Kenwood BM900 Brotbackautomat Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas

Tämä käsikirja sopii myös

ennen kuin ryhdyt käyttämään tätä Kenwood-
kodinkonetta
Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää
tarvetta varten.
Poista kaikki pakkausmateriaali ja tarrat.
turvallisuus
Älä koske kuumiin pintoihin. Laitteen pinnat saattavat
kuumentua käytön aikana. Käytä aina patakintaita
poistaessasi kuuman leivän.
Voit suojata paistouunia roiskeilta poistamalla leivonta-
astian laitteesta ennen aineosien lisäämistä.
Kuumennusvastuksiin osuvat roiskeet voivat palaa ja
aiheuttaa savua.
Älä käytä tätä laitetta, jos virtajohdossa on merkkejä
vaurioitumisesta tai jos laite on vahingossa pudonnut.
Älä upota tätä laitetta, virtajohtoa tai pistoketta veteen
tai muuhun nesteeseen.
Irrota laitteen pistoke pistorasiasta aina käytön jälkeen
sekä ennen osien kiinnittämistä tai irrottamista.
Älä anna virtajohdon roikkua alas pöydän reunalta tai
koskettaa kuumia pintoja, kuten liettä.
Käytä laitetta vain tasaisella, kuumuutta kestävällä
alustalla.
Älä työnnä kättä paistouuniin, kun leivonta-astia on
poistettu. Paistouuni on hyvin kuuma.
Älä koske leipäkoneen liikkuviin osiin.
Älä käytä jauhoja ja nostatusaineita enempää kuin
mukana toimitetuissa ohjeissa mainittu määrä.
Älä aseta leipäkonetta suoraan auringonpaisteeseen,
lähelle kuumia laitteita tai vetoiseen paikkaan. Muutoin
paistouunin lämpötila voi muuttua, jolloin lopputulos voi
epäonnistua.
Älä käytä laitetta ulkona.
Älä käytä leipäkonetta tyhjänä. Muutoin se voi
vaurioitua.
Älä varastoi mitään paistokammiossa.
Älä tuki laitteen kylkien ilmanvaihtoaukkoja. Varmista,
että leipäkoneen ympärillä on riittävä ilmanvaihto käytön
aikana.
Tätä laitetta ei ole suunniteltu käytettäväksi ulkoisen
ajastimen tai erillisen kaukosäätimen avulla.
Älä käytä leipäkonetta, jos annostelija tai sen kansi
ei ole paikallaan.
Tätä laitetta ei ole tarkoitettu sellaisten henkilöiden
käyttöön, joilla ei ole täysin normaalia vastaavat fyysiset
tai henkiset ominaisuudet (mukaan lukien lapset), jos
heidän turvallisuudestaan vastaava henkilö ei ole
opastanut heitä käyttämään laitetta tai jos heitä ei
valvota.
Lapsia tulee pitää silmällä sen varmistamiseksi, että he
eivät leiki laitteella.
Käytä laitetta ainoastaan sille tarkoitettuun
kotitalouskäytöön. Kenwood-yhtiö ei ole
korvausvelvollinen, jos laitetta on käytetty väärin tai
näitä ohjeita ei ole noudatettu.
ennen pistokkeen yhdistämistä pistorasiaan
Varmista, että sähkövirta vastaa leipäkoneen pohjaan
merkittyjä tietoja..
Tämä laite täyttää sähkömagneettista yhteensopivuutta
koskevan EU-direktiivin 2004/108/EU ja 27.10.2004
annetun elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvia
materiaaleja säätelevän EU-määräyksen 1935/2004
vaatimukset.
ennen leipäkoneen käyttämistä ensimmäistä
kertaa
Pese kaikki osat Hoito ja puhdistaminen -kohdassa
kuvatulla tavalla.
Suomi
Taita auki etusivun kuvitukset
178
selitykset
kannen kahvat
katseluikkuna
annostelijan kansi
automaattinen annostelija
lämpövastus
leivonta-astian kahva
vatkaimet
leivonta-astia
varret
liitokset
virtakytkin
mittakuppi
kaksoismittalusikka: 1 teelusikallinen ja 1
ruokalusikallinen
ohjauspaneeli
valikkopainike
koon valitsin
ohjelman tilan ilmaisin
näyttö
koon ilmaisin
käynnistys-/pysäytyspainike
paistoasteen valitsin
pinnan värin ilmaisimet (vaalea, normaali, tumma tai
pikatoiminto)
ajastinpainikkeet
aineosien mittaaminen (lisätietoja on kuvissa
3–7)
Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on erittäin
tärkeää mitata aineosat tarkasti.
Mittaa nestemäiset aineosat aina käyttämällä mitta-
astiaa, jossa on tilavuusmerkinnät. Nesteen pinnan on
oltava tarkalleen mittaviivan tasalla, ei sen ylä- eikä
alapuolella. Katso kuvaa 3.
Käytä aina huoneenlämpöisiä nesteitä (20 ºC), ellet
käytä leivonnassa pikatoimintoa. Noudata
leivontaohjeissa annettuja ohjeita.
Käytä aina laitteen mukana toimitettua mittalusikkaa,
kun mittaat pieniä määriä kuivia ja nestemäisiä aineosia.
Liukusäätimen avulla voit valita määräksi 0,5 tai 1
teelusikallista tai 0,5 tai 1 ruokalusikallista. Täytä lusikka
ja tasoita pinta kuvassa 6 esitetyllä tavalla.
virtakytkin
Kenwood-leipäkoneessa on virtakytkin. Laite toimii
vasta, kun siihen on kytketty virta.
Työnnä pistoke sähköpistorasiaan. Paina leipäkoneen
kyljessä näkyvää ON/OFF-katkaisinta . Laitteesta
kuuluu äänimerkki ja näyttöön tulee 1 (3:25).
Katkaise leipäkoneesta virta ja irrota pistoke
pistorasiasta käytön jälkeen.
ohjelman tilan ilmaisin
Ohjelman tilan ilmaisin sijaitsee näytön alla. Ilmaisinnuoli
osoittaa leipäkoneen ohjelman vaihetta seuraavasti: -
Esilämmitys : Esilämmitys toimii vain
kokojyväohjelmassa (30 minuuttia) ja nopeassa
kokojyväohjelmassa (5 minuuttia), jotta ainekset
lämmitetään ennen ensimmäisen vaivaamisvaiheen
alkamista. Taikinaa ei vaivata esilämmityksen
aikana.
Vaivaaminen - Taikina on ensimmäisessä tai toisessa
vaivaamisvaiheessa, tai sitä kopautetaan takaisin
nostatusvaiheiden välillä. Toisen vaivaamisvaiheen
viimeisten 15-20 minuutin aikana automaattinen
annostelija toimii ja kuuluu äänimerkki, jotta voit lisätä
muut ainekset käsin, jos käytössä on asetus (1), (2), (3),
(4) tai (6).
