61
maittavaa ja ravitsevaa.
Kuuma öljy sulkee heti ruoka-aineen
huokoset, joten ruoka ei ime itseensä
liikaa öljyä eivätkä sen omat mehut pääse
karkaamaan.
Ruoassa olevat proteiniit, vitamiinit ja
mineraalit pysyvät tallella.
Huomaa seuraava:
1. Tässä rasvakeittimessä tulee käyttää
ainoastaan puhdasta kasviöljyä, sillä
sen voi kuumentaa 220°C:een eikä
siinä ole sivumakuja.
2. Älä käytä eri öljylaatujen sekoituksia.
3. Moneen kertaan käytetty öljy ei parane
lisäämällä siihen käyttämätöntä öljyä.
Tuore öljy pilaantuisi myös lyhyen ajan
kuluessa.
4. Varmista, että ruoka-aineet ovat täysin
kuivia ennen öljyssä paistamista. Näin
öljy ei vaahtoa. Ole erityisen tarkka
siitä, että pakastetut ruoat ovat täysin
sulaneet ennen öljyssä paistamista.
Kosteus lyhentää paistoöljyn käyttöikää.
5. Kypsennettäessä ruokaa
uppopaistamalla oikein valittu lämpötila
on ensiarvoisen tärkeä tekijä tuloksen
kannalta. Jos öljy ei ole riittävän
kuumaa, ruoka-aineet imevät itseensä
liikaa öljyä. Tämän takia paistokori
kannattaa upottaa öljyyn vasta, kun
kuumennus on suoritettu. Jos öljy taas
on liian kuumaa, ruoka-aineiden pinta
kovettuu liian nopeasti eivätkä ne kypsy
riittävästi sisäpuolelta.
6. Pakastetut tai jäähdytetyt ruoka-aineet
tulisi upottaa kuumaan öljyyn kerran,
pari hetkeksi ennen varsinaista öljyssä
kypsentämistä.
7. Älä paista liian suurta ruokamäärää
kerralla. Palojen tulisi kellua öljyssä
vapaasti koskettamatta toisiinsa.
8. Jos kypsennät taikinakuoressa olevia
ruoka-aineita, varmista että taikina on
ruoassa kunnolla kiinni eikä pinnassa
ole liikaa jauhoa.
9. Liian usein käytetyn öljyn tunnistaa
helposti siitä, että se on väriltään
tummaa, sakeata, epämiellyttävän
hajuista ja se vaahtoaa.
10. Liian usein käytetty öljy tai öljy jossa
on aikaisemman ruoan hiukkasia,
syttyy helposti palamaan. Öljyn
vaihto suositellaan suoritettavaksi
aina 3 tai 4 käyttökerran jälkeen. Sen
käyttöikä riippuu tosin pääasiassa
siitä, minkälaisia ja kuinka suuria
ruokamääriä kypsennetään.
11. Öljyn käyttöikää voi lisätä valuttamalla
se suodattimen läpi jokaisen
käyttökerran jälkeen.
12. Paistoöljyä voi säilyttää
rasvakeittimessä, jos se pidetään
suljettuna ja viileässä paikassa.
Puhdistus ja hoito
∙ Irrota aina pistotulppa pistorasiasta ja
anna laitteen jäähtyä kunnolla ennen sen
puhdistamista.
∙ Sähköiskun välttämiseksi älä puhdista
laitetta vedellä äläkä upota sitä veteen.
∙ Kun haluat poistaa rasvan säiliöstä,
odota kunnes se on jäähtynyt riittävästi,
mutta on silti vielä juoksevaa. Kaada
se sitten sopivaan kuumankestävään
astiaan. Öljyn voi suodattaa kaatamalla
sen lämmön kestävään suppiloon tai
paistokoriin asetetun imukykyisen paperin
lävitse.
∙ Älä kaada käytettyä öljyä tiskialtaaseen.
Sen voi heittää pois muiden
talousjätteiden kanssa, kun se on