MG700

Kenwood MG700, MG700 series Ohjekirja

  • Olen lukenut MG700 -lihamyllyn käyttöohjeet ja voin vastata kysymyksiisi laitteesta. Käyttöohjeissa käsitellään laitteen turvallista käyttöä, sen eri toimintoja ja siihen kuuluvia lisävarusteita, kuten makkaran ja kibben valmistukseen tarkoitettuja osia. Olen valmis auttamaan sinua laitteen käytössä ja toiminnallisuuksissa.
  • Mitä lihaa voidaan käyttää lihamyllyssä?
    Mitä lisäosia on mukana?
    Miten lihamylly puhdistetaan?
Voit jauhaa lihamyllyssä lihaa,
siipikarjaa, kalaa, kasviksia ja
hedelmiä. Voit valmistaa makkaroita
tai kebbeä lihamyllyn mukana
toimitettujen lisävarusteiden avulla.
ennen kuin ryhdyt käyttämään
tätä Kenwood-kodinkonetta
Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä
ne myöhempää tarvetta varten.
Poista pakkauksen osat ja
mahdolliset tarrat.
turvallisuus
Varmista aina ennen jauhamista, että
luut ja kamara jne. on irrotettu
lihasta.
Pähkinöitä jauhettaessa syötä vain
muutama pähkinä kerrallaan. Älä
syötä lisää, ennen kun edellä lisätyt
pähkinät ovat syöttöruuvissa.
Irrota pistoke pistorasiasta aina:
ennen osien asennusta ja
irrottamista
käytön jälkeen
ennen puhdistusta.
Käytä ainoastaan laitteen mukana
toimitettua syöttöpaininta. Älä työnnä
sormia tai työvälineitä
syöttösuppiloon.
Varoitus - lihamyllyn terä on hyvin
terävä. Käsittele varoen käytön
aikana ja puhdistettaessa.
Varmista, että lisälaite on varmasti
kiinni paikallaan, ennen kuin laite
käynnistetään.
Sähköiskuvaaran välttämiseksi älä
anna runko-osan, virtajohdon tai
pistokkeen kastua.
Älä koskaan käytä vioittunutta
lihamyllyä. Vie se tarkastettavaksi tai
korjattavaksi: katso kohta ‘huolto’.
Älä koskaan käytä sellaista
lisälaitetta, jota ei ole ostettu
valtuutetulta Kenwood-kauppiaalta.
Älä anna liitosjohdon roikkua
sellaisessa paikassa, missä lapsi voi
tarttua siihen.
Tätä laitetta ei ole tarkoitettu
sellaisten henkilöiden käyttöön, joilla
ei ole täysin normaalia vastaavat
fyysiset tai henkiset ominaisuudet
(mukaan lukien lapset), jos heidän
turvallisuudestaan vastaava henkilö
ei ole opastanut heitä käyttämään
laitetta tai jos heitä ei valvota.
Lapsia tulee pitää silmällä sen
varmistamiseksi, että he eivät leiki
laitteella.
Käytä laitetta ainoastaan sille
tarkoitettuun kotitalouskäytöön.
Kenwood-yhtiö ei ole
korvausvelvollinen, jos laitetta on
käytetty väärin tai näitä ohjeita ei ole
noudatettu.
innan du sätter i sladden
Kontrollera att din eltyp är samma
som anges maskinens undersida.
Tämä laite täyttää
sähkömagneettista yhteensopivuutta
koskevan EU-direktiivin
2004/108/EU ja 27.10.2004 annetun
elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin
joutuvia materiaaleja säätelevän EU-
määräyksen 1935/2004 vaatimukset.
ennen ensimmäistä
käyttökertaa
1 Pese osat: katso kohta ‘perushuolto’
2 Työnnä ylimääräinen virtajohto
säilytystilaan moottoriosan
takaosaan.