Nostatus : Taikina on ensimmäisessä, toisessa tai
kolmannessa nostatusvaiheessa.
Paistaminen : Leipää paistetaan.
Pitäminen lämpimänä : Leipäkone siirtyy
automaattisesti lämpimänäpitämistilaan
paistamisvaiheen päätyttyä. Leipää pidetään lämpimänä
enintään tunti tai kunnes laitteesta sammutetaan virta.
Huomaa: Lämmitysvastuksen virta kytketään
ja katkaistaan toistuvasti, joten se hehkuu
ajoittain lämpimänäpitämisvaiheen aikana.
Loppu : ohjelma päättyy.
179
Leipäkoneen käyttäminen
(Lisätietoja on kuvituksessa.)
1 Nosta leivonta-astia ulos kahvaa käyttämällä.
2 Aseta vatkaimet paikalleen.
3 Kaada leivonta-astiaan vettä.
4 Lisää muut aineosat astiaan leivontaohjeessa
mainitussa järjestyksessä.
Varmista, että kaikki aineosat punnitaan tarkasti.
7 Epätarkat mitat heikentävät tulosta.
8 Aseta leivonta-astia paistouuniin. Lukitse astia
paikalleen painamalla alaspäin.
9 Laske kahva alas ja sulje kansi.
10 Työnnä pistoke sähköpistorasiaan ja kytke laitteeseen
virta. Laitteesta kuuluu äänimerkki ja näkyviin tulee
oletusasetus 1 (3:25).
11 Painele MENU-painiketta , kunnes haluamasi
ohjelma on valittu. Leipäkoneen oletusarvo on 1,5 kg
ja keskitummuus.
12 Valitse taikinan koko painamalla kokopainiketta ,
kunnes ilmaisin on oikean kokovaihtoehdon kohdalla.
13 Valitse pinnan väri painamalla CRUST-painiketta ,
kunnes ilmaisin on oikean tummuuden kohdalla
(vaalea, normaali, tumma tai pikatoiminto) Huomaa:
Voit valita (1) perusohjelman, (2) ranskanleipäohjelman
(3) tai kokojyväleipäohjelman nopean version
painamalla CRUST-painiketta , kunnes ilmaisin on
kohdassa
.
14 Paina START/STOP-painiketta . Voit pysäyttää tai
peruuttaa ohjelman pitämällä START/STOP-painiketta
painettuna 2–3 sekunnin ajan, kunnes kuuluu
äänimerkki.
15 Kun kaikki on valmista, irrota leipäkoneen pistoke
pistorasiasta.
16 Nosta leivonta-astia ulos kahvaa käyttämällä. Käytä
aina patalappuja, sillä astia on kuuma.
17 Nosta leipä ritilälle jäähtymään.
18 Anna leivän jäähtyä vähintään 30 minuuttia ennen
viipaloimista, jotta höyry pääsee poistumaan.
Viipaloiminen on hankalaa leivän ollessa kuuma.
19 Puhdista leivonta-astia ja vatkain heti käytön jälkeen
Hoito ja puhdistus -osassa kuvattavalla tavalla.
automaattinen annostelija
BM900-leipäkoneessa on automaattinen annostelija,
joka päästää lisäaineosat suoraan taikinaan
vaivaamisen aikana. Tämä varmistaa, että aineosia ei
käsitellä liikaa eikä murskata, ja että ne jakautuvat
tasaisesti.
automaattisen annostelijan asettaminen
paikalleen ja käyttäminen
1 Sovita annostelija kanteen. Paina sitä alaspäin, jotta
se menee varmasti paikalleen.
Leipäkonetta voidaan käyttää silloinkin, kun annostelija
ei ole paikallaan. Voit nostaa annostelijan ulos ja asettaa
kannen paikalleen. Käsikäytön merkkiääni kuuluu
edelleen. Älä käytä leipäkonetta, jos annostelija
tai sen kansi ei ole paikallaan.
2 Lisää tarvittavat aineosat annostelijaan.
3 Automaattinen annostelija toimii, kun taikinaa on
vaivattu noin 15–20 minuuttia. Jos aineosia on lisättävä
myös käsin, kuuluu äänimerkki.
vihjeitä
Kaikkia aineosia ei voi lisätä automaattisen annostelijan
avulla. Saat parhaat tulokset noudattamalla alla näkyviä
ohjeita.
Älä ylitäytä annostelijaa. Noudata leivontaohjeissa
mainittuja määriä.
Pidä annostelija puhtaana ja kuivana, jotta aineosat
eivät paakkuunnu.
Pilko aineosat tai jauhota ne kevyesti tahmeuden
vähentämiseksi. Muutoin ne eivät ehkä irtoa
annostelijasta.
180
181
aineosat soveltuu lisättäväksi kommentit
automaattisen annostelijan
avulla
Kuivatut hedelmät, kuten rusinat, Kyllä Pilko karkeaksi, älä hienonna liikaa.
sekahedelmät tai cocktailkirsikat Älä käytä sokeriliemeen tai alkoholiin säilöttyjä
hedelmiä.
Jauhota kevyesti, jotta hedelmät eivät tartu
toisiinsa.
Liian hieno silppu voi tarttua annostelijaan,
jolloin sitä ei lisätä taikinaan.
Pähkinät Kyllä Pilko karkeaksi, älä hienonna liikaa.
Kookkaat siemenet, kuten Kyllä
auringonkukan tai kurpitsan
siemenet
Pienet siemenet, kuten unikon Ei Erittäin pienet siemenet voivat pudota
tai seesamin siemenet annostelijan luukun viereisestä raosta.
Kannattaa lisätä käsin tai muiden aineosien
kanssa.
Yrtit tuoreina tai kuivattuina Ei Hieno silppu voi pudota annostelijasta.
Yrtit ovat hyvin kevyitä. Ne eivät ehkä vapaudu
annostelijasta.
Kannattaa lisätä käsin tai muiden aineosien
kanssa.
Öljyyn säilötyt hedelmät tai Ei Öljy voi saada aineosat tarttumaan
vihannekset, tomaatit, oliivit annostelijaan.
Voidaan käyttää huolellisesti valutettuna ja
kuivattuna.
Paljon vettä sisältävät aineosat, Ei Voi tarttua annostelijaan.
kuten tuoreet hedelmät
Juusto Ei Voi sulaa annostelijaan.
Lisää suoraan leivonta-astiaan yhdessä
muiden aineosien kanssa.
Suklaa paloina tai muruina Ei Saattaa sulaa annostelijaan.
