6
TOIMINTA
Käynnistys ja lämpötilan säätö - jääkaappi-pakastin
Liitä pistotulppa pistorasiaan, avaa jääkaapin ovi ja
käännä ylhäällä oikealla olevaa lämpötilanvalitsinta
myötäpäivään
O
-merkin ohi. Säädä lämpötila
sopivaksi. Aluksi valitsin asetetaan asteikon pienien
numeroiden kohdalle. Valitsimen asento määräytyy
sen mukaan, kuinka kylmänä kaappi halutaan pitää.
Laitteen lämpötilaan vaikuttaa myös ympäristön
lämpötila, oven avaamistiheys, sisällä olevan ruoan
määrä sekä kaapin sijainti. Kun lämpötilanvalitsinta
käännetään myötäpäivään, suurempien lukemien
suuntaan, lämpötila laskee, vastapäivään
käännettäessä lämpötila nousee.
Pakastaminen
Tämä nelitähtimerkillä ( ) varustettu laite
soveltuu sekä ruokaaineiden pakastamiseen että
tehdasvalmisteisten pakasteiden pitkäaikaiseen
säilytykseen. Valmistajien suosittelemia
enimmäissäilytysaikoja ei saa ylittää. Tavallisesti
lämpötilanvalitsimen asentoa ei tarvitse
pakastettaessa muuttaa. Jos haluat lyhentää
pakastamiseen tarvittavaa aikaa, käännä
lämpötilanvalitsinta myötäpäivään asteikon suurien
numeroiden kohdalle. Tällöin jääkaapin lämpötila
saattaa laskea 0
°
C:n alapuolelle. Jos on tarpeen,
valitsin asetetaan pienemmän numeron kohdalle.
Pakastusohjeita:
Sijoita pakastettavat tuotteet yläkoriin, koska
lämpötila siinä on alhaisin.
Älä pakasta kerralla enempää kuin laitteen
arvokilvessä on merkitty.
Pakasta ainoastaan korkealuokkaisia, tuoreita ja
huolellisesti puhdistettuja tuotteita.
Jaa pakastettavat pieniksi annoksiksi, jotta
pakastuminen nopeutuu ja voit näin sulattaa vain
kerralla tarvitsemasi määrän.
Kääri tuotteet alumiinipaperiin tai laita
muovipussiin. Varmista, että pakkaus on ilmatiivis.
Älä pane pakastettavia tuotteita jo valmiiksi
pakastettujen joukkoon, ettei niiden lämpötila
pääse nousemaan.
Pakastekaapin oven sisäpuolella on
pakastuskalenteri (sekä pakastuskortti).
Kalenterista käyvät ilmi pakasteiden maksimi
säilyvyysajat. Korttiin voi merkitä pakasteita
koskevia tietoja.
Huom
Alä laita hiilihapollisia juomia (esim.
virvoitusjuomia) ja lämpimiä ruokia pakastimeen.
Suoraan pakastimesta otetut jääpalat voivat
aiheuttaa vaurioita (vrt. pakkanen).
Kerran sulaneet pakasteet pilaantuvat nopeasti, ne
eivät siis kuulu pakastimeen.
Pakasteiden säilytys
Parhaan tuloksen saamiseksi tulisi varmistua, että
valmiina ostettuja pakasteita on säilytetty
asianmukaisesti ja että ne tuodaan kotipakastimeen
mahdollisimman nopeasti, koska lämpötilan nousu
voi lyhentää niiden säilymisaikaa. Valmistajan
suosittelemaa enimmäissäilytysaikaa ei tule ylittää.
Älä avaa tarpeettomasti ovea, eikä lainkaan
sähkökatkon aikana. Lyhyt sähkökatko ei aiheuta
pakasteille vahinkoa. Jos sen sijaan pakasteet
pääsevät osittainkin sulamaan, niiden säilymisaika
lyhenee. Tällöin ne tulisi käyttää mahdollisimman
nopeasti.
Pakasteiden sulattaminen
Pakasteet voi sulattaa ennen käyttöä joko
jääkaapissa tai huoneenlämmössä sen mukaan,
miten nopeasti niiden haluaa sulavan. Pienet
pakaste-erät voi valmistaa ruoaksi jäisinä suoraan
pakastimesta. Tällöin kypsentäminen kestää
normaalia kauemmin.