53
Suomi
Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi
lihamylly
runko-osa, jossa moottori
lukitusruuvi
voimansiirtoistukka lisälaitetta
varten
virtakytkin ja nopeudensäädin
kiinnitysrenkaan avain
kiinnitysrengas
reikälevyt: hieno, puolikarkea,
karkea
terä
syöttöruuvi
lihamyllyn runko
syöttöputki
syöttölautanen
syöttöpainin
astia/kansi
säilytysyksikkö kebben- ja
makkaranvalmistuslaitteita varten
lihamyllyn kokoaminen
1 Aseta syöttöruuvi lihamyllyn rungon
sisään.
2 Aseta terä paikalleen niin, että
leikkaava puoli on päällimmäisenä
. Varmista, että terä on
kunnolla paikallaan, sillä
muuten laite saattaa
vaurioitua.
3 Aseta reikälevy paikalleen .
Reikälevyssä olevan kolon tulee olla
rungossa olevan tapin kohdalla.
Käytä hienoon jauhatukseen
tarkoitettua reikälevyä ra’alle lihalle,
kalalle, pienille pähkinöille tai
kypsennetylle lihalle (esim.
lihapasteijoiden tai murekkeen
valmistus).
Käytä puolikarkeaan tai karkeaan
jauhatukseen tarkoitettua reikälevyä
ra’alle lihalle, kalalle, pähkinöille,
vihanneksille, kovalle juustolle tai
kuivatuille hedelmille tai hedelmän
kuorille (esim. jälkiruokien ja
marmeladin valmistus).
4 Aseta kiinnitysrengas löyhästi
paikalleen.
lihamyllyn käyttö
1 Kun lihamylly on kuvassa
näkyvässä osassa, paikanna
ulostuloaukko. Käännä lihamyllyä
siten, että syöttöputki on ylöspäin.
2 Kiristä rengasmutteri tiukasti käsin.
Jos lihan jauhaminen tuottaa
huonoja tuloksia, katkaise virta ja
irrota pistoke pistorasiasta. Irrota ja
puhdista lisälaite, kokoa se uudelleen
ja yhdistä se moottoriosaan. Kiristä
rengasmutteri laitteen mukana
toimitetun kiintoavaimen avulla.
3 Aseta alusta paikoilleen: Aseta
lihamyllyn astia ruoan keräämiseksi
talteen.
4 Sulata pakastettu ruoka
perusteellisesti ennen
jauhamista. Leikkaa liha 2,5 cm
paksuiksi paloiksi.
5 Vaihda nopeudelle 2. Työnnä ruokaa
putkeen työntimen avulla varovaisesti
yksi pala kerrallaan. Älä työnnä
liian kovaa. Muutoin lihamylly
voi vaurioitua.
Huomautus:
Nopeus 1 on tarkoitettu makkaroille
ja kebbelle sekä lisälaitteita
käytettäessä.
Jos laite jumiutuu tai ylikuumenee
käyttämisen aikana, jauhaminen
pysähtyy ja kuuluu hiljainen huriseva
ääni. Jos näin käy, katkaise laitteesta
virta ja käännä säädin
peruutusasentoon (R) muutamaksi
sekunniksi, jotta tukos vapautuu.
Katkaise virta ja irrota pistoke
pistorasiasta. Poista tukos. Jos laite
ylikuumenee, katkaise virta ja anna
laitteen jäähtyä 1 tunti ennen
jauhamisen jatkamista.
Odota ennen nopeudensäätimen
kääntämistä peruutusasentoon (R),
että laite on pysähtynyt.
6 Katkaise laitteesta virta ja irrota
pistoke sähköpistorasiasta käytön
jälkeen.
7 Löysennä rengasmutteri. Käytä
tarvittaessa laitteen mukana
toimitettua kiintoavainta.
54
55
8 Siirrä lukitusvipu laitteen takaosaan.
Käännä syöttöputkea laitteen
etuosaan ja vedä se vapaaksi.