Lisää käsin, kun äänimerkki kuuluu.
automaattisen annostelijan käyttösuositustaulukko
182
leivonta- ja taikinaohjelmat
ohjelma Ohjelman Automaattinen Lämpimänäpito
kokonaisaika annostelija toimii, ✬✬✬
Paistoasteen ja aineosien
normaali lisäämisestä
käsin kuuluu
äänimerkki ✬✬
1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg
1 perusohjelma Valkoisen tai kokojyväleivän 3:15 3:25 3:00 3:10 60
leivontaohjeille
Pikaleivät* 2:14 2:24 1:59 2:19
2 vaalea vehnäleipä Rapeampi pinta, soveltuu vähän rasvaa ja sokeria sisältäville 3:32 3:37 3:15 3:20 60
taikinoille
Pikaleivät* 2:37 2:42 2:20 2:25
3 kokojyväleipä Kokojyväleivän leivontaohjeille 30 minuutin esilämmitys 3:50 4:00 3:05 3:15 60
Pikaleivät* 2:35 2:45 2:15 2:25
4 makea leipä Paljon sokeria siltäville leivontaohjeille 3:17 3:27 2:57 3:07 60
5 supernopea Leipoo 80 minuutissa. Tällöin on käytettävä lämmintä vettä, 1:20 60
enemmän hiivaa ja vähemmän suolaa.
6 gluteeniton Käytettäessä gluteenittomia jauhoja tai valmiita leivontaseoksia 2:17 2:10 60
7 pikaleipä tai Kakku- ja rieskataikinat. 1:22 22
kakkutaikina
8 taikina Käsin viimeisteltäville ja erillisessä uunissa paistettaville taikinoille 1:30
9 pizzataikina Pizzataikinaohjeita 1:30
10 hillo Hillojen valmistukseen 1:05
11 paistaminen Pelkkä paistaminen. Voidaan käyttää myös lämmitettäessä 1:00 60
uudelleen aiemmin paistettua, jäähtynyttä leipää.
Voit valita pikaohjelman painamalla CRUST-painiketta kunnes ilmaisin on kohdassa
.
✬✬ Leipäkone antaa äänimerkin toisen vatkaamisvaiheen päätyttyä aineosien lisäämiseksi, jos leivontaohje edellyttää tätä.
✬✬✬ Leipäkone siirtyy automaattisesti lämpimänäpitämistilaa kunkin paistovaiheen päätteeksi. Leipää pidetään lämpimänä enintään
tunti tai kunnes laitteesta sammutetaan virta.
183
Perusleivonta
Pinnan väri Vaalea Normaali Tumma Nopea
Paino 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg
Viive 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Esilämmitys - - - - - - - -
Vaivaaminen 1 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Levähdys 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Vaivaaminen 2 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min.
Nostatus 1 40 min. 40 min. 40 min. 40 min. 40 min. 40 min. 15 min. 15 min.
Muotoilu 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s
Nostatus 2 24 min 50 s 24 min 50 s 24 min 50 s 24 min 50 s 24 min 50 s 24 min 50 s 8 min 50 s 8 min 50 s
Muotoilu 2 15 s 15s 15 s 15 s 15 s 15 s 10 s 10 s
Nostatus 3 49 min 45 s 49 min 45 s 49 min 45 s 49min 45 s 49min 45 s 49 min 45 s 29 min 50 s 29 min 50 s
Paisto 55 min. 65 min. 55 min. 65 min. 55 min. 65 min. 55 min. 65 min.
Lämpimänäpito 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti
Yhteensä 3:15 3:25 3:15 3:25 3:15 3:25 2:14 2:24
Lisävaiheet 3:00 3:10 3:00 3:10 3:00 3:10 1:59 2:19
184
Ranskanleipä
Pinnan väri Vaalea Normaali Tumma Nopea
Paino 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg
Viive 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Esilämmitys - - - - - - - -
Vaivaaminen 1 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Levähdys 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Vaivaaminen 2 17 min. 17 min. 17 min. 17 min. 17 min. 17 min. 17 min. 17 min.
Nostatus 1 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 30 min. 30 min.
Muotoilu 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 15 s 15 s
Nostatus 2 30 min 50 s 30 min 50 s 30 min 50 s 30 min 50 s 30 min 50 s 30 min 50 s 14 min 45 s 14 min 45 s
Muotoilu 2 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s - -
Nostatus 3 59 min 50 s 59 min 50 s 59 min 50 s 59 min 50 s 59 min 50 s 59 min 50 s 30 min 30 min
Paisto 55 min. 60 min. 55 min. 60 min. 55 min. 60 min. 55 min. 60 min.
Lämpimänäpito 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti
Yhteensä 3:32 3:37 3:32 3:37 3:32 3:37 2:37 2:42
Lisävaiheet 3:15 3:20 3:15 3:20 3:15 3:20 2:20 2:25
185
Kokojyvävehnä
Pinnan väri Vaalea Normaali Tumma Nopea
Paino 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg
Viive 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Esilämmitys 30 min. 30 min. 30 min. 30 min. 30 min. 30 min. 5 min. 5 min.
Vaivaaminen 1 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Levähdys 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min.
Vaivaaminen 2 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min. 15 min.
Nostatus 1 49 min. 49 min. 49 min. 49 min. 49 min. 49 min. 24 min. 24 min.
Muotoilu 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s
Nostatus 2 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 10 min 50 s 10 min 50 s
Muotoilu 2 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s
Nostatus 3 44 min 50 s 44 min 50 s 44 min 50 s 44 min 50 s 44 min 50 s 44 min 50 s 34 min 50 s 34 min 50 s
Paisto 55 min. 65 min. 55 min. 65 min. 55 min. 65 min. 55 min. 65 min.
Lämpimänäpito 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti
Yhteensä 3:50 4:00 3:50 4:00 3:50 4:00 2:35 2:45
Lisävaiheet 3:05 3:15 3:05 3:15 3:05 3:15 2:15 2:25
186
Makea leipä Supernopea
Pinnan väri Vaalea Normaali Tumma Normaali
Koko 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1 kg 1,5 kg 1,5 kg
Viive 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 -
Esilämmitys - - - - - - -
Vaivaaminen 1 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 20 min.
Levähdys 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. 5 min. -
Vaivaaminen 2 20 min. 20 min. 20 min. 20 min. 20 min. 20 min. 12 min.
Nostatus 1 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. 39 min. -
Muotoilu 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s -
Nostatus 2 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s 25 min 50 s -
Muotoilu 2 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s -
Nostatus 3 51 min 55 s 51 min 55 s 51 min 55 s 51 min 55 s 51 min 55 s 51 min 55 s -
Paisto 50 min. 60 min. 50 min. 60 min. 50 min. 60 min. 48 min.