Jääkaappisäilytys
Jääkaappi toimii parhaiten, kun noudatat seuraavia
ohjeita:
Älä pane jääkaappiin lämpimiä ruokia tai nesteitä.
Peitä hyvin kaikki ruoat, varsinkin voimakkaasti
tuoksuvat.
Alä peitä hyllyjä sellaisella materiaalilla, joka estää
ilmaa kiertämästä vapaasti kaapin sisällä.
Elintarvikkeiden jäähdytys
Jäähdytystila on tarkoitettu päivittäin käytettäviä
juomia ja elintarvikkeita varten. Jotta jääkaappi
saataisiin toimimaan mahdollisimman tehokkaasti,
ei jääkaappiin saa sijoittaa lämpimiä tai höyryäviä
nesteitä (kuten esim. keittoja ja liemiä). Makujen
tarttuminen ruoasta toiseen vältetään suojaamalla
ruoat esim. alumiini- tai muovikelmulla.
Käytännöllisiä neuvoja:
Raaka liha, joka on suojattu muovikelmulla,
säilytetään lasihyllylla.
Siten liha säilyy korkeintaan 1-2 päivää.
Keitetty liha, leikkeleet jne on peitettävä. Ne
voidaan säilyttää millä hyllyllä tahansa.
Hedelmät ja vihannekset:
säilytetään puhdistuksen ja
pesun jälkeen vihanneslaatikossa.
Voi ja juustot:
säilytetään ilmatiiviissä astioissa tai
alumiini-tai muovikelmuissa/muovipusseissa.
Maito:
säilytetään hyvin suljetuissa pakkauksissa
oven sisäpuolella sijaitsevilla hyllyillä.
SF
31
Кфызщдщ½утшу зщдщл мтгекуттуо зфтудш вмукш
Зщдлш мтгекуттуо зфтудш вмукш рщдщвшдцтшлф
ьщпге гыефтфмдшмфецыå тф кфятну мныщеню Èещ
щиуызу•шмфуе мщяьщ½тщыец кфяьучутшå тф тшр
гзфлщмщл кфятнр кфяьукщмю
Зщыеузуттщ тф½шьфå тф зщдлг м тфзкфмдутшшб
глфяфттщь ыекудщоб ытåец зщдлг ш гыефтщмшец уу м
тг½тгє зщяшсшєю
ю
Яфьщкф½шмфтшу ыму½шр зшчумнр зкщвглещм
Яфьщкф½шмфуьну зкщвглен зщьучфєеыå м тш½тєє
•фыец ьщкщяшдцтщпщ щевудутшå (щтф åмдåуеыå ыфьщо
рщдщвтщо)ю
Щеыулб щищятф•уттно ышьмщдщь б
зкувтфятф•ут вдå ркфтутшå г½у яфьщкщ½уттнр
зкщвглещм тф вдшттно ыкщл ш вдå яфьщкф½шмфтшå
ыму½шр зшчумнр зкщвглещмю Иныекщяфьщкщ½уттну
зкщвглен ыдувгуе зщекуидåец вщ шыеу•утшå шр ыкщлф
ркфтутшåб глфяфттщпщ тф гзфлщмлую
Вдå яфьщкф½шмфтшå ыму½шр зшчумнр зкщвглещм ту
екуигуеыå гыефтщмлш еукьщыефеф м зщяшсшєб
щедш•фєчгєыå ще зщяшсшш тщкьфдцтщо кфищен
зкшищкфю
Тщ вдå иныекщпщ яфьщкф½шмфтшå зкщвглещм ьщ½тщ
гыефтфмдшмфец еукьщыефе м зщяшсшєб
ыщщемуеыемгєчгє ыфьщо тшялщо еуьзукфегкую Тудцяå
яфинмфецб зкш “ещьб •ещ м “ешр гыдщмшåр еуьзукфегкф
рщдщвшдцтщпщ щевудутшå ьщ½уец вщыешпфец ятф•утшо
тш½у 0ЇЫю Ещпвф тущирщвшьф гыефтщмлф еукьщыефеф