Käytä porsaannahalle suurta suutinta
ja lampaannahalle pientä. Voit
käyttää nahan sijasta leivänmuruja tai
maustettua jauhoa.
makkaran-
valmistuslaite
Pohjalevy
Iso suutin (paksujen makkaroiden
valmistukseen)
Pieni suutin (ohuiden makkaroiden
valmistukseen)
Käytä porsaannahalle suurta suutinta
ja lampaannahalle pientä. Voit
käyttää nahan sijasta leivänmuruja tai
maustettua jauhoa.
makkaran-
valmistuslaitteen käyttö
1 Jos käytät suolta tai
makkarankuorta, liota sitä ensin 30
minuuttia kylmässä vedessä. Aseta
haluamasi suutin ulostuloaukkoon ja
vedä suoli tai kuori sen päälle.
2 Sovita syöttöruuvi lihamyllyn rungon
sisään.
3 Kiinnitä pohjalevy siten, että kolo
tulee nastan päälle.
4 Pitele suutinta lihamyllyn päällä ja
kiinnitä rengasmutteri löysästi.
5 Kun lihamylly on kuvassa
näkyvässä osassa, paikanna
ulostuloaukko. Käännä lihamyllyä
siten, että syöttöputki on ylöspäin.
6 Kiristä rengasmutteri tiukasti käsin.
7 Aseta alusta paikoilleen:
8 Vaihda nopeudelle 1. Työnnä ruokaa
syöttöputkeen työntimen avulla. Älä
työnnä liian kovaa. Muutoin
lihamylly voi vaurioitua. Irrota
suolta suuttimesta sen täyttyessä.
Älä täytä liikaa.
9 Muotoile suoli makkaroiksi
kiertämällä sitä.
sianlihamakkarat
100 g kuivaa leipää
600 g suikaloitua porsaankylkeä
1 vatkattu muna
1 tl yrttisekoitusta
suolaa ja pippuria
1 Liota leipää vedessä. Purista
ylimääräinen vesi pois.
2 Jauha sianliha kulhoon.
3 Lisää muut aineet ja sekoita hyvin.
4 Täytä makkarat
makkarantäyttölaitteen käyttöohjeen
mukaisesti.
5 Paista pannulla, uunissa tai grillissä
kunnes kullanruskeita.
kebbenvalmistuslaite
Muotti*
Kartio*
Kebbe on upporasvassa paistettu
lampaanlihasta ja bulgur vehnästä
valmistettu käärö, jossa on täytteenä
jauhelihaa. Se on perinteinen Lähi-
Idän alueen ruoka.
kebbenvalmistuslaitteen
käyttö
1 Sovita syöttöruuvi lihamyllyn rungon
sisään.
2 Kiinnitä muotoilija siten, että kolo
tulee nastan päälle.
3 Aseta kartio paikalleen.
4 Kiristä rengasmutteri löysästi.
5 Kun lihamylly on kuvassa
näkyvässä osassa, paikanna
ulostuloaukko. Käännä lihamyllyä
siten, että syöttöputki on ylöspäin.
6 Kiristä rengasmutteri tiukasti käsin.
7 Aseta alusta paikoilleen:
8 Vaihda nopeudelle 1. Työnnä massaa
varovasti työntimen avulla. Leikkaa
pötköiksi.
täytetyt kebbet
ulkokuori
500 g suikaloitua vähärasvaista
lampaanlihaa
500 g huuhdeltua ja valutettua
bulgur vehnää
1 pieni sipuli
Tärkeää
Käytä bulgurvehnä aina heti
kuivaamisen jälkeen. Jos se pääsee
kuivumaan, se voi kuormittaa
lihamyllyä aiheuttaen vaurioita.
1 Käytä hienoa siivilää. Jauha lihaa ja
vehnää vuorotellen. Lisää sipuli
ennen viimeistä erää.