Lämpimänäpito 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti 1 tunti
Yhteensä 3:17 3:27 3:17 3:27 3:17 3:27 1:20
Lisävaiheet 2:57 3:07 2:57 3:07 2:57 3:07 -
187
6 7 8 9 10 11
Ohjelma Gluteeniton Pikaleipä tai Taikina Pizzataikina Hillo Paistaminen
kakkutaikina
Pinnan väri -- Vaalea Normaali Tumma -- - - -
Paino -- - - - -- - - -
Viive - - - - - - - -
Esilämmitys - - - - - - - -
Vaivaaminen 1 5 min. 3 min. 3 min. 3 min. 5 min. 3 min. 5 min. -
Levähdys 0 min. - - - 5 min. - - -
Vaivaaminen 2 12 min. 4 min. 4 min. 4 min. 20 min. 27 min. 60 min. -
Nostatus 1 0 min. - - - 60 min. 60 min. - -
Muotoilu 1 - - - - - - - -
Nostatus 2 - - - - - - - -
Muotoilu 2 - - - - - - - -
Nostatus 3 60 min. - - - - - - -
Paisto 60 min. 75 min. 75 min. 75 min. - - 50 min. 60 min.
Lämpimänäpito 1 tunti 22 min. 22 min. 22 min. - - - -
Yhteensä 2:17 1:22 1:22 1:22 1:30 1:30 1:05 1:00
Lisävaiheet 2:10 - - - - - - -
ajastin
Ajastin mahdollistaa leivonnan ajastamisen enintään 15
tunnin päähän. Ohjelmia (5) (11) ei voi ajastaa.
TÄRKEÄÄ: Käytettäessä ajastinta taikinassa ei saa olla
helposti huoneenlämmössä pilaantuvia aineosia, kuten
maitoa, kananmunia, juustoa tai jogurttia.
Kun käytät ajastinta, lisää aineosat leivonta-astiaan ja
kiinnitä astia leipäkoneeseen. Toimi sitten seuraavasti:
Valitse haluamasi ohjelma painamalla valikkopainiketta
. Ohjelman vaatima aika tulee näkyviin.
Valitse haluamasi paistoaste ja taikinan koko.
Aseta ajastin.
Painele ajastinpainiketta (+), kunnes haluamasi
kokonaisaika tulee näkyviin. Jos ohitat haluamasi ajan,
voit palata takaisin painamalla ajastinpainiketta (-).
Kun painat ajastinpainiketta, aika kasvaa 10 minuutin
portain. Valitun ohjelman aikaa ei tarvitse ottaa
huomioon kokonaisaikaa laskettaessa. Leipäkone ottaa
sen huomioon automaattisesti.
Esimerkki: Haluat valmista leipää aamulla kello 7.00.
Jos lisäät aineosat leipäkoneeseen edellisenä iltana
kello 10, ajaksi valitaan ajastimen avulla 9 tuntia.
Valitse haluamasi ohjelma,
esimerkiksi 1, painamalla
valikkopainiketta. Lisää aikaa
10 minuutin askelin painamalla
ajastinpainiketta (+), kunnes
näytössä näkyy 9:00. Jos
ohitat haluamasi ajan 9:00, voit
palata takaisin painamalla
ajastinpainiketta (-).
Paina aloitus-
/pysäytyspainiketta. Näytössä
vilkkuu kaksoispiste (:). Ajastin
alkaa toimia.
Jos teet virheen tai haluat
muuttaa ajastusta, pidä
aloitus-/pysäytyspainiketta
painettuna, kunnes näyttö
tyhjenee. Tämän jälkeen voit
nollata ajan.
188
suojaus virrankatkaisulta
Leipäkoneessa on 7 minuutin suojaus virrankatkaisulta
siltä varalta, että laitteen pistoke vahingossa irrotetaan
pistorasiasta. Ohjelman suorittaminen jatkuu, jos
pistoke työnnetään pistorasiaan tämän ajan kuluessa.
hoitaminen ja puhdistaminen
Irrota leipäkoneen pistoke pistorasiasta ja
anna laitteen jäähtyä ennen puhdistamista.
Älä upota leipäkoneen runkoa tai leivonta-astialle
varattua tilaa veteen.
Älä käytä hankaavia puhdistustyynyjä tai metallisia
puhdistusvälineitä.
Puhdista leipäkoneen ulko- ja sisäpinnat tarvittaessa
kostealla sienellä.
leivonta-astia
Älä pese leivonta-astiaa astianpesukoneessa.
Puhdista leivonta-astia ja vatkain heti käytön jälkeen
täyttämällä astia osittain lämpimällä vedellä, jossa on
astianpesuainetta. Anna liota 5–10 minuuttia. Voit
irrottaa vatkaimet kääntämällä myötäpäivään ja
nostamalla. Pyyhi lopuksi pehmeällä liinalla, huuhtele ja
kuivaa. Jos vatkaimia ei voi irrottaa 10 minuutin
kuluttua, tartu varsiin astian alta ja kääntele
edestakaisin, kunnes vatkaimet irtoavat.
kansi
Nosta kansi irti ja puhdista se lämpimällä vedellä, jossa
on astianpesuainetta.
Älä pese kantta astianpesukoneessa.
Varmista ennen kannen kiinnittämistä leipäkoneeseen,
että se on täysin kuiva.
automaattinen annostelija
Irrota automaattinen annostelija kannesta ja pese se
lämpimässä vedessä, jossa on pesuainetta. Käytä
tarvittaessa pehmeää harjaa. Varmista ennen
annostelijan kiinnittämistä kanteen, että se on täysin
kuiva.
189
190
Tavallinen vehnäleipä Ohjelma 1
tl = 5 ml:n teelusikallinen
rkl = 15 ml:n ruokalusikallinen
Briossi (vaalea pinta) Ohjelma 4
Kokojyväleipä Ohjelma 3
Aineosat 1 kg 1,5 kg
Vettä 380 ml 500 ml
Kasviöljyäl 1
1
2 rkl 1
1
2 rkl
Vehnäjauhoja 600 g 800 g
Rasvatonta maitojauhetta 5 tl 5 tl
Suolaa 1
1
2 tl 2 tl
Sokeria 4 tl 6 tl
Kuivahiivaa 1
1
2 tl 1
1
2 tl
Aineosat 1 kg 1,5 kg
Maitoa 280 ml 350 ml
Kananmunia 22
Sulatettua voita 150 g 185 g
Vehnäjauhoja 600 g 750 g
Suolaa 1
1
2 tl 2 tl
Sokeria 80 g 90 g
Kuivahiivaa 2 tl 2 tl
Aineosat 1 kg 1,5 kg
Vesi 380 ml 500 ml
Kokojyvä- jauhoja 540 g 720 g
Tavallisia jauhoja 60 g 80 g
Suolaa 2 tl 2 tl
Sokeria 1 rkl 4 tl
Voita 25 g 30 g
Kuivahiivaa 1 tl 1,5 tl
Leivontaohjeet (lisää aineosat leivontaohjeessa mainitussa järjestyksessä)
191
Nopeasti valmistuva vehnäleipä Program 5
Sämpylät Program 8
1 Riko kananmuna tai -munat mitta-astiaan ja lisää vettä:
2 Aseta lopuksi taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Taputtele taikinaa varovaisesti. Jaa se
samankokoisiksi paloiksi ja muotoile käsin.
3 Anna sämpylöiden kohota ja paista ne tavallisessa uunissa.
Leivän koko 1 kg 1,5 kg
Nestettä 380 ml 500 ml
Aineosat 1 kg 1,5 kg
Vettä kädenlämistä (32–35 °C) 350 ml 460 ml
Kasviöljyäl 1 rkl 1
1
2 rkl
Vehnäjauhoja 600 g 800 g
Rasvatonta maitojauhetta 2 rkl 8 tl
Suolaa 1 tl 1
1
2 tl
Sokeria 4 tl 5 tl
Kuivahiivaa 4 tl 5 tl
Aineosat 1 kg 1,5 kg
Kananmunia 12
Vettä Katso kohta 1. Katso kohta 1.
Vehnäjauhoja 600 g 800 g
Suolaa 1
1
2 tl 2 tl
Sokeria 3 tl 4 tl
Voita 30 g 40 g
Kuivahiivaa 2 tl 2 tl
Pinnalle:
Kananmunankeltuainen ja
15 ml (1 rkl) vet 12
Halutessasi voit koristella pinnan
seesamin- ja unikonsiemenillä.
Ainesosat
Tärkein ainesosa leivänteossa on jauho, joten oikean
valitseminen on tärkeää onnistunutta leipää varten.
Vehnäjauhot
Vehnäjauhoista tulee parhaat leivät. Vehnä koostuu
ulkokuoresta, johon viitataan usein leseenä, ja sillä on jyvä,
joka sisältää vehnänalkion ja siemenvalkuaisen. Nämä
muodostavat veden kanssa gluteenia. Gluteeni venyy kuin
kuminauha ja hiivan käymisen aikana tuottamat kaasut
jäävät ansaan ja taikina kohoaa.
Valkoiset vehnäjauhot
Näistä jauhoista on poistettu ulkokuori ja vehnänalkio, ja
jäljelle jäänyt siemenvalkuainen on jauhettu jauhoksi. On
tärkeää käyttää valkoisia jauhoja, koska niissä on paljon
proteiinia, joka on tärkeää gluteenin kehitykselle. Älä käytä
tavallisia sämpyläjauhoja tai itsestään kohoavia jauhoja
leivottaessa leipäkoneessa hiivalla kohotettavia leipiä, sillä
niistä ei tule yhtä laadukkaita. Valkoisia jauhoja on
saatavilla useina merkkeinä. Käytä laadukasta, mielellään
valkaisematonta, parasta lopputulosta varten.
Kokojyväjauhot
Kokojyväjauhot sisältävät leseen ja vehnänalkion, jotka
antavat jauholle pähkinäisen maun ja tuottavat
karkeampirakenteisen leivän. Käytä taas voimakkaita
kokojyväjauhoja tai kokojyväleipäjauhoja. 100-
prosenttisesti täysjyväjauhosta tehdyt leivät ovat tiiviimpiä
kuin valkoiset leivät. Jauhossa oleva lese estää gluteenin
vapautumista ja siten täysjyvätaikina kohoaa hitaammin.
Käytä erityistä täysjyväohjelmaa, jotta leivällä on aikaa
kohota. Saat kevyemmän leivän, jos korvaat osan
täysjyväjauhosta sämpyläjauholla. Voit tehdä nopean
täysjyväleivän käyttämällä pikatäysjyväasetuksia.
Tummat jauhot
Näitä voidaan käyttää sämpyläjauhon kanssa tai
pelkästään. Ne sisältävät noin 80–90 % vehnänalkiosta ja
siten siitä tulee kevyempi leipä, joka on silti maukas.
Kokeile tätä jauhoa tavallisessa vaalean leivän
valmistuksessa korvaamalla puolet voimakkaasta
vaaleasta jauhosta voimakkaalla tummalla jauholla. Saatat
joutua lisäämään hieman nestettä.
Grahamjauhot
Tämä on sekoitus vaaleita jauhoja, täysjyvä- ja ruisjauhoja
sekoitettuna mallastettuihin täysjyvävehnäjauhoihin, mikä
lisää sekä koostumusta että makua. Käytä pelkältään tai
voimakkaan vaalean jauhon kanssa.
Muut kuin vehnäjauhot
Muita jauhoja, kuten ruisjauhoa, voidaan käyttää vaaleiden
jauhojen ja täysjyväjauhojen kanssa perinteisten leipien,
kuten hapanleivän ja ruisleivän, tekemiseen. Pienenkin
määrän lisääminen lisää selkeän maun. Älä käytä
pelkästään näitä jauhoja, sillä seurauksena on tahmeaa
taikinaa, josta tulee tiivis, painava leipä. Muissa viljoissa,
kuten hirssissä, ohrassa, tattarissa, maississa ja kaurassa,
on vähän proteiinia ja sen vuoksi ne eivät kehitä riittävästi
gluteenia tavallisen leivän valmistamiseen.
Näitä jauhoja voidaan käyttää pieninä määrinä. Kokeile
korvata 10–20 % vaaleista jauhoista jollakin näistä
vaihtoehdoista.
Suola
Pieni määrä suolaa on välttämätöntä leivänteossa taikinan
muodostumiselle ja maulle. Käytä hienoa pöytäsuolaa tai
merisuolaa, älä karkeasti jauhettua suolaa, joka sopii
parhaiten käsin muotoiltujen sämpylöiden päälle
ripoteltavaksi rapean pinnan saamiseksi. Vähäsuolaisia
vaihtoehtoja kannattaa välttää, sillä useimmat eivät sisällä
natriumia.
Suola vahvistaa gluteenin rakennetta ja tekee taikinasta
kimmoisampaa.
Suola rajoittaa hiivan kasvua ja estää liiallisen
kohoamisen sekä estää taikinaa painumasta kasaan.
Liika suola estää taikinaa kohoamasta riittävästi.
Makeutusaineet
Käytä valkoista sokeria, fariinisokeria, hunajaa,
mallasuutetta, vaaleaa siirappia, vaahterasiirappia,
melassia tai tummaa siirappia.
Sokeri ja nestemäiset makeutusaineet antavat leivälle
väriä ja auttavat tekemään kuoresta kultaisen.
Sokeri kerää kosteutta ja siten parantaa säilymistä.
