2 180-200 15-30
Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä 19
Puolivalmisteet Kannatintaso Lämpötila °C Aika, minuuttia
Ranskalaiset perunat,
ohuet
3 200-220 20-30
Ranskalaiset perunat,
paksut
3 200-220 25-35
Lohkoperunat/Kroketit 3 220-230 20-35
Röstiperunat 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
tuore
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
pakaste
2 160-180 40-60
Uunijuusto 3 170-190 20-30
Kanan siipipalat 2 190-210 20-30
Pakastetut valmisateriat
Kypsennettävä
ruoka
Uunin toiminnot Kannatintaso Lämpötila °C Aika
Pakastepizza Ylä- ja alalämpö 3
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Ranskanperunat
1)
(300 - 600 g)
Ylä- ja alalämpö
tai gratinointi
3 200-220
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Patongit Ylä- ja alalämpö 3
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Hedelmäkakku Ylä- ja alalämpö 3
Noudata valmis-
tajan ohjeita
Noudata valmis-
tajan ohjeita
1) Käännä ranskanperunoita kypsennyksen aikana 2-3 kertaa
Kuivaus - kiertoilma
Vuoraa leivinpellit leivinpaperilla.
Parhaiden tuloksien saavuttaminen: kytke laite pois päältä, kun vaaditusta ajsta on kulunut
puolet. Avaa laitteen luukku ja anna uunin jäähtyä. Viimeistele kuivaus tämän jälkeen.
Vihannekset
Kuivattava tuote Lämpötila °C
Kannatintaso
Aika, tuntia (ar-
vio)
1 tasolla 2 tasolla
Pavut 60-70 3 1/4 6-8
Paprikat 60-70 3 1/4 5-6
Vihannekset ha-
panruokiin
60-70 3 1/4 5-6
Sienet 50-60 3 1/4 6-8
Yrtit 40-50 3 1/4 2-3
20 Hyödyllisiä neuvoja ja vinkkejä
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux BS7304021M Recipe book

Tyyppi
Recipe book

muilla kielillä