2 Sekoita ja syötä seos lihamyllyn läpi
vielä kaksi kertaa.
3 Työnnä läpi käyttämällä
kebbentekolaitetta.
täyte
400 g suikaloitua lampaanlihaa
1 rkl öljyä
2 hienonnettua keskikokoista sipulia
1-2 tl jauhettua maustepippuria
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
1 Jauha lampaanliha hienolla
jauhatuksella.
2 Kuullota sipulit kullanruskeiksi. Lisää
lampaanliha.
3 Lisää muut aineet ja kypsennä 1-2
minuuttia.
4 Valuta ylimääräinen rasva. Anna
jäähtyä.
viimeistely
1 Syötä kuorta varten valmistettu seos
kebben valmistuslaitteen läpi.
2 Leikkaa 8 cm:n pituisiksi paloiksi.
3 Sulje putki puristamalla sen toisesta
päästä. Laita täytettä toisesta päästä
ja sulje. Älä täytä liikaa.
4 Keitä kuumassa öljyssä (190ºC) noin
6 minuuttia tai kunnes kullanruskeita.
perushuolto
Ennen puhdistamista katkaise
laitteesta virta ja irrota pistoke
pistorasiasta.
runko
Pyyhi kostealla pyyhkeellä ja kuivaa
sitten.
Älä upota veteen äläkä käytä
hankaavia aineita.
lihamyllyn lisälaite
1 Irrota kiinnitysrengas käsin tai
kiinnitysrenkaan avaimen avulla.
Pese kaikki osat kuumassa
astianpesuaineliuoksessa ja kuivaa
ne sitten. Älä pese mitään osia
astianpesukoneessa. Älä
koskaan käytä soodaliuosta.
2 Kokoa laite uudelleen.
3 Pyyhi reikälevyt kasviöljyllä. Kääri ne
sitten voipaperiin, jotta ne eivät
ruostuisi tai värjääntyisi.
4 Jos lihamyllyä säilytetään laitteessa,
aseta astia/kansi syöttölautasen
päälle pölysuojaksi.
5 Makkaroiden ja kebben
valmistuslaitteita voi säilyttää
yhdessä mukana toimitetussa
säilytysyksikössä .
huolto ja asiakaspalvelu
Jos virtajohto vaurioituu, se on
turvallisuussyistä vaihdettava.
Vaihtotyön saa tehdä KENWOOD tai
KENWOODIN valtuuttama
huoltoliike.
Jos tarvitset apua
laitteen käyttämisessä tai
laitteen huolto- tai korjaustöissä,
ota yhteys laitteen ostopaikkaan.
Kenwood on suunnitellut ja
muotoillut Iso-Britanniassa.
Valmistettu Kiinassa.
56
TÄRKEITÄ OHJEITA TUOTTEEN
HÄVITTÄMISEEN EUROOPAN
UNIONIN DIREKTIIVIN 2002/96
MUKAISESTI.
Tuotetta ei saa hävittää yhdessä
tavallisten kotitalousjätteiden kanssa
sen lopullisen käytöstä poiston
yhteydessä.
Vie se paikallisten viranomaisten
hyväksymään kierrätyskeskukseen tai
anna se jälleenmyyjän hävitettäväksi,
mikäli kyseinen palvelu kuuluu
jälleenmyyjän toimialaan. Suojelet
luontoa ja vältyt virheellisen tai väärän
romutuksen aiheuttamilta
terveysriskeiltä, mikäli hävität
kodinkoneen erillään muista jätteistä.
Näin myös kodinkoneen sisältämät
kierrätettävät materiaalit voidaan kerätä
talteen, jolloin säästät energiaa ja
luonnonvaroja.
Tuotteessa on ristillä peitetty
roskasäiliön merkki, jonka tarkoituksena
on muistuttaa että kodinkoneet on
hävitettävä erikseen muista
kotitalousjätteistä.
57
/