Sokeri toimii ruokana hiivalle. Vaikka se ei olekaan
välttämätöntä, koska nykyiset kuivahiivat pystyvät
käyttämään jauhon luonnollisia sokereita ja tärkkelystä,
se tekee taikinasta aktiivisemman.
Makeissa leivissä on kohtalaisesti sokeria, ja hedelmä
tai kuorrutus lisää makeutta. Käytä makean leivän
ohjelmaa näitä leipiä varten.
Jos vaihdat nestemäistä makeutusainetta sokerin tilalle,
leivontaohjeen kokonaisnestemäärää tulee vähentää
hieman.
192
Rasvat ja öljyt
Pieni määrä rasvaa tai öljyä lisätään usein leipään, jotta
rakenteesta tulee pehmeämpi. Sen ansiosta leipä pysyy
myös pidempään tuoreena. Käytä voita, margariinia tai
jopa laardia pieninä määrinä (korkeintaan 25 g) tai 22 ml
(1
1
2 rkl) kasviöljyä. Kun leivontaohjeessa on suuria määriä
rasvaa, maku on helpommin huomattavissa. Silloin voi tuo
parhaan tuloksen.
Oliiviöljyä tai auringonkukkaöljyä voidaan käyttää voin
sijaan. Säädä yli 15 ml:n (3 tl) nestemäärää vastaavasti.
Auringonkukkaöljy on hyvä vaihtoehto, jos olet
huolissasi kolesterolitasosta.
Älä käytä vähärasvaisia levitteitä, sillä ne sisältävät 40 %
vettä eikä niissä siksi ole samoja ominaisuuksia kuin
voissa.
Neste
Jokin neste on pakollista, yleensä käytetään vettä tai
maitoa. Vettä käytettäessä kuoresta tulee rapeampi kuin
maitoon leivottaessa. Vesi yhdistetään yleensä
rasvattomaan maitojauheeseen. Tämä on tärkeää, jos
käytetään viivästysajastinta, sillä tuore maito pilaantuu.
Useimmissa ohjelmissa vesijohtovesi käy hyvin, mutta
nopeassa tunnin ohjelmassa veden täytyy olla
kädenlämpöistä.
Erittäin kylmänä päivänä mittaa vesi ja jätä se
huoneenlämpöön 30 minuutiksi ennen käyttöä.
Jos käytät maitoa suoraan jääkaapista, toimi samoin.
Piimä, jogurtti, hapankerma ja pehmeät juustot, kuten
ricotta, raejuusto ja tuorejuusto, toimivat myös osana
nestemäärää, kuin halutaan tehdä kostea, murea
koostumus. Piimä lisää mukavan, hieman happaman
maun, joka on samankaltainen kuin maalaistyyppisissä
leivissä ja hapantaikinoissa.
Kananmunia voidaan käyttää kuohkeuttamaan taikinaa,
parantamaan leivän väriä, vahvistamaan gluteenin
rakennetta ja lisäämään vakautta kohotuksen aikana.
Jos käytät kananmunia, vähennä nestettä vastaavasti.
Riko kananmuna mittakuppiin ja kaada sen päälle
nestettä leivontaohjeen mukaiseen määrään.
Hiiva
Hiivaa on saatavilla sekä tuoreena että kuivana. Kaikki
tämän kirjan leivontaohjeet on kokeiltu kuivahiivalla, jota ei
tarvitse ensin sekoittaa veteen. Se sekoitetaan kunnolla
jauhoon, missä se pidetään kuivana kunnes neste
sekoitetaan joukkoon.
Parasta lopputulosta varten käytä kuivahiivaa.
Tuorehiivaa ei suositella, sillä sen kanssa tulokset
vaihtelevat enemmän kuin kuivahiivan kanssa. Älä käytä
tuorehiivaa viivästysajastimen kanssa. Jos haluat
käyttää tuorehiivaa, muista että
6 g tuorehiivaa = 1 tl kuivahiivaa
Sekoita tuorehiivaan 1 tl sokeria ja 2 rkl vettä
(lämmintä). Anna olla 5 minuuttia, että sekoituksesta
tulee kuohuisaa. Lisää sitten loput ainesosat leivonta-
astiaan. Parasta tulosta varten hiivan määrää voi joutua
muuttamaan.
Käytä leivontaohjeessa mainittua määrää. Jos hiivaa on
liikaa, leipä saattaa kohota liikaa ja valua leivonta-astian
reunojen yli.
Kun hiivapaketti on avattu, se tulisi käyttää 48 tunnin
kuluessa, ellei valmistaja ole toisin ohjeistanut.
Sulje uudelleen käytön jälkeen. Uudelleen suljettuja
paketteja voidaan säilyttää pakastimessa käyttöön asti.
Käytä kuivahiiva sen viimeiseen päivämäärään
mennessä, sillä sen nostatutkyky pienenee aikaa
myöten.
Saatat löytää kuivahiivaa, joka on tarkoitettu erityisesti
leipäkoneiden kanssa käytettäväksi. Tällaisella saat
myös hyviä tuloksia, mutta voit joutua muuttamaan
suositeltuja määriä.
193
Leivontaohjeiden soveltaminen
Kun olet käyttänyt laitteen mukana toimitettuja
leivontaohjeita, voit käyttää omia suosikkiohjeitasi, joita
käyttäessäsi olet aikaisemmin valmistanut taikinan käsin.
Aloita valitsemalla valmiiden ohjeiden joukosta ohje, joka
muistuttaa omaa ohjettasi, ja käytä sitä perustana.
Seuraavista ohjeista on apua, mutta ole valmis tekemään
muutoksia tarpeen mukaan.
Varmista, että käytät leipäkoneelle sopivia määriä. Älä
ylitä suositeltua maksimimäärää. Jos tarpeen, vähennä
leivontaohjeesta jauhoja ja nestettä niin, että ne
vastaavat leipäkoneen leivontaohjeiden määriä.
Lisää neste aina ensin leivonta-astiaan. Pidä hiiva
erillään nesteestä lisäämällä se jauhojen jälkeen.
Korvaa tuorehiiva kuivahiivalla. Huomautus: 6 g
tuorehiivaa = 1 tl (5 ml) kuivahiivaa
Käytä rasvatonta maitojauhetta ja vettä maidon sijaan,
jos käytät viivästysajastinta.
Jos tavallisessa leivontaohjeessasi käytetään
kananmunaa, lisää kananmuna osana
kokonaisnestemäärää.
Pidä hiiva erillään muista ainesosista pannussa kunnes
on aika sekoittaa.
Tarkista taikinan koostumus muutaman minuutin
sekoituksen jälkeen. Leipäkoneet vaativat hieman
pehmeämmän taikinan, joten voit joutua lisäämään
hieman nestettä. Taikinan tulisi olla riittävän märkää,
jotta se asteittain vetäytyy takaisin.
Leivän irrottaminen, viipaloiminen ja
säilyttäminen
Parasta tulosta varten irrota leipä leivonnan valmistuttua
laitteesta ja sammuta leivonta-astia heti, vaikka
leipäkoneesi pitääkin sen lämpimänä jopa tunnin verran,
jos et ole paikalla.
Irrota leivonta-astia laitteesta uunikintailla jopa
lämmityskierroksen aikana. Käännä pannu ylösalaisin ja
ravista muutamaan kertaan, jotta valmis leipä irtoaa.
Jos leipä on vaikea irrottaa, kokeile kolauttaa leivonta-
astian kulmaa puiseen lautaan tai kääntää pannun
pohjassa olevasta kahvasta.
Taikinakoukun tulisi pysyä leivonta-astian sisällä kun
leipä irrotetaan, mutta se saattaa joskus jäädä leivän
sisään. Siinä tapauksessa irrota se ennen leivän
viipaloimista kuumuutta kestävillä, muovisilla
keittiövälineillä. Älä käytä metallivälineitä, sillä ne
saattavat naarmuttaa taikinakoukun tarttumatonta
pinnoitetta.
Jätä leipä jäähtymään ainakin 30 minuutiksi ritilälle, jotta
höyry pääsee haihtumaan. Leipä on vaikea viipaloida,
jos sitä leikataan kuumana.
Säilyttäminen
Kotitekoisessa leivässä ei ole säilöntäaineita, joten se tulisi
syödä 2–3 päivän kuluessa leipomisesta. Jos sitä ei syödä
heti, kääri se kelmuun tai laita muovipussiin ja sinetöi.
Rapea ranskalaistyyppinen leipä pehmenee
säilytyksessä, joten se on paras jättää paljaaksi
viipaloimiseen asti.
Jos haluat säilyttää leipää useita päiviä, laita se
pakastimeen. Viipaloi leipä ennen pakastamista, jotta
haluttu määrä on helppo ottaa erikseen sulamaan.
194
Yleisiä vihjeitä ja vinkkejä
Leivänteon tuloksiin vaikuttaa monet tekijät, kuten
ainesosien laatu, mittauksen tarkkuus, lämpötila ja
kosteus. Jotta tulokset olisivat onnistuneita, tässä on
muutamia huomionarvoisia vihjeitä ja vinkkejä.
Leipäkone ei ole suljettu yksikkö ja siihen vaikuttaa
lämpötila: erittäin kuumana päivänä tai kuumassa
keittiössä käytettynä leipä nousee enemmän kuin
kylmässä. Ihanteellinen huoneen lämpötila on 20°C/ 68°F
ja 24°C/ 75°F välillä.
Erittäin kylmänä päivänä mittaa vesi ja jätä se
huoneenlämpöön 30 minuutiksi ennen käyttöä. Toimi
samoin jääkaapista otettujen ainesosien kanssa.
Kaikkien aineosien on oltava huoneenlämpöisiä, ellei
ohjeessa sanota muuta. Esimerkiksi supernopeaa
ohjelmaa varten neste on lämmitettävä.
Lisää ainesosat leivonta-astiaan leivontaohjeen
järjestyksessä. Pidä hiiva kuivana ja erillään leivonta-
astiaan lisätyistä nesteistä ennen kuin ne on aika
sekoittaa.
Tarkka mittaus on todennäköisesti tärkein yksittäinen
osa onnistuneessa leivässä. Useimmat ongelmat
johtuvat epätarkoista mittauksista tai ainesosan
jättämisestä pois. noudata joko metrisiä tai imperiaalisia
mittoja: Niitä ei voi sekoittaa keskenään. Käytä mukana
tullutta mittakuppia ja -lusikkaa.
Käytä aina tuoreita ainesosia, ennen niiden viimeistä
käyttöpäivää. Pilaantuvat ainesosat, kuten maito,
juusto, kasvikset ja tuoreet hedelmät voivat pilaantua,
etenkin lämpimissä oloissa. Näitä tulisi käyttää vain
leivissä, jotka tehdään saman tien.
Älä lisää liikaa rasvaa, sillä se muodostaa esteen hiivan
ja jauhon välille ja siten hidastsaa jauhoa, mistä voi olla
seurauksena raskas, pieni leipä.
Leikkaa voi ja muut rasvat pieniksi paloiksi ennen kuin
lisäät ne leivonta-astiaan.
Korvaa osa vedestä hedelmämehuilla, kuten appelsiini-,
omena- tai ananasmehulla, kun teet hedelmäleipää.
Kasvisten valmistusmehuja voidaan käyttää nesteen
osana. Perunoiden keitinvesi sisältää tärkkelystä, mikä
toimii myös hiivan energialähteenä ja auttaa tekemään
hyvin kohonneen, pehmeämmän ja pidempään
kestävän leivän.
Vihanneksia, kuten raastettua porkkanaa,
kesäkurpitsaa, tai keitettyä perunamuusia voidaan lisätä
maun vuoksi. Leivontaohjeen nestemäärää tulee
vähentää, sillä nämä ruoat sisältävät vettä. Aloita
vähemmällä vedellä ja tarkista taikina sekoituksen
aikana, ja lisää vettä tarvittaessa.
Älä ylitä leivontaohjeissa mainittuja määriä, sillä se
saattaa vahingoittaa leipäkonetta.
Jos leipä ei kohoa hyvin, kokeile korvata vesijohtovesi
keitetyllä tai jäähdytetyllä vedellä. Jos vesijohtovedessä
on paljon klooria ja fluoria, se saattaa vaikuttaa leivän
kohoamiseen. Myös kovalla vedellä voi olla tämä
vaikutus.
Kannattaa tarkistaa taikina noin viisi minuuttia jatkuneen
vaivauksen jälkeen. Pidä joustavaa kumilastaa laitteen
vieressä, jotta voit kaapia pannun laidat jos osa
aineksista jää kiinni kulmiin.
Älä aseta sitä taikinakoukun lähelle tai estä sen liikettä.
Tarkista myös, onko taikinan koostumus oikea. Jos
taikina on muruista tai laite näyttää tekevän kovasti
töitä, lisää hieman vettä.
Älä avaa kantta kohotus- tai leivontakierroksen aikana,
sillä tämä saattaa aiheuttaa leivän painumisen kasaan.
195
196
ongelmatilanteet
Seuraavissa taulukoissa on kuvattu tavallisimmin esiintyviä ongelmia, kun leipäkonetta käytetään. Perehdy ongelmiin,
niiden mahdollisiin syihin ja korjaustoimiin, jotta leipäkoneen käyttäminen sujuu ongelmitta.
ONGELMA MAHDOLLINEN SYY RATKAISU
LEIVÄN KOKO JA MUOTO
1. Leipä ei nouse riittävästi. Kokojyväleipä nousee vehnäleipää vähemmän,•Normaali tilanne, ei ratkaisuehdotusta.
sillä kokojyväjauhoissa on vähemmän
gluteenia muodostavaa proteiinia.
Liian vähän nestettä. Lisää nestettä 15 ml (3 tl).
Sokeri on jäänyt pois tai sitä on liian vähän. Lisää aineosat leivontaohjeessa mainitussa
järjestyksessä.
Vääräntyyppiset jauhot. Jauhoissa on ehkä liian vähän gluteenia.
Älä käytä yleiskäyttöisiä jauhoja.
Vääräntyyppinen hiiva. Saat parhaat tulokset käyttämällä vain
nopeasti toimivaa, helposti sekoittuvaa
hiivaa.
Hiivaa on liian vähän tai se on vanhaa. Varmista, että mittaat määrän oikein. Tarkista
pakkauksen parasta ennen -päivämäärä.
Käytössä on nopea toiminto. Tämä ohjelma tuottaa lyhyempiä leipiä. Tämä
on normaalia.
Hiiva ja sokeri ovat päässeet kosketukseen Varmista, että hiiva ja sokeri pysyvät erillään
toistensa kanssa ennen taikinan vatkaamista. toisistaan, kun lisäät ne leivonta-astiaan.
2. Leipä jää täysin Hiiva on jäänyt pois. Lisää aineosat leivontaohjeessa mainitussa
likilaskuiseksi. järjestyksessä.
Hiiva on liian vanhaa. Tarkista parasta ennen -päivämäärä.
Neste oli liian kuumaa. Käytä oikeanlämpöistä nestettä.
Liian paljon suolaa. Lisää aineita suositeltu määrä.
Käytettäessä ajastinta hiiva kastui ennen Aseta kuivat aineet leivonta-astian kulmiin.
leipomisen aloittamista. Tee niiden keskelle syvennys hiivaa varten,
jotta se ei pääse kosketukseen nesteiden
kanssa.
3. Leivän yläosa pullistuu Liikaa hiivaa. Vähennä hiivaa 0,25 tl.
sienen muotoa Liikaa sokeria. Vähennä sokeria 1 tl.
muistuttavaksi. Liikaa jauhoja. Vähennä jauhoja 6–9 tl.
Liian vähän suolaa. Käytä suolaa leivontaohjeessa suositeltu
määrä.
Lämmin, kostea sää. Vähennä nestettä 15 ml (3 tl) ja hiivaa 0,25 tl.
4. Leivän yläpinta ja Liikaa nestettä. Vähennä seuraavalla kerralla nestettä 15 ml
sivut painuvat sisään. (3 tl) tai lisää jauhoja hieman.
Liikaa hiivaa. Käytä leivontaohjeessa suositeltu määrä
aineosia tai valitse ensi kerralla nopeampi
ohjelma.
Kostea ja kuuma sää on ehkä nostattanut Jäähdytä vesi tai lisää maito
taikinaa liian nopeasti. jääkaappilämpöisenä.
5. Leivän yläpinta ei Liian vähän nestettä. Lisää nestettä 15 ml (3 tl).
ole tasainen. Liikaa jauhoja. Mittaa jauhot tarkasti.
Vaikka leivän yläpinta ei ole täydellisen Varmista, että olosuhteet soveltuvat
muotoinen, se ei vaikuta leivän herkulliseen leipomiseen.
makuun.
197
Ongelmanratkaisu (jatkuu)
ONGELMA MAHDOLLINEN SYY RATKAISU
LEIVÄN KOKO JA MUOTO
6. Leipä painuu kasaan. Laite on vetoisessa paikassa tai sitä on Aseta leipäkone toiseen paikkaan.
tönäisty taikinan noustessa.
Taikinaa on liikaa. Älä käytä suositeltua enemmän aineosia
leivottaessa suurta leipää (enintään 1,5 kg).
Liian vähän tai ei ollenkaan suolaa. (Suola Käytä suolaa leivontaohjeessa suositeltu
auttaa estämään taikinaa nousemasta liikaa.) määrä.
Liikaa hiivaa. Mittaa hiiva tarkasti.
Lämmin, kostea sää. Vähennä nestettä 15 ml (3 tl) ja hiivaa 0,25 tl.
7. Leivän toinen pää on Taikina on liian kuivaa, joten se ei voi Lisää nestettä 15 ml (3 tl).
lyhyempi. nousta tasaisesti.
LEIVÄN RAKENNE
8. Leipä on liian tiivistä. Liikaa jauhoja. Mittaa aineosat tarkasti.
Liian vähän hiivaa. Mittaa hiivaa suositeltu määrä.
Liian vähän sokeria. Mittaa aineosat tarkasti.
9. Karkean reikäinen Suola on jäänyt pois. Lisää aineosat leivontaohjeessa mainitussa
rakenne. järjestyksessä.
Liikaa hiivaa. Mittaa hiivaa suositeltu määrä.
Liikaa nestettä. Vähennä nestettä 15 ml (3 tl).
10. Leivän sisäosa on Liikaa nestettä. Vähennä nestettä 15 ml (3 tl).
jäänyt raa'aksi. Sähkökatko. Jos virta katkeaa yli 8 minuutiksi ohjelman
ollessa meneillään, poista keskeneräinen leipä
leivonta-astiasta ja aloita alusta uusilla aineksilla.
Aineosia on liian paljon. Käytä aineosia enintään suurin suositeltu
määrä.
11. Leipä ei viipaloidu Leipä on viipaloitu liian kuumana. Anna leivän jäähtyä vähintään 30 minuuttia
helposti vaan tarttuu ennen viipaloimista, jotta höyry pääsee
veitseen. poistumaan.
Käytä parempaa veistä. Käytä kunnon leipäveistä.
PINNAN VÄRI JA PAKSUUS
12. Pinta on liian tumma Käytössä on tumma paistoaste. Käytä seuraavalla kerralla normaalia tai
tai paksu. vaaleaa paistoastetta.
13. Leivän pinta palaa. Leipäkoneessa on toimintahäiriö. Lisätietoja on Huolto ja asiakastuki -jaksossa.
14. Pinta on liian ohut. Leivän paistoaika on liian lyhyt. Pidennä paistoaikaa.
Leivontaohjeessa ei ole maitojauhetta Lisää 15 ml (3 tl) rasvatonta maitojauhetta tai
tai maitoa. korvaa puolet vedestä maidolla
ruskistumisen tehostamiseksi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204

Kenwood BM900 Brotbackautomat Omistajan opas

Kategoria
Bread making machines
Tyyppi
Omistajan opas
Tämä käsikirja sopii myös