тф мны§уу ятф•утшую
Ыщидєвутшу тш½углфяфттнр зкфмшд щиуызу•шмфуе
лф•уыемуттщу яфьщкф½шмфтшу зшчумнр зкщвглещмю
Ьфлышьфдцтщу лщдш•уыемщ зкщвглещмб
PR260
PR263
яфьщкф½шмфуьщу м еу•утшу 24 •фыщмб глфяфтщ тф
ефидш•лую
Яфьщкф½шмфец ыдувгуе ещдцлщ ыму½шу •шыену
зкщвглен зукмщыеузуттщпщ лф•уыемфю
Вудутшу ркфтшьнр зкщвглещм тф туищдц§шу зщксшш
гылщкåуе зкщсуыы шр яфьщкф½шмфтшå ш зщямщдåуе шр
кфяьщкф½шмфтшу м тг½тщь лщдш•уыемую
Яфьщкф½шмфуьну зкщвглен ыдувгуе яфмукенмфец
пукьуеш•тщ м фдєьштшумгє шдш зщдш“ешдутщмгє
здутлгю
Ьфлышьфдцтщу лщдш•уыемщ зкщвглещмб зщвмукпфуьщу
яфьщкф½шмфтшє м еу•утшу 24 •фыщмб глфяфтщ тф
ефидш•лу зкшищкфб лщещкфå тфрщвшеыå м ьщкщяшдцтщо
лфьукую
Туылщдцлщ кулщьутвфсшо вдå щиуызу•утшå ищдуу
“ааулешмтщпщ зкщсуыыф яфьщкф½шмфтшå зкщвглещмЖ
Яфьщкф½шмфец ыдувгуе ещдцлщ ыму½шу •шыену
зкщвглен зукмщыеузуттщпщ лф•уыемфю Вудутшу
ркфтшьнр зкщвглещм тф туищдц§шу зщксшш гылщкåуе
зкщсуыы шр яфьщкф½шмфтшå ш зщямщдåуе шр
кфяьщкф½шмфтшу м тг½тщь лщдш•уыемую
Яфьщкф½шмфуьну зкщвглен ыдувгуе яфмукенмфец
пукьуеш•тщ м фдєьштшумгє шдш зщдш“ешдутщмгє
здутлгю
Тф мтгекуттуо зфтудш вмукш ьщкщяшдцтщпщ щевудутшå
тфкшыщмфтн ышьмщдн тулщещкнр мшвщм зшчшю Кåвщь ы
“ешьш ышьмщдфьш тфтуыутн •шыдфб глфянмфєчшу
ьфлышьфдцтно ыкщл ркфтутшå вфттнр зшчумнр
зкщвглещм (ыкщл ркфтутшå мнкф½ут м ьуыåсфр)ю
Вфдцтуо§шу штащкьфсшш щ ркфтшьнр зкщвглефр
ьщпге яфзшынмфецыå лфкфтвф§щь тф лфкещ•лгб
кфызщдщ½уттгє м ызусшфдцтщь \лфкьфту| г
мтгекуттуо •фыеш вмукшю
Ту вщзгылфец ыщзкшлщытщмутшå туяфьщкщ½уттщо
зшчш ы г½у яфьщкщ½уттньш зкщвглефьш мщ
шяиу½фтшу зщвйуьф еуьзукфегкн “ешр зщыдувтшрю
Мф½тщ!
Ту зщьучфец м ьщкщяшдцтгє лфьукг уьлщыеш ы
пфяшкщмфттньш тфзшелфьшЖ щтш ьщпдш ин
дщзтгецю
Зщекуидутшу лгишлщм дцвф ыкфяг зщыду шр ытåешå
шя ьщкщяшдцтщо лфьукн ьщ½уе ыефец зкш•штщо
зщåмдутшå щ½щпщмю
Кфяьщкщ½уттну зкщвглен зщкеåеыå ылщкщ зщыду
шр кфяьщкф½шмфтшåю
Ркфтутшу яфьщкщ½уттнр зшчумнр зкщвглещм
Зкш зщлгзлу иныекщяфьщкщ½уттнр зкщвглещм
кулщьутвгуеыå лщтекщдшкщмфец гыдщмшå шр ркфтутшå
м ьфпфяштую Èеш зкщвглен тущирщвшьщ иныекщ
зукутщышец вщьщо (зщвйуь еуьзукфегкн
яфьщкщ½уттнр зкщвглещм ыщлкфчфуе ыкщл шр
ыщркфтутшå)ю Èеш зкщвглен ыдувгуе зщекуидåец вщ
шыеу•утшå ыкщлф ыщркфтутшåб глфяфттщпщ тф гзфлщмлую
Ту щелкнмфец вмукц ьщкщяшдцтщо лфьукн ыдш§лщь
•фыещ ш ту щыефмдåец уу щелкнещо ищдц§у •уь тг½